• Sonuç bulunamadı

Kent planlama mekansal ve ekonomik boyutlarının yanı sıra sosyal boyutlara da sahip olan bir disiplindir. Bu bağlamda, toplumda dezavantajlı gruplar içinde yer alan engellilerin de bu disiplin içinde önemle ele alınması gerekmektedir. Ülkemizde üniversite sınavına girip, kazanıp daha sonra da çalışma yaşamına katılan engelli sayısı çok çok azdır. Bunda en önemli etken, engellilerin eğitim alamamalarıdır. Bir diğer önemli etken de, kentsel mekanların engellilerin kolaylıkla kullanabileceği şekilde düzenlenmemiş olmasıdır. Evinden çıktığı anda, engellileri, evinin bahçesinden gideceği yere kadar pek çok mimari ve kentsel kısıt beklemektedir. Bu olumsuz koşullarda engellilerin eğitim alması güçleşmekte, eğitim alamayan bu kişilerin istihdam edilme şansları da azalmaktadır. Avrupa Birliği’ne girme aşamasında olan ülkemizde, engelli duyarlı planlama ve kentsel tasarımın yapılması bir zorunluluktur. Nitekim, konuya yönelik olarak yapılmış ve de devam eden akademik çalışmalar bulunmaktadır. Bunun yanı sıra, bu gruba yönelik yeni çözüm önerilerinin geliştirilmesi de gerekmektedir.Bu tartışmanın, yeni açılımlar getirilmesi gereken önemli bir boyutu “tele çalışma” kavramının engelliler açısından sağlayacağı olanaklardır. Bu bağlamda, bilişim teknolojilerinin beraberinde getirdiği yeni bir çalışma biçimi olan tele çalışma ve engelliler için sunduğu istihdam olanakları önemli bir fırsattır ve değerlendirilmelidir. Benzer şekilde, tele eğitim de eğitim alamayan engelli kişiler için irdelenmesi gereken bir diğer olanaktır. Tele eğitim engelli kişilere herkesle eşit şartlarda eğitim alma imkanı sunmakta ve eğitimde fırsat eşitliğini getirmektedir. Ancak, bu çalışmada özellikle tele çalışmaya ilişkin araştırmalara ve bulgulara yer verilmiştir. Tele eğitim de, bilişim teknolojilerinin sunduğu önemli bir açılımdır ve bir başka çalışma kapsamında ayrıntılı olarak irdelenmeye ihtiyaç duymaktadır.

Tele çalışma zaten bir işe sahip olan engellilerin çalışma koşullarını iyileştirirken evden çıkamayan süreğen hastalığa sahip çalışmayan engelliler için de istihdam olanağı sunmaktadır. Araştırma bulguları, engellilerin büyük çoğunluğunun tele çalışmaya olumlu baktığını göstermiştir. Bunun yanı sıra, tele çalışmayı tüm çalışanlarına uygulamaya çok da sıcak bakmayan kurumların, engelli çalışanları söz konusu olduğunda tele çalışmaya olumlu yaklaştıkları görülmüştür. Bu anlamda, tele çalışma uygulama süreci içinde engelli çalışanlara öncelik tanınmalı ve pilot projeler geliştirilmelidir.

Tele çalışma, sadece engelliler için değil toplumda çeşitli nedenlerle çalışma yaşamına katılamayan diğer gruplar için de bir fırsattır. Emekliler, kadınlar, hamileler ve küçük bebeği olan anneler tele çalışma ile istihdam edilebilecek ya da işlerini, ara vermeden devam ettirebileceklerdir. Yine, yaşlarının ilerlemesi nedeniyle işyerine gidip gelmekte zorluk çeken, deneyime ve bilgiye sahip olan emekli kişiler de çalışma yaşamında yer almaya devam ederek, hem kendileri, hem kurumları hem de ülkeleri için yararlı olmaya devam edebileceklerdir. Bu anlamda, tele çalışma gerek sosyal gerekse ekonomik açıdan önemle ele alınması gereken bir kavram olarak değerlendirilmelidir.

