• Sonuç bulunamadı

Araştırmamızın sekizinci alt problemi Öğretmenlere göre okunan kitap sayısı kavram yanılgısı oluşumunu etkilemekte midir? şeklindedir. Verilen cevaplara göre, kavram yanılgısının oluşumunda okunan kitap sayısının etkisi hakkındaki görüşlerine ilişkin alt temalar ve frekansları aşağıdaki tabloda verilmiştir.

Tablo 30

Kavram Yanılgısının Oluşumuna Okunan Kitap Sayısının Etkisine İlişkin Alt Tema ve Frekans Dağılımları

Kavram Yanılgısının Oluşumuna Okunan Kitap Sayısının Etkisi

Tablo 30 incelendiğinde araştırmaya katılan öğretmen görüşlerine göre Kavram Yanılgısının Oluşumuna Okunan Kitap Sayısının Etkisi temasına ilişkin alt tema ve frekanslar verilmiştir. Bu tabloya göre Etkilidir alt teması 10 frekansa sahiptir. Etkiler alt temasını destekleyen alt basamaklardan ise Algılama 4, Yaşamla İlişkilendirme 2, Kelime Dağarcığı 12, Çevre 2, Çok Yönlü Düşünme 4, Dikkat ve Başarı 3, Doğru Kullanım ise 3 frekansa sahiptir. Kavram Yanılgısının Oluşumuna Okunan Kitap Sayısının Etkisi temasının diğer alt teması olan Etkili Değildir ise 0 frekansa sahiptir.

 Kavram Yanılgısının Oluşumuna Okunan Kitap Sayısının Etkisi temasının alt temalarını destekleyen öğretmen görüşleri şu şekildedir:

Kavram Yanılgısının Oluşumuna Okunan Kitap Sayısının Etkisinin Etkili Olduğu alt temasına ilişkin görüşler;

Ö2-E: Kitap sayısı ile yanılgı arasında ters yönlü ilişki vardır. Okunan kitap sayısı arttıkça kavram yanılgısı azalır.

Ö3-E: Düzgün ve anlamlı okumanın ve çok kitap okumanın olumlu yönde etkisi olduğunu gözlemlerime dayanarak söyleyebilirim.

Ö5-K: Kitap sayısı arttıkça kavram yanılgısının azaldığını gözlemledim.

Ö6-K: En çok etki edenler arasındadır.

Ö19-E: Kitap okuma sayısı kavram yanılgısını azaltır.

Ö23-K: Ne kadar çok kitap okunursa yanılgı o kadar az olur.

Ö24-K: %70 etkili olduğunu düşünüyorum.

Ö40-K: Kitap sayısı ile kavram yanılgısı arasında ters orantı vardır. Sayı arttıkça yanılgı azalır.

 Algılama’yı Destekleyen Görüşler:

Ö1-E: Okunan kitap sayısı arttıkça kavramların algılanma düzeyi yükselir.

Kavramların adlandırılması daha kolay olur.

Ö22-K: Kitap okumak, kelime dağarcığını geliştirdiğinden ve anlama yeteneğini artırdığından dolayı anlayarak okunmuş kitap sayısı kavram yanılgısı oluşumunu azaltacaktır.

 Yaşamla İlişkilendirme’yi Destekleyen Görüşler:

Ö4-E: Kitap okumanın sayı olarak niceliği değil de niteliği dikkate alındığında, öğrenci okuduğu kitaplardan yaşamına bir şeyler kattığında kavram öğretiminde kitap okuma sayısı çok önemlidir.

Ö8-K: Öğrencilerin kavramları cümle içinde okumaları kavram yanılgılarını en aza indirger. Öğrencinin günlük konuşma dilinden uzaklaşarak kitap okuması kavram öğrenimini ve hayatla ilişkisini kolaylaştırır.

 Kelime Dağarcığı’nı Destekleyen Görüşler:

Ö10-E: Kitap okuma ile kavram yanılgısının azalacağını düşünüyorum. Yeni kavramlar öğrenildikçe, kullanılan kelimeler çoğaldıkça zihin haritalarındaki karmaşalar son bulacaktır.

Ö25-K: Öğrenci ne kadar çok kitap okursa kelime hazinesi o kadar gelişeceği için belki daha az kelimeyi karıştırabilir.

