• Sonuç bulunamadı

5.2. Tartışma

5.2.1. Karar verme becerisine ilişkin sonuçlar açısından tartışma

Araştırmanın nicel ve nitel sonuçları birlikte değerlendirildiğinde ilkokul 4. sınıf fen bilimleri dersinde otantik öğrenme uygulamalarının öğrencilerin karar verme becerisinin gelişimine katkı sunacak uygulamalar olduğu, bu uygulamaların öğrencilerin karar verme becerisi puanlarını artırdığı fakat bu artışın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı görülmektedir.

Her gün hem profesyonel hem de kişisel yaşamımızda alışılmadık durumlarla karşılaşmakta ve bu sorunları çözmek için kararlar vermek zorunda kalmaktayız. Otantik öğrenme öğrencilere temel yaşam becerilerini kazandırarak onları okul dışındaki yaşam için ihtiyaç duydukları problem çözme yetenekleriyle donatmayı amaçlamaktadır (Pearce, 2016).

Literatürde otantik öğrenme ve karar verme becerisini birlikte ele alan sınırlı sayıda çalışmaya rastlanmıştır. 21. yüzyılın önemli becerilerinden olan karar vermenin aşamalarıyla problem çözmenin aşamaları arasında benzerlikler bulunması sebebiyle bu iki becerinin sık sık bir arada kullanıldığı görülmektedir (Sever, 2018). Bu beceriler eleştirel düşünme ve yaratıcı düşünme ile birlikte karmaşık düşünme becerileri olarak ifade edilmektedir (Cohen, 1971’den aktaran Pressisen, 1985). Bu sebeple tartışmaya karar

verme ile birlikte problem çözme ve eleştirel düşünmeyi ele alan çalışmalar da dâhil edilmiştir.

Otantik öğrenme ile birlikte karar vermeyi (Kinay ve Bağçeci, 2016); problem çözmeyi (Aydın-Aşk, 2016; Aynas, 2018; Hamurcu, 2016; Kinay, 2015; Koçyiğit, 2011; Widowati, Nurohman ve Anjarsari, 2017) ve eleştirel düşünmeyi (Baştürk, 2019; Chillis, 2015; Colletti, 2011; Doğan-Dolapçıoğlu, 2015) bir değişken olarak ele alan çalışmalar bulunmaktadır.

Otantik öğrenme ile karar verme becerisini dolaylı olarak da olsa ilişkilendiren bir çalışmaya rastlanmıştır. Kinay ve Bağçeci (2016) otantik değerlendirme yaklaşımına dayalı uygulamaların öğretmen adaylarının işbirlikli karar alma istekliliklerini arttırmada etkili olduğu sonucuna ulaşmıştır. Karar verme ile ilişkilendirilen bu çalışma, araştırmada ulaşılan otantik öğrenme uygulamalarının öğrencilerin karar verme becerilerinin gelişimine katkı sunduğuna ilişkin sonuçla benzerlik göstermektedir. Bu benzerlik karar verme becerisinin gelişiminde otantik öğrenmenin önemini ortaya koymaktadır.

Literatürde otantik öğrenme ile problem çözme becerisini birlikte ele alan daha fazla sayıda çalışma yer almaktadır. Aynas (2018) fen bilimleri dersinde 9 hafta süren otantik öğrenme uygulamalarının altıncı sınıf öğrencilerinin problem çözme becerilerini olumlu etkilediği sonucuna ulaşmıştır. Aydın-Aşk (2016) matematik dersinde otantik görev odaklı öğrenme süreçleri ile öğrencilerin günlük problem çözmeye daha istekli hâle geldiği sonucuna ulaşmıştır. Hamurcu (2016) ilköğretim 7. sınıf Türkçe dersinde otantik öğrenmenin öğrencilerin problem çözme becerilerini artırmada etkili olduğu sonucuna ulaşmıştır. Kinay (2015) otantik değerlendirme yaklaşımının öğretmen adaylarının problem çözme becerileri algılarını geliştirmede daha etkili olduğunu göstermiştir. Koçyiğit (2011) tarafından yapılan çalışmada ise otantik görev odaklı yapılandırmacı yaklaşımın öğretmen adaylarının problem çözme becerilerine olumlu etkisi olduğunu ve öğretmen adayları mesleklerinde karşılaşacakları birçok problemi ve nasıl çözebileceklerini görme fırsatı yakaladıklarını belirtmişlerdir. Widowati ve diğerleri (2017) otantik öğrenme materyalinin problem çözme becerilerinin gelişiminde etkili olduğu sonucuna ulaşmıştır. Bu çalışmaların otantik öğrenme ile birlikte problem çözme değişkenini fen bilimleri, matematik, Türkçe gibi farklı derslerde ortaokul öğrencileriyle veya öğretmen yetiştirme programında farklı derslerde öğretmen adaylarıyla ele alan çalışmalar olduğu görülmektedir. Çalışmalar otantik öğrenmenin, katılımcıların problem

