• Sonuç bulunamadı

5.4. Verilerin Çözümlenmesi ve Yorumlanması

6.1.1. Teknolojik Boyuta Yönelik Bulgular

6.1.1.1. Bilişim Teknolojilerinin Durumunun Değerlendirmesine Yönelik

almaktadır.

- Sorumluluk alanınızda, öğretim elemanları, öğrenciler yada personeliniz için etkili iletişim ortamının sağlanmasında ve bilgi paylaşımının arttırılmasında kullanılacak bilişim teknolojilerinin durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

- Çalışma mekânlarının iyileştirilmesi (fiziksel yönden, kullanılan alet edevat yönünden, vb.) konusunda yeterince destek sağlayabiliyor musunuz? Bu yönde öğretim elamanları yada öğrencilerden gelen teklifleri ne oranda gerçekleştirebiliyorsunuz?

- Öğretim elemanları, öğrenciler yada personelinizin bilişim teknolojilerinden etkin faydalanmasını sağlayacak ne tür tedbirler almaktasınız?

6.1.1.1. Bilişim Teknolojilerinin Durumunun Değerlendirmesine Yönelik Bulgular

Araştırmaya katılan 21 yöneticinin görüşünü almak maksadıyla, “Sorumluluk alanınızda, öğretim elemanları, öğrenciler yada personeliniz için etkili iletişim ortamının sağlanmasında ve bilgi paylaşımının arttırılmasında kullanılacak bilişim

teknolojilerinin durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusu yöneltilmiştir. Yöneticiler, bilgisayar laboratuarlarının varlığı ve kullanımı, web sitesi kullanımı, internet, projeksiyon cihazı (data-show), akıllı tahta gibi imkanların varlığı konularında bilgi vermişlerdir. Yöneticilerin bilişim teknolojilerinin durumunu ifade eden yanıtları doğrultusunda 9 kod cümlesi oluşturulmuştur. Bir yöneticinin kod cümlelerinden birkaçına birden değinme yada yalnızca bir kod cümlesi ile soruyu ifade etme durumu söz konusu olduğundan, kod cümlelerinin frekans sayıları satır doğrultusunda değerlendirilmelidir. Bu soruya yönelik 21 yöneticinin ifadelerinin ayrıntı ile incelenmesi sonucunda oluşturulan kod cümlelerini ve yönetici yanıt sayısını ifade eden frekans sayılarını gösteren kod ve frekans tablosu aşağıda sunulmuştur.

Tablo 6. Bilişim Teknolojilerinin Durumuna Yönelik Kod ve Frekans Tablosu

Bilişim Teknolojilerinin Durumu E

(f) H (f)

K (f) Kod-1: Öğretim elemanları için odalarda internet mevcuttur. 20 1

Kod-2: Öğrenciler için dersliklerde internet mevcuttur. 14 7

Kod-3: Dersliklerde data-show mevcuttur. 19 2

Kod-4: Bölümde bilgisayar laboratuarı bulunmaktadır. 9 12 Kod-5: Bilgisayar laboratuarlarında uygun çalışma saatleri

sağlanmaktadır 2 4 3

Kod-6: Üniversitenin (enformatik vb. ) imkânlarından istifade

edilmektedir. 12 2

Kod-7: Web sitesi bulunmaktadır. 21

Kod-8: Web sitesi bilgi paylaşımı için aktif olarak

kullanılmaktadır. 11 10

Kod-9: Bilişim teknolojileri için uygun altyapı mevcuttur. 7 5 9

Kod-10: Uzaktan eğitim laboratuarı kurulacaktır. 1

Kod-11: Duyurular e- mail yoluyla yapılmaktadır. 1

Kod-12: Online ders işleme imkânı mevcuttur. 1

Bilişim teknolojilerinin durum değerlendirmesini yöneticilerden 20’si öğretim elemanlarının odalarında internet imkânı olduğunu ifade ederek, 1’i ise internet bağlantısının olmadığını ifade ederek belirtmiştir. Bu konuda örnek oluşturacak şekilde Yön-2 ve Yön-15’in yanıtları aşağıda yer almaktadır.

