• Sonuç bulunamadı

6.3. Đnsan Kaynakları Boyutuna Yönelik Elde Edilen Bulgular ve Yorumlar

6.3.1. Đnsan Kaynakları Boyutuna Yönelik Bulgular

6.3.1.2. Çalışma Ortamının Uygunluğu ve Görev Planlamalarına Yönelik

Yöneticilerin, çalışanlar arasında bilgi paylaşımını kolaylaştırmaya yönelik çalışma ortamlarını ve görev planlama usullerini değerlendirmeleri açısından “Çalışma ortamınız her personelin yeteneklerini kullanmasına, geliştirmesine ve örtülü bilgilerini paylaşmasına uygun mudur? Bu konuyu nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusu yöneltilmiştir. Alınan yanıtlar doğrultusunda oluşturulan kod ve frekans tablosu aşağıda yer almaktadır.

Tablo 13. Çalışma Ortamının Uygunluğu ve Görev Planlamalarına Yönelik Kod ve Frekans Tablosu

Çalışma Ortamının Uygunluğu ve Görev Planlamaları E(f) H(f)

Kod-99:Konferans, panel, seminer gibi etkinlikler yapılmaktadır. 16 5 Kod-100:Đstenilen çalışma konusu seçilmesi yönünde esneklik mevcuttur. 21 Kod-101:Öğretim elemanlarının bilgi ve yeteneğine uygun görevlendirmeler yapılır.

21

Kod-102:Bilgi paylaşımını arttıracak şekilde öğretim elamanları arasında bir alana yönelik dönüşümlü çalışma planları uygulanmaktadır.

3

Kod-103:Çalışma ortamı bilgi paylaşımı için uygun değildir. 4 Kod-104:Yurt dışına yada yurt içinde konferans, eğitim maksadıyla çıkan kişiler bunu döndüklerinde bölüm yararına dönüştürecek sistem mevcuttur.

Yöneticilerle yapılan görüşmeler sonucunda bölümlerinde öğretim elemanlarının istedikleri akademik çalışma konusunu seçmeleri konusunda esneklik olduğu konusunda görüş birliği mevcuttur. Ayrıca bölüm içerisinde yapılacak görevlendirmelerde öğretim elemanlarının bilgi ve yeteneğine uygun görevlendirmeler yapıldığı konusunda da tüm yöneticilerden olumlu yanıtlar alınmıştır. Bölüm içerisinde bilgi paylaşımını destekleyecek konferans, seminer ve panel gibi etkinliklerin düzenli aralıklarla yapılması konusunda ise 16 yönetici olumlu 5 yönetici olumsuz yanıt vermiştir.

Bunların yanında yöneticilerden 3’ü öğretim elemanlarının bilgi ve becerilerini farklı alanlarda ve değişik projelerde göstermesini sağlayacak dönüşümlü görev planlamaları yaptıklarını ifade etmişlerdir. Yöneticilerden 4’ü ise genel olarak çalışma otamalarının bilgi paylaşımı ve etkinlikler için yeterli olmadığını belirtmişlerdir. Yöneticilerden 1’i ise yurt dışına yada yurt içinde konferans, eğitim gibi etkinliklere gönderdikleri personelin dönüklerinde bilgilerini diğer öğretim elemanları ve öğrencilerle paylaşmaları yönünde çabalarının olduğunu belirtmiştir. Diğer yöneticilerden bu konuda geliştirilen bir sistemin varlığına yönelik yanıt alınmamıştır. Bu bulgulara yönelik örnek ifadeler aşağıda yer almaktadır.

Yön-1: “Konferans seminer gibi etkinlikler ya buradaki bir öğretim üyesi aracılığıyla yada başka dışarıdan bir öğretim üyesi tarafından yapılabiliyor. Daha çok seminerleri bölümler kendi içlerinde yapıyorlar. Onların belli bir seminer gün ve saatleri oluyor. Anabilim dalı başkanlıkları altında öğretim üyeleri ve asistanlar, öğrenciler birlikte haftalık seminer saatleri yapılıyor. Dışarıdan hoca getirme konusunda genellikle idare olarak biz yapıyoruz. Bazen bölüm hocaları da kendi meslektaşlarını getiriyorlar. Biz de idare olarak onları gerek salon ayarlama gerek bazı ikramları ayarlama onunla ilgili kolaylıkları sağlamaya çalışarak destekliyoruz.”

