• Sonuç bulunamadı

1. HALKLA ĠLĠġKĠLER ORTAM VE ARAÇLARI

1.3. GÖRSEL VE ĠġĠTSEL ARAÇLAR

1.3.6. Sanal Ortam

1.3.6.7. Sanal Ortam Diğer Yardımcı Araçlar

1.3.6.7.3. Saydamlar

Saydamlar kullanım alanı oldukça yaygın (fotoğraf kadar olmasa da) olan, gerek toplantı türü faaliyetlerde bilgilendirme, gerekse konferans ve seminer türü etkinliklerde eğitim amaçlı kullanılabilen araçlardır. Buralarda, anlatılanları destekleyici, teyit edici ve anlaĢılmasını kolaylaĢtırıcı bir rol oynayan saydamlar, yardımcı materyal konumundadır. ÇeĢitli etkinliklerde bu tür araçlardan yararlanılması dinleyiciler açısından olduğu kadar sunum yapan açısından da oldukça faydalıdır. Bu araçlar sayesinde, sunum yapanlar sunumlarını düzenli bir Ģekilde ve bir sırayı takip ederek yapabilme ve tıkanmaları durumunda bu araçlara baĢvurarak konunun farklı boyutlarını hatırlayabilme ve konuya derinlemesine inebilme imkânına sahip olurlar (Arklan ve TaĢdemir, 2010:199).

1.3.6.7.4. Tepegöz Projektörler

Asetat veya plastik olan Ģeffaf ve genellikle 8.5 inç 11 inç boyutlarında bir zemi- ne yazılan yazıların veya çizilen grafiklerin, projektör yardımıyla perdenin elverdiği ölçüde büyültülerek yansıtıldığı araçlardır. Maliyetin düĢük olması, taĢınma ve üretim kolaylığı, yarı karanlık ortamlarda da görüntü verme özelliği, istenen sayıda izleyiciye kullanılabilmesi tepegözlerin göze çarpan özellikleridir.

Görsel materyal, okuma mesafesi sunumu dinleyenlerin uzaklıkları ve mekân dikkate alınarak hazırlanmalı, dikkate alınarak, yazı ya da Ģekillerin kolay anla- Ģılabilmesi için karıĢık görüntülerden uzak durulmalıdır.

Çoğunlukla tepegözün yanında duran konuĢmacı keçeli kalemle önemli noktala- rın altını çizerek, boĢ bir kartonla diğerlerini kapatarak veya kullandığı iĢaret çubuğu ile kimi noktalara iĢaret ederek dinleyicilerin dikkatlerinin yoğunlaĢmasına katkıda bulunabilir (Peltekoğlu, 2009:289).

49

1.3.7. Sergiler

Halkla iliĢkiler araçları kapsamındaki sergiler, belirli bir alanda yapılmıĢ kiĢisel çalıĢmalar olmayıp, kuruluĢları ve onların yaptıkları çalıĢmaları ve etkinlikleri tanıtıcı türde faaliyetlerdir. (Gürüz, 1993:76).

Sergi, belli bir yerde halka resim, grafik, Ģema, harita, yazılar gösterilerek bilgi vermek biçimindeki halkla iliĢkiler aracıdır. Canlı bir biçimde bilgi verdikleri, kimi durumlarda da bir çalıĢmanın sonucunu ortaya koydukları için etkileyicidirler (Sabuncuoğlu, 2010:187).

Bilgi almak için veya zaman geçirmek amacı ile sergileri gezmeye gelenler pasif hedef kitle olarak tanımlanabilir. Söz konusu bu kitle iĢletmelerin geleceği için önemlidir (Tengilimoğlu ve Öztürk, 2004:156).

Sergiler sürelerine göre; devamlı, geçici, gezici ve uluslararası sergiler olarak ayrılabilir:

Devamlı sergiler; genellikle kuruluĢların kendi yerleĢme yerlerinde, merkezlerinde bulunur ve devamlıdırlar. Ziyaretçiler her zaman görebilirler. Böylece ziyaretçilerle kuruluĢ arasında sürekli bir iliĢki kurulmuĢ olur.

Geçici sergiler, belli bir süre için açılır. Bu süre içinde kuruluĢlar, çalıĢmalarını sergilerler. Geçici sergiler, bazı önemli günler dikkate alınarak, o günlere rastlatılabilir. Bunların düzenlenme biçimi ticari nitelikteki fuarların düzenlenmesine benzer.

