• Sonuç bulunamadı

5.4. Verilerin Çözümlenmesi ve Yorumlanması

6.1.1. Teknolojik Boyuta Yönelik Bulgular

6.1.1.2. Çalışma Mekânlarının Durumuna Yönelik Bulgular

Çalışma mekânlarının teknik ve fizyolojik olarak yeterli olmasının kişinin bilgi paylaşma sürecinde motivasyonunu destekleyeceği görüşü ile yöneticilere “Çalışma mekânlarının iyileştirilmesi (fiziksel yönden, kullanılan alet edevat yönünden vb.) konusunda yeterince destek sağlayabiliyor musunuz? Bu yönde öğretim elamanları yada öğrencilerden gelen teklifleri ne oranda gerçekleştirebiliyorsunuz?” sorusu yöneltilmiştir. Bu soruya yönelik 21 yöneticiden alınan yanıtlar dikkatle incelenerek aşağıdaki kod ve frekans tablosu oluşturulmuştur.

Tablo 7. Çalışma Mekânlarının Durumuna Yönelik Kod Ve Frekans Tablosu

Çalışma Mekânlarının Durumu E(f) H(f) K(f)

Kod-14: Çalışma mekânlarının iyileştirilmesi konusunda

üniversitenin maddi kaynakları yeterlidir. 4 17

Kod-15: Çalışma mekânlarının iyileştirilmesi konusunda

sponsor desteği alınmaktadır. 17 4

Kod-16: Öğretim elemanlarının çalışma alanları fiziksel

açıdan iyi durumdadır. 6 15

Kod-17: Öğrencilerin çalışma alanları fiziksel açıdan iyi

durumdadır. 6 2 13

Kod-18: Araştırma ve çalışmalarda kullanılan cihaz, alet,

edevat vb. güncel durumdadır. 7 2 12

Kod-19: Bölüme özel kütüphane mevcuttur. 8 13

Kod-20: Merkez kütüphanenin olanakları yeterlidir. 13 1 7

Kod-21: Merkez kütüphaneye kaynaklarını geliştirmesi

yönünde öneri yapılmaktadır. 21

Kod-22: Merkez kütüphane teklifleri yerine getirmektedir. 9 1 11 Kod-23: Öğrenci ve öğretim elemanlarından gelen teklif ve

öneriler uygulamaya dönüştürme yönüyle değerlendirilmektedir.

Bilgi paylaşımı, yeni bilgi üretme sürecini doğurmaktadır. Bilgi üretimi süreci ise araştırma ve çalışmaların yapıldığı alanlar, kullanılan cihaz, alet, edevatın yeterli ve güncel olması, bilgiye ulaşma konusunda kütüphane gibi imkânların yeterli olması ile desteklenmektedir. Bu doğrultuda yöneticilere çalışma ortamlarının iyileştirilmesi konusunda üniversite maddi imkânlarının yeterliği sorulduğunda, 17 yönetici kısmen yeterli 4’ü ise yeterli cevabını vermiştir. Kaynakların iyileştirilmesi konusunda dış destek (sponsor) bulabilme durumları sorulduğunda ise, 17’i yöneticini bunun mümkün olmadığı, 4 yönetici ise cüzi oranlarda (kitap, tekerlekli sandalye vb.) kısmen destek bulabildiklerini ifade etmişlerdir. Bu yanıtlara örnek oluşturabilecek ifadeler aşağıda yer almaktadır.

Yön-1: “Dış kaynaklardan alet edevat yönünden çok destek yok. Daha çok malzeme yönünden araç gereç yönünden destek var. Bir sandalyedir, masadır, teçhizatıdır, efendim işte refakatçi koltuğudur o konuda kısmi destekler var yani.”

Yön-10: “Hayır sıfır maalesef. Bir Kayseri gibi bir başka buna benzer bazı yerler var. Ağrıda mesela işte Đbrahim Çeçen Üniversiteyi yapıyor, Bitlis’te işte Eren Vakfı yapıyor, Kayseri’de işte bütün iş adamları bir fakülte yapıyor. Bizde bir tane daha yok ama teşebbüsümüz yok mu var çok ciddi teşebbüslerimiz var ama maalesef olmuyor”

Öğretim elemanları ve öğrencilerin çalışma alanlarının durumlarının değerlendirilmesi konusunda, öğretim elemanlarının çalışma alanları için 15 yönetici kısmen cevabı verirken, 6 yönetici iyi durumda olduğunu ifade etmişlerdir. Öğrencilerin çalışma alanları konusunda ise 6 yönetici olumlu, 2 yönetici olumsuz ve 13 yönetici ise kısmen cevabını vermiştir. Bu yanıtlara yönelik örnekler aşağıda yer almaktadır.

Yön-7: “Üniversitemizin gücüne göre maksimum bir yatırım yapılmıştır. Bu konuda fakültemizin özel bir ayrıcalığı olmuştur. Dolayısıyla daha fazlasını yapmanın mümkün olmayacağı kanaatindeyim. Fakültenin özelliğinden dolayı kaynaklar biraz daha bol aktı bize. Böyle bir avantajı yaşadık, öğrencilerin pastasını biraz daha fazla aldık”

Yön-8: “ Kaynakları yeterince değerlendirmeye çalışıyoruz. Bizim üst yönetimi aşan konular var. Sonuçta paraya dayanan bir meseledir bu. Şu an bize kocaman bina yapın deseler yapamazlar. Ancak bu arada ne bileyim işte üniversitenin mevcut imkânları neyse onları en iyi şekilde değerlendirmeye çalışıyoruz. “

Yön-12: “Değerlendiremiyoruz. Bu tamamen rektörlüğe bağlı, bütçeler yeterli değil.”