Bu tartışma içerisinde, üzerinde durulması gereken bir diğer önemli konu, tele çalışmanın kent planlama süreci açısından ortaya çıkaracağı sonuçlar ve getireceği açılımlardır. Mekansal değişim, kent ve bölge planlama açısından daima hem bir fırsat hem de bir tehdit olmuştur. Eski planlama sistemine, yeni gelişmelerin entegre edilebilmesi zorlu bir süreçtir. Bilişim teknolojilerinin, planlamaya etkisi, araç trafiğine olan etkisi kadar kolay fark edilebilir değildir. Bu etki oldukça çeşitlidir ve farklı boyutları içermektedir. Bu anlamda, sistematik bir yaklaşıma ihtiyaç duyulduğu açıktır. Tele çalışma, kent planlamanın sosyal, ekonomik ve fiziksel boyutları açısından ele alınmalıdır.

Planlar hazırlanırken dikkate alınması gereken unsurlar şunlardır:

1. Bilişim teknolojilerinin mekansal etkileri planlama süreci içerisinde yer almalıdır.

2. Bilişim teknolojileri altyapısının gelişimi planlamanın ve planların temel bir parçası olarak ele alınmalıdır.

3. Hali hazırdaki planlama ilkeleri güncellenmeli ve planlamaya yeni yaklaşımlar kazandırmak için sorunlar plancılar tarafından fark edilmelidir.

4. Planlama eğitim programları güncellenmelidir.

lar, vb), çalışma kapsamında ortaya konan düşüncelerin yaşama geçirilmesi adına önemlidir.

5. Yeni mekansal ve kentsel teoriler geliştirilmelidir. 6. Planlama mevzuatının içeriği güncellenmelidir.

Planlama otoriteleri bilişim teknolojilerini planlamada ve planlarda bir unsur olarak ele alınmasının gereğini açık bir karar olarak almalıdır. Eski sistemlere yeni ilkeleri adapte edebilmek için var olan politikaların uygunluğunu değerlendirebilmek için plancılar ve karar vericiler gelecekteki gelişmeler hakkında daha iyi bilgilendirilmeli ve aynı zamanda yeni planlama araçları ile daha iyi donatılmalıdır.

Çalışma kapsamında, detaylı bir biçimde vurgulandığı üzere, tele çalışma, engellilerin, sadece iş yaşamına katılımını sağlamakla kalmayıp, sosyal yaşamla da bütünleşmelerini kolaylaştıran bir süreçtir. Bu kabullenim içerisinde; engellilerin istihdamına yönelik önemli bir açılım sağlayacak tele merkezlerin yer seçimine ilişkin kriterlerin tanımlanması ve bunların imar mevzuatını yönlendiren yasal çerçeve içerisinde ifade edilmesi, ayrıca, söz konusu alanların oluşumuna yönelik uygulama süreçlerinin de tariflenmesi (tele merkezlerin 18. Madde Uygulamalarında düzenleme ortaklık payı içerisinde değerlendirilmesi, kamulaştırmaya ilişkin kurumsal organizasyon

, tele çalışma rsatından yararlanacak engelliler bu grubun önemli bir parçasıdır) kent yaşamına daha fazla

alanl a yoğun biçimde kullanılacağı anlamına geldiği (ki, bu çalışma kapsa d

önün lanların “büyüklük kriterleri” ve “erişilebilirlik” açısın

açıkt

rmatif olarak tartışılmıştır.

Bu ta m sı tezin önemli kısıtlılığıdır.

unu

pilot çalışm lardan elde edilen veriler ışığında değerlendirilmiştir. Ülkemizde tele çalışmanın

Yine, tele çalışmanın, sosyal izolasyonun aksine, insanları (ki fı

entegre edeceği, bunun da, konut yakın çevresinde yer alan kamusal kullanım arının dah

mın a gerçekleştirilen anket araştırmalarının da doğruladığı bir sonuçtur) göz e alındığında, söz konusu a

dan yasal anlamda yeniden değerlendirilmesinin önemli bir gereklilik olduğu ır.