Gezici sergiler, belirli bir yere bağımlı değildir. DeğiĢik yerlerde belirli sürelerle açılan sergilerdir. Halkın bulunduğu yere götürülecek Ģeylerin, yer değiĢtirmeye elveriĢli teknik nitelikleri olması gereklidir. Böylece her değiĢiklik, o bölge halkı için yeni Ģeyleri, kendi bulundukları yerlerde görme fırsatı yaratır. Gezici sergilerin maliyeti yüksek olabilir, fakat çok etkili olduğu kuĢkusuzdur. Çünkü gezici sergilerin, açıldığı bölge halkının özelliklerine uygun biçimde gerçekleĢtirilmesi ve ayrıntılı olarak halkı bilgilendirmesi ve onlardan etkilenmesi mümkün olur.

Uluslararası sergi ve fuarlar, enternasyonel fuarlardır. Birçok ülkelerin katılımı ile gerçekleĢtirilir. Eğer uluslararası sergi, çok çeĢitli türde malların gösterilmesini amaç

50

ediniyorsa, genel niteliktedir. Eğer belirli bir alanda, kimya, fizik, elektrik vb. gibi konularla ilgili mallar gösteriliyorsa bunlar özel nitelikte, uzmanlaĢmıĢ sergilerdir.

Bir de evrensel nitelikte sergi ve fuarları eklemek gerekir. Bunlar, bir ülke tarafından düzenlenen ve o ülke tarafından üretilen ulusal malların bir baĢka ülkede sergilenmesidir (Tortop, 2009:74-75).

KuruluĢları ve onların çalıĢmalarını tanıtıcı nitelikteki sergiler belirli koĢullara uymak zorundadır. Bu koĢullar beklenen sonucu elde etmeyi kolaylaĢtırır. Her Ģeyden önce sergi, anlatmak istediklerini kolayca anlatabilmelidir. Görüntüler olabildiğince açık olmalıdır. Görüntülerin verilmesinde mantıksal bir sıra izlemekte yarar vardır. Resimler ve çizgiler ayrıca ve eğer mümkünse tamamlayıcı nitelikteki maket ve panolarla desteklenmelidir. Ġzleyeni sergi sonrası etkilenmiĢ bir duruma getirebilmek için sergilerin merak uyandırma ve beğenilme katsayı yüksek olmalıdır. Ġster gezici ister sürekli olsun halkla iliĢkiler görevlileri sergileme sürecini izlemeli ve bunlardan doğacak besleyici yankıyı kuruma veya kurum belleğine aktarmalıdır (Kazancı, 2004:296).

Her kuruluĢun bir sergi salonu olmalıdır. Bu yerler hem dıĢarıdan gelen konukların hem de çalıĢanların, yapılan iĢleri toplu halde görmeleri açısından yararlıdır. Bu sergilemeler toplu halde görmeleri açısından yararlıdır. Bu sergilemeler ihtiyaç duyulan her konuda alınacak önlemler büyütülmüĢ fotoğraflar, grafikler, resimler ve mankenler kullanılarak sergilenebilir (Seçim, 2001:41).

Sergi, fuar düzenlemeye karar verilmesi durumunda Ģu hususlar dikkate alınmalıdır (Peltekoğlu, 2009:299):

 Sergi yeri özellikle hedef kitlenin ulaĢımı düĢünülerek belirlenmeli,  Bütçe çıkarılmalı,

 Stant yerinin uygun olmasına dikkat edilmeli,

 Basına verilmek üzere, reklam veya enformasyon amacıyla fotoğraf, basılı materyal ve diğer görsel malzemeden oluĢan bir dosya hazırlanmalı,

 Elemanlar arasında önceden görev dağılımı yapılmalı ve konularında bilgilendirilmeli,

51

 SözleĢme yapılma olasılığına karĢın, önceden hazırlıklı olmalı, hatta metnin farklı lisanlarda versiyonu hazırlanmalı,

 Sergi kataloğuna katılmalı,

 Önceden belirlenen kiĢilere ücretsiz katılım olanağı sağlayan davetiyeler gönderilmeli,

 Amaçlar hakkında bilgilendirerek, stand dizaynı konusunda uzmanlardan görüĢ alınmalıdır.

