• Sonuç bulunamadı

Samandağ Ġlçesi Ġçin Turizm Faaliyetlerine ĠliĢkin Öneriler

5. SONUÇLAR VE ÖNERĠLER

5.5. Samandağ Ġlçesi Ġçin Turizm Faaliyetlerine ĠliĢkin Öneriler

Samandağ ilçesinde yapılmakta olan sahil turizm faaliyetleri yetersiz ve iyi planlanmamıĢ altyapı ile sürdürülmektedir. Ġlçede konaklama tesisi olarak bulunan otel, motel, pansiyon yeterli seviyede değildir. Deniz Mahallesi ve kıyı boyunca sıralanmıĢ bu tesislerin Kültür ve Turizm Müdürlüğünden herhangi bir belgesi bulunmamaktadır. Samandağ ilçesinde turizm iĢletme belgeli konaklama, yeme içme tesisi bulunmamaktadır. Belediye belgeli 104 yatak kapasiteli sadece 3 adet otel, bulunmaktadır. Bunu dıĢında küçüklü büyüklü yaklaĢık 114 yatak kapasiteli diğer tesislerin bir kısmında lokanta mevcutken bir kısmı ise sadece pansiyon olarak hizmet vermektedir.

Samandağ ilçesinde süregelen sahil turizm faaliyetleri yöre halkının tamamına değil, belirli bireylere yarar sağlamaktadır. Bunun sonucunda yöre halkı, Samandağ‟ın turistik bir cazibe alanı olduğu konusunda ikna olmamakta, doğal ve kültürel çekiciliklerin varlığından net bir yarar görmemeleri nedeniyle özellikle hassas bir tavır sergilememektedirler.

Ekoturizm etkinliklerinin neredeyse tamamına yakını için uygun alanların bulunduğu Samandağ ilçesinde, Ġnanç turizmi öncelik sıralamasında birinci olurken, tarihsel/arkeolojik alan turizmi ikinci sırada, atlı doğa yürüyüĢü üçüncü sırada, yayla turizmi dördüncü sırada yer almıĢtır.

KuĢçu (2008)‟e göre yapmıĢ olduğu çalıĢmada üç büyük dinin birleĢme noktası ve ortak yaĢam alanı olan Antakya‟nın 25 km güney batısında yer alan bu ilçede, inanç turizmin geliĢmesi için dini değerler açısından Hz. Ġsa‟nın havarilerinden Aziz Paul‟un Hristiyanlığı yaymak için Tarsus‟a ilk seyahatini Seleucia Limanından yapmıĢ olması, her yıl yüz binlerce Hıristiyan‟ın hacı olmak için geldiği Antakya‟da bunun bilinmemesi hem dini açıdan hem de turizm açısından büyük bir kayıptır. Bu sebeple gerek tur operatörleri gerekse yerel idareler tarafından ilçenin bu yönünün özellikle hac döneminde tanıtımının yapılması, turların Antakya‟dan Samandağ‟a doğru kaydırılması, Hristiyanlık dininin yayılmasında Samandağ Limanından baĢlayan deniz yolculuğunun önemi broĢürlerle veya tur operatörleri aracılığıyla tanıtılması gerekmektedir.

Ġlçenin sahip olduğu tarihi ve doğal değerlerin tanıtımını her yıl Ağustos ayının ikinci haftasında kalabalık gruplarla kutlanan Meryem Ana gününde de yapılması doğru bir çalıĢma olacaktır.

Samandağ‟da ekoturizmin geliĢtirilmesi için;

Samandağ ilçesinde belediye, köy muhtarları, ekoturizm giriĢimcileri, sivil toplum kuruluĢlarının katılımıyla ekoturizm birliğinin kurulması, bu birlik aracılığıyla; Ekoturizm ürünleri/paketlerinin pazarlanması, Samandağ ilçesinde doğa odaklı, motorsuz araçlar kullanılarak ve belirlenmiĢ sınırlamalar çerçevesinde olanaklar sunulmalı, ekoturizm etkinlikleri için alternatif rotalar / dönüĢümlü rotalar oluĢturulmalıdır.