Yön-2: “Hocalarımızın odasında bilgisayar var ve internete rahatlıkla ulaşabiliyor”

Yön-15: “ Bağlantı varda faaliyette değil. Yeni teklif ettik. Yakında olacak” Yöneticilerden 14’ü dersliklerin tümünde olmasa bile, belirledikleri dersliklerde internet bulunduğunu ifade ederken, 7 yönetici dersliklerin hiç birinde internet bağlantısının olmadığını ifade etmişlerdir. Ayrıca dersliklerde projeksiyon cihazının varlığı ile ilgili yöneticilerin 19’u olumlu, 2’si olumsuz yanıt vermiştir. Akıllı tahta konusunda ise yöneticilerin hepsi olumsuz yanıt vermiştir. Bulgulara yönelik örnek alıntılar aşağıdadır.

Yön-16: “Hemen hemen bütün hocalarımız kendi dersleriyle ilgili çalışmalarını tamamladılar ve projeksiyon cihazlarıyla derslerini anlatıyorlar. Bu durum daha çok konu anlatma imkânı sağlıyor, hem de tahtaya yansıtılmış olan bilginin tartışılmasında önemli kolaylıklar sağlıyor. Dersliklerde akıllı tahtamız yok, internet bağlantısı hemen hemen bütün sınıflarda var, dersliklerde projeksiyon cihazları takılıdır, hocalarımız arzu ettiği taktirde faydalanırlar.”

Yön-14: “Şu anda 4 sınıfımızda internet bağlantısı var. Diğer 3’üne de getirmeyi planlıyoruz. Hocalarımız yavaş yavaş bilişim teknolojilerinden yararlanmanın kolaylığının da farkına vardılar. Gittikçe yaygınlaşıyor. Mesela bizim proje derslerimiz oluyor, öğrencilerin sunumları falan oluyor çok etkileşimli geçebiliyor.”

Yön-8: “Dersliklerde internet yok. Akıllı tahtamız yok. Laboratuarlarımızı yeni oluşturmaya çalışıyoruz. Bir de enformatik, derslerimizin bir kısmı enformatikte yapılıyor. Oradaki imkanlar neyse ondan yararlanıyoruz.”

Yöneticilerin sorumluluk alanında bilgisayar laboratuarlarının varlığı konusunda, 9 yönetici olumlu, 12 yönetici olumsuz yanıt vermiştir. Bilgisayar laboratuarı bulunduğunu ifade eden 9 yöneticiden 2’sinin uygun çalışma saatleri düzenledikleri, 3 ‘ünün kısmen esnek saatler düzenleyebildiği, 4’ünün ise yalnızca ders saatleri yada izin alma prosedürleri sonucunda kullanımına izin verdikleri ifade

edilmiştir. Bilgisayar laboratuarı olmadığını ifade eden 12 yönetici ise üniversitenin enformatik bölümü gibi imkânlarından istifade ettiklerini belirtmişlerdir. Ayrıca bilgisayar laboratuarı olan ancak yeterli gelmediğini ifade eden 2 yönetici ise yine üniversitenin imkânlarından istifade ettiklerini belirtmişlerdir.

Yön-1: “Özellikle bilişim teknolojisi yönünden bizim dekanlık binasında bir bilgisayar laboratuarımız var. Öğrenciler buradan süresiz olarak faydalanabiliyorlar”

Yön-13: “Aslına bizim bilgisayar ortamımız yok da biz onu enformatik bölümüyle karşılıyoruz. Öğrencilerimizle olan derslerin çoğu orada yapılıyor. Orada da çok fazla problem yok. Bu konuda bir sıkıntımız yok yani.”

Yön-10: “Üniversitemizde en azından gece 12 ye kadar gidip istifade edebilecekleri laboratuarlar için çalışmalarımız son noktada, yani artık bilgisayar alınıyor. Her zaman kullanabilecekleri bilgisayar laboratuarlarına yönelik bir çalışmamız mevcut.”