1.3.8. Sinema

Sinemanın halkla iliĢkilerin yararlanacağı iletiĢim araçları arasında önemli bir yeri vardır. Televizyonun iletiĢim dünyasına katılmasından önce, sesli ve resimli iletiĢim aracı olarak yalnız sinema bulunmaktaydı.

Televizyonu izleyenlerin özellikleri ile sinema izleyicilerinin özellikleri birbirinden farklıdır. Sinemada izleyici, karanlıkta, büyük bir salonda ve kalabalık içinde ve çoğunlukla yanında dostları ve yakınları ile birliktedir. Ġzleyicinin dikkati büyük bir perdede yoğunlaĢmaktadır. Ayrıca, sinema izleyicisi, film ve sinema konusunda tercihlerini de kullanabilmektedir (Gürüz, 1993:75).

Sinema filmlerinde izleyici, doğal ortam içerisinde yakalanarak, farkında olmadan kuruluĢun adı ya da ürünü ile ilgili mesaj bombardımanına tutulabilmektedir. Bu Ģekilde sürekli tekrarlarla mesajın akılda kalması ve hatırlanabilirliği sağlanır (Kazan, 2007:29).

Sinema seyircisi için hazırlanan belgesel, kültürel, eğitsel ya da tanıtım amaçlı filmlerden sinema dıĢında da yararlanılabilir. ÇeĢitli hedef kitleler saptanarak, düzenlenecek fuar ve sergi gibi etkinliklerde yine bu renkli ya da siyah beyaz filmler gösterilebilir (Çamdereli, 2005:138).

Kurumsal reklam ve sponsorluk yoluyla, kamu kesimi ve bir kısım iĢletmeler; sinemaya el uzatmıĢlardır. Özellikle film festivalleri ve bu etkinliklerde düzenlenen yarıĢmalarda yedinci sanat dalı olan sinema desteklenmektedir. Festivallerdeki ödüllü film gösterimleri; yüzyıldan fazla geçmiĢi olan bu sanat dalına karĢı seyirci ilgisini canlı

52

tutmaktadır. Ayrıca sponsorluk yöntemiyle kaliteli film yapımı teĢvik edilmektedir. Film festivallerinde sponsorluk yoluyla destekleyici kurum veya kuruluĢun halkla iliĢkiler faaliyeti uygulamaları yaygındır (TikveĢ, 2005:151).

Halkla iliĢkilerde, sinemanın halktan gördüğü büyük ilgi dolayısıyla önemli ölçüde yararlanılabilir. Özellikle enformasyon filmleri ve aralarda oynatılan filmler, halkla iliĢkiler yönünden yararlı olur.

Halkla iliĢkiler ilgili olarak hazırlanacak bir film, halkta olumlu etkiler yaratmalıdır. Bunun için, film hazırlanırken, bunu seyredecek kiĢileri yani müstakbel seyircileri tanımalıdır. Gerekirse, halkın eğilimlerini, nelerin söylenmesi ve nelerin konu olarak alınması gerektiğini ortaya çıkaracak anketler yapılmalıdır. Bundan sonra halkla iliĢkiler görevlisi, film prodüktörü ile iĢbirliği yaparak filmin sesleri, renkli veya siyah oluĢu gibi konular üzerinde karar verecektir. Film hazırlandıktan sonra, bunların yararlı olacak Ģekilde dağıtılmaları gerekecektir. Dağıtım iĢi de halkla iliĢkilerin baĢarılı olması için önemli bir sorundur (Tortop, 2009:68-69).

1.3.9. SMS

Cep telefonuna bağlı olarak geliĢen ve halkla iliĢkiler açısından üzerinde durulması gereken yeni teknolojilerden birisi de kısa mesaj servisi yani SMS‟tir (Kalender ve Tarhan, 2009:19).

Cep telefonu çeĢitli kullanım alanlarına (SMS, WAP, MMS, GPRS, 3G) sahiptir. Bu kullanım alanları arasında SMS, en yaygın Ģekilde kullanılanıdır. Cep telefonunun SMS‟lerin telefonda saklanmasına, derlenmesine ve daha sonra geri gönderilmesine izin vermesi, tüm mobil donanımlar tarafından desteklenmesi, kullanım maliyetinin düĢük olması, her zaman ve her yerde kullanım imkânının bulunması, kiĢisel niteliğe sahip olması ve yer bildirimi için destek vermesi gibi özellikler, SMS‟in çok farklı alanlarda çok farklı amaçlarla kullanılmasına imkân sağlamaktadır (aktaran Arklan ve TaĢdemir, 2010:202).

