• Sonuç bulunamadı

BULGULAR VE YORUMLAR

E. Tür, Yöntem ve Tekniğe Uygun Okuma

1. Serbest okuma yapar: İçsel zekâsı gelişmiş öğrenciler, kendi kendilerine çalışmaktan, kendileri ile baş başa kalmaktan hoşlanırlar. Kendi yaşantılarına uygun faaliyetlerle meşgul olurlar. Bireysel çalışmalarda da başarılıdırlar. Bu kazanım içsel zekâ alanına yöneliktir. 2. Anlama tekniklerini kullanır: Sözel - dil zekâ, bir insanın dilini gramer yapısına, sözcük dizilimine, vurgusuna ve kavramları kastettikleri anlamlarına uygun olarak ustalıkla kullanmayı gerektirir. Bu zekâ alanı gelişmiş öğrenciler kelimeleri anlamlarına uygun kullanmayı bilirler. Bu kazanım sözel - dil zekâ alanına uygun olarak hazırlanmıştır.

3. Not alarak okur: Sözel - dil zekâsı güçlü olan öğrenciler konuşarak, okuyarak, yazarak en iyi öğrenirler. Normal öğrencilerden daha iyi yazarlar. Öğrendiği kelimeleri, yazı dilinde anlamlarına uygun yazarlar. Bu kazanımı sözel zekâya sahip öğrenciler kolaylıkla gerçekleştirirler.

4. Okurken önemli gördüğü yerleri belirginleştirir: Görsel zekâsı gelişmiş öğrenciler okuma materyallerine sık sık karalamalar yaparlar. Bu öğrenciler düz yazılardan çok görsel öğelerden hoşlanırlar. Dolayısıyla görsel zekâya sahip bir öğrenci önemli olduğuna inandığı yerleri çizerek, karalayarak veya boyayarak belirginleştirebilirler.

5. Metnin türünü dikkate alarak okur: Sözel - dil zekâ alanı baskın olan öğrenciler okumaktan zevk alırlar. Kitap okumaya isteklidirler. Bu öğrenciler okuduklarını dikkate alarak anlamaya çalışırlar. Dolayısıyla bu kazanım sözel - dil zekâ alanına ait bir kazanımdır.

6. Bilgi edinmek için okur: Sözel - dil zekâ alanı gelişmiş öğrenciler okuyarak öğrenirler. Etkili okuma gücüne sahiptirler. Okuyarak bilgi edinmede zorlanmazlar. Okuyarak öğrenmekten zevk duyarlar. Kazanım sözel - dil zekâ alanıyla ilişkilendirilebilir.

7. Eğlenmek için fıkra, bilmece, tekerleme, masal vb. okur: Sözel - dil zekâya sahip öğrencilerin mizah yetenekleri oldukça gelişmiştir. Bu öğrenciler fıkra, bilmece, tekerleme, masal okumayı çok severler. Bu öğrencilerin etkili okuma gücüne sahip oldukları bilinmektedir. Bu kazanım sözel - dil zekâ alanına yarar sağlayabilecek bir kazanımdır. 8. Paylaşarak okumaktan zevk alır: Sosyal zekâ alanı gelişmiş öğrenciler grup çalışmalarından hoşlanırlar. Bir şeyi başkalarıyla iş birliği yaparak, onlarla paylaşarak öğrenmeyi severler.

9. Yankılayıcı ( tekrar ederek ) okur: Bu kazanım ilköğretim 4. ve 5. sınıf öğrencileri için öngörülmemiştir.

10. Rehber yardımıyla okur: Bu kazanım ilköğretim 4. ve 5. sınıf öğrencileri için hazırlanmamıştır.

11. Sorgulayıcı okur: Mantıksal - matematiksel zekâya sahip öğrenciler sorgulayıcıdırlar. Olaylara sorgulayıcı bir gözle bakarlar. Muhakeme yapma güçleri gelişmiştir. Dolayısıyla bu kazanım mantıksal - matematiksel zekâsı güçlü bireyler için uygun olacaktır.

12. Gazete ve dergi okur: Sözel - dil zekâyı geliştirmek için bir dergiye abone olunması gerektiğini araştırmalar vurgulamıştır. Sözel – dil zekâsı baskın olan öğrenciler, okumaktan hoşlanırlar. Gazete, dergi, kitap okumak öğrenmelerini kolaylaştırır.

4. ve 5. Sınıf Türkçe Dersi Yazma Alanı Kazanımları A. Yazma Kurallarını Uygulama

1. Yazmak için hazırlık yapar: Bu kazanım bireysel olarak yapılabilecek bir kazanımdır. İçsel zekâ alanı gelişmiş öğrenciler, kendilerini çok iyi tanırlar ve kendileri için ne yapacaklarını bilirler. Dolayısıyla bu kazanım içsel zekâ alanına katkı sağlayabilir.

