• Sonuç bulunamadı

6.3. Đnsan Kaynakları Boyutuna Yönelik Elde Edilen Bulgular ve Yorumlar

6.3.1. Đnsan Kaynakları Boyutuna Yönelik Bulgular

6.3.1.4. Çalışma ve Araştırmaların Herkes Tarafından Bilinmesine Yönelik

Bölüm içerisinde öğretim elemanlarının yaptığı çalışma ve araştırma sonuçlarının herkes tarafından bilinmesini sağlayacak bir uygulamanın bulunup bulunmadığı öğrenmek maksadıyla yöneticilere “Sorumluluk alanınızda her öğretim elemanın çalışmaları ve etkinlikleri diğerleri tarafından bilinmekte midir? Bu nasıl sağlanmaktadır?” sorusu yöneltilmiştir. Alınan yanıtların incelenmesi sonucunda elde edilen kod ve frekans tablosu aşağıdadır.

Tablo 15. Çalışma ve Araştırmaların Herkes Tarafından Bilinmesine Yönelik Kod ve Frekans Tablosu

Çalışma ve Araştırmaların Herkes Tarafından Bilinmesi E(f)

Kod-108:Rutin toplantılarla ve yıllık faaliyet raporları ile bilgilendirme yapılmaktadır.

21

Kod-109:Web siteleri bu amaçla kullanılmaktadır. 9

Kod-110:Internet ortamından yapılan çalışmaların hepsine ulaşılmaktadır. 7

Kod-111:Çalışmalara yönelik bülten dergi çıkarılmaktadır. 3

Kod-112:Çalışma ve araştırmalar listelenir, sonuç raporları kayıt altında arşivlenmektedir.

3

Kod-113:Seminerlerin araştırma ve projelerin duyurulması için kullanılmaktadır. 5

Kod-114:Fırat Üniversitesi gazetesi yoluyla duyurulmaktadır. 2

Bölüm içerisinde öğretim elemanları ve öğrenciler tarafından yapılan araştırma ve çalışmaların herkes tarafından bilinmesi, elde edilen bilgilerin paylaşılmasına yönelik yöneticilerin tamamı rutin toplantıları ve yıllık faaliyet raporlarını kullandıklarını ifade etmişlerdir. Yöneticilerden 9’u web sitelerinin, yöneticilerden 7’si ise internet ortamının yapılan çalışmaların görülmesi ve elde edilmesi yönünde yeterli olduğunu ifade etmişlerdir. Ayrıca yöneticilerden 3’ü çalışmalara yönelik bülten, dergi çıkardıklarını ve yöneticilerden 3’ü ise çalışma ve araştırmaların listelenip, sonuç raporlarının kayıt altında arşivlendiğini ifade etmişlerdir. Yöneticilerden 5’i bölüm içi seminerlerin bu maksatla kullanıldığını ve yöneticilerden 3’ü ise yapılan çalışmaların panolar yardımıyla duyurulduğunu belirtmişlerdir. Yöneticilerden 2’si ise Fırat Üniversitesi gazetesi yoluyla da çalışma ve araştırmalara yönelik bilgilendirme yaptıklarını ifade etmişlerdir. Bu bulgulara yönelik örnek ifadeler aşağıda yer almaktadır.

Yön-1: “Şimdi şu anda çalışma için proje hazırlanırsa projede zaten ilgili durumdan haberleri oluyor, çünkü proje hazırlanıyor. ikincisi bir de web sayfasında öğretim üyelerinin çalışmaları ile ilgili çıkan yayınlar ile ilgili bilgiler var. Onlar zaten oradan takip edilebiliyorlar. Yani her bölüm kendi içerisinde haberdar oluyor zaten, bundan sıkıntı olmuyor. Ayrıca eskisi gibi değil şimdi internet o kadar gelişti ki, şimdi bir tıkla, bir kişinin ne çalıştığını rahatlıkla öğrenebiliyorsunuz.”

Yön-10: “Đki yüzüncü sayısını geçen bir Fırat haber diye çıkardığımız bir gazete var. Onu kullanıyoruz. Onun dışında fakültelerin kendi her yıl çıkardıkları tanıtım kitapçıkları var, bülten gibi diyebiliriz ama tabii daha ziyade yıllık gibi oluyor. Ama bizim Fırat haber gazetemiz aylık çıkıyor. Üç bin tane basıyoruz. Bütün üniversitelere gönderiyoruz, bütün ortaöğretim kurumlarına gönderiyoruz.”

Yön-18: “Bilimsel sempozyumlarda sunuluyor, dergilerde basılıyor yani bilimsel çalışma yapıldığı zaman mutlaka bir yerde prezante ediliyor.”

Yön-16: “Biz her yıl, bizim fakülteye ait gerek ulusal gerekse uluslar arası hem sempozyum hem de bilimsel çalışmaları her yıl bölümlerden talep ederiz. Bölümlerin göndermiş oldukları bu çalışma listelerini, biz genelde bir toplamda değerlendiriyoruz. Biz de bu listeleri rektörlüğe gönderiyoruz, rektörlükte YÖK’e gönderiyor. Bu konuda ki çalışmamızın derecesi belirleniyor.”