SMS‟in bilgilendirme amacına uygun olarak kullanılma özelliği, halkla iliĢkiler görevlilerine tüm hedef kitleye bilgi aktarma imkânı sağlamaktadır. Ayrıca SMS tüm mobil donanımlar tarafından desteklenmesi ve düĢük kullanım maliyeti nedeniyle

53

yaygın Ģekilde tercih edilmektedir. Özellikle genç ve yetiĢkin nüfusun neredeyse tamamının cep telefonunun bulunması sebebiyle, SMS, bu hedef kitleye ulaĢma konusunda halkla iliĢkiler görevlilerine önemli fırsatlar sunmaktadır (Kalender ve Tarhan, 2009:19).

Ġnternet ortamında bilgisayar kullanılarak gerçekleĢtirilen e-mail yazıĢmalarının cep telefonuna yansımıĢ daha mikro düzeydeki haline benzeyen SMS, bir cep telefonuna sahip olan her çalıĢana ulaĢabilme imkânı sağlamakta ve cep telefonunun taĢınabilirlik özelliğinin sağladığı avantajla her yerde, her ortamda ulaĢılmak istenen ça- lıĢana eriĢim imkânı vermektedir. Kurumun bilgilendirmek istediği konunun niteliğine göre, tek bir çalıĢana yönelik bireysel nitelik taĢıyan iletiler gönderilebildiği gibi, tüm personele dönük kuruma iliĢkin genel bilgileri içeren ve tüm çalıĢanlar tarafından bilinmesinde yarar görülen mesajlar da gönderilebilmektedir. Bu sayede hem kurumsal anlamda bilgilenmiĢ, hem de kendisinin önemsendiğini düĢünerek daha yüksek bir iĢ tatminine sahip, kurumsal bağlılığı daha güçlü, daha verimli bir biçimde görev yapan çalıĢanlara sahip olunmuĢ olur.

Yazılı ve görsel olması nedeniyle okuma-yazma bilme önkoĢuluna sahip bir araç olan SMS, aynı zamanda cep telefonu kullanım bilgisi de gerektirmektedir. Bu önkoĢulların sağlanmasının ardından, SMS‟in etkin bir biçimde kullanılabilmesi için duyurmaya gerek duyulan, gerek kurum için gerekse çalıĢanlar için önem taĢıyan konuların açık, anlaĢılabilir bir biçimde, uygun olan zaman dilimlerinde çalıĢanlara gönderilmesi gerekir. Gerekli gereksiz tüm konularda çalıĢanlara SMS gönderilmesi hem bu aracın kullanım maliyetini artıracak, hem de çalıĢanların gönderilen SMS‟lere gerekli hassasiyeti göstererek dikkatli bir Ģekilde okumalarını ve değerlendirmelerini olumsuz yönde etkileyecektir (Arklan ve TaĢdemir, 2010:204).

1.3.10. Telefon

Kurumların halkla iliĢkiler faaliyetlerini yürütürken kullandıkları araçlardan bir tanesi hiç kuĢkusuz telefonlardır. Bugün insanların ve kurumların vazgeçemedikleri telefon, etkili kullanılmadığında kurumların kötü bir imaja sahip olmasında büyük bir etki oluĢturur (Tengilimoğlu ve Öztürk, 2004:152).

54

Telefonun ve bu alandaki GSM teknolojisinin halkla iliĢkilerdeki yerini ve önemini belirtmek için fazla açıklamaya gerek yoktur. Örneğin; bir kurumun en üst yöneticisinin söylediklerini; teyp bandına aktaran bir telefon bağlantısıyla, kayıt yapmak ve bundan faydalanmak bu aracın halkla iliĢkilerde kullanımı bakımından taĢıdığı önemi ortaya koymaktadır.