Vakıflı Köyünde geleneksel mimariye uygun taĢ evlerden biri seçilerek restorasyon yapılıp, Ekoturizm Merkezi olarak kullanılmalıdır.

Ekoturizm Merkezi;

1-Alanda oluĢturulacak kamp alanları, köy evi, ev pansiyonu gibi konaklama birimlerinin reklamı, satıĢı, rezervasyonlarının tek merkezden yapılacağı birim olarak kullanılacak,

2-Alan ile ilgili konaklama birimlerinin tek merkezden pazarlanması, standartların ve hizmet kalitesinin oturması için gereklidir. Bu birim, sürekli, acentalar ile bağlantıda olarak katılımı sağlayacak çalıĢmaları yürütecektir.

3-Ekoturizm Merkezi alana gelen turların, yapacakları aktivitelere ve gidecekleri bölgelere göre alan rehberlerini koordine edecek, aynı zamanda münferit misafirlere de hizmet verecektir.

Vakıflı köyünde gelen misafirlerin alandaki yaĢam ile ilgili bilgi alabilecekleri, ürünleri görebilecekleri (bal, reçel, defne sabunu, defne yağı, el sanatları gibi) isterlerse satın alabilecekleri Kültür Sokağı oluĢturulmalıdır.

Yılda bir kez yapılan Vakıflı Köyü Meryemana kutlamaları, Eriklikuyu Köyünde düzenlenen erik festivali gibi aktivitelerin potansiyele bağlı olarak aylara yayılması gerekmektedir. Bu sebep ile alanda yapılacak aktivitelerin sayısının arttırılmalıdır. Örnek olarak; uçurtma Ģenliği, fotoğraf Ģenliği, kuĢ gözlem günü etkinlikleri yapılabilir. KuĢ gözlem günü etkinliği için üniversitelerin kuĢ gözlem topluluklarından ve kuĢ araĢtırma derneklerinden yararlanmak mümkündür.

-YürüyüĢ ve doğa gruplarına eĢlik edecek alan kılavuzları eğitilmeli ve yetkilendirilmelidir.

- YürüyüĢ yollarından faydalanacak ziyaretçiler ve tur grupları için bir “getirdiğini götür” politikası benimsenmeli ve böylece getirilen ambalaj ve çöplerin dıĢarı çıkarılması sağlanmalıdır.

-Alana gelecek tüm ziyaretçiler için bir kural listesi hazırlanıp yayımlanması ve ziyaretçilerin bu kurallara uyması sağlanmalıdır.

Özellikle doğal ve kültürel çekiciliklerin bulunduğu köylerde yaĢayan yöre insanı için alternatif gelir getirici olanaklar ortaya konmalıdır. Bu sayede kaynaklar üzerindeki baskıların (kaçak avlanma, kaçak kesim, kaçak kazı, yanlıĢ otlatma, plansız toplayıcılık sonucu verilen zararlar vb.) en alt düzeye indirilmesi ve sürdürülebilirliği sağlanmalıdır.

Müze müdürlüğünce tüm kayıtlı arkeolojik anıtlar ve alanlar için temel iĢaret levhaları hazırlanarak yerleĢtirilmelidir.

Alanda ekoturizmin geliĢimi ile birlikte kaçınılmaz olan konuların baĢında, konaklama birimlerinin yapılandırılması gelmektedir. Konaklama birimlerinde hizmet ve altyapı kalitesi geliĢtirilerek belli bir standarda getirilmesi gerekmektedir. Bu amaçla Hıdırbey, Yoğunoluk, Kapısuyu, Eriklikuyu köylerinde bulunan çok sayıdaki eski taĢ evlerden uygun olanları restore edilerek ev pansiyonu, dağ evi, çiftlik evi, köy evi, yayla evi olarak kullanılması teĢvik edilmelidir.