Yön-15: “Bazen eğer kesin çalışma konuları olursa, onlar yayın değil de panoya asılıyor birde bölümlerin arşivinde kalıyor.”

Yön-8: “Ulaşma olarak değil de, yıllık faaliyet raporları içerisinde yıllık faaliyet raporumuz var. Mesela denilir ki son bir yıl içerisinde kim hangi araştırmaları yapmış, nerelerde yayınlar yapmıştır, onlar toplanır, dekanlığa bildirilir, dekanlık da rektörlüğe bildirir. Sanıyorum onlar tekrar kütüphaneye gönderiyor olabilir. Bizimki ise dosyada durur, o kadar.”

Yön-7: “Biz her Salı günü burada en az iki saat toplanıyoruz. Ve bu toplantılarda öğrenci, akademik personel ve fakültenin tüm konuları konuşulur. Bu kapsamda hocalarımızın yaptığı saha çalışmaları, akademik çalışmalar ve detayları da kendi aramızda konuşuyoruz ve herkes birbirinden haberdar oluyor. Yani biz haftada bir defa bir araya geliyoruz zaten bu konular için.”

Yön-6: “Her dönem sonu fakültelerden akademik faaliyet raporu isteniyor, bunun dışında akademik öz değerlendirme formları var, bunun dışında her yılın sonunda tüm akademik personelden faaliyet raporu istiyoruz yıl boyunca ne yapıldığını eğitim öğretimin nasıl devam ettiğini, bunları da bir üst yazıyla rektörlüğe gönderiyoruz. Onun dışında yine yapılan çalışmaların listesi isteniyor mesela hangi öğretim üyesi hangi çalışmaları yapmış, bunlar rektörlüğe gidiyor rektörlükte kitapçıkta topluyor bunlarda bizim kütüphanemizde mevcut.”

6.3.1.5. Örtülü Bilginin Kullanımına Yönelik Bulgular

Yöneticilerin kariyerleri boyunca örtülü bilginin kullanımına yönelik tecrübelerini öğrenmek maksadıyla “Sizin yada personelinizin örtülü bilgisinin kullanımıyla ortaya çıkan çarpıcı bir örnek varsa paylaşır mısınız?” sorusu yöneltilmiştir. Elde edilen yanıtların incelenmesi sonucunda oluşturulan kod ve frekans tablosu aşağıda yer almaktadır.

Tablo 16. Örtülü Bilginin Kullanımına Yönelik Kod ve Frekans Tablosu

Örtülü Bilginin Kullanımı E(f) H(f)

Örtülü bilginin kullanımı yoluyla karşılaştıkları örnek bir olayı yada elde ettikleri bir bilgiyi aktarma yönüyle yöneticilerden 13’ü örnek bir olay yada kavram sunarken yöneticilerden 8’i böyle bir örnek yada bilginin olmadığını ifade etmişlerdir. Örtülü bilginin kullanımına yönelik ifade edilen örneklerden bazılarına aşağıda yer verilmiştir.

Yön-1: “Mesela öğretim üyelerinin kongrede aldığı yurt içi ve yurt dışında aldığı ödüller olabilir. Öğrencilerimizin öğrenci kongrelerinde aldığı ödüller var birincilikler.”

Yön-3: “Var birkaç tane çalışma var. Mesela gralini ilk defa tükürük bezinde biz bulduk, biyokimyadaki bir arkadaşla beraber. Yine bitkilerde gralin denen iştah hormonunu biz bulduk ve yayınladık bu şekilde yayınlarımız var. Ancak üniversite içerisinde yada diğer üniversitelerde bu bilgiye yönelik konferans verme yada paylaşma konusunda maalesef vakit bulamadık, hatta basına bile çok fazla duyuramadık. Aslında bu tür sonuçlara yönelik üniversitede bir merkezin olması veya bir başka şekilde tanıtacak reklam merkezinin olması gerekir.”

Yön-6: “Daha önceki yöneticilik yaptığım dönemlerden elde ettiğim bazı deneyimlerin, tecrübelerin, bakış açılarının şu anki yöneticilik dönemime ve çevremdeki yeni adım atanlara katkısı olmaktadır. Bu adamlar ilk defa yöneticilik yapıyorlar. Bazen görüşüyoruz bir şey söylüyor, ben diyorum ki geçmişte şöyle bir şey olmuştu, dolayısıyla şöyle bir sonuç çıkmaz, düşünüyor doğru diyor, hak veriyor. Gerçekten bazen bu oluyor, ne kadar başarıya yansıyor derseniz bilemiyorum ölçme imkanım yok.”

Yön-9: “Bir robot yarışması vardı, uluslar arası robot yarışması, bir doçent arkadaşımız ile bir araştırma görevlisi doktora öğrencisi arkadaşımız bu yarışmaya katıldılar. Ve yapmış oldukları yarışma neticesinde uluslar arası başarı kazandılar.”

Yön-16: “Gerek ulusalda, gerekse uluslar arası hakikaten önemli derecede, önemli sayılacak sayıda bilimsel çalışmam ve atıfım mevcuttur. Bu çalışmalarım devam ediyor.”