Telefon bağlantısından yararlanılması için bu telefona ait numaranın herkes tarafından bilinmesi gerekir. Kurum çalıĢanlarından biri, anılan telefon numarasını çevirdiğinde, teyp otomatik olarak çalıĢır duruma gelmektedir. Teyp kasetine bağlı telefon sistemi; iĢletmelerde çalıĢanların dilek ve Ģikâyetlerinin ve kuruma iliĢkin önerilerinin ilgili yöneticilere iletilmesi bakımından da yararlıdır. Ayrıca, bu sistem, tüketici Ģikâyet ve beklentilerinin üretici firmalara yansıtılması için de kullanılmaktadır. Bunların kullanımı genellikle ücretsizdir. Bunun yanı sıra, tüketicilerin satın alma eğilimleri ve beğenileri de bu yöntemle saptanabilir. Ürünü geliĢtirme bakımından bu verilerden yararlanmak olasıdır (TikveĢ, 2005:153).

Kurumu temsilen telefona cevap veren görevli, telefonun halkla iliĢkiler açısından önemli olduğunu hiçbir zaman göz ardı etmemelidir. Telefona çıkan sekreter, resepsiyonist ya da telefon operatörü iĢletmenin algılanmasında önemli role sahiptir. Çünkü, kurumu telefonla arayan, özellikle de kurum hakkında pek bilgi sahibi olmayan bir kiĢi ise, telefona cevap verenin ses tonuna, konuĢma tarzına, ilgilenme düzeyine ve nezaketine göre kuruluĢu yargılayabilir (Ülger, 2003:224).

Bu yöntem çok basit ve maliyeti ucuz bir kullanımdır. Halkla iliĢkiler bakımından, en üst yöneticinin güncel konulardaki beyan ve açıklamalarını içeriyorsa, gayet etkili olabilmektedir. ĠĢte, halkla iliĢkilerdeki bu yararlarından dolayı, batı ülkelerinde bu yöntem iĢletmelerde yaygın biçimde kullanılmaktadır.

Günümüzde, telefon bağlantılı teyp kasetleri yerine, aynı iĢlev için, internetten de yararlanmak elbette olanaklıdır.

Ülkemizde, telefon bağlantılı bazı sistemlerden, kamu yönetiminde de yararlanılmaktadır. Örneğin; Türk Telekom bazı hizmetlerinde bu yöntemi uygulamaktadır. Aynı yöntem, itfaiye (yangın, su baskını vb. olayların ihbarında) ve

55

bazı polisiye olayların (hırsızlık ve gasp suçlarının) ivedilikle takibi için kullanılmaktadır. Ülkemizde de birçok kurum-kuruluĢ ve endüstri iĢletmesinin tüketici hattı olarak kullanılan iletiĢim sistemi vardır. Bunların çoğu ücretsiz kullanıma açıktır (TikveĢ, 2005:153-154).

1.3.11. Telekonferans

Telekonferans iletiĢim hatları yoluyla konferans vermenin geliĢtirilmiĢ Ģeklidir. Telekonferans yoluyla ayrı mekânlarda (Ģehirlerde, ülkelerde) salonlarda toplanan gruplar arasında mesafeye bağlı kalmaksızın birbirini görerek konuĢarak Ģekiller çizerek ve doküman alıĢveriĢi yaparak toplantı yapmaları sağlanır (Tengilimoğlu ve Öztürk, 2004:160-161).

Telekonferans sistemi için sabit ya da hareketli olan herhangi bir oda stüdyo olarak kullanılabilir. Sesle ve görüntülü iletiĢimin yanı sıra bilgisayar aracılığıyla her odada bulunan izleme tablosundan diyagramlar, grafikler, haritalar vb. gibi görüntülü ve ses imkanları ile donatılmıĢ olan stüdyoların biri diğerine bağlanabildiği gibi, üçlü veya daha fazla katılımın olduğu bağlantı da kurulabilmektedir (Topaloğlu ve Koç, 2002:154).

Halkla iliĢkiler uzmanının hem örgüt içi iletiĢimi hem de çevresindeki iletiĢimini kolaylaĢtıracak olan telekonferans (video konferans ve audio konferans) sistemleridir. 1960‟larda ortaya çıkan ancak maliyetin çok yüksek olması ve potansiyel kullanıcıların baĢarısızlığı yüzünden yaygınlaĢamayan sistem, 1990‟larda dijital network hatları hizmetlerinin, sinyal aktarım oranını ve görüntü kalitesinin artması nedeniyle büyük geliĢme göstermiĢtir. Böylelikle, telekonferans sistemleri yolculuk maliyetlerini azaltarak, zaman ve enerji tasarrufu sağlayarak örgütsel iletiĢimin vazgeçilmez bir unsuru haline gelmiĢtir (Becerikli, 2002:2).

