• Sonuç bulunamadı

Araştırmamızın dokuzuncu alt problemi Öğretmenlere göre okul öncesi eğitimi alıp almama durumu kavram yanılgısı oluşumunu etkilemekte midir? şeklindedir.

Verilen cevaplara göre, kavram yanılgısının oluşumunda okul öncesi eğitim alma durumunun etkisi hakkındaki görüşlerine ilişkin alt temalar ve frekansları aşağıdaki tabloda verilmiştir.

Tablo 31

Kavram Yanılgısının Oluşumuna Okul Öncesi Eğitim Alma Durumunun Etkisine İlişkin Alt Tema ve Frekans Dağılımları

Kavram Yanılgısının Oluşumuna Okul Öncesi Eğitim Alma Durumunun Etkisi

Tablo 31 incelendiğinde araştırmaya katılan öğretmen görüşlerine göre Kavram Yanılgısının Oluşumuna Okul Öncesi Eğitim Alma Durumunun Etkisine ilişkin tema ve

frekans dağılımları tabloda verilmiştir. Tabloya göre Etkilidir alt teması 16 frekansa sahiptir. Etkiler alt temasını destekleyen alt basamaklardan ise Kavram Bilgisini Geliştirme 4, Kavram Öğrenme 4, Okula Hazırlık 7, Algı Gelişimi 4, Sosyalleşme 3 frekansa sahiptir. Kavram Yanılgısının Oluşumuna Okul Öncesi Eğitim Alma Durumunun Etkisinin diğer alt teması olan Ayırt Edici Bir Etkisi Yok ise 2 frekansa sahiptir.

 Kavram Yanılgısının Oluşumuna Okul Öncesi Eğitim Alma Durumunun Etkisi temasının alt temalarını destekleyen öğretmen görüşleri şu şekildedir:

Kavram Yanılgısının Oluşumuna Okul Öncesi Eğitim Alma Durumunun Etkisinin Etkili Olduğu alt temasına ilişkin görüşler;

Ö4-E: Okul öncesi eğitim alan öğrenciler almayanlara göre daha az yanılgıya düşer diye düşünüyorum.

Ö6-K: Okul öncesi eğitim alanlar almayanlara göre daha az yanılgı yaşarlar.

Ö11-E: Okul öncesi eğitimi, kavram oluşumunda etkili (pozitif anlamda) oluyor.

Ö13-E: Okul öncesi eğitimi almış öğrencinin kavram yanılgısına düşmesi nadir oluyor.

Ö23-K: Okul öncesi eğitimi alanlar daha az yanılgı içinde oluyor.

Ö26-E: Çocuğun zihinsel, duygusal, sosyal ve bedensel gelişiminin hızlı olduğu bir süreçtir. İleriki yaşlardaki davranış ve yanılgı oluşumunu mutlak suretle etkileyecek bir dönemdir.

Ö40-K: Kesinlikle etkili olduğunu düşünüyorum.

 Kavram Bilgisini Geliştirme’yi Destekleyen Görüşler:

Ö1-E: Daha fazla (doğru) okul öncesi eğitiminin çocuğun kavram bilgisini geliştirmesi beklenir.

Ö20-E: Okul öncesi, öğrencinin özgüven ve sosyalleşmesini sağlar. Ayrıca öğrenciler kavramların bilgisine erkenden ulaşırlar.

Ö29-E: Öğrenciler okul öncesi eğitim aldıklarında, kavram yanılgılarını o seviyede görür ve zihinlerinde doğru kavramları yerleştirirler. Belki de hiç yanlış kavram edinmeden bilgiyi direkt olarak birinci elden alırlar.

Ö38-K: Okul öncesi eğitimle birlikte gelen bilgi birikimi, kavram yanılgısı yaşanmasını engelleyebilir.

 Kavram Öğrenme’yi Destekleyen Görüşler:

Ö12-E: Kavramlarla erken tanışması temelden kavramların doğru öğrenilmesinde etkilidir.

Ö16-K: Okul öncesi eğitimi, çocuğun yaşayarak öğrenmesini sağladığından gelişim açısından önemlidir. Kavramlar yaşayarak öğrenilir.

