• Sonuç bulunamadı

4.2. Nitel verilerden elde edilen bulgular

4.2.1. Karar verme becerisine yönelik araştırmacı görüşlerine ilişkin bulgular

Araştırmanın dokuzuncu alt problemi olan “Otantik öğrenme uygulamaları sürecinde öğrencilerin karar verme becerilerinin gelişimi araştırmacı günlüklerine nasıl yansımıştır?” sorusuna cevap bulmak için araştırmacı günlükleri betimsel olarak analiz edilmiştir. Bu analiz öncesinde Mincemoyer ve Perkins (2003’ten aktaran Sever ve Ersoy, 2019) tarafından ortaya konan karar vermenin boyutları, verilerin düzenleneceği temalar olarak belirlenmiştir. Bulgular bir tablo ile verildikten sonra araştırmacı günlüklerinden doğrudan alıntılarla örneklendirilmiştir. Otantik öğrenme uygulamaları sürecinde öğrencilerin karar verme becerilerinin gelişiminin araştırmacı günlüklerine yansımasına ilişkin bulgular Tablo 19’da yer almaktadır.

Tablo 19

Otantik Öğrenme Uygulamaları Sürecinde Öğrencilerin Karar Verme Becerilerinin Gelişiminin Araştırmacı Günlüklerine Yansıması

Temalar Araştırmacı Günlükleri Karar Verme

Boyutları 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 T

Tanımlama Alternatifler Yaratma x x x x x x x x 8 Olası Risk ve Sonuçları Belirleme x x x x x x x x 8 Alternatifi Seçme x x x x x x x x x 9 Değerlendirme x x x x x x x x x x x 11

Tablo 19, araştırmacı günlüklerine göre deneysel işlem sürecinde karar verme becerisinin gelişimine katkı sağlayacak uygulamaların gerçekleştirildiğini göstermektedir. Deneysel işlemin ilk gününde karar vermenin problemi tanımlama, son günlerinde değerlendirme boyutunu geliştirebilecek uygulamaların gerçekleştirildiği görülmektedir. Diğer günlerde ise karar vermenin beş boyutunun da gelişimine katkı sağlayabilecek uygulamaların gerçekleştirildiği görülmektedir.

Problemi tanımlama boyutuna ilişkin örnek ifadeler 1AG’de “Öğrencilerin bu probleme yönelik kendi hayatlarında yapmaları gereken görevler bulunmaktadır. Bununla birlikte problemin çözümü için öğrencilerin yapmaları gereken görevler net ve tanımlanmış görevler değildir.”, 3AG’de “… farklı illerde olan bilim insanlarının sınıfa uzman performansı sergilemek için gelmelerinin çok zor olduğunu ifade ettiler.”, 5AG’de “… 22 öğrenci olduğumuz için hepimizin soru sormasının mümkün olamayabileceğini düşündük.” ve yine 5AG’de “Toplam 8 soru hazırladık fakat bazı öğrenciler bu soruların yetersiz olabileceğini, kısa sürede görüşmenin bitebileceğini ifade ettiler.” şeklindedir. Araştırmacı günlüklerine göre otantik öğrenme uygulamaları süreci bütüncül olarak değerlendirildiğinde, öğrencilerin süreç boyunca tanımlamaları gereken birçok problemle karşılaştıkları ve öğrencilerin bu problemleri zaman içerisinde başarılı bir şekilde tanımlayabildikleri görülmüştür.

Alternatifler yaratma boyutuna ilişkin örnek ifadeler 2AG’de “… öğrencilere bu konuda bir farkındalık oluşturmak için neler yapılabileceğini sordum. Cevapları öğrencilerden beyin fırtınası tekniğiyle aldım.”, 3AG’de “Öğrenciler hangi kaynaklardan araştırma yapılacağı, hangi uzmanlarla görüşülebileceği, hangi okul dışı öğrenme ortamlarının ziyaret edilebileceği ile ilgili bir etkinlik kâğıdı üzerinden çalışmalar yaptılar.”, 4AG’de “Ulusal Gözlemevi’ndeki hangi