Samandağ ilçesinde Ģimdiye kadar yapılan fauna ve flora çalıĢmalarından yararlanılarak çıkarılacak olan fotoğraflı tanı kitaplarının hazırlanması, alanı ziyarete gelen misafirlerin, alanın biyo - çeĢitliliği ile ilgili fikir sahibi olmalarını sağlayacaktır.

Ġlçenin tanıtımın yapılması ve bunun yanı sıra ilçenin alt yapısının düzenlenmesi gerekmektedir. Tanıtımın önemli bir stratejik bölümü de, ilçeyi sade ve mümkün olduğu kadar görsellik katarak tanıtmaktır. Bu durumda kullanılacak materyallerin baĢında broĢür ve posterler gelmektedir.

Samandağ ilçesinde, geçmiĢten bu yana uygulanmıĢ el sanatları, ne yazık ki artık kaybolma tehlikesi ile karĢı karĢıyadır. Geleneksel el sanatlarının yaĢatılması, hem kendi kültürümüzün sürdürülebilirliğini sağlamak hem de ülkemizi tanımak isteyen ziyaretçilere ulaĢmanın temel yollarından birini oluĢturmaktadır. Özellikle köylerde yaĢayan insanlara alternatif geçim kaynağı sağlamanın yollarından biri, alanda el sanatlarını yaĢatmaya yönelik aktivitelerin yapılandırılmasıdır. Özellikle ipek el dokuma, ahĢap kaĢık yapımı gibi el sanatlarının alanda bir an önce aktive edilmesi gerekmektedir. Doğal malzeme kullanarak yöresel el sanatları üreten giriĢimcilerin geliĢimleri desteklenmeli ve teĢvik edilmelidir.

Zamanın geçmesi, doğal süreçler ve bazı durumlarda insan faaliyetleri Samandağ ilçesindeki önemli arkeolojik yapıları yavaĢça bozmaktadır ve bunlar yerel halk ve turistler için tehlike oluĢturmaya baĢlamaktadır. Yerel inĢaat Ģekilleri de tehdit

altındadır; ağaç ve taĢtan yapılan, tahta çatılı geleneksel evler artık kullanıĢlı değildir ve bakımları zordur; bu yüzden bunlar harabe haline dönmekte veya yerlerine baĢka evler yapılmaktadır. Yöresel mimari korunmalı ve devamlılığı sağlanmalıdır.

Turizmi çeĢitlendirecek, yerel ekonomiyi destekleyecek ve yerel geleneklerle adetleri devamlı kılacak kültürel ve doğal rekreasyon fırsatları geliĢtirilmelidir.

Ziyaretçilere sunulan mal ve özellikle konaklama gibi hizmetler mümkün olduğunca yerel ve organik ürünler kullanılarak yöre halkı tarafından sağlanmalıdır.

Gün batımı ve akĢam saatlerinde manzaranın çekiciliği Meydan Köyü güneyinde ve Kapısuyu eteklerinde yapılacak dinlenme ve eğlence tesisleri ilçeye gelecek turistlere hizmet edecektir.

Samandağ belediyesince kanalizasyon altyapı sistemi tamamlanmalı arıtma tesisi öncelikli olarak yapılmalıdır.

Samandağ kumsallarının Asi Nehrinden kaynaklanan kirliliği ortadan kaldırmak için Ġl Çevre ve Orman Müdürlüğünce hazırlanan Asi Nehri ve çevresi koruma planının biran önce uygulanmasına baĢlanmalıdır.

Samandağ ilçesinin zengin doğal ve kültürel peyzaj değerlerinin koruma- kullanma dengesi içerisinde ekoturizm kullanımına kazandırılması için tüm ilgi gruplarının bir araya gelerek yukarıda belirtilen önerilerin uygulanması konusunda ortak kararlar almalıdır. Planlı bir Ģekilde sürdürülebilir ekoturizmin geliĢmesi, kaynak değerlerin korunması yanında yöre halkının gelir kazanmasına da katkı sağlayacaktır.