Bu tezde, tele çalışmanın kentsel ve mekansal etkileri no rtış aların normatif olarak yapılmak zorunda olma

B n yanı sıra, tele çalışmanın en fazla uygulandığı ülkelerde kentler ve planlama açısından bazı yol gösterici ip uçlarının elde edilebilmesi de ileride yapılacak olan çalışmalara yol gösterebilecektir. Tele çalışmanın yer seçim kararlarına etkisi, ulaşım ve yolculuk hareketlerine ilişkin değişimleri, enerji tüketimine ve kirlilik azalmasına yönelik fikirleri tele çalışmanın uygulandığı gelişmiş ülkelerde yapılan

a

uygulamasının yaygınlaşması ile beraber kentler üzerine etkilerini irdeleyen araştırmaların yapılmasına ihtiyaç duyulacaktır. Bu anlamda, tezin, tele çalışmanın mekansal açıdan ortaya çıkacarağı etkilere ilişkin yapılacak çalışmalara da yol göstericek nitelikte olduğu düşünülmektedir.

KAYNAKLAR

Alkan, M. ve Özenç, K., 2003. www.tk.gov.tr.

Altan, Ö. Z.,1976. Sakatlar ve Türkiye’de Çalışma Sorunları Eskişehir Ticari İlimler Akademisi, No. 146/90, Eskişehir.

Ahrentzen, S., 1989. A Place of Peace, Prospect and The Home as Office, The Journal of Architectural Planning Research, V.6.

Anonim, 1994. RTA(Roads and Traffic Authority), Teleworking Pilot Project, Report on dings.

Aytek, B.,1978. “Türkiye’de Yasal ve Uygulama Açılarından Sakatların İstihdamı ve Çalışma Sorunları” AİTİAD., C.10, S.1-2.

Bennett,V. And Moorcroft,S., 1995. Eurpean Guide to Teleworking: A Framework for Action; European Foundation for the Improvement of Living and Working

Conditions; Dublin.

Bensghir, K.,1996. Bilgi Teknolojileri ve Örgütsel Değişim, TODAİE, Ankara. Bernadino, A., Ben-Akiva, M. and Salomon, I.,1993 “Stated Preference Approach to Modelling the Adoption of Telecommuting,” Transportation Research Board 1413 Washington.

Fin

Anonim, 1999. Telecenter Evaluation, A Global Perspective, Report of an International Meeting on Telecenter Evaluation, Ed: Ricordo Gomez and Patrik Hunt, IDRC, Canada.

Atak,E.,2002.“Bilgi Toplumunda Özürlü Kişilerin İhtiyaçları”, Özürlüler İdaresi Başkanlığı, Dünya Bilgi Toplumu Zirvesi İçin Hazırlanan Taslak Rapor.

Atkinson, R., 2001. Technological change, service employment and the future of cities, mimeo, Washington: Office technology assesment.

Aydın,Y.,1991. Sakatların İstihdamı Hakkında Tüzük Uygulaması Açısından Sakatların Çalışma Sorunlarının İncelenmesi ve Zonguldak Örneği, Hacettepe Üniversitesi

Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Ankara.

Aytaç, S., 1993. “Sakatların Mesleki Rehabilitasyonu ve İstihdamı”, Milli Prodüktive Merkezi Yayınları, Verimlilik Dergisi,2.

Bilir, Ş.,1986. Özürlü Olma Ne Demektir ,Özürlü Çocuklar ve Eğitimleri, s.1, Ankara. ilişim Şurası, 2002. T.C. Başbakanlık, “Bilgi Toplumuna Doğru”, ODTÜ Kültür ve

ing

üke, A., 2002. Bilişim Çağında e-devlet ve e-Türkiye, Enformasyon ve Dökümasyon

althorpe, P.,1993. The Next American Metropolis-Ecology, Community, and the

M.P., Perez,A.M. and Sanchez,L.,2000. Benefits and Barieers of Telework: erception differences of human resources managers according to company’s operations

astells, M., 1989. “High Technology Space and Society”, Sage,Beverly Hills. d, U.K., pp. 1 – 32.

astells, M. 2001. The Internet Galaxy. Reflections on the Internet, Business, Society.

eyhun, Y. ve Çağlayan, U., 1997. Bilgi Teknolojileri Türkiye İçin Nasıl Bir Gelecek

ornford, J. ve Gillespie, A., 1992. “The Coming of the Wired City? The Recent

Toplumuna Planlı Geçiş,Ankara.

opolitan evelopment: The Role of Produce – Services”, In Collapsing Space and Time:

R.

evlet Personel Başkanlığı, 2003. www.bilgitoplumu.gov.tr. B

Kongre Merkezi, Sonuç Raporu, Ankara.

