• Sonuç bulunamadı

Bu araştırmada ilkokul 4. sınıf fen bilimleri dersinde otantik öğrenme uygulamalarının öğrencilerin karar verme becerilerine ve bu derse yönelik tutumlarına etkisi araştırılmıştır. Bu amaç doğrultusunda karma yöntem desenlerinden iç içe karma desen benimsenmiştir. Araştırmanın nicel boyutunu tek faktörlü ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel karışık desen oluşturmuştur. Nitel boyutunda ise doküman incelemesinden yararlanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu deney grubunda yer alan 21 ve kontrol grubunda yer alan 23 ilkokul 4. sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Deney grubunda fen bilimleri dersi “Aydınlatma ve Ses Teknolojileri” ünitesi boyunca otantik öğrenme uygulamaları ile gerçekleştirilmiştir. Kontrol grubunda ise aynı ünite kapsamında mevcut öğretim programına uygun etkinlikler ders kitabı yardımıyla sürdürülmüştür. Uygulama her iki grupta da haftada üç ders saati olmak üzere yedi hafta boyunca sürmüştür. Araştırmanın nicel verileri KVBÖ ve FBDTÖ; nitel verileri ise araştırmacı günlükleri aracılığıyla toplanmıştır. Nicel veriler varsayımlar dikkate alınarak uygun testlerle analiz edilmiş, nitel veriler ise betimsel analize tabi tutulmuştur. Analiz sonucu elde edilen bulgular doğrultusunda sonuçlar, nicel ve nitel verilerden elde edilen sonuçlar olarak ayrı ayrı ifade edilmiştir. Tartışma ise tüm verilerin birlikte değerlendirilmesiyle yapılmıştır.

5.1.1. Nicel verilerden elde edilen sonuçlar

İlkokul 4. sınıf fen bilimleri dersini otantik öğrenme uygulamalarıyla işleyen deney grubu ile herhangi bir müdahalede bulunulmayan kontrol grubu öğrencilerinin karar verme

becerileri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmadığı görülmektedir. Yine her iki grubun kendi içinde ön test ve son test puanları incelendiğinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmadığı fakat ön test puanlarına göre son test puanlarının daha yüksek olduğu görülmüştür.

İlkokul 4. sınıf fen bilimleri dersini otantik öğrenme uygulamalarıyla işleyen deney grubu ile herhangi bir müdahalede bulunulmayan kontrol grubu öğrencilerinin fen bilimleri dersine yönelik tutumları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmadığı görülmektedir. Yine her iki grubun kendi içinde tutum toplam ön test ve son test puanları incelendiğinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmadığı fakat ön test puanlarına göre son test puanlarının daha yüksek olduğu görülmüştür. Ölçekte yer alan alt boyutlara göre incelendiğinde ise diğer dört alt boyutta istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamakla birlikte fen bilimleri dersine istekli/isteksiz olma alt boyutunda hem kontrol hem deney grubunun kendi içinde son test puanları lehine istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu görülmektedir. Bu alt boyuta ilişkin ölçek maddeleri olumlu ifadeleri içerdiği için son testlerde öğrencilerin fen bilimlerine yönelik daha istekli olduklarını belirttikleri sonucuna ulaşılmıştır.

5.1.2. Nitel verilerden elde edilen sonuçlar

Araştırmanın deneysel işlemi boyunca araştırmacı tarafından her gün uygulama sonrasında tutulan günlükler araştırmanın nitel verilerini oluşturmaktadır. Bu günlüklerin analizi, karar verme becerisi ve otantik öğrenme esas alınarak yapılmıştır. Karar verme becerisi için karar vermenin boyutları; otantik öğrenme için ise otantik öğrenme bileşenleri verilerin düzenleneceği temalar olarak belirlenmiştir.