KAYNAKLAR

Anonim, 1998. Hatay Ġli Arazi Varlığı, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara.

Anonim, 2000. Hatay Belen Geçidi ve Civarında Süzülen Göçmen KuĢların AraĢtırılması ve UçuĢ Güvenliği Açısından Değerlendirilmesi, Hatay Valiliği Ġl Özel Ġdare Müdürlüğü Hatay.

Anonim, 2002. Samandağ Orman ĠĢletme ġefliği Orman Amenajman Planı III. Yenileme, KahramanmaraĢ Orman Bölge Müdürlüğü, Antakya Orman ĠĢletme Müdürlüğü, Antakya.

Anonim, 2004. Hatay Ġli Tarım Master Planı, Ġl Tarım Müdürlüğü Hatay,

Anonim, 2007. “Türkiye‟deki Korunan Alanlarda Sürdürülebilir Kalkınma Ġçin Bir Araç Olarak Turizme Stratejik YaklaĢım” konulu uygulamalı eğitim programı,

Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Kastamonu,

Anonim, 2009. Ġskenderun-Arsuz Yaban Hayatı GeliĢtirme Sahası Hızlı Alan Değerlendirmesi Final Raporu, Hatay Ġl Çevre ve Orman Müdürlüğü,

Anonim, 2009a. 2009 Yılı Hatay Ġl Çevre Drum Raporu Ġl Çevre ve Orman Müdürlüğü, Anonim, 2010. Önemli Doğa Alanları, http://www.dogadernegi.org. [ziyaret

tarihi:30.11.2010]

Anonim, 2010a. Vizyon 2023: Bilim ve Teknoloji Stratejileri UlaĢtırma ve Turizm Paneli Son Raporu 2003 Ankara http://www.tubitak.gov.tr [Ziyaret tarihi:13.12.2010]

Anonim, 2010b. Brifing dosyası, Ġl Tarm Müdürlüğü Hatay,

Anonim, 2010c. Yol satıh cinsleri haritası, Karayolları 5.Bölge Müdürlüğü Mersin, Anonim, 2010d. 2010 Yılı Brifing dosyası, Ġl Çevre ve Orman Müdürlüğ Hatay, Anonim, 2010e. Hatay‟da defne varlığı, Antakya Orman ĠĢletme Müdürlüğü Hatay. Anonim, 2011. http://www.tursab.org.tr [Ziyaret tarihi:13.01.2011]

Anonim, 2011a. Samandağ Ġlçesindeki Belediye Belgeli Konaklama Tesisleri, Ġl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Hatay.

Anonim, 2011b. Samandağ Ġlçesindeki Seyahat Acentaları, Ġl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Hatay.

Anonim, 2011c. http://www.samandag.gov.tr [Ziyaret tarihi:14.02.2011] Anonim, 2011d.www.sadafag.org [Ziyaret tarihi:04.03.2011]

Anonim, 2011e. Samandağ ilçesindeki anıt ve sit alanlar envanteri, Antakya Müze Müdürlüğü Hatay.

Anonim, 2011f. www.fotografya.gen.tr [Ziyaret tarihi:24.03.2011]

Anonim, 2011g. Samandağ Ġlçesinin Meteorolojik Değerleri, Samandağ Meteoroloji Ġstasyonu Müdürlüğü Samandağ.

Anonim, 2011h. Samandağ ilçesinin nüfus verileri http://tuikapp.tuik.gov.tr[Ziyaret tarihi:04.01.2011]

Anonim, 2011ı. Hatay Ġli Turizm Master Planı (taslak) Hatay Valiliği Ġl Planlama ve Koordinasyon Müdürlüğü Hatay.