Yön-16: “Elbette çok teklif geliyor. Ancak bu bir imkân meselesidir. Fakültemizin fiziki imkânlar konusunda çok büyük önemli problemleri vardır. Bu problemlerin aşılması noktasında taleplerimiz olmuştur. Đnşallah önümüzdeki dönemlerde bu talepler karşılanır. Bizim fakültemiz fiziki mekânlar açısından önemli bir rahatlığa kavuşur.”

Öğretim elemanları ve öğrencilerin dersliklerinde kullandıkları cihaz, alet, edevatın güncelliği konusunda ise 7 yönetici olumlu, 2 yönetici olumsuz ve 12 yönetici ise kısmen cevabını vermiştir. Öğretim elemanları ve öğrencilerden gelen teklif ve önerilerin değerlendirilmesi konusunda ise 4 yönetici olumlu, 17 yönetici ise kısmen cevabını vermiştir. Konuya yönelik örnek yanıtlar aşağıda yer almaktadır.

Yön-2: “Uygulamalı branşlar açısından maalesef çok eksiğimiz var, biraz önce de ifade etmiştim. Özellikle uygulamalı derslere yönelik salon, malzeme eksikliği bulunmaktadır. Tesislerimiz bu konuda yetersizdir. Ayrıca bilimsel araştırmalar için gerekli aletleri proje desteğiyle alıyoruz. Bölümün kendi imkânlarıyla yada üniversitenin kendi imkânlarıyla almamız mümkün değil, bunları genelde proje desteğiyle almaya çalışıyoruz. ”

Yön-15: “Güncel olanları da var olmayanı da var. Bu oranı yüzde 40 güncel, yüzde 60 güncel değil olarak söyleyebiliriz. Bizim imkânlarımız yeni yeni arttı. Daha önce faklı bir binadaydık. Ama burada öğrenciden ne teklif gelirse hepsini imkânlarımız ölçüsünde uygulayacağız.”

Yön-17: “Cihaz, alet ve edevat güncel evet. Yeterli desteği alıyoruz, henüz projemiz yeni bitti malzeme alımları yapılmakta yani bilişim teknolojilerinde olsun elektrik-elektronikte olsun son teknoloji laboratuarımızda var.”

Yön-21: “Kesinlikle teklif ve öneriler her noktada dikkate alınır yani hem eğitim ve öğretim, hem de fiziki imkân iyileştirme anlamında hepsi dikkate alınır. Sadece dikkate alınmakla kalmaz yapılması noktasında da özellikle teklif geldiği andan itibaren değerlendirmeye alınır ve tüm görüşlere de saygı duyulur.”

Yöneticilerden, bölümlerinde özel kütüphane bulunması konusunda, 8’i olumlu, 13’ü olumsuz yanıt vermiştir. Merkez kütüphanenin bölümlerine yönelik

materyallerinin yeterliliği konusunda ise 13 olumlu, 1 olumsuz ve 7 kısmen cevabı verilmiştir. Yöneticilerin hepsinin kütüphanenin kaynaklarının kendi alanları konusunda geliştirilmesi amacıyla teklif ve öneride bulundukları, merkez kütüphane imkânları doğrultusunda ise bunların karşılanabilmesi konusunda 9 olumlu, 1 olumsuz ve 11 kısmen cevabı verilmiştir. Bu yanıtlara yönelik örnekler aşağıda yer almaktadır.

Yön-1: “Fakültede iki tane kütüphane var, isteyen bütün öğrenciler bu kütüphaneyi kullanabilir. Zaten genelde süreli yayınlar burada bulunmaktadır. Bunun yanında merkez kütüphane kullanılmaktadır. Merkez kütüphanenin veri tabanına yaptığımız her isteğe yanıt alamıyoruz. Sonuçta çünkü onların bir bütçesi var bir gelir kaynağı var ama genelde çok kullanılan popüler olan veri tabanlarına genellikle üyelikler var. Ancak bu güncelleniyor bazen güncellenmiyor ama yeni yeni deneme veri tabanları da açılıyor. Đdeal mi ideal değil tabii eksiklikler var.”

Yön-2: “Merkez kütüphaneyi kesinlikle yeterli bulmuyoruz. Kendi alanımızla ilgili güncel gelişmelerin olduğu yada son dönemlerde çıkan makale çalışmaları olsun dergiler olsun kitaplar olsun bunlarla ilgili çalışmaları biz kendi kütüphanemizde göremiyoruz. Đşte bu bakımdan kendi alanımızda eksiklik duyuyoruz. Bir araştırma yapacağımız zaman genelde öğrencilerimiz yada kendimiz ya Ankara’ya gitmek zorunda kalıyoruz yada daha farklı illere gitmek zorunda kalıyoruz. Kendi ilimizde kendi alanımızda bu anlamda kaynak bulma konusunda sıkıntımız var.”

Yön-5: “Merkez kütüphaneye bölümlerimiz kendi isteklerini elektronik ortamda veya kitap veya dergi, onları her sene bildiriyorlar. Merkez kütüphane tarafından isteklerimizin %50 sine yakını temin edilebilmektedir.”

Yön-7: “Merkez kütüphane bizim için çok önemli. Asıl kaynaklarımız orada. Đşte ben geldikten sonra biraz güçlendirmeye çalıştık, ondan önce rutin gelen dergiler vardı fakülte tarafından bize. Fakat hala yetersizdir. Merkez kütüphane bizim her şeyimiz.”

Yön-14: “Kütüphaneye kitap alımı konusunda, evet teklif sunuyoruz. Hem yabancı hem yerli kitaplar konusunda. Kütüphane kitap konusunda pek yeterli değil. Ancak veri tabanları yeterlidir.”

6.1.1.3. Bilişim Teknolojilerinden Etkin Faydalanma Durumuna Yönelik