1.3.12. Törenler

Halkla iliĢkiler ve tanıtım uygulamalarında baĢvurulacak sosyal etkinliklerden bir diğeri de her fırsatta kuruluĢu halka hatırlatmak amacıyla düzenlenen törenlerdir (Kazan, 2007:34).

56

AçılıĢ töreni: AçılıĢ bir örgütün ilk kez hizmete girdiği veya bir malın ilk kez piyasaya sürülüĢü nedeniyle yapılan bir etkinliktir (Gürüz, 1993:87).

Yıldönümü töreni: Yıl dönümü kutlamaları ise bir örgütün ilk kez çalıĢmaya baĢladığı günde veya günün yıl dönümlerinde yapılan kutlamalardır. Ayrıca, yıl dönümü kutlamalarında, o kuruluĢun faaliyete baĢlamasından bu yana geçirdiği aĢamaların ve geliĢmelerin de gruplara sunulması olanağı yaratıldığından etkin bir tanıtım eylemi olarak yarar sağlamaktadır (Gürüz, 1993:87).

Ağırlama törenleri: Ağırlama herhangi bir etkinlik için gelen konukların en iyi koĢullarda etkinliğe katılımının sağlanması amacıyla kuruluĢ halkla iliĢkiler görevlilerinin yapması gereken çalıĢmalar bütünüdür. KuruluĢa veya kuruluĢun bulunduğu yere gelen konuklar karĢılanarak kalıĢları süresince onlarla ilgilenilir.

Konuğun geliĢ nedeni olan etkinlik ile ilgili olarak yapılan çalıĢmalar kapsamında ağırlamalar için gerekli eylemleri içeren programların konuklara danıĢılarak hazırlanması da önemlidir.

Halkla iliĢkiler görevlileri önceden konuklara bildirilen programlara uygun davranmak ve sorunsuz bir biçimde ağırlama görevlerini yerine getirmek zorundadırlar. Programlardan sapmalar konukların hoĢnutsuzluğuna neden olacağından etkinliğin baĢarısını da gölgeleyecektir (Gürüz, 1993:95).

Ġlgi gösterilerek uygun bir biçimde ağırlanan konukların aynı ilgi ve uygunluk ortamında uğurlanmalarının sağlanması, ilerideki etkinliklerin baĢarısını da bugünden etkileyecektir.

Halkla iliĢkiler görevlileri, kuruluĢun bu tür etkinliklerini önceden bir programla ilgililere duyurmalı, tören günü için yazılı ve sözlü basına da haber vermelidir. Ġlgili belge, fotoğraf ve konuk listesi de bildirilmelidir. Tören tamamlandıktan sonra konuklara ve basın görevlilerine teĢekkür mektupları yazılmalıdır (Sabuncuoğlu, 2010:157).

Törenin yer ve zamanını gösteren davetiyeler, kiĢisel olabileceği gibi, özel ve personele ayrılan davetiyeler biçiminde de olabilir.

57

 KiĢisel davetiyeler, ilgililerin adreslerine gönderilen ve cevap isteniyorsa gelinip gelinmeyeceğinin bildirilmesi gereken adres ve telefon numaralarını içeren (L.C.V.) türünde davetiyelerdir.

 Özel davetiyeler, radyo, televizyon ve basın ile halkın bilgisine sunulan davetiyelerdir.

 Personele ayrılan davetiyeler, örgütte çalıĢan veya örgütle ilgisi olan personele ve ailelerine gönderilen davetiyelerdir. Bu tür haberler, iĢletme gazetesi, kuruluĢun haber bülteni, kuruluĢta asılan panolarda da duyurulabilir.

Bu doğrultuda törenlerin hazırlanmasında detayların iyi planlanması ve en ufak bir aksaklığa dahi fırsat verilmemesi, bunun için de belirli bir program çerçevesinde ve uzmanlar gözetiminde hazırlanması gerekir. Törenlere kimlerin iĢtirak edeceği, kimlerin konuĢma yapacağı ve ne söyleyeceği, katılanlara sunulacak ikramlar, oturacakları yerler, yemek, kokteyl, ziyaretler vb. hususların ayrıntılı bir Ģekilde tespiti etkinliği artırıcı role sahiptir (Gürdal, 1997:72). Törenlerin basın ve yayın organlarının ilgisini çekerek yayınlanmasını temin etmek için de gerekli tedbirler alınmalıdır. Tüm bunlar yapıldığında bu etkinliklerin sağlıklı bir biçimde gerçekleĢtirilmesi, hem kurum açısından hem de çalıĢanlar açısından beklenen yararı sağlaması büyük oranda temin edilmiĢ olacaktır (Onal, 2000:73).