Anonim, 2011j.Hatay Ġlihttp://tr.wikipedia.org [Ziyaret tarihi:20.04.2011]

Anonim, 2011k. Samandağ ilçesi deniz suyu tahlil sonuçları, Ġl Sağlık Müdürlüğü Hatay Akın H.M., 2006. Türkiye‟de Ekoturizmin Sürdürülebilir GeliĢimi; Kaçkar Dağları Milli Parkı Örneği Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Turizm ve Otel ĠĢletmeciligi Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Hatay.

Akıllı, H., 2004. Ekoturizmin Sosyo Kültürel, Ekonomik, Yönetsel ve Çevresel Etkiler Bakımından Ġrdelenmesi; Antalya Köprülü Kanyon Milli Parkı Örneği, Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Yönetimi Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Antalya.

Akpınar, S., 2003. Türkiye`nin Turizm Merkezlerinde Ekoturizm YaklaĢımları, ODTÜ, YayınlanmıĢ Doktora Tezi, Turizm Bakanlığı Yatırımlar Genel Müdürlüğü, Planlama Dairesi, Ankara.

Aktoklu E., 2008. Bitkiler Alemi, Ekolojik Okur Yazarlık, Mustafa Kemal Üniversitesi Yayınları (yayın no:20), Hatay.

Albayrak F., 2010. Korunan Alanların Ekoturizm GeliĢmesine Etkileri: Camili Biyosfer Rezervi Örneği Artvin Çoruh Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Orman Mühendisliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi Artvin,

Alaeddinoğlu, F., 2006. Van Ġli‟nin Turizm Potansiyelinin Belirlenmesi ve Planlamaya Yönelik Öneriler Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Coğrafya (Bölgesel Coğrafya) Anabilimdalı Doktora Tezi Ankara.

Aslanboğa, Ġ., Koçman, A., 2005. Ekoturizmde Biyoklimatik Konfor ArayıĢları ve Güneybatı Anadolu Kıyı Yöresi Üzerinde Değerlendirmeler. Ġkinci Uluslararası Turizm, Çevre ve Kültür Sempozyumu, Ġzmir.

Avcıkurt, C., Köroğlu, A., Doğdubay, M., 2003. Alternatif Turizmin Planlanmasında SWOT Analizinin Uygulanması, Türkiye‟nin Alternatif Turizm Potansiyeli ve Güncel Sorunları Konferansı, Çankırı.

Behrenfeld, S.M., 2003. Evaluating Monitoring Practices of Community-Based Ecotourism Projects. The Faculty of The Department of Environmental Studies San Jose State Universty, Masters Thesis. San Jose, California.

Bal, C., 2004. Türkiye Coğrafyası ve Turizmde ÇeĢitlendirme Politikaları. Ġkinci Uluslar arası Turizm, Çevre ve Kültür Sempozyumu, Ġzmir.

Baran, Ġ. ve Kasperek, M., 1989. Marine Turtles Turkey, Status Survay 1988 and Recommendation for Conservation and Management. Prepared by WWF,128pp. Brief, D.A., 1997. Ecotourism As a Conservation Strategy in Black River, Jamaica.

Faculty of Graduate Studies and Research, Department of Natural Resource Sciences. Master Thesis. Quebec, Canada.

Bresler, N.C., 2001. The Experience of Tourists on Privately Owned Game Lodges and Reserves in Mpumalanga and The Northern Province. Marketing Management, Faculty of Economic and Management Science, Rand Africaans University. Doctorate Thesis. Johannesburg.

Buckley, R., 2003. Adventure Tourism and Clothing, Fashion and Entertainment Industries. Journal Of Ecotourism, Vol:2 No:2 pp:126-134

Carpenter, B.R.J., 2000. An Ethnography of Japanese Ecotourism in The Northwest Territories: A Case Study of Yellowknife. Resources and The Environment Program, Faculty of Graduate Studies, University of Calgary. Master Thesis. Calgary, Alberta.

Çimen, H., Kılıç, G., 2003. KıĢ Turizminin Bölge Ekonomisine Katkısı. Türkiye‟nin Alternatif Turizm Potansiyeli ve Güncel Sorunları Konferansı, Çankırı.