Blais, P.1996. “How the Information Revolution Is Shaping Our Communities, Plann Commissioners Journal Issue 24.

Burch,S.,1991. Teleworking: A Strategic Guide for Management; Kogan Page, London. B

Müdürlüğü, İzmir Ticaret Odası. C

American Dream, New York. Carnicer,

p

strategy, technovation (22), pp. 775-785. C

Castells, M., 1991. “The Informational City”, Oxfor

Castells, M., 2002. The Information Age. Economy, Society and Culture. Vol I: The Rise of the Network Society. Cornwall: Blackwell.T.J.Ltd.

C

Oxford: University Press. C

Hazırlamakta?, Türkiye İş Bankası Yayınları, Ankara. C

Development of Cable in Britain”, Town Planning Review, 63 (3), 243 – 264. Çoban, H.1997.Bilgi

Daniels, P.W., 1991. “Internationalization, Telecommunications and Metr D

Geographic Aspects of Communication and Information, ed. by. S.D. Brunn, T. Leinbach, 1991, Harper Collins Academic, U.S.A., pp. 145 – 169.

Di Martino,V. And Wirth,L.,1990. Telework: A new way of working and living, ternational Labour Review,129,529-554.

rlüğü, Sakatlar İçin Politika Dökümanı.

o.268,May.

ion Technology Observatory, ww.emcc.eurofound.eu.int/

k Hükümleri Uyarınca Sakat İşçi Çalıştırma Yükümü,

, Doktora Tezi,İstanbul.

evzuatlar akkında Rapor, Türkiye Sakatları Koruma Vakfı Yayını, Ankara.

-Europe+ 2003,2001. Avrupa’da Bilgi Toplumunun Oluşturulması İçin Ortak Girişim,

uropean Telework Development,1997. European Telework:What’s the Real Position,

-Türkiye Girişimi I. Ara Raporu, 2001. Teknoloji ve Kalite Yönetimi Komisyonu. ct on City Form, Preager, New ork, 156 pages.

sis. Telework in Britain:Implications r Public Policy,Newcastle,England: University of Newcastle Upon Tyne, Centre for

he City, London and New York.

In

DPT, 1992. Sosyal Planlama Genel Müdü

DPT, 2003.“Bilgi Toplumuna Giden Yolda E-Dönüşüm Türkiye Projesi- www.bilgitoplumu.gov.tr

EIRR,1996. “Teleworking in Europe; Part One; European Industrial Relations Review; N

EITO,2002. European Informat w

Ekmekçi, Ö.,1987. Yeni Tüzü İBD., c.61, s.4-5-6.

Erdem,Z.,1997. Tele Çalışma, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Programı

Erdemir,Ş.,1990. Sakat Kimseler İçin Şansların Eşitlenmesine İlişkin Ulusal M H

E

Eylem Planı, Haziran. www.europa.eu.int/ispo/iap/ E

http://www.eto.org.uk/ E

Fathy, T., 1991. “Telecity: Information and Its Impa Y

Feather, R.,1998. Telecommuting: Current Status, Future Direction, Master The Gilespie,A., Richardson and Comford,1995. Review of

fo

Urban and Regional Development Studies, February.

Göksoy, T., 1991. Sakatlar Haftası Etkinlikleri, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Faaliyet Raporu, Ankara.

Graham, S., ve Marvin, S. 2001. Splintering urbanism. London: Routledge. Hall, P. 1995. Towards a General Urban Theory. In J. Brotchic et.al. (Eds.). Cities

ydney: Longman Australia.

he City? The Report of My Death As An Exaggeration, City, ol.7, No.2.