Ö30-K: Kelime dağarcığı ve hayal gücünün gelişmesi öğrencinin kavramları zihinde anlamlandırmasını kolaylaştırdığından okunan kitap sayısı önemli ölçüde etkilidir.

Ö31-K: Öğrenci ne kadar kitap okursa o kadar fazla kelimeyi görüp tanıyacaktır.

Kısacası kitap okuma sayısı arttıkça yanılgı da azalacaktır.

Ö33-K: Çok etkilidir. Çünkü ne kadar kitap okunursa kelime dağarcığı o kadar gelişir.

 Çevre’yi Destekleyen Görüşler:

Ö8-K: Kitap okumanın bu yanılgıları azalttığını düşünüyorum. Yaşanılan çevrede kullanılan kelime sayısını hesaba katarsak, kavram yanılgısına düşme olayı artıyor maalesef.

Ö9-K: Çok etkilidir. Öğrenci kelimeleri bilmiyor, çevreden duyduğu şekilde öğreniyor ve bu şekilde de yanlış öğrenmeler çoğalıyor.

 Çok Yönlü Düşünme’yi Destekleyen Görüşler:

Ö15-K: Çok kitap okuyan öğrencinin anlama becerisi, kelime dağarcığı geliştiği için daha az kavram yanılgısı yaşayacağını düşünüyorum. Çok yönlü düşünen öğrenci de pek fazla kavram yanılgısı yaşamayacaktır.

Ö26-E: Aşırı derecede… Çocuk kitap okudukça hayal dünyası gelişir. Kitap sayısı arttıkça öğrendiği kavram sayısı da artar, yanılgı sayısı azalır.

Ö30-K: Kelime dağarcığı ve hayal gücünün gelişmesi öğrencinin kavramları zihinde anlamlandırmasını kolaylaştırdığından okunan kitap sayısı önemli ölçüde etkilidir.

 Dikkat ve Başarı’yı Destekleyen Görüşler:

Ö16-K: Okuma sayısı arttıkça algılama, dikkat ve kelime hazinesi gelişir. Kendini ifade etme, çok yönlü düşünme ve başarı da okunan kitap sayısı ile artar.

Ö20-E: Öğrenci ne kadar çok kitap okursa o kadar başarılı olur. Buna bağlı olarak güven ve akademik başarı da artar.

Ö21-K: Kitap okumaları hem kelime dağarcıklarını geliştirecek hem de dikkat eksikliği sorununu azaltacağı için önemli bir etkendir.

 Doğru Kullanım’ı Destekleyen Görüşler:

Ö28-E: Okunan kitap sayısı arttıkça kelime hazinesi genişler ve kavramlar doğru şekilde kullanılır.

Ö29-E: Öğrencilerin okuduğu kitap sayısı kavram yanılgısını azaltma açısından önemlidir. Çocuk ne kadar çok okursa ne kadar çok bilgi sahibi olursa kavram yanılgıları en aza inecektir ve kavramlar yerli yerinde kullanılacaktır.

Ö32-K: Her kitapta öğrencilerin öğrendiği farklı kavramlar ile ilgili düşünceler vardır.

Burada çocuk daha önce duyduğu veya öğrendiği kavramların kullanımlarını görür ve

daha çok özümser. Ne kadar çok kitap o kadar çok kavram kullanımı demektir. Bu da yanılgıları olabildiğince azaltabilir.

Kavram Yanılgısının Oluşumuna Okunan Kitap Sayısının Etkisi temasında öğretmen görüşlerinden yola çıktığımızda kavram yanılgısının oluşumuna okunan kitap sayısının etkisi Tablo 30’da alt temalar olarak görülmektedir. Tablo 30 bize kavram yanılgının oluşumuna kitap okumanın olumsuz herhangi bir etkisinin olmadığını aksine bütün öğretmenlerimiz tarafından olumlu yönde etkisinin olduğunu belirten frekanslar vermiştir. Kitap okumak kelime dağarcığını geliştirmenin yanında öğrenilen kelime ve kavramların kullanımına da rehberlik ettiğinden kavram yanılgısı oluşumuna engelleyici ve azaltıcı yönde etki etmektedir.