DemirtaĢ, N., 2003. Turistik Ürün ÇeĢitlendirmede Otantik Değerler Örnek Olay : BeypazarıTürkiye‟nin Alternatif Turizm Potansiyeli ve Güncel Sorunları Konferansı, Çankırı.

Deniz, A., 2009. Vakıflı Köyü tanıtım broĢürü, Samandağ,

Doğaner, S., 2001. Türkiye Turizm Coğrafyası, Çantay Kitabevi, Ġstanbul.

Dönmez Y., 2006. KırĢehir Ġli Mucur Ġlçesi ve Yakın Çevresinin Peyzaj Potansiyelinin Saptanması Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Yüksek lisans tezi, Ankara,

Drumm, A., and Moore, A., 2002. Ecotourism Development A Manual for Conservation Planners and Managers. Publications for Capacity Building, The Nature Conservancy, Worldwide Office, 4245 North Fairfax Drive, Arlington VA 22203, USA.

Emekli, G., 2005. Türkiye‟de Kültürel Turizm. Ġkinci Uluslar arası Turizm, Çevre ve Kültür Sempozyumu, Ġzmir.

Eralp, Z., 1983. Genel Turizm. Ankara Üniversitesi Basın Yayın Meslek Yüksek Okulu Yayınları Yayın no:3 Ankara.

Ekim T., Koyuncu M., Vural M., Duman H., Aytaç Z., Adıgüzel N., 2000. Türkiye Bitkileri Kırmızı Kitabı, Türkiye Tabiatını Koruma Derneği 246.s.Ankara. Erdem O.,2003. Hatay‟ın Biyolojik ÇeĢitlilik Bakımından Önemi konulu sunu, KuĢ

AraĢtırmaları Derneği Hatay,

Erdoğan, H., 1996. Ekonomik Sosyal Kültürel Çevresel Yönleriyle Uluslararası Turizm, 1.Baskı, Uludağ Üniversitesi Basımevi, Bursa.

Erdoğan, N., 2003. Çevre ve (eko)turizm. Ankara: Genel Yayın ve Dağıtım.

Gardner, M., Wolfe, A., 1998. Doğada Fotoğrafçılık. Gezi ve Macera Fotoğrafçıları için Uygulama Rehberi. Çeviren: Nedim Sipahi ISBN:975-8293-25-7 Homer Kitapevi.

Gülez, S., 2000. “Doga Koruma ve Milli Parklar”, YayınlanmamıĢ Ders Notları, ZKÜ, Orman Fakültesi, Peyzaj Mimarlıgı Bölümü, Bartın.

Gündüz B., 2008. Gelibolu Kenti ve Çevresinin Peyzaj Potansiyelinin Saptanması Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi Çanakkale,

Gökçe F., 2006. Yerel Destinasyonlarda Turizm Potansiyelinin belirlenmesinde Swot (Fütz) Analizi Tekniği: Giresun Örneği Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Turizm ve Otel ĠĢletmeciliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi Hatay,

Güngör, S., 2003. BeyĢehir ilçesi ve Yakın Çevresi Turizm ve Rekreasyon Kullanımına yönelik peyzaj Potansiyelinin Saptanması Üzerine Bir AraĢtırma Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Doktora Tezi, Ankara.

GümüĢboğa, F., 2006. Samandağ Kıyı Kumulunun Bitki Ekolojisi ve Çevresel Değerlendirme Yönünden AraĢtırılması, MKÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji ABD. Yüksek lisans tezi Antakya.

Hammond, C.W., 1985. Element of Human Geography, Bell-Hyman Unwin Hyman ltd., Second Edition, London,

Harcombe, D., 1999. “The Economic Impacts of Tourism” ABAC Journal, Assumption University, Vol. 19 No. 2, Bangkok Thailand. Pp 3-28,

Hilton ve Taylor C., 2000. IUCN Red List of Threatened Species. IUCN, Gland, Switzerland and Cambridge, UK.