Yön-2: “Yani kimin uzmanlık alanı neyse biz onu o alanda değerlendiriyoruz, o alanda çalıştırıyoruz.”

Yön-3: “Öğretim elemanlarını özellikle yeteneklerine ve bilgi, deneyim ve tecrübelerine göre görevlendiriyorum. Genelde şunu söyleyebilirim, eğer kişi bir işte başarılı ise onu kolay kolay değiştirmeyiz. Ancak başarısını beğenmesek veya tecrübesi yeterli değilse, değiştirmeyi düşünürüz. O şekilde bir rotasyon uygulayabiliriz, yoksa onun dışında rotasyon uygulamıyoruz.”

Yön-6: “Çalışma ortamının her personelin yeteneklerini kullanmasına, geliştirmesine ve örtülü bilgilerini paylaşmasına uygunluğu konusunda her şeyden önce bunun da olması gerektiğini düşünüyorum. Ama bunların uygulamadaki yansımaları bazen imkânlar nispetinde oluyor. Fakültenin potansiyeli ve yapısı şu an için açıkçası ne arkadaşlarımızın bilgilerini becerilerini, nede örtülü yeteneklerini keşfetme açısından yeterli değil”

Yön-8: “Öğretim elemanının ilgi duyduğu alanları, daha çok kim neyi yapabilir, kim neyi severek yapabilir, ona dikkat ederim. Eğer bu mümkün olmazsa, yüklerine göre dağıtırız. Zaten öğretim elemanımız çok az. Grup çalışmasından ziyade ferdi çalışmalar genellikle yapılıyor. Bir komisyonun yaptığı iş,i bir kişiye yaptırıyorsunuz, birlikte değerlendiriyorsunuz.”

Yön-9: “Biz istiyoruz istemesek dahi arkadaşlar yapıyor, kendileri yapıyorlar. Örneklerini hemen geçen hafta yaşadık, bir arkadaşımız ABD’de makine mühendisliği bölümüne gitmişti. Geri döndü hemen işte orada yapmış olduğu etkinlikleri bize sundu ve orada edinmiş olduğu bilgiler doğrultusunda burada o konuda yine çalışan arkadaşlara yardımcı olmaya başladılar. Bu tür edinimleri yazılı değil de giden arkadaşlarımız geldiğinde bir Powerpoint sunusu hazırlıyor, dolayısıyla o sunumlar bizde kalıyor. Yani o şekilde kalıyor, bunun dışında özellikle teknik manada bilimsel manada edinmiş olduğu bilgileri de zaten genellikle makale halinde dönüştürdükleri için o da bir kanıt olarak ortaya çıkıyor.”

Yön-10: “Her bölümü her yıl içerisinde mutlaka bir bilimsel etkinlik, bilimsel toplantı yapmasını telkin diyoruz. Hatta diyoruz ki bunu yapmazsanız sizin akademik kadrolarınızla ilgili bazı tasarruflarda bulunabiliriz. Ondan sonra bize gelen her bilimsel toplantı teklifini hemen kabul ediyoruz. Şu anda zaten 2009 yılı planı içerisinde web sayfamızda var yaklaşık 7-8 tane sempozyum var. Onun dışında günlük paneller, konferanslar, alanında uzman kişilerlesin getirilmesi konusunda çok etkiniz. Konferans salonumuz hemen hemen hiç boş kalmadı. O konularda çok teşvik ediciyiz.”

Yön-13: “Konferans, panel seminer gibi etkinlikler konusunda bir faaliyetimiz yok. Bizim öyle bir şeyimiz yok şu anda, ancak planımızda var. Đşte bakalım artık eylül- ekim gibi falan yapılacak.”