• Sonuç bulunamadı

5.4. Verilerin Çözümlenmesi ve Yorumlanması

6.1.1. Teknolojik Boyuta Yönelik Bulgular

6.1.1.3. Bilişim Teknolojilerinden Etkin Faydalanma Durumuna Yönelik

Yöneticilere bölüm üyelerinin kendi alanları ile ilgili yeni cihaz, alet yada alanlarına yönelik mevcut yada yeni bilişim teknolojilerinden etkin faydalanmalarını sağlayacak ne tür tedbirler aldıklarını öğrenmek maksadıyla, “Öğretim elemanları, öğrenciler yada personelinizin bilişim teknolojilerinden etkin faydalanmasını sağlayacak ne tür tedbirler almaktasınız? “ sorusu yöneltilmiştir. Alınan yanıtların incelenmesi sonucunda aşağıda yer alan kod ve frekans tablosu oluşturulmuştur.

Tablo 8. Bilişim Teknolojilerinden Etkin Faydalanmaya Yönelik Kod ve Frekans Tablosu

Bilişim Teknolojilerinden Etkin Faydalanma E(f) H(f) K(f)

Kod-24: Herhangi bir talep gelmemiştir. 10 11

Kod-25: Öğrencilerin eğitim ihtiyacı bilgisayar dersiyle

karşılanmaktadır. 1

Kod-26: Personel bilişim teknolojilerini etkin kullanma becerisine

sahiptir. 1

Kod-27: Bilişim teknolojileri konusunda basit şeyleri herkes bilmekte, sonrası ise uzmanlığa girdiğinden bireysel çabayı ilgilendirmektedir.

2 Kod-28: Yeni teknik (yazılım öğrenme ve geliştirme vb.), yöntem ve uygulamaların öğrenilmesi için yurt içi eğitim ve etkinliklere izin verilmektedir.

5 Kod-29: Yeni teknik (yazılım öğrenme ve geliştirme vb.), yöntem

ve uygulamaların öğrenilmesi için yurt dışı eğitim ve etkinliklere gönderilmektedir.

3 Kod-30: Yeni cihaz, alet ve edevatın öğrenilmesi için kursa

gönderilmektedir. 3

Kod-31: Eğitim amaçlı kongre, konferans ve seminere

gönderilmektedir. 9

Kod-32: Eğitim amaçlı bölüm yada üniversite bünyesinde hizmet

içi kurs verilmektedir. 3

Kod-33: Üniversitensin farklı bölümlerinden destek alınmaktadır. 3 Kod-34: Bilgi işlem daire başkanlığının düzenlediği web tasarım

yada program kursları kullanılmaktadır. 2

Kod-35: Enformatik daire başkanlığı bilişimle ilgili kurs

açmaktadır. 1

Kod-36: Öğrenciler için üniversite tarafından sürekli eğitim

Kod-37: Faklı üniversitelerden destek alınmaktadır. 1 Kod-38: Üniversite dışı odaklardan alandaki gelişmelere yönelik

destek alınmaktadır. 1

Kod-39: Yeni programlar gibi gelişmelerin öğrenilmesi, ders

konularına eklenmesine yönelik çalışmalar mevcuttur. 1

Kod-40: Hocaların aldığı denge tazminatı uygulaması kurs

vermelerini engellemektedir. 1

Kod-41: Erasmus projesi bu yönde kullanılmaktadır. 12 9

Kod-42: Farabi projesi bu yönde kullanılmaktadır. 14 7

Kod-43: Erasmus projesi bazı bölümler için ders içeriklerinin

düzenlenmemesi yüzünden başarılı olmamaktadır. 1

Bilişim teknolojilerindeki eksiklikler yada yeniliklerin öğrenilmesi başka bir ifade ile etkinliğin arttırılması konusunda yöneticilerden 10’u bu konuda öğretim elemanı, öğrenci ve idari personelden oluşan bölüm personelinden hiç teklif gelmediğini belirtilmiştir. Ayrıca yöneticilerden biri, öğrencilerin ihtiyaçlarını bilgisayar dersiyle karşılandığı ifade edilmiş, bir diğeri tarafından ise bölüm üyelerinin bilişim teknolojilerini etkin kullanma becerisine sahip oldukları belirtilmiştir. Bunun yanında iki yönetici de basit şeyleri herkesin bildiği, sonrasının uzmanlığa girdiği yönünde görüş bildirmişlerdir.