İlkokul 4. sınıf fen bilimleri dersinde otantik öğrenme uygulamalarının gerçekleştirildiği deney grubunda tutulan araştırmacı günlükleri, deneysel işlemin başlamasıyla birlikte öğrencilerin karar verme becerilerini geliştirecek olan karar verme boyutlarını harekete geçirecek uygulamaların sürdürüldüğünü göstermiştir. İlk gün karar vermenin problemi tanımlama boyutunu, ilerleyen günlerde tüm boyutlarını ve son günlerde ise değerlendirme boyutunu geliştirebilecek uygulamaların gerçekleştirildiği görülmüştür. Deneysel işlem süreci bütüncül olarak değerlendirildiğinde karar vermenin problemi tanımlama,

alternatifler yaratma, olası risk ve sonuçları belirleme, alternatifi seçme ve değerlendirme boyutlarının gelişimine katkı sağlayabilecek uygulamaların sürecin büyük bir bölümünde gerçekleştirildiği görülmektedir. Öğrencilerin deneysel işlem boyunca başarılı bir şekilde karşılaştıkları problemleri tanımladıkları, bu problemlere çözüm olabilecek alternatifleri yarattıkları, yaratmış oldukları alternatiflerin uygulanması durumunda ortaya çıkabilecek olası risk ve sonuçları öngördükleri, alternatifler arasından seçim yaptıkları ve bu seçim sonrasında ortaya çıkan sonuçları değerlendirdikleri görülmüştür. Bu durum karar vermenin tüm boyutlarına ilişkin öğrencilerin kazanımlarının iyi bir düzeyde olduğunu, dolayısıyla karar verme becerilerini geliştirebildiklerini göstermektedir.

Ayrıca araştırmacı günlükleri, deneysel işlemin başlamasıyla birlikte otantik öğrenmenin bileşenlerini işe koşacak uygulamaların sürdürüldüğünü göstermiştir. İlk gün otantik bağlam, çoklu bakış açısı ve roller, yansıtma, birebir yetiştirme ve yapılandırılmış destek ve otantik değerlendirme bileşenlerini işe koşacak; sonraki günlerde ise otantik öğrenmenin tüm bileşenlerini işe koşacak uygulamaların gerçekleştirildiği görülmüştür. Deneysel işlem süreci bütüncül olarak değerlendirildiğinde öğrencilerin, otantik öğrenmenin otantik bağlam, otantik etkinlik, uzman performansı, çoklu bakış açısı ve roller, işbirliği, yansıtma, açık bir şekilde dile getirme, birebir yetiştirme ve yapılandırılmış destek ve otantik değerlendirme bileşenlerinin gerekliliklerini süreç boyunca yerine getirdikleri ve bu bileşenlere ilişkin kazanımlarının iyi bir düzeyde oldukları görülmüştür. Öğrenciler süreç boyunca çalışmalarını otantik bağlam doğrultusunda sürdürmüş; otantik bağlamda yer alan duruma yönelik uygun otantik etkinlikler geliştirmiş; ihtiyaç duyulan alan uzmanlarını belirleyerek onlarla iletişime geçip alanıyla ilgili merak ettiklerini sormuş; olaylara çoklu bakış açılarından bakmalarını sağlayacak etkinlikler gerçekleştirerek etkinliklerde çeşitli roller üstlenmiş; çalışmalarını işbirliği içerisinde sürdürmüş; edindiklerini ilerleyen zamanlarda kullanmış; geçirdikleri deneyimler hakkında sınıf içinden ve sınıf dışından ilgili paydaşlarla iletişim kurarak kendilerini ifade etmiş; araştırmacının sunmuş olduğu yapılandırılmış destek ile özerk çalışma alışkanlığı geliştirmiş; öz değerlendirme ve akran değerlendirmeleri ile bütüncül olarak süreci değerlendirerek otantik değerlendirme gerçekleştirmiştir. Böylece öğrenciler başarılı bir şekilde otantik öğrenme deneyimi geçirmişlerdir.