2. Yazma amacını bilir: İçsel zekâ alanı gelişmiş öğrenciler hayattaki amacının ne olduğunu çok iyi bilirler. Bu öğrenciler ne yapmak istediklerini, neyi yapmak istemediklerini, nelere yönelmesi gerektiklerini ve bunlara bağlı olarak da hayatında doğru kararlar almasını bilirler. Dolayısıyla bu kazanım içsel zekâ alanı ile ilişkilendirilebilir. 3. Yazma yöntemini belirler: İçsel zekâ alanı gelişmiş öğrenciler kendilerini her yönüyle iyi tanırlar. Dolayısıyla kendileri için uygun olabilecek yazma yöntemini belirlemede başarılı olacaktırlar.

4. Kelimeler, cümleler ve satırlar arasında uygun boşluklar bırakır: Görsel - uzamsal zekâya sahip öğrenciler, yer, zaman, renk, çizgi, şekil, biçim ve desen gibi olgulara ve bu olgular arasındaki ilişkilere karşı hassas ve duyarlıdırlar. Bu hassaslık yazılarında da görülecektir.

5. Bitişik eğik yazı harflerini kurallarına uygun yazar: Bu kazanım ilköğretim 4. ve 5. sınıflar için hazırlanmış bir kazanım değildir.

6. Bütün yazıları bitişik eğik yazı ile yazar: Bitişik eğik yazının estetik görünümü, öğrencilerin estetik bir bakış açısı geliştirmelerine yardımcı olduğundan sanatsal gelişmelerine katkıda bulunmaktadır. Görsel zekâya sahip olan öğrenciler sanat içerikli etkinlikleri çok severler. Bu kazanımı görsel zekâsı gelişmiş öğrenciler rahatlıkla gerçekleştirebilirler.

7. Matematiksel ifadeleri doğru yazar: Bu kazanım ilköğretim 4. ve 5. sınıf öğrencileri için uygun bir kazanım değildir.

8. Anlamlı ve kurallı cümleler kurar: Zengin bir kelime dağarcığına sahip olan sözel - dil zekâsı gelişmiş öğrenciler kelimeleri anlamlarına uygun bir şekilde yazı dilinde kullanırlar. Bu öğrenciler normal öğrencilerden daha iyi yazarlar. Bu kazanımı sözel - dil zekâsı gelişmiş öğrenciler rahatlıkla yerine getirebilir.

9. Yazılarında noktalama işaretlerini doğru ve yerinde kullanır: Bu kazanım sözel - dil zekâ alanına katkı sağlayabilecek bir kazanımdır. Bu zekâ alanına sahip öğrenciler dilinin gramer yapısına ve sözcük dizimine dikkat ederek yazarlar. Bu öğrenciler dil bilgisi kurallarını etkili bir biçimde kullanarak yazarlar.

10. Yazılarında imla kurallarını uygular: Bu kazanım sözel - dil zekâsı gelişmiş öğrencilere yönelik bir kazanımdır. Sözel zekâya sahip öğrenciler diline ait kavramları, bir gazeteci gibi yazılı olarak etkili bir biçimde kullanırlar. Dil bilgisi kurallarına uyarak etkili yazılar ortaya çıkarırlar.

11. Sayfa düzenine ve temizliğine dikkat eder: Görsel zekâya sahip öğrencilerin estetik yönleri gelişmiştir. Bu öğrenciler biçim, düzen gibi olgulara ve bu olgular arasındaki ilişkilere karşı hassas ve duyarlıdır. Bu kazanım görsel - uzamsal zekâ alanı ile ilişkilendirilebilir.

12. Sıralamalarda sayı, sembol ve işaretlerden yararlanır: Görsel öğrenciler varlıkların görsel imgelerini çok iyi ve net olarak hatırlarlar. Düz metinden oluşan yazılı materyallere kıyasla şekil, sembol, grafik veya tabloları da iyi okurlar ve yazarlar. Sayılarla uğraşmak, sıralama yapmak mantıksal – matematiksel zekâ alanı için uygundur. Dolayısıyla bu zekâ alanına da uygun bir etkinliktir.

13. Yazılarında sözlük ve imla kılavuzundan yararlanır: İçsel zekâ alanına uygun etkinliklerden biri de kendini düzeltmek için imla kılavuzu ve sözlük kullanmadır. Bu çalışma bireysel yapılan bir çalışmadır. Bu kazanım dolayısıyla içsel zekâ alanına katkı sağlayabilir.

14. Yazılarında kelime tekrarından kaçınır: Etkili yazma becerisine sahip olan sözel zekâsı gelişmiş öğrenciler dilin gramer yapısına, sözcük dizilimine, dil bilgisi kurallarına ve kelimelerin anlamlarına uygun yazarlar. Bu kazanımı sözel - dil zekâsı gelişmiş öğrenciler en iyi şekilde gerçekleştireceklerdir.

15. Konu dışına çıkmadan yazar: Kelime dağarcıkları zengin olan sözel - dil zekâ alanı baskın öğrenciler diğer öğrencilere göre daha iyi ve daha etkili yazarlar. Kelimelerin anlamlarını belirler ve bu kelimeleri yerli yerinde yazılarında kullanırlar. Bu kazanım sözel - dil zekâ alanı ile ilişkilendirilebilir.