Ġçöz, O., 1991. Turizm Talebinin Yapısal Analizleri ve Türkiye‟ye Yönelik Turizm Talebini Etkileyen Faktörler, yayınlanmıĢ Doçentlik ÇalıĢması, Dokuz Eylül Üniversitesi, Ġzmir.

Ġnan, Ç., 2007. Yıldız (Istranca) Dağları ve Çevresindeki Floradan Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma ve Ekoturizm Amacıyla Yararlanma Olanakları, Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi Tekirdağ.

ĠĢçen, Y., 1993. Mağara Turizmi ve Sorunlar. Ankara Mağara AraĢtırma ve Koruma Derneği ANMAK, Ankara.

Kahraman, N., ve Türkay, O.,2004. Turizm ve Çevre, Detay Yayıncılık, Ankara.

Karaman, A.,1996. “Sürdürülebilir Turizm” 19. Sehircilik Günü Kolokyumu; Sürdürülebilir Turizm Planlaması için Ekolojik Bir Çerçeve; Ġstanbul.

Karaküçük, S., 1999. Rekreasyon. BoĢ Zamanları Değerlendirme. Üçüncü Bası. ISBN: 975-581-048-X. Kırali Matbaası. Bağırgan Yayımevi. Ankara.

Kayır Öztunalı G., 2002. Ekoturizm Ders Ġçeriği, Termesos,

Kayıkçı, S., 2006. Samandağ Kıyı Kumullarının Florası MKÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji ABD. Yüksek lisans tezi Antakya.

Kocapınar, S., 2003. Kültür Turizmi. Türkiye‟nin Alternatif Turizm Potansiyeli ve Güncel Sorunları Konferansı, Çankırı.

Koç, N., ġahin, ġ., 1999. Kırsal Peyzaj Planlaması. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No: 1509. Ders Kitabı 463. ISBN:975-482-482-7. Ankara.

Koçaman, A., Koçman, Ö., 2005. “Yanık Ülke (Katakekaumene)”:Kula Volkanik Yöresinde Jeoturizm Üzerine Değerlendirmeler. Ġkinci Uluslar arası Turizm, Çevre ve Kültür Sempozyumu, Ġzmir.

Kozak, N., Kozak, M.A., Kozak, M., 2001. Genel Turizm Ġlkeler-Kavramlar. Gözden GeçirilmiĢ V. Baskı. ISBN: 975-8326-30-9 Detay Yayıncılık, Ankara.

Kılıç Benzer A.N., 2006. Bolu-Göynük ve Yakın Çevresi Doğal ve Kültürel Kaynaklarının Ekoturizm Açısından Değerlendirilmesi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Doktora Tezi, Ankara.

Kurdoğlu, O., 2001. Koruma alanları ve ekoturizmin Karadeniz Bölgesi açısından irdelenmesi. Türkiye Ormancılar Derneği Yayını, Orman ve Av, Sayı:4, 4–8. Kurdoğlu, O., 2008. Turizmin YeĢil ġapkası: Ekoturizm ve Diğer Turizm Kavramları

Üzerine Değerlendirmeler. Kırsal Çevre Yıllığı. 73-92 s.

KuĢçu V.,2008. Samandağ‟ın (Hatay) BeĢeri ve Ġktisadi Coğrafyası Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Coğrafya Anabilim Dalı Doktora Tezi, Elazığ.

KuĢçu V.,Tunçel H., 2009. Samandağ‟ın (Hatay) Organik Tarım Potansiyeli, Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi cilt:19, sayı:2, Elazığ.

Koç, N ve ġahin, ġ., 1999. Kırsal Peyzaj Planlaması, A.Ü.Z.F. Yayını, Yayın No: 1509, Ankara.

Koku, S., 2006. Kültür DeğiĢimlerinde Alan AraĢtırması Olarak Antakya-Vakıflı Köyünün Sosyal Antropolojik Açıdan Ġncelenmesi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Antropoloji A.B.D.Yüksek Lisans Tezi, Ankara. Kozak, M.A. ve Bahçe, S., 2009. Özel ilgi turizmi. Ankara: Detay Yayıncılık.

