• Sonuç bulunamadı

BULGULAR VE YORUMLAR

B. Okuduğunu Anlama

1.Ön bilgilerini kullanarak okuduğunu anlamlandırır: Sözel - dil zekâya sahip olan öğrenciler, okuduklarını ön bilgilerini de kullanarak anlamlandırma yeteneğine sahiptirler. Dolayısıyla bu kazanım sözel - dil zekâ alanı ile ilişkilendirilebilir.

2. Metinde verilen ipuçlarından hareketle karşılaştığı yeni kelimelerin anlamlarını tahmin eder: Mantıksal - matematiksel zekâ becerileri arasında tahminde bulunabilme becerisi yer almaktadır. Mantıksal zekâsı baskın olan öğrenciler tahmin yapmada başarılıdırlar. Bu kazanım mantıksal - matematiksel zekâ alanına katkı sağlayabilecek bir kazanımdır.

3. Okuma öncesi, okuma sırası ve sonrasında metinle ilgili soruları cevaplandırır: Sözel - dil zekâsı güçlü olan öğrencilerin etkili okuma ve anlama kapasiteleri vardır. Okuma öncesinde, sırasında ve sonrasında okuduğunu anlayarak sorulan sorulara rahat cevap verebilirler.

4. Metin giriş, gelişme ve sonuç bölümleri hakkında tahminlerde bulunur: Bu kazanım mantıksal - matematiksel zekâ alanı ile ilişkili olabilecek bir kazanımdır. Bu zekâ alanı baskın olan öğrencilerin tahmin yetenekleri güçlüdür. Aynı zamanda tahminlerde bulunmaktan zevk alırlar.

5. Okuduklarını zihninde canlandırır: Görsel zekâ alanına sahip öğrencilerin yaşıtlarına oranla daha fazla hayal kurdukları bilinmektedir. Okuduklarını zihinlerinde canlandırarak anlamlandırırlar. Bu kazanım görsel zekâsı güçlü olan öğrencilerin kolaylıkla gerçekleştirebilecekleri bir kazanım olabilir.

6. Okuduklarında duygusal ve abartılı ögeleri belirler ve sorgular: Sorgulama ve muhakeme gücü gelişmiş öğrenciler mantıksal - matematiksel zekâ alanına sahip öğrencilerdir. Bu kazanımda sorgulama söz konusu olduğuna göre mantıksal - matematiksel zekâ alanına ait bir kazanımdır.

7. Okuduklarında ne, nerede, ne zaman, nasıl, niçin ve kim (5N1K) sorularına cevap arar: Mantıksal - matematiksel zekâ alanına uygun yapılabilecek etkinliklerden birisi de 5N1K sorularını sormak ve bu soruları cevaplamaktır. Bu zekâ alanı baskın olan öğrenciler bir konuda analiz yapmada başarılıdırlar. Kazanım mantıksal - matematiksel zekâ alanına katkı sağlayabilecek şekildedir.

8. Farklı düşünmeye yönlendirilen ifadeleri dikkate alarak okur: Eleştirel düşünme yönü gelişmiş olan öğrenciler mantıksal - matematiksel zekâ alanı güçlü olan öğrencilerdir. Bu öğrenciler eleştirel düşünerek olayı, konuyu vb. farklı yönlerden ele alabilirler.

9. Önem belirten ifadeleri dikkate alarak okur: Mantıksal - matematiksel zekâsı baskın olan öğrencilerin etkili düşünme yetenekleri gelişmiştir. Önem belirten ifadeleri belirlemek için de etkili düşünmek gerekir. Bu kazanımı mantıksal - matematiksel zekâsı baskın olan öğrenciler kolaylıkla gerçekleştirebilirler.

10. Okuduklarında karşılaştırmalar yapar: Mantıksal - matematiksel zekâ alanı baskın olan öğrenciler birden fazla olay, karakter, obje vb. şeylerin karşılaştırılmasında başarılıdırlar. Dolayısıyla bu kazanım mantıksal - matematiksel zekâ alanı baskın olan öğrencilerin gerçekleştirebilecekleri bir kazanımdır.