Bu tür etkinlikler sayesinde örgütün çevreye tanıtılması mümkün olmakta, sonuçta, örgüt ve çevre arasında yakınlaĢma ve bütünleĢme sağlanmaktadır (Biber, 2007:18).

1.3.13. Video

Video; kamera merceği aracılığıyla, görüntüyü elektronik sinyale çevirerek, kayıt cihazına ya da televizyona iletir.

Günümüzde video teknolojisi geliĢtiği için bu araçtan yararlanma olanakları artmıĢtır. Video programları gerek yapımı, gerekse gösterim bakımından oldukça düĢük maliyetli bir kitle iletiĢim aracıdır (TikveĢ, 2005:151).

Videolar; belgesel türden olanlar, eleman bulmak için yapılanlar, güvenliği tanıtma ve öğretme amacı taĢıyanlar, kuruma yeni katılanlara kurumu tanıtma ve

58

benimsetme amacı taĢıyanlar (yenilenebilir olmalı), kurumsal kimliği yansıtıcı olanlar ve ziyaretçiler için yapılanlar biçiminde sıralanabilir (Geçikli, 2008:110). Sahip ol- dukları içerik, amaç doğrultusunda istenildiği Ģekilde hazırlanabilir.

ArĢivlenebilme özelliği nedeniyle farklı zaman dilimlerinde ihtiyaç duyulduğu her an baĢvurulabilecek araçlardır. Önem verilerek, alanında uzman kiĢilerce profesyo- nel biçimde hazırlandığında büyük fayda sağlama potansiyeline sahiptir (Arklan ve TaĢdemir, 2010:198).

Özellikle eğitici-öğretici yönleri de bulunan halkla iliĢkiler çalıĢmalarında ve kurum içi iletiĢimde yararlanılmaktadır. Ayrıca, kurumu ziyaret edenlere video programları ile tanıtım yapmak yaygın biçimde uygulanmaktadır (TikveĢ, 2005:151).

1.3.14. YarıĢma

Hedef kitlelerin desteğini sağlamak amacıyla düzenlenen iletiĢim ortamlarıdır. Örgüt içinde ve dıĢında düzenlenen yarıĢmaların özellikle kazanılması düĢünülen hedef kitleleri ilgilendiren tarzda gerçekleĢtirilmesi söz konusudur (Bıçakçı, 2006:134). Halk arasında düzenlenen yarıĢmalar, genel ilgiyi kuruluĢ üzerine çeken bir halkla iliĢkiler aracıdır. YarıĢmalar aynı zamanda iĢletmeler için bir araĢtırma niteliğindedir. Katılanların çokluğu halkın kuruluĢa duyduğu ilginin bir göstergesidir (Tengilimoğlu ve Öztürk, 2004:155).

Halkın ilgisini çeken yarıĢmalar düzenlemek veya halkın ilgisini çeken yarıĢma programlarına sponsor olarak kuruluĢ adından söz edilmesini sağlamak, tanıtım açısından önemlidir. YarıĢmalar geniĢ halk kitlelerini hedef alabileceği gibi kuruluĢların faaliyet alanına yönelik düzenlediği çeĢitli meslek gruplarını da hedef alabilmektedir (Kazan, 2007:33).

YarıĢmaların medya aracılığı ile kamuoyuna duyurulması hem kısa sürede kuruluĢun tanınmasına olanak sağlarken, aynı zamanda bu tür yararlı çalıĢmalara önem veren bir iĢletme olarak halkın destek ve beğenisini kazanmasını sağlar.

KuruluĢun duyurmak istediği konularda olabileceği gibi, sadece iĢletmenin adını duyurmak ve saygınlık sağlamak amacı ile çok değiĢik konularda da yarıĢma

59

düzenlenebilir. Ancak, yarıĢmaların ödüllü olması gerekir. Bu ödül hem ilgiyi artırır, hem de yarıĢmaya daha ciddi bir görünüm kazandırır (Tengilimoğlu ve Öztürk,

Benzer Belgeler