• Sonuç bulunamadı

3. BİR MARKALAŞMA ARAYIŞI, TASARIM KENTİ İZMİR

4.4 İzmir Nasıl Tasarım Kenti Olur?

4.4.2 İzmir’in özgün durumunu değiştirmek için bir etkinlik tasarımı

4.4.2.3 Mekan seçimi ve izleyici kitlesi

Etkinlik no:1, Alsancak 1888’adlı eletronik müzik klübünde düzenlenmiştir. Etkinliğin bu mekanda başlatılmasının sebebi, mekanın etkinliklerinin güzel sanatlar

fakültesi ve farklı tasarım fakültelerinin öğrencileri tarafından takip ediliyor olmasıdır. İzmir’de yaratıcı alanlara dair informal bir etkinlik gerçekleştirilecekse bunun başlangıç noktasının, hali hazırda yaratıcı alanlara meraklı ve bu alanda etkinlikleri takip eden kitlenin psikolojik bir uzaklık hissetmeyeceği merkezi bir konumda olması gerektiği düşünülmüştür. Bu başlangış mekanının etkinlik sırasında gerekli ses sistemi, projeksiyon aleti gibi teknik araçlara, içecek ve yiyecek gibi etkinlik konforunu arttıran hizmetlere ve etkinlik sonrası eğlencesi için müzik yayınına sahip olması planlanmıştır. Alsancak 1888 bu anlamda tüm bunları karşılayan bir mekan olarak öne çıkmıştır. Mekanı, başlangıç etkinlikleri açısından avantajlı hale getiren karakteri, ilerleyen etkinliklerde dezavantajlar yaratmıştır. Alsancak 1888’in bir müzik klübü ve eğlence mekanı olması bazı potansiyel sunucuların prestij açısından bu mekanda sunum taleplerini geri çevirmesine sebep olmuştur. Ayrıca giderek kalabalıklaşan etkinlikler, mekanın fiziksel özellikleri sebebi ile sunum ve izleme konforu açısından sorunlar çıkartmaya başlamış ve kitle ile sunucu etkileşimi zayıf kalmıştır (Şekil 4.6). Sunumların izlenebildiği yüzeylerin sayısı arttırılmış olmasına rağmen, yeterli ilgi yaratılamamış ve kitle bir bütün halinde sunumlara odaklanmakta zorlanmıştır.

Bu mekanda etkinlikler yaklaşık 100 kişilik bir izleyici kitlesiyle başlamış, daha sonra yaklaşık sırasıyla 170, 200, 220 kişilik izleyici kitlesi ile devam etmiştir.

Şekil 4.6 : Etkinlik kalabalıklaştıkça Alsancak 1888’in mekansal niteliği sunum ve izleme konforu bakımından elverişsiz hale gelmiştir.

Etkinlik no:5, 7 ve 8 İzmir Mimarlık Merkezi’nde gerçekleşmiştir. Bu mekan sunum ve izleme konforu açısından açık anfi düzenindeki oturma alanı ve geniş mekansal hacmi ile etkinliğin görünürlüğüne olumlu katkı yapmıştır. Bu mekanda etkinliğe ilgi duyan kitlenin ilk defa bir bütün halinde fotoğrafı çekilebilmiştir. Etkinlik mekanının ses, ışık ve görüntü alt yapısı ve mekansal özellikleri sunum ve izleme konforunu arttırmıştır. Etkinlik sırasında izleyici kitlesinin tamamı sunucu ile kesintisiz etkileşimde kalabilmiştir (Şekil 4.7).

Mekanın Mimarlar Odası İzmir Şubesi’ne ait olması, mekanın prestiji dolayısıyla potansiyel sunucuların sunum tekliflerini kabul etmesini kolaylaştırmıştır.

Şekil 4.7 : Etkinlik sırasında izleyici kitlesinin tamamı sunucu ile kesintisiz etkileşimde kalabilmiştir.