1987. The Information City, Cities, 253-262.

., G.T c w Much? How

yment: Proceedings of the IVHS America 1994 Annual eeting, America.

s, S. Ve Van, S.M., 1995. Benifits of Telecommuting for engineers nd other high-tech professionals, Industrial Management, 37(2):15-19.

s the Elusive Office; ohn Wiley Information Systems Series, John Wiley&Sons,Chichester.

yment Department; mployment Department, Research Series No.18,Shoffield.

ropean Commission’s Employment ask Force, Social Europe, Supplement 3/95, Brussels.

Birliği’nde ve Türkiye’de Özürlüler, Marmara Üniversitesi vrupa Topluluğu Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.

araduman, M., 1988. Türkiye’de Sakatların İstihdamı, İstihdam Dergisi, S.3. The Work at Home Revolution. The Futurist,28-32.

rg/csom/cwf/wfnetwork/index.html).

porary World; Blackwell Publishers Ltd., Oxford.

in Competition: Productive and Susainable Cities for the 21st Century (pp. 3-32).

S

Hall,P.,2003. The End of t V

Hepworth, M.,

Hopkins, J.B O’Donnell,J. and Ritter, ., 1994. “Tele ommuting: Ho Soon?” Moving Toward Deplo

M

Humble, J.E., Jacob a

Huws,U., Korte,W.B. and Robinson,S.,1990. Telework: Toward J

Huws,U.1993.Teleworking in Britain: A Report to the Emplo E

Huws,U.,1995. “Follow-up to the white paper: Eu T

İnce,A.,1996. Avrupa A

K

Kelly,M.M.,1998.

Kossek,E.E.,2001. Telecommuting (online)Available:(http://www.bc.edu/bc- o

Kotkin, J.2000. The New Geography. How the Digital Revolution is Reshaping the American Landscape. New York: Random House.

Kotkin, J., & DeVol, R.C. 2001. Knowledge-Value Cities in the Digital Age. Santa Monica: Milken Institute.

Kumar,K.,1995. From Post-Industrial to Post-Modern Society; New Theories of the Contem

Kurland, M.B. and Bailey,D.E.,1999. When workers are here, there and everywhere: A iscussion of the advantages and challenges of telework. Organizational

uk ve Uygulaması”, İktisat ve Maliye Dergisi, c.25, s.7.

cQuay,R.,1995. Telecommuting: Possible futures for urban and rural communities, /.

itchell, W.J.,1999. E-topia. Cambridge, MA: The MIT Press.

rch Record.

, Transportation esearch Record 1463, University of California, Davis, CA95616.

of Telecommuting:Setting e Context”, Environment and Planning-A, Vol.26, No.5.

ial Aspects; A Scoping Report uropean Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions, Dublin.

of Policy Development and esearch, vol.3,no.3.

oss,M.L.,2000. “Why Cities Will Thrive in the Information Age”,ULI on the Future:

aisbitt, J., 1984. Megatrends. New York: Warner Books.

Ve Emlen,A.C.,1993. Employer sponses to employees’ dependent-care responsibilities: Policies andBenefits. In

ults and elders, Newbury Park,CA. Hill,E.J., Hawkins,A.J., erris,M., and Weitzman,M. Finding an extra day a week.

d

Dynamics,28,53-68.

Kutal, M.,1978. “Sosyal Huk

Martin, W.J., 1988. “The Information Society”, London: Aslib. M

McQuay Technologies, Phoenix AZ http://www.asu.edu/caed

Milne, S.,1995. On Telecommuting: APS Enterprises Research Paper. http://www.com/user/pse/telecom.htm.

M

Mokhtarian,P.L,1991. “Defining Telecommuting”, Transportation Resea

Mokhtarian,P.L,1994. Telecommuting and Residential Location: Theory and Implications for Commute Travel in the Monocentric Metropolis

R

Mokhtarian,P.L. ve Salomon, I.,1994. “Modeling the Choice th

Moran,R.,1993.The Electronic Home: Social and Spat E

Moss,M.,1998. Technology and Cities, Cityscape: A Journal R

M

Cities in the 21st Century, The Urban Land Institute, Washington,D.C. Murphy,E.,1996. Flexible Work; Director Books, Hertfordshire. N

Neal, M.P.Chapman,N.J., Ingersoll-Dayton,B. re

M.B.Neal, N.J.Chapman, B.Ingersoll-Dayton&A.C.Emlen(Edts). Balancing work and cregiving for children, ad

Neumann, P. ve Uhlenkueken, C., 2001. Assistive Technologhy and the Barrier City: A Case Study from Germany, Urban Studies,Vol.38, No:2, 367-376.