Ö25-K: Okul öncesi eğitimde kavramları doğru şekilde öğrenen bir öğrenci diğer sınıflara da doğru bilgilerle ilerler.

Ö34-K: Basit düzey kavramların doğru öğrenilmesini etkileyeceği için önemlidir.

 Okula Hazırlık’ı Destekleyen Görüşler:

Ö8-K: Okul öncesi eğitim alan öğrenci okula hem görsel hem de duygusal olarak daha hazırlıklı gelir. Kavram yanılgısı da diğer öğrencilere nispeten daha azdır.

Ö14-K: Okul öncesi eğitim aileden sonraki ilk aşama olduğu için etkili bir şekilde öğrenme olduğunda kavram yanılgıları azalır, hazırbulunuşluğu artar.

Ö15-K: Tabii ki de okul öncesi eğitim çocuğun gelişimi için çok önemlidir. Eğitime erken başlandığı için olumlu katkısı olacaktır.

Ö18-E: Okul öncesi dönemde öğrencilere birçok kavram öğretimi sağlanmakta olup öğrencilerin hazırbulunuşluk düzeylerinin ilkokula uygun hale getirildiğinden etkili olduğu kanısındayım.

Ö22-K: Okul öncesi eğitimi almış öğrencilerin hazırbulunuşluk seviyeleri yüksek olacağından kavram yanılgısı da az olur.

Ö30-K: Okul öncesi eğitimde öğrencilerin çoğu şeyi somut olarak görüp öğrenmeleri Türkçe dersinde kelime ve kavram öğrenimi kolaylaştıracağı için etkilidir.

Ö39-K: Ana sınıfında verilecek doğru bir eğitim öğretim ile çocuk zihnindeki şemalar ve hazırbulunuşluğu doğru yönde bir artış gösterecektir. Okul öncesi eğitimin ciddi bir değeri ve gerekliliği vardır.

 Algı Gelişimi’ni Destekleyen Görüşler:

Ö9-K: Okul öncesinde şekil algısı, görsel algı vs. olduğu için yanılgı azdır.

Ö21-K: Etkilidir çünkü algılarının en yüksek olduğu dönemlerden biridir.

Ö27-K: Okul öncesi eğitim almış çocuklarda algı düzeyi daha açık ve kavramlar yerleşmiş düzeydedir. Okul öncesi eğitim yanılgı düzeyini azaltıcı etkiye sahiptir.

Ö33-K: Etkisi olabilir. Çocuk daha çok materyal göreceği için algısı açılabilir.

 Sosyalleşme’yi Destekleyen Görüşler: Etkisinin Ayırt Edici Bir Etkisi Yok alt temasına ilişkin görüşler;

Ö32-K: Öğrenciler üzerinde o kadar farklı etki eden bir durum görünmemektedir. Okul öncesi eğitim alıp almama durumu yanılgı oluşumuna azaltıcı etki gösterebilir fakat sınıfımda alan almayan çocuklar var ve aralarında önemli bir fark yarattığını söyleyemem. Yanılgı oluşumunda bence evdeki durum, kültürel zenginlik, sosyo- ekonomik durum daha önemlidir.

Ö35-E: İyi bir okul öncesi eğitimi epeyce bir kavram yanılgısının önüne geçebilir.

Ancak iyi verilmeyen bir okul öncesi eğitimi anlamı yanlış bilinen kavramların daha da inatlaşan bir yanılgıya dönüşmesi tehlikesini ortaya çıkarabilir.

Kavram Yanılgısının Oluşumuna Okul Öncesi Eğitim Alma Durumunun Etkisi temasında öğretmen görüşlerinden yola çıktığımızda kavram yanılgısının oluşumuna okul öncesi eğitim alma durumunun etkisi Tablo 31’de alt temalar olarak yer almaktadır. Öğretmenlerimizin büyük bir kısmı okul öncesi eğitiminin etkili ve önemli olduğunu düşünürken, az bir kısmı ise pek bir etkisinin olduğunu düşünmemektedirler.

Okul öncesi eğitim öğrenciyi ilkokula hazırladığından ve hazırbulunuşluk düzeyini arttırdığından dolayı kavram yanılgısı sürecinde oluşumunun engellenmesi ve azaltılması için tercih edilmelidir.