çözme becerilerini geliştirmede etkili olduğunu göstermektedir. Bu yönüyle bu araştırmaların, otantik öğrenmenin karar verme ile sık sık birlikte ele alınan problem çözmenin gelişimine katkı sağladığına yönelik ulaşılan sonuçları mevcut araştırmanın sonuçlarıyla benzerlik göstermektedir.

Otantik öğrenme ile eleştirel düşünme becerisini ele alan çalışmalarda ise Baştürk (2019) sosyal bilgiler dersinde 5 hafta süren otantik öğrenme uygulamalarının öğrencilerin eleştirel düşünme becerilerinin gelişmesine katkı sağladığı fakat ön test ve son test puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığın bulunmadığı sonucuna ulaşmıştır. Chillis (2015) alternatif öğretmen sertifikasyon programlarında otantik öğrenme deneyimleri ile eleştirel düşünce becerilerinin geliştirilmesini amaçlamıştır. Araştırma sonuçları etkili bir çevrimiçi alternatif eğitim programı için eleştirel düşünme ve otantik öğrenmenin önemli olduğu sonucuna ulaşmıştır. Colletti (2011) ise otantik öğrenme görevlerinin eleştirel düşünme becerileri puanlarını artırdığını fakat bu artışın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı sonucuna ulaşmış ve daha uzun süreli araştırmalar yapılmasını önermiştir. Doğan-Dolapçıoğlu (2015) yaptığı eylem araştırmasında matematik dersinde otantik öğrenmenin eleştirel düşünme becerisinin gelişimine katkı sağladığını ifade etmiştir. Eleştirel düşünme ile ilgili araştırmalarda becerinin gelişimini etkileyip istatistiksel olarak anlamlı farklılığa ulaşan araştırmalar, nitel veriler toplayıp becerinin gelişimine katkı sağlandığını ifade eden araştırmalar ve eleştirel düşünmenin gelişimini sağlasa da istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığını ifade eden araştırmalar bulunmaktadır. Mevcut araştırmada da otantik öğrenmenin, öğrencilerin KVBÖ’den aldığı puanları artırdığı fakat istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığa yol açmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmacı günlüklerinden elde edilen verilerden ulaşılan sonuçlar ise sürecin öğrencilerin karar verme becerilerini geliştirebilecek uygulamalar içerdiğini göstermektedir. İlgili araştırmalarda eleştirel düşünmeye ilişkin sonuçlar ve mevcut araştırmanın karar vermeye ilişkin sonuçlarıyla benzerlik gösterdiği ifade edilebilir.

Araştırmalar değerlendirildiğinde otantik öğrenmenin karar verme, problem çözme ve eleştirel düşünme becerilerinin gelişimine katkı sağladığı görülmüştür. Bazı araştırmalarda bu katkının istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık sağlamadığı ifade edilmiştir. Mevcut araştırmada da karar verme becerisi puanlarının artış gösterdiği fakat bu artışın istatistiksel olarak anlamlı olmaması göz önüne alındığında karmaşık düşünme becerilerinin gelişimi için daha uzun süreli araştırmalar yapmanın önemli olduğu söylenebilir.