• Sonuç bulunamadı

6.2. Örgütsel Yapı Boyutu Kapsamında Yöneticilerin Görüşlerinden Elde Edilen

6.2.1. Örgütsel Yapı Boyutuna Yönelik Bulgular

6.2.1.3. Sosyal Đçerikli Etkinliklere Yönelik Bulgular

Yöneticilerin bilgi paylaşımını arttırmaları yönünde uyguladıkları yöntemleri ve sosyal iletişim ağlarının etkinliğini ortaya açığa çıkarmak amacıyla “Örtülü bilgi paylaşımını arttırmak için mesai içinde ve dışında sosyal içerikli ekinlikler düzenliyor musunuz? “ sorusu yöneltilmiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda oluşturulan kod ve frekans tablosu aşağıda yer almaktadır.

Tablo 11. Sosyal Đçerikli Etkinliklere Yönelik Kod ve Frekans Tablosu

Sosyal Đçerikli Etkinlikler E(f) H(f)

Kod-54: Sosyal içerikli etkinlikler düzenlenmektedir. 16 5

Kod-55: Yemekli toplantılar yapılmaktadır. 5

Kod-56: Piknik, aile ziyaretleri, geziler yapılmaktadır. 5 Kod-57: Beyin fırtınası şeklinde toplantılar yapılmaktadır. 5 Kod-58: Spor aktivitelerine yönelik faaliyetlere (futbol turnuvaları vb) yer verilmektedir.

3

Kod-59: Bahar şenliklerine yer verilmektedir. 3

Kod-61: Müzik dinletisi veya okulda müzikli toplantılar yapılmaktadır. 1 Kod-62: Sinevizyon gösterisi (Çanakkale vb) yapılmaktadır. 1 Kod-63: Öğrencilere yönelik hoş geldiniz yada veda partisi yapılmaktadır.

1 Kod-64: Halk müziği konseri, tiyatro gibi etkinlikler düzenlenmektedir. 1

Kod-65: Halk oyunları etkinlikleri düzenlenmektedir. 1

Kod-66: Gece düzenlenmektedir. 1

Kod-67: Resim sergisi, fotoğrafçılık sergisi yapılmaktadır. 1 Kod-68: Personelin önemli günlerine yönelik kutlama yapılmaktadır. 1 Kod-69: Yeni katılan yada kariyerini yükseltenlere yönelik yemek düzenlemektedir.

1

Yöneticilerden 16’sı bölümlerinde öğretim elemanı, öğrenci yada idari personeline yönelik sosyal içerikli etkinliklerin düzenlenmesi konusunda olumlu yanıt verirken, 5 yönetici sosyal içerikli etkinliklerin yapılmadığı yönünde görüş bildirmiştir. Olumlu yanıt veren yöneticiler düzenledikleri çeşitli sosyal etkinlikler konusunda örnekler vermişlerdir. Yöneticilerin tabloda yer alan kod cümlelerinden birkaçını birden örnek faaliyet olarak ifade etmeleri nedeniyle frekans sayıları toplam yönetici sayısından fazla görünmektedir. Tablo-11‘de de görüldüğü üzere yöneticilerden 3’ü spor aktivitelerine yönelik faaliyetler düzenlendiğini, yöneticilerden 3’ü bahar şenliklerinin bu kapsamda değerlendirdiklerini ifade etmişlerdir. Yöneticilerden 5’i yemekli toplantılar yapıldığını, yöneticilerden 5’i piknik, aile ziyaretleri, geziler yapıldığını belirtmişlerdir. Yöneticilerden 5’i beyin fırtınası şeklinde yapılan toplantıları bu konu kapsamında değerlendirerek örneklendirmişlerdir. Yöneticilerden 2’si çay partileri düzenlediklerini ifade etmişlerdir. Ayrıca yöneticilerden biri ise müzik dinletisi veya okulda müzikli toplantılar, öğrencilere yönelik hoş geldiniz yada veda partisi, halk müziği konseri, tiyatro, halk oyunları, gece düzenleme, resim sergisi, fotoğrafçılık sergisi, personelin önemli günlerini kutlama ve yeni katılan yada kariyerini yükseltenlere yönelik yemek düzenleme gibi faaliyet örnekleri vermişlerdir. Bu bulgulara yönelik ifadeler aşağıda yer almaktadır.

Yön-1: “Đlişkilerin çoğu lokaldir bizde. Ancak futbol turnuvası, basketbol turnuvası gibi spora yönelik sosyal faaliyetler arada düzenlenmektedir.”

Yön- 3: “Sosyal içerikli faaliyetler düzenleniyor, genelde öğretim üyelerinin bir araya geleceği müzik dinletisi veya okulda müzikli toplantılar olabiliyor. Büyük kısmı katılıyor ufak kısmı katılmamakla beraber o şekilde ortak yemekler yapılabiliyor mesai dışında.”

Yön-6: “Pek fazla sosyal faaliyetimiz olduğunu söylemek mümkün değil. Bu bir eksikliğimiz demek mümkün.”

Yön-7: “Öğrencilerimiz için her sene başında bir hoş geldiniz partisi ve sene sonunda veda partisi düzenliyoruz. Tanışma toplantıları, çaylar yapıyoruz”

Yön-10: “Bilimsel ve sosyal etkinlikler takvimimizde faaliyetlerimiz yer almaktadır. Çok sayıda oldu bu yıl yani her alanda neredeyse bir şeyler yapıldı, halk müziği, konser, tiyatro çok sayıda bu tür etkinliklerimiz oldu.”

Yön-12: “Evet. Öğrencilerin çevreyi tanımaları, ülkeyi tanımaları, kardeşliği güçlendirmek için çay partileri, spor aktiviteleri, halk oyunları gibi etkinlikler yapılıyor.”

Yön-15: “Şu anda öyle bir şey düzenlemedik ama olabilirde. Burada iki kez çay partisi yaptık birincisi eğlenceliydi… Yaptığımız toplantılar karşılıklı bilgi alışverişi görüş paylaşımı yani bir beyin fırtınası şeklinde yapılabilmektedir..”

Yön-17: “Birkaç ayda bir gece düzenliyoruz. Bazen bir arkadaşın önemli bir günü yönelik kutlama yapıyoruz. Bu doğrultuda hem idari personel, hem akademik personelin tümünün kaynaşabileceği ortamlar oluşturuyoruz.”

Yön-20: “Mesai içinde resim sergisi gibi etkinlikler düzenlenebiliyor. Ayrıca fakültemize yeni başlayan öğretim üyelerine yönelik yada kariyerini yükselten öğretim üyelerimize yönelik yemekli kutlama yada tanışma etkinlikleri düzenlenebilmektedir.”

6.2.2. Örgütsel Yapı Boyutuna Yönelik Yorumlar

Örgütsel yapı, işin ve kişilerin örgüt içerisindeki görevlerini yerine getirmesi için sağlanan düzendir (Syed-Ikhsan ve Rowland, 2004:101). Yöneticilerin tamamına yakını bölümlerinde işlerin yürümesi için gerekli temel unsurlardan biri olarak gördükleri hiyerarşinin varlığını ifade etmişler ve bölümlerinde uygulanan hiyerarşiyi esnek bir yapı, tatlı-sert bir ilişki, işlerin yürümesini sağlayacak kadar katı ancak işte bilgi

paylaşımına etki etmeyecek kadar esnek bir yapı olarak tanımlamışlardır. Bunun yanında bölümlerde öneri ve eleştirilerin bir üst kademeye iletilmesi konusunda yöneticilerin tamamına yakını sorun olmadığını belirtmişlerdir. Yöneticilerin yaptıkları hiyerarşi tanımı öneri ve eleştirilerin üst kademeye iletilmesi konusunda çıkan sonucu desteklemektedir. Buna karşın yöneticilerden biri kendi bölümündeki esnek yapıdaki hiyerarşiyi tanımlarken diğer bölümlerde katı bir tutumun bulunduğuna işaret etmiştir. Katı dikey hiyerarşiler yerine daha esnek yatay, dikey ve çapraz iletişime olanak tanıyan yapıların oluşturulması bilgi paylaşımı açısından oldukça önemlidir. Bilgi alışverişini kısıtlayan resmi örgütsel yapılar, birimlerde depolanan bilgilerin karşılıklı paylaşımına engel olmaktadır (Syed-Ikhsan ve Rowland, 2004:101). Ayrıca bilgi paylaşımı, gayri resmi yapıya sahip örgütlerde, resmi yapıya sahip örgütlere göre daha başarılı olarak yapıldığı belirtilmektedir (Dixon, 2000). Yöneticilerden 2’si bölümlerinin küçük ve herkesin farklı uzmanlık alanına sahip olması nedeniyle hiyerarşik bir yapının olmadığı, sıcak ve yakın ilişkiler doğrultusunda faaliyetlerin yürütüldüğünü ifade etmişlerdir.

Büyük kapasiteye sahip örgütlerde hiyerarşik yapılanmanın olmamasını düşünmek yanlış olacaktır. Ancak yatay, dikey ve çapraz iletişime izin veren hiyerarşik bir yapılanma, bilginin örgüt içinde dolaşımı ve paylaşılmasına destek olacaktır. Çünkü bir örgütte bilginin istenilen düzeyde birimleri arasında paylaşılması için yukarıdan- aşağı ve aşağıdan-yukarı iletişim çok önemlidir. Bir örgütte iletişim ağlarının serbestçe çalışmasıyla, iletişim sağlayıcıları ve kullanıcılar bilgiye ve bilgilendirmeye kısa yoldan ulaşabilmektedirler. Bu durum ise örgütün bilgi üretme ve bilgi transferi performansını yükseltmektedir (Kluge ve diğerleri, 2001: 77). Bu doğrultuda yöneticilerin bölümlerinde çok yönlü etkili bir iletişim varlığı konusunda tamamına yakını olumlu yanıt vermiştir.

Örgütte iletişim her zaman belirlenen yollarla değil bazen yada çoğunlukla herhangi bir kişi yada kurum tarafından örgütlenmeyen kuralları önceden belirlenmemiş olan informel yada gayri resmi iletişim yoluyla yapılmaktadır ayrıca bu iletişimin yapısındaki doğallık ve söylenti yada dedikodu gibi yöntemlerle formel iletişimden (remi iletişim) daha hızlı ve etkili olduğu belirtilmektedir (Bakan ve Büyükbeşe, 2004: 3). Resmi olmayan iletişim kanalları, son derece esnek ve hızlı olması nedeniyle, alt kademelerdeki çalışanların görüş ve önerilerinin üstlere aktarılmasını kolaylaştırdığı bu nedenle iyi yönlendirilir ve kontrol edilebilirse, resmi iletişimin boşluklarını

doldurabileceği ve daha iyi bir örgütsel iletişim ortamı sağlayacağı ifade edilmektedir (Atak, 2005: 65). Ancak yöneticilerle yapılan görüşmede çoğunluğu, gayri resmi iletişimi olumsuz bir unsur olarak değerlendirdikleri ve bu nedenle kullanmadıklarını ifade etmişlerdir.

Zaman içinde deneyimle elde edilen örtülü bilginin paylaşımındaki en etkili yol da insani etkileşim ve sosyalleşmedir. Çünkü sosyalleşme sonucunda insanlar birbirleri ile uyuştuğu zaman, iletişim, etkileşim ve tartışma için daha fazla zaman ayrılabilecektir (Ambrosini ve Billsberry, 2007: 5). Örtülü bilginin rahat paylaşılması için örgüt çalışanları arasında belli bir düzeyde kişisel yakınlık gereklidir. Çünkü çoğu örtülü bilgi vücut dili ile yaratılmakta ve aktarılmaktadır. Bu nedenle de örtülü bilgi paylaşımı, çoğu zaman kişisel ve gayri-resmi ilişkiyi gerektirmektedir (Alvis ve Hartman, 2004: 379- 380). Bu doğrultuda çalışanları, bilgilerini paylaşmaları için zorlamak yerine, gönüllü olarak bilgilerini paylaşacakları sohbet yemekleri, piknikler, tecrübelerini paylaşabilecekleri kamplar gibi gayri resmi ortamlar sağlanması önemlidir (Sağsan, 2006: 33). Yöneticilerle yapılan görüşmede bölümlerindeki sosyal içerikli etkinliklerin düzenlenmesi konusunda çoğunluğu olumlu yanıt vermiştir. Đcra edilen faaliyetlerle ilgili olarak ise spor aktivitelerine yönelik faaliyetler (futbol turnuvaları vb), bahar şenlikleri, müzik dinletisi veya okulda müzikli toplantılar, yemekli toplantılar, sinevizyon gösterisi (çanakkale vb), piknik, aile ziyaretleri, geziler, öğrencilere yönelik hoş geldiniz yada veda partisi, beyin fırtınası şeklinde toplantılar, halk müziği konseri, tiyatro, çay partisi, halk oyunları, gece düzenleme, resim sergisi, fotoğrafçılık sergisi, personelin önemli günlerini kutlama, yeni katılan yada kariyerini yükseltenlere yönelik yemek düzenleme gibi örnekler verilmiştir. Bu doğrultuda genel olarak yöneticiler sosyal içerikli iletişim ağlarının mevcudiyetinden bahsetmişlerdir. Buna karşın sosyal ağların güçlendirilmesinin gerekliliği üzerine vurgu yapan yöneticilerde bulunmaktadır. Ancak belirtilen etkinlikler kişilerin deneyimleri sonucu kazandıkları kişiye özel bilgi olan örtülü bilginin açığa çıkarılarak paylaşılmasının sağlanmasına yönelik tam olarak amaçlı etkinlikler değildir. Bu doğrultuda yeni geliştirilecek buluşlar, yöntemler vb. hakkında, toplantılar yapılmalı, yeni yöntem ve tekniklerin paylaşımına yönelik sosyal etkinlikler tertip edilmeli, bu amaçlı kutlamalar yapılmalı, deneyim ve görüşlerin yer aldığı gazete ve dergiler çıkarılmalı, örnek olayların, farklı uygulamaların tartışıldığı küçük grup buluşmalarına yer verilmelidir. Farklı uygulamalar, farklı görüşler teşvik

edilmeli, örgüte yarar sağlayan yenileşmeyi hızlandıran uygulamalar çeşitli araçlarla ödüllendirilmelidir. Bunların yanında insani ilişkilerin zorunluluk dışında istek doğrultusunda geliştirilmesini sağlayacak ılımlı ve bütünleştirici bir yönetim anlayışı ile bilgi paylaşımının arttırılması sağlanmalıdır.

6.3. Đnsan Kaynakları Boyutuna Yönelik Elde Edilen Bulgular ve