görevlinin bizim konumuzla ilgili çalışıyor olabileceği ve iletişim kurduğumuzda bize destek olabileceğini belirlemeye çalıştık.” ve 5AG’de “Bu aşamada B planı geliştirdik ve bazı yedek sorular belirledik.” şeklindedir. Araştırmacı günlüklerine göre otantik öğrenme uygulamaları süreci bütüncül olarak değerlendirildiğinde, öğrencilerin süreç boyunca karşılaştıkları problemleri tanımlayabildikleri ve zaman içerisinde başarılı bir şekilde bu problemin çözümüne katkı sağlayabilecek alternatifler oluşturabildikleri görülmüştür. Olası risk ve sonuçları belirleme boyutuna ilişkin örnek ifadeler 2AG’de “Bazı öğrenciler diğer gruplar dört kişi iken bir grubun beş kişi olmasının doğru olmadığını söylediler. Bu durumun beş kişilik grup için birden fazla aday çıkmasına yol açabileceğini ifade ettiler.” ve 3AG’de “… farklı illerde olan bilim insanlarının sınıfa uzman performansı sergilemek için gelmelerinin çok zor olduğunu ifade ettiler.” şeklindedir. Araştırmacı günlüklerine göre otantik öğrenme uygulamaları süreci bütüncül olarak değerlendirildiğinde, öğrencilerin süreç boyunca karşılaştıkları problemlerin çözümü için üretmiş oldukları alternatiflerin olası risk ve sonuçlarını başarılı bir şekilde öngörebildikleri görülmüştür.

Alternatifi seçme boyutuna ilişkin örnek ifadeler 2AG’de “Oylama sonucunda öğrencilerin üçer kişilik gruplar olmak istedikleri ortaya çıktı.”, 3AG’de “… İnternet üzerinden görüntülü görüşme gerçekleştirebileceğimizi ifade eden bazı öğrenciler oldu.”, 4AG’de “TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Teleskop Gözlem Hizmetleri Grup Sorumlusu Dr. Tuncay ÖZIŞIK’ın ışık kirliliği konusuyla ilgili bizi bilgilendirebileceğini düşündük.”, 5AG’de “Her gruptan bir kişinin soru sormasının uygun olabileceğine karar verdik.” ve 7AG’de “Hem konu ile ilgili olması hem de ulaşımın kolay olması amacıyla öğrencilerle tartışıldıktan sonra Kocaeli Bilim Merkezi ve Serdivan Planetaryum gezisine karar verdik” şeklindedir. Araştırmacı günlüklerine göre otantik öğrenme uygulamaları süreci bütüncül olarak değerlendirildiğinde, öğrencilerin süreç boyunca karşılaştıkları problemlerin çözümü için üretmiş oldukları alternatifler arasından kendilerini doğru sonuca ulaştırabilecek alternatifi başarılı bir şekilde seçebildikleri görülmüştür.

Değerlendirme boyutuna ilişkin örnek ifadeler 2AG’de “… grup arkadaşı belirleme ile ilgili bir öz değerlendirme formu dağıttım… hangi grup arkadaşları ile çalışacakları, neden bu grup arkadaşlarıyla çalışmaya karar verdikleri, gruplarında nasıl bir görev dağılımı yapmaları gerektiği, gruplarının isimlerinin ne olduğu ve neden bu ismi belirlediklerine dair sorular yer almaktadır.”, 10AG’de “Dönüş yolculuğu esnasında öğrenciler ve velilerle ziyareti kısa bir şekilde değerlendirdik.”, 11AG’de “… öğrenciler müze rehberinde yer alan ve ziyaret sonrası doldurulacak bölümleri doldurdular. Bu bölümlerden biri de öz değerlendirmedir.” ve 13AG’de

“Öğrenciler otantik öğrenme süreci boyunca grup arkadaşlarıyla nasıl anlaştıklarını, otantik görevlerini yerine getirirken nasıl bir görev dağılımı yaptıklarını ve ilk derste yer alan problemin çözümüne yönelik nasıl öneriler getirdiklerini tüm sınıfla paylaştılar” şeklindedir. Araştırmacı günlüklerine göre otantik öğrenme uygulamaları süreci bütüncül olarak değerlendirildiğinde, öğrencilerin süreç boyunca karşılaştıkları problemlerin çözümü için seçtikleri alternatifin uygulanması sonrasında ortaya çıkan sonuçları başarılı bir şekilde değerlendirebildikleri görülmüştür.