Nilles,J.M.,1994. Making Telecommuting Happen: A Guide for Telemanagers and

the Virtual Workforce, ew York: John Wiley and Sons.

Barriers, in Cities and echnologies, Organizations For Economic Co-Operation And Development, OECD,

zürlüler Şurası,1999. Çağdaş Toplum Yaşam ve Özürlüler Komisyon Raporları Genel

ma, ludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri

lir Yaya Mekanları: nkara-Kızılay Merkez Yaya Bölgesi’nde Yaya Mekanı Örneklemesi,Yüksek Lisans

hin, B., 2000. Telework: existing research and future directions., Journal of

immons, S.,1996. Flexible Working: A Strategic Guide to Successful Implementation

ference of Home-based elecommuting, University of California, Master Thesis, Davis, USA.

ğünün Düzenlenmesi ve ygulanması, Yüksek Lisans Tezi, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eskişehir.

Telecommuters; Van Nostrand Reinbold, New York.

Nilles,J.M.,1998. Managing Telework: Strategies for Managing N

Ovortrup, L.,1992. Telework: Visions, Definitions, Realities, T

France, Paris. Ö

Kurul Görüşmeleri, Ankara.

Pamuk,S.P., 2002. Çalışma Yaşamında Engellilerin İş Doyumu ve Bir Uygula U

Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Bursa.

Polat,E.,1998. Özürlüler İçin Tasarımda Erişebilir ve Yaşanabi A

Tezi, Şehir ve Bölge Planlama Anabilim Dalı,Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Quay, R., 1995. Telecommuting possible futures for urban and rural communities, McQuay Technologies, Phonix AZ.

Seçkin, H.,1978. Sakat ve Eski Hükümlü Çalıştırma Zorunluluğu, Yasa HD., C.1, S.1. S

Organizational Computing and Electronic Commerce 10 (2) 85-101. S

and Operation; Kogan Page, London.

Stanek,M.D.,1993.Modelling Perceptions and Pre T

Strover, S., 1998. Urban Policy and Telecommunications, Journal of Urban Affairs 10 (4), 341-356.

Şişman,Y.,1995.Türkiye’de Sakat Çalıştırma Yükümlülü U

Talvitie, J., 2003. The impact of Information and Communication Technology on

Urban and Regional Planning, Helsinki University of Technology Department of urveying Institute of Real Estate Studies, Helsinki.

3. “Impact of Telecommuting and telligent Transportation Systems on Residential Location Choice”, Transportation

.C. Başbakanlık, 1997. Resmi Gazete, Sayı 23011, Ankara.

ı, 2001. Yayın No:315 Ankara.

offler,A.,1980. The Third Wave: The Revolution that will change our lives, Collins,

İnsanların İkamet Edeceği Binaların üzenlenmesi Kuralları, s.16, Ankara.

K BİLTEN, 2001. “Bilgi Teknolojileri Yaygınlık ve Kullanım Araştırması”, nkara.

994. Cumhuriyetimizin Kuruluşundan Günümüze akatların Yasal Hakları, Ankara.

BAK Raporu, 1998.“Özürlü ve Engelli Vatandaşlar İçin Hizmet”, Araştırma Raporu,

nited Nations, 1994. Target areas for equal participation, The Standart Rules on the

şan, M.F., 2003. Mesleki Eğitim ve İstihdam Devlet Personel Rejimi ve İş Mevzuatı,

avuz, A.,1995. Esnek Çalışma ve Endüstri İlişkilerine Etkisi, Kamu-İş Yayını,Ankara. 02. Theories of the Information Society, 2nd Edition. London: Routledge.