Kozak, N, Kozak, M. A. ve Kozak, M., 2000. Genel turizm ilkeler-kavramlar. GeliĢtirilmiĢ 4. bası, Ankara: Turhan Kitabevi.

Lane, D.P., 1997. Ecotourism and Natural Resource Preservation: A Study of The Environmental Attitudes of Trekkers Visiting The Kingdom of Nepal. Health, PH and Rekreasyon, The University of New Mexico. Doctorate Thesis. Albuquerque, Mexico.

Mol, T., Küçükosmanoğlu, A., 2005. Sürdürebilir Yaban Hayatında Eğitimin Yeri ve Önemi. 1. Çevre Ve Orman ġurası. Kemer, Antalya.

Olalı, H., 1990. Turizm Politikası ve Planlaması, ĠĢletme Fakültesi Yay.No.228, ĠĢletme Ġktisadi Enstitüsü Yay.No 122, Yön Ajans, Ġstanbul.

Özel, A.,E., 2004. Çanakkale Ġli Doğal Ve Kültürel Potansiyelinin Turizm ve Rekreasyonel Kullanım Yönünden Ġncelenmesi Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Yüksek lisans tezi Çanakkale.

Özdilek-Yalçın, ġ. ve Sönmez B., 2010. Samandağ Kumsalında Deniz Kaplumbağaları (Chelonia mydas ve Caretta caretta) Alan Koruma ÇalıĢmaları Sonuç Raporu, Hatay Valiliği Ġl Çevre ve Orman Müdürlüğü Hatay.

Özgüç, N., 1998. Turizm Coğrafyası. Özellikler-Bölgeler. ISBN: 975-7206-18-0 Çantay Kitabevi. Ġstanbul.

Özyaba, M., 2001. Doğu Karadeniz Bölgesi Yaylalarında Eko Turizm Olanaklarının AraĢtırılması ve Kentsel Bölgesel Ekonomiye Olan Etkileri. Karadeniz Teknik

Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Mimarlık Anabilim Dalı, Doktora Tezi. Trabzon.

Polat, A.T., 2006. Karapınar ilçesi ve yakın çevresi Peyzaj özelliklerinin ekoturizm kullanımları yönünden değerlendirilmesi üzerine bir araĢtırma, S.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Tarımsal Yapılar ve Sulama A.B.D. Doktora Tezi Konya. Pamir H., 2008. Asi Vadisi Arkeolojisi ve Asi Deltası YerleĢimleri, Ekolojik Okur

Yazarlık, Mustafa Kemal Üniversitesi Yayınları (yayın no:20), Hatay.

Roe, D., Leader-Williams, N. and Barry, Dalal-Clayton, 1997. Take Only Photographs, Leave Only Footprints: The Environmental Impacts of Wildlife Tourism. Environmental Planning Group, International Institute for Environment and Development. IIED Wildlife and Development Series No. 10, October 1997. Sönmez, B., 2006. Samandağ Kumsalında Su Baskını ve erozyon tehdidi altında olan

deniz kaplumbağa yuvalarına uygulanan koruma tedbirleri etkinliğinin araĢtırılması, MKÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji ABD. Yüksek lisans tezi Antakya.

Sözen, N., ġahin, ġ., 1988. Kamping Planlama-Uygulama-ĠĢletme. Peyzaj Mimarisi Derneği Yayınları 1988/1. Ankara.

Sarı Y., 2001. Amasra ilçesinin doğal ve kültürel peyzaj değerlerinin sürdürülebilir turizm bağlamında irdelenmesi, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı ABD. Yüksek lisans tezi, Bartın.

Sencer O., Sencer M., Doğru N., Sey Y., Yücel A., 1966. Samandağ Bölgesi Köy AraĢtırmaları Vakıflı Köyü, Bir Köy