Bu avantajlarına karşılık mekanda yiyecek içecek hizmetinin olmaması yaklaşık iki buçuk saat süren etkinlik boyunca ortaya çıkan ihtiyaçların karşılanamamasına sebep olmuştur. Bu yoksunluk ürün destekçileri ile çözülmeye çalışılmışsa da, mekanda ücretli ürün satışı yapamadıkları için bu işbirliği yeterli hacimde gerçekleşememiştir. İzmir Mimarlık Merkezi, etkinlik buraya taşındığında çok yeni açılmış olan bir mekandır. Önceki mekanla 200 metre yarı çaplı bir çemberin içinde Alsancak semtinde kalmasına rağmen izleyicilerde psikolojik olarak uzak ve ulaşması kolay olmayan bir yer algısı yaratmıştır. Bu algının etkisi ilk etkinlikte azalan izleyici sayısı ile görünür olmuş, ancak takip eden etkinliklerdeki izleyici sayısının sürekli artması bu algının hızla kırıldığını göstermiştir.

Bu mekanda etkinlikler yaklaşık 190 kişilik bir izleyici kitlesiyle başlamış, daha sonra yaklaşık 250 kişilik seyirci kitlesi ile devam etmiştir. Etkinlik no:5’te önceki etkinliğe göre izleyici sayısında meydana gelen azalma etkinlik mekanın yeni olması ve izleyiciler tarafından tanınmaması olarak tespit edilmiştir.

Etkinlik no:6 ve 10 İzmir Alaçatı’da bulunan Barbun ve CurCuna adlı iki mekanda gerçekleşmiştir. Alaçatı’daki etkinlikler yaz aylarında etkinliği yazlık mekanlarda gerçekleşme niyeti ile organize edilmiştir. Ayrıca Alaçatı’da İzmir’in yaratıcı insanlarının kent merkezinde düzenlenen etkinlikten daha farklı olarak farklı illerden Alaçatı’ya tatil için gelen izleyici kitlesi ile etkileşime geçmesini sağlamak amaçlanmıştır.

Alaçatı Barbun’da gerçekleşen etkinlik yaklaşık 60, CurCuna’da gerçekleşen etkinlik yaklaşık 120 kişilik bir izleyici kitlesine sahiptir. Alaçatı’daki mekanlarda bir sene aralıkla izleyicinin iki katına çıkmış olması, etkinliğin bilinirliğinin zaman içinde artmış olması ile ilişkili görünmektedir.

Şekil 4.8 : Container Hall, etkinliğin giderek kalabalıklaşan kitlesine konforlu bir sunum ve izleme fırsatı sağlamıştır.

Etkinlik no:9, 11,12 ve 13 ise İzmir’in Bornova semtinde bulunan ContainerHall adlı mekanda gerçekleşmiştir (Şekil 4.8). 1000 kişiyi ağırlayabilen bir konser ve etkinlik mekanı olan Container Hall, etkinliğin giderek kalabalıklaşan kitlesine konforlu bir sunum ve izleme fırsatı sağlamıştır. Bu tip etkinliklere hizmet vermeye odaklanmış mekanda yeme-içme imkanı bulunmaktadır. Mekana farklı şekillerde yerleşme imkanı vardır ve sahne, ışık ve ses sistemleri bakımından mekan tam donanımlıdır. Bu mekanda düzenlenen etkinliklerde 420 kişilik ortalama izleyiciye ulaşıldığı için yeterli teknik donanım sunucu-izleyici etkileşimi için oldukça önemlidir. PKNİ, kent içi etkinliklerine ev sahipliği yapan önceki iki mekandan oldukça farklı bir semtte olan mekana taşındığında, etkinlik yöneticisine farklı kişiler, izleyicilerin

gelmeyeceğine dair telkinlerde bulunmuştur. Ancak hem özel taşıt, hem metro hem de bisiklet ile kolay ulaşılabilen bu mekanın tercih edilmesinin izleyiciler için olumsuz bir karar olmadığı etkinliğe katılan izleyici sayısından anlaşılmaktadır. Etkinlik no:9 ile bu mekana taşınan etkinlikler sırası ile yaklaşık 320, 460, 550, 250 kişilik izleyici kitlelerini ağırlamıştır. Etkinlik no: 13’ün önceki etkinliklere göre oldukça düşük bir izleyici kitlesinde kalması, etkinliğin düzenlendiği tarihte üniversitelerin final haftalarının olması ve etkinliğin düzenlendiği Mayıs ayının son haftasında İzmir’de bir çok farklı etkinlik gerçekleşmiş olması olarak değerlendirilmektedir.

İlk dört etkinlik ve Alaçatı’da gerçekleşen etkinlik no:6 ve 10 dışındaki tüm etkinlikler için, etkinliğin gerçekleştiği mekanlara kira bedelleri ödenmiştir.