Yön-4: “Faklı bölümlerden gelenlerin laboratuarı kullanmasına müsaade etmiyoruz çünkü denetim dışı oluyor. Ama kendi bölümümüzdeki hocamız da öğrencimizde bundan faydalanıyor. Kullanım için öğrencilerin kimlik bildirmesi gerekmektedir. Çalıştığı ödev veya projenin konusu da yazmalıdır. Bu uygulamalar laboratuarın internet kafe gibi kullanılmasını engellemek içindir. Aslında bu öğrencinin lehine düşünülen bir uygulamadır. Çünkü öğrencilerimizden klavyeye tornavida sokanlar yada tuşları parçalayanlar var. Daha uzun kullanım için denetim altında tutulmalı, bu nedenle de yabancıları sokmuyoruz.”

Yöneticilerin her biri tarafından web sitelerinin mevcudiyeti konusunda olumlu yanıt verilmiş, ancak etkin kullanımı konusunda 11’i olumu, 10 ise kısmen kullanıldığı yönünde beyanda bulunmuşlardır. Bilişim teknolojileri konusunda uygun alt yapıya sahip olma yönünde ise 7 yönetici olumlu, 5’i olumsuz ve 9’u ise kısmen ifadesini kullanmıştır.

Yön-9: “Web sitesi ile ilgili çalışmalarımız ciddi bir şekilde 2003 yılından itibaren yapılmaktadır. Sürekli olarak güncellenmektedir. Fakültemizin web sitesinde hocalarımızın sayfalarında vermiş oldukları derslerin içerikleri, bölümlerde ki derslerin incelenmesi, kredilerin değerlendirilmesi gibi faaliyetlere yer verilmeye çalışılmaktadır.

Web sitemize de bakacak olursanız görme imkânınız olabilecek şu anda tüm bölümlerimizdeki öğretim elamanlarımızın web sayfaları tam durumdadır.”

Yön-14: “ Web sitemiz var. Çok önceden vardı da güncelledik, içeriğini biraz daha geliştirdik. Öğrenciler de katılabiliyor, etkileşimde bulunabiliyorlar. Bir de forumumuz var. Bu form bize deneyim, bilgi paylaşımı yönünden imkân sunuyor.“

Yön-3: “Web sayfalarının bir kısmını güncelledik biz bu son dönemde. Ancak bir kısmı halen daha güncellenmemiş. Maalesef bizim okul o konuda biraz zayıf çünkü öğrencilerimizin kullanacağı bir bilgisayar sistemimiz yok. Biz biraz kampus dışında olduğumuz için sıkıntılıyız o konuda.”

Yön-18: “Altyapı yetersizliği mevcut ama şu an bilimsel faaliyetleri idame ettirilmesi için asgari şartlar var. “

Bunun yanında bir yönetici uzaktan eğitim laboratuarlarının kurulması yönünde çalışma yapıldığı konusunda bilgi vermiştir. Yön-10’a ait olan bu beyan aşağıda yer almaktadır.

Yön-10: “Bilişim teknolojileri açısından 4-5 yıl önce Türkiye’deki ilk 5 üniversitelerden biriydik. Bu doğrultuda da bilgi işlem daire başkanları toplantısı burada yapılmıştı. Maalesef bu son dönemde biraz geri kaldık. Birtakım tedbirler almaktayız. Örneğin uzaktan eğitim laboratuar kurma çalışmalarımız mevcuttur.”

Ayrıca bir yöneticide duyuruların ve haberleşmenin e-mail yoluyla yapıldığı konusuna değinmiştir. Yön-17’ e ait olan bu ifade aşağıda yer almaktadır.

Yön-17: “Bizim okuldaki hocaların e-mail adreslerinden, tüm genel duyuruları e-mail ortamıyla yapıyoruz. Bilişim teknolojileri ile ilgili yine ağ yazıcılarımız falan bulunmaktadır. Üniversitemizde bu bilişim teknolojilerini kullanma bazında bizim okulumuz iyi bir durumdadır.”

Yöneticilerden biri ise bölümlerinde bulunan bilişim teknolojisi ile online ders işleme imkanlarının bulunduğunu ve bunu sınırlıda olsa yaptıklarını ifade etmiştir. Yön- 5 ‘e ait ifade aşağıda yer almaktadır.

Yön-5: “ Online ders işleme, onu bir defa yaptık. Online Pakistan ile bir kimya kongresinde aynı anda konuşuldu “