S

Tayyaran, M.K., Khan, M.A ve Anderson, D.A, 200 In

Planning and Technology, Vol.26, No.2, pp.171-193. T

T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İstatistik Yıllığ T.D.K., 1983. K-z, Türkçe Sözlük, s.818, Ankara. T London. T.S.E.,1991.Türk Standartları, Özürlü D

TUSİAD, 2001. Avrupa Birliği Yolunda Bilgi Toplumu ve E-Türkiye, Tüm Rapor. TÜBİTA

A

Türkiye Sakatları Koruma Vakfı, 1 S

U

Ulaştırma Bakanlığı, TUENA Proje Ofisi, Ankara. U

Equalization of Opportinities for Persons with Disabilities, s.22, New York. U

e-akademi Hukuk, Ekonomi ve Siyasal Bilimler Aylık İnternet Dergisi. Y

Webster, F. 20

Wunderlich, R., 1997. The Urban Effects of Telecommuting, Geography of Cities, NTERNET KAYNAKLARI ttp://www.bilgitoplumu.gov.tr/edtr.asp ys.fin.qub.qc.uk ttp://www.mite.org ttp://www.sitenet.com/idrcnet ttp://www.stakes.fi/include/twin.html December, 450:240. İ http://www.altinokta.org h http://www.dinf.ne.jp/doc/english http://www.doc.mmu.ac.uk/research/msc/azads/dissisu.htm http://www.eeoc.gov/facts/telework.html http://www.engelliler.net http://www.eto.org.uk/faq/faq03.htm http://ints http://www.justice.ie/ http://www.knpd.org/ http://www.maunster.de/komm/ h http://www.ozida.gov.tr h http://www.stakes.fi/include/reports.html h http://www.sustel.org

EK 1: Avrupa’da ve Amerika’da Tele Çalışma İstatistikleri EK 2: Çalışan Ortopedik Engelliler İçin Anket Soruları EK 3: Çalışmayan Ortopedik Engelliler İçin Anket Soruları EK 4: Kurumlara Yönelik Anket Soruları

EK 5: Çalışan Engellilerin Sorulara Verdikleri Yanıtların Genel Dağılımları

EK 6: Çalışan Engelliler ve Tele Çalışmaya Olan İstekleri İle Genel Özelliklerinin Çaprazlamaları

EK 7: Çalışmayan Engellilerin Sorulara Verdikleri Yanıtların Genel Dağılımları

EK 8: Çalışmayan Engelliler ve Tele Çalışmaya Olan İsteklerinin Genel Özellikleri İle Çaprazlamaları

EK 9: Kurumların Sorulara Verdikleri Yanıtların Genel Dağılımları EK 10: Kurumlarla Yapılan Anketlerin Çaprazlama Sonuçları

EK 11: Çalışan Engellilere Yönelik Alan Araştırması Grafikleri EK 12: Çalışmayan Engellilere Yönelik Alan Araştırması Grafikleri EK 13: Kurumlara Yönelik Alan Araştırması Grafikleri

TabloEk1.1:Avrupa’da Tele Çalışanların Cinsiyete Göre Dağılımları...1 TabloEk1.2:Avrupa’da Tele Çalışanların Eğitim Seviyesine Göre Dağılımları ...2 TabloEk1.3:Avrupa’da Tele Çalışanların Meslek Özelliklerine Göre Dağılımları ...2 TabloEk1.4:Avrupa’da Tele Çalışmanın Kuruluş Büyüklüğüne Göre Dağılımı...3 TabloEk1.5:Avrupa’da Tele Çalışmanın Yayılımı 1999: Genel Nüfus Araştırmaları Sonuçları ...3 TabloEk1.6:Avrupa’da Tele Çalışmanın Yayılımı 1999: Hükümet Araştırmaları Sonuçları ...4 TabloEk1.7:Avrupa’da Beş Ülkede Tele Çalışanların İşgücü İçindeki Oranları ve 2005 Yılı

Tahminleri...4

TabloEk1.8:10 Avrupa Ülkesi İçin Sonuçlar (Toplam İşgücü İçindeki Yüzdeleri) ...5 TabloEk1.9:Amerika’da Tele Çalışan Sayıları ve İşgücü İçindeki Oranları ...5