11. Okuduklarında sebep - sonuç ilişkisi kurar: Mantıksal - matematiksel zekâya sahip olan öğrenciler, neden - sonuç ilişkilerini çok iyi kurarlar. Bu ilişkiyi kurarken değişik yöntem ve tekniklerden yararlanırlar.

12. Betimleyen ve tanımlayan ifadeleri dikkate alarak okur: Sorgulama amaçlı kaliteli düşünme faaliyetleri arasında tanımlamalar ve tasvirler yapma etkinlikleri vardır. Mantıksal sorgulama etkinliklerini başarıyla gerçekleştiren öğrenciler mantıksal - matematiksel zekâ alanı gelişmiş olan öğrencilerdir.

13. Genel ve özel durumları bildiren ifadeleri dikkate alarak okur: Tümevarım ve tümdengelim yöntemleriyle daha çabuk öğrenen öğrenciler, mantıksal - matematiksel zekâ alanı gelişmiş olan öğrencilerdir. Bütüne varma veya parçaları ayırt etme etkinliklerini, bu zekâ alanı baskın olan öğrenciler kolaylıkla gerçekleştirirler. Bu kazanım mantıksal - matematiksel zekâ alanı ile ilişkilendirilebilir.

14. Destekleyici ve açıklayıcı ifadeleri dikkate alarak okur: Mantıksal sorgulama etkinlikleri arasında iyi düşünmeyi gerçekleştirmek için ilişkilendirme ve örneklendirme çalışmaları yer almaktadır. Bu kazanım, bu çalışmayı gerçekleştirebilecek niteliktedir. Sorgulama gücü gelişmiş olan mantıksal -matematiksel zekâ alanına sahip öğrenciler bu kazanımı gerçekleştirebilirler.

15. Özetleyen ve sonuç bildiren ifadeleri dikkate alarak okur: Sözel - dil zekâ alanına sahip öğrencilerin etkili okuma yetenekleri gelişmiştir. Bu yetenekleri gelişmiş olan öğrenciler, okumaları sırasında bazı noktalara diğer öğrencilere göre daha çok dikkat ederler. Dolayısıyla bu kazanım sözel - dil zekâ alanına katkı sağlamaktadır.

16. Okuduklarında gerçek olanla hayal gücü olanları ayırt eder: Mantıksal - matematiksel zekâsı güçlü olan öğrencilerin varlıkları, olayları vb. ayırt etme yetenekleri

gelişmiştir. Dolayısıyla bu kazanım mantıksal - matematiksel zekâ alanı ile ilişkilendirilebilir.

17. Okuduğu metindeki öznel ve nesnel yargıları ayırt eder: Bu kazanım mantıksal - matematiksel zekâ alanı güçlü olan öğrenciler için uygun olabilecek bir kazanımdır. Çünkü bu zekâ alanına sahip olan öğrencilerin ayırt etme yetenekleri gelişmiştir.

18. Okuduklarının konusunu belirler: Sözel - dil zekâsı gelişmiş olan öğrenciler, okuma etkinliklerini zevk duyarak tamamlarlar. Okuyarak anlamaları kolaydır. Okuduklarının konusunu belirlemede zorlanmazlar.

19. Okuduğunun ana fikrini belirler: Mantıksal - matematiksel zekâ alanı gelişmiş olan öğrenciler ana fikirleri oluşturarak, sonuçlara vararak, mantıksal sorgulamayı gerçekleştirirler. Dolayısıyla bu kazanımı mantıksal - matematiksel zekâ alanı baskın olan öğrenciler daha kolay gerçekleştireceklerdir.

20. Okuduklarında yardımcı fikirleri ve destekleyici ayrıntıları belirlerler: Farklı kavramlar, olaylar ve örnekler arasındaki ilişkilerin değerlendirilmesi amacıyla yardımcı fikirleri ve destekleyici ayrıntıları belirlemede mantıksal - matematiksel zekâ alanı gelişmiş öğrenciler başarılıdırlar. Bu kazanım mantıksal - matematiksel zekâ alanına katkı sağlayabilir.

21. Okuduğu şiirin ana duygusunu belirler: Okuduğu şiirin inceleme sürecinin sonunda sonuçlar çıkarma, olayın özüne ulaşma amaçlı etkinlikleri mantıksal - matematiksel zekâ alanı gelişmiş öğrenciler kolaylıkla gerçekleştirebilirler.

22. Okuduğu metnin içeriği hakkındaki düşüncelerini belirtir: Bu kazanım 4. ve 5. sınıf öğrencileri için hazırlanmış bir kazanım değildir.

23. Okumasını, metnin içeriğini ve okuma ortamını değerlendirir: İçsel zekâsı baskın olan öğrenciler kendilerini tanıyan ve kendisi hakkında sahip olduğu bilgi ve anlayış ile çevresinde uyumlu davranışlar sergilerler. Kendisinin zayıf ve güçlü yönlerini iyi bilir. Kendisine uygun bir değerlendirme anlayışı vardır. Bu kazanım içsel zekâ alanına hizmet verecek şekilde hazırlanmıştır.

24. Başlıktan hareketle okuyacağı metnin içeriğini tahmin eder: Mantıksal - matematiksel zekâ becerileri arasında, tahminlerde bulunabilme becerisi yer almaktadır. Mantıksal - matematiksel zekâsı gelişmiş öğrenciler, tahmin etmede başarılıdırlar. Bu kazanım mantıksal - matematiksel zekâ alanına uygun olabilecek şekilde hazırlanmış bir kazanımdır.

25. Başlık ve içerik ilişkisini sorgular: Sorgulama yetenekleri güçlü olan öğrenciler, mantıksal - matematiksel zekâsı gelişmiş olan öğrencilerdir. Dolayısıyla bu kazanımı mantıksal - matematiksel zekâsı gelişmiş olan öğrenciler daha kolay gerçekleştireceklerdir. 26. Metindeki anlam bakımından çelişkili ifadeleri saptar: Bu kazanım mantıksal - matematiksel zekâ alanı ile ilişkilendirilebilir. Mantıksal - matematiksel zekâ alanı güçlü olan öğrenciler sadece sayısal işlemlerde başarılı değildirler. Bu öğrenciler muhakeme edebilme, analiz-sentez yapabilme, yaratıcı düşünebilme gibi becerilere de sahiptirler. Bu kazanımı mantıksal - matematiksel zekâ alanı güçlü olan öğrenciler kolaylıkla gerçekleştirebilirler.

27. Okuduklarından çıkarımlar yapar: Mantıksal - matematiksel zekâ alanı gelişmiş öğrenciler bilimsel düşünme yeteneğine sahiptirler. Bilimsel düşünme yolu ile öğrenciler okuduklarını değerlendirerek, çıkarımlar yaparak, açıklamalarda bulunurlar.

28. Metinde ortaya konulan sorunları belirler ve onlara farklı çözümler bulur: Mantıksal - matematiksel zekâsı gelişmiş öğrenciler yaratıcıdırlar. Bu yetenekleri sayesinde, problemlerin çözümünde başarılıdırlar. Kazanım mantıksal - matematiksel zekâ alanına katkı sağlayabilir.

29. Metindeki düşüncelerle kendi düşünceleri arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları belirler: Bu kazanım mantıksal - matematiksel zekâ alanı ile ilişkili bir kazanımdır. Mantıksal - matematiksel zekâsı güçlü olan öğrenciler, nesneleri kategorilere ayırmayı veya olayları mantıksal bir ilişki içinde düzenlemeyi çok severler. Benzerlik ve farklılıkları ayırt edebilirler.

30. Bir etkinliğin veya işin aşamalarını anlatan yönergeleri uygular: İçsel zekâ alanı, kişinin kendisi ile ilgili bilgisi olmasına ya da yaşamıyla ve öğrenmesiyle ilgili sorumluluk almasına işaret eden zekâdır. Bu öğrenciler amaçlarına ulaşmak için çalışırlar. Dolayısıyla bu kazanım içsel zekâsı güçlü olan öğrencilerin kendi kendilerine yaparak gerçekleştirebilecekleri bir kazanımdır.

31. Okudukları ile ilgili kendi yaşantısından ve günlük hayattan örnekler verir: Bu kazanım, bireyin kendisi ile ilgili bir kazanımdır. İçsel zekâsı baskın olan öğrenciler duygularını, düşüncelerini ve hislerini açık ve net bir şekilde dile getirirler. Dolayısıyla bu kazanımı başarıyla gerçekleştirebilecek öğrenciler, içsel zekâsı güçlü olan öğrencilerdir. 32. Okuduğunu özetler: Okuduğunu özetleme etkinliği, sözel - dil zekâsı güçlü olan öğrencilerin zevkle yapacakları bir etkinliktir. Bu öğrenciler okumayı, özet yapmayı severler. Dolayısıyla bu kazanım sözel - dil zekâ alanına katkı sağlayabilir.

33. Okuduklarında hikâye unsurlarını belirler: Etkili okuma becerisine sahip olan öğrenciler, okuduklarında hikâye unsurlarını kolaylıkla belirlerler. Sözel - dil zekâsı gelişmiş öğrenciler, etkili okuma becerisine sahiptirler.

34. Yazarın amacını belirler: Mantıksal - matematiksel zekâ alanına sahip olan öğrenciler muhakeme yapma yeteneklerini kullanarak, neden - sonuç ilişkisi kurarak, analiz - sentez yaparak olayları veya kişileri değerlendirirler.

35. Okuduğu metnin yazarı hakkında bilgi edinir: Sözel - dil zekâsı gelişmiş olan bireylerin yazar olabilmeleri ve bu meslekte başarı göstermeleri beklenebilir. Sözel zekâsı baskın olan öğrenciler, meraklarını gidermek için yazar hakkında bilgi edinmek isteyebilirler.

36. Okuduklarında geçen varlıkları ve olayları sınıflandırır: Mantıksal - matematiksel zekâ alanı güçlü olan öğrenciler farklı türden bilgileri, özelliklerine göre sınıflandırmada başarılıdırlar. Kazanım mantıksal – matematiksel zekâ alanı ile ilişkilendirilebilir.

37. Okuduğunu anlamlandırmada görsellerden yararlanır: Görsel zekâsı gelişmiş öğrenciler görerek ve gözleyerek öğrenirler. Yazıdan çok resimler kullanarak öğrenirler. Bu kazanım görsel - uzamsal zekâ alanına yarar sağlayabilecek bir kazanımdır.

38. Görsellerden yararlanarak metnin içeriğini tahmin eder: Mantıksal - matematiksel zekâ alanı güçlü olan öğrenciler tahmin aşamasında başarılıdırlar. Ayrıca kazanımın görsellerden yararlanılarak gerçekleştirilmesi görsel zekâ alanına sahip öğrencilerin de başarı göstermelerini sağlar. Dolayısıyla kazanım mantıksal - matematiksel ve görsel zekâ alanlarına uygundur denilebilir.

39. Okuduklarında eksik bırakılan ve konuyla ilgisi olmayan bilgiyi fark eder:

Bir öğrencinin eksik bırakılan ve konuyla ilgisi olmayan bir bilgiyi fark edebilmesi için yaratıcı, sorgulayıcı olması gerekir. Mantıksal - matematiksel zekâ alanı gelişmiş öğrenciler yaratıcıdırlar, sorgulayıcıdırlar.

40. Okuduklarındaki dil, ifade ve bilgi yanlışlarını belirler: Sözel - dil zekâsı gelişmiş öğrenciler dili kullanmada ustadırlar. Dil zekâsı, dilin temel işlemlerini açıkça kullanabilme yeteneğidir. Bu zekâ alanına sahip olan öğrenciler kazanımı başarı ile gerçekleştirebilirler.

41. Verilen örneklerin konuya uygun olup olmadığını sorgular: Mantıksal - matematiksel zekâ alanına sahip öğrenciler iyi bir sorgulama gücüne sahiptirler. Bu kazanımın gerçekleştirebilmesi için de öğrencilerin sorgulama gücünün gelişmiş olması gerekmektedir.

42. Metin içerisindeki renkli, altı çizili, koyu vb. ifadelerin önemli noktaları vurguladığını bilerek okur: Görsel zekâsı gelişmiş olan öğrenciler, renklere karşı çok hassas ve duyarlıdır. Dolayısıyla bu kazanımı gerçekleştirmede başarı göstereceklerdir. Bu kazanım görsel zekâ alanı ile ilişkilendirilebilir.