Yön-7: “Temel olarak herhangi bir ihtiyaçları yok ve ben bu konuda herhangi bir taleple karşılaşmadım.”

Yön-18: “Bilişim teknolojileriyle ilgili bir temel şeyler var. Bir de üst düzey şeyler var. Şimdi temel şeyleri herkes biliyor Bundan sonrası artık uzmanlığa girmektedir. O da kendisine bağlıdır.”

Yön-6: “Kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecek kadar kullandıklarını düşünüyorum. Onun dışında da herkes tüm programları kullansın böyle bir şey mümkün de değil. Ama en azından bilgisayarı kullanıyorlar, internetten erişilmesi gereken yerlere ulaşabiliyorlar.”

Yön-8: “Bilişim teknolojilerine yönelik eğitim gibi bir talep gelmedi. Zaten işte ne bileyim normal derslerde birtakım bir şeyleri kapsayacak şekilde dersler veriyoruz ama yurt dışı gibi Meslek Yüksek Okulu’nda talepler gelmez.”

Yöneticilerden 11’i ise bu konu doğrultusunda teklif aldıklarını ve faklı çözüm yolları uyguladıklarını ifade etmişlerdir. Uygulama yöntemleri şu şekilde belirtilmiştir. Yöneticilerden 5’i birimlerine yönelik yeni yazılım gibi teknik, yöntem ve uygulamaların öğrenilmesi ve geliştirilmesi amacıyla yurt içi eğitime ve yöneticilerden 3’ü ise bu konuda yurt dışı eğitime imkan tanıdıklarını ifade etmişlerdir. Yine yöneticilerden 3’ü yeni cihaz, alet ve edevatın öğrenilmesi ve kullanılmasına ilişkin personellerini kursa gönderdiklerini ve hizmet içi kurs imkânı tanıdıklarını ifade etmişlerdir. Yöneticilerden 9’u kongre, konferans yada seminer gibi etkinliklere gönderdiklerini belirtmişlerdir. Yöneticilerden 3’ü üniversitenin değişik bölümlerinden destek aldıklarını, 2‘si bilgi işlem daire başkanlığının düzenlediği web tasarım yada program kurslarını kullandıklarını, 1’i ise enformatik daire başkanlığının bilişimle ilgili açtığı kurslara yönlendirdiklerini, yine bir yönetici de öğrenciler için üniversite tarafından sürekli eğitim merkezi yoluyla yeni cihazlara yönelik açılan kurslara yönlendirdiklerini belirtmişlerdir. Bunun yanında yöneticilerden biri diğer üniversitelerden destek almaya çalıştıklarını, bir diğeri üniversite dışı odaklardan alandaki gelişmelere yönelik destek aldıklarını ve yine bir yöneticide yeni programların tespit edilerek ders konularına eklenmesi yönünde çaba harcadıklarını ifade etmişlerdir. Bu tespitlere yönelik örnek ifadeler aşağıda yer almaktadır.

Yön-1: “Tabii bilişim teknolojilerine yönelik eğitim konusunda teklifler geliyor. Geliyor örneğin bir yerde bir teknik yapılıyor, yurt içi ve yurt dışında gitmek istiyorlar. Đdare olarak eğer uygunsa zaten ona gerekli izinleri veriyoruz. Sadece idari manada izin veriyoruz başka bir katkımız yok. Mesela diyelim ki bir cihazla ilgilenen bir teknik elaman kursa gitmesi lazım onların yolluğunu karşılayıp gönderebiliyoruz.”

Yön-2: “Hizmet içi eğitimle ilgili idari personelimizi belli dönemlerde kurslara gönderiyoruz yine öğretim üyesi arkadaşlarımızı kendi alanlarıyla ilgili kongre olduğu zaman dinleyici olarak gönderebiliyoruz, yani mümkün olduğu kadar işte bölümümün bütçesinden karşılamaya çalışıyoruz. Ancak bu çok yetersiz kalıyor bunun işte %10’nu bölüm bütçesinden gönderebiliyoruz, %90’nı kendi imkânlarıyla gitmeye çalışıyorlar, biz yönlendiriyoruz yani kendi personelimizi. Dışarıdan bir keresinde konunun uzmanı olan bir hocamızı getirip seminer verdirmiştir. Kendi bünyemizde bu tür şeyleri yapıyoruz. Kendi hocalarımız belli zamanlarda kendi alanlarıyla ilgili yada belirlemiş oldukları bir konuda seminer verebiliyorlar. ”

Yön-4: “Öğrencilerimizi hem de mühendisleri bilgilendirmek amacıyla biz sürekli konferanslar seminerler düzenliyoruz bunun da çok faydası oluyor. Marmaray Projesini düzenledik Đnşaat Mühendisleri Odası’yla birlikte. Başka bu tür faaliyetlerimiz oldu hızlı demiryolu, hızlı trenle ilgili. Bunların öğrencilerimize çok katkısı oldu. Diyeceksiniz ki hızlı tren Elazığ’a gelir mi yada Marmaray Elazığ’da lazım olur mu? Ama bizim mühendislerimiz orada çalışacaklar.”

Yön-5: “Bilgisayara yönelik enformatik dersimiz var. Ayrıca öğrencilerimiz bilgisayarı kullanmayı bilerek geliyorlar. Bir de program ve programcılıkla ilgili enformatik derslerini de aldıkları için çok fazla talep olmuyor. Yani kendi personelimizi de kendi içimizde eğitiyoruz.”

Yön-6: “Bizim bilgi işlem daire başkanlığında kurslar düzenleniyor. Bunlar web tasarım kursu veya herhangi bir programı kullanabilme kursu gibi. Oradan faydalanılıyor.. ”

Yön-8: “Konferans zaman zaman verdiriyoruz. Ayrıca öğrenciyi konferans verilecek, mesela fabrikalara götürürüz. Oradaki yetişmiş kimsellerden kendi konuları ile ilgili anlatımlar yapmalarını sağlarız.”

Yön-9: “Hocalarımızdan da geliyor öğrencilerimizden geliyor özellikle tabii bu talepler yeni ortaya çıkarılan programların kullanılmasına yönelik yada alınan yeni bir cihazın kullanımına yönelik oluyor. Tabii ister istemez hocamızı veya öğrencilerimiz de kursa göndermek zorunda kalabiliyoruz. Tabii hocalarımız açısından bir sıkıntı yok, öğrencilerimiz açısından özellikle üniversitemiz zaman zaman kurs programları açmaktadır. Ayrıca sürekli eğitim merkezi doğrultusunda açılan kurslardan da faydalanılmaktadır. Fakülte içindeki ilgili bölümleri bilişlim teknolojileri ile ilgili gelen eğitim talepleri doğrultusunda kullanabiliyoruz. Örneğin mühendisliği bölümü ve elektrik-elektronik bölümü ortak çalışarak öğrencilerimize bu konuda yardımcı olabiliyorlar. Yine hocalarımız da kendi bünyesinde diyelim çok özel bir programın öğretilmesi konusunda birbirlerine ve öğrencilere yardımcı oluyorlar. Kendi aramızda yardımlaşma olabiliyor.”

Yön-10: “Hizmet içi kurslarımız var. Bilgi işlem daire başkanlığının açtığı kurlarda sertifika veriliyor. Bu doğrultuda her yıl periyodik devam eden kurslar var. Örneğin web sayfası oluşturabilme gibi kurslar.”

Yön-14: “Üniversite genelinde de bazen o tip kurslar açılıyor. Mesela bizim enformatik daire başkanlığı birkaç defa bilişimle ilgili kurslar açtı, personel de ücretsiz olarak bu kurslardan yararlandı, eğitim kurslarından. Sertifika programları oluyor, ona katılan arkadaşlar oluyor. Ama büyük çoğunluğu bilişim teknolojilerini kendi çaba ve gayretleriyle, deneme-yanılma yoluyla yada birilerine sorarak geliştiriyorlar. “

Yön-16: “Bu konuyla ilgili Solidwork’e yönelik öğrencilerin talebi olmuştur. Bu doğrultuda öğretim elemanlarımızdan bu konuyu daha detaylı anlatabilmeleri için program saatinin haftada 4’den saatten, haftada 6 saate çıkarılması konusunda talep gelmiştir.”

Bunların yanında yöneticilerden biri öğretim elemanlarının aldığı denge tazminatı uygulamasının, kurs vermelerini engellediğini ifade etmiştir. Bu tespite yönelik açıklama aşağıda yer almaktadır.

Yön-4: “Profesörlerin, doçentlerin, yardımcı doçentlerin bir denge tazminatı denen ücreti var. Kurs verdiklerinde bu ücret kesildiğinden üniversite hocalarının hiç biri auto-cad gibi, C gibi kurs vermek istemiyorlar. Yada programlama dili veya eğitim bilimleriyle ilgili kurslardan vermek istemiyor maalesef.”

Yöneticilerden bazıları bilişim teknolojilerinin etkin kullanımı sorusuna yönelik olarak, Erasmus yada Farabi projelerini kullanılabileceğini belirmişlerdir. Genel olarak Erasmus projesine katılım sağlandığını ifade eden yönetici sayısı 12’dir. Farabi projesi Fırat Üniversitesi için yeni bir proje olduğundan yöneticilerden 7’si bu konuda hazırlık yaptıklarını, 14 ise hiç hazırlıklarının olmadığını ifade etmişlerdir. Ayrıca yöneticilerden biri Erasmus projesi kapsamında bazı bölümlerin yurt dışındaki üniversitelerdeki bölümlerle standartlaşmayı sağlayamaması nedeniyle Erasmus projesinin çok etkin olmadığını ifade etmiştir.

Yön-15: “Erasmus ve Farabi programı açıldı. Erasmus’da hem öğretim elemanı hem öğrenci gönderiyoruz. Farabi programı kapsamında ise yurt içindeki üniversitelerden Tunceli’deki üniversiteye destek vereceğiz. Orada bulunan öğrencilerin bizim üniversitemize getirilmesi kapsamında görüşmeler yapılmıştır.”

Yön-4: “Enstitüden giden bir öğrenci ulaştırma anabilim dalında master yada doktora yapmak için Erasmus kapsamında yurt dışındaki bir üniversiteye gitti. Gittiği üniversitede ulaşımla ilgili dersler olmadığı için hangi dersler varsa onları almak

zorunda kaldı. Yurt dışındaki üniversitelerle bizim üniversitemizin master, doktora derslerini düzenlemek gerekir. Her enstitünün, anabilim dalının derslerini güncellemesi ve karşı taraftaki üniversitenin programına uygun bir yapıya getirmesi gerekmektedir.”

Yön-3: “Erasmus ve Farabi projeleri konusunda maalesef biraz geç kaldık ama bu seneden itibaren müdür yardımcısı arkadaşı görevlendirdik. Bu sene çalışmalar yapılıyor, inşallah seneye bu projeler kapsamında öğrenci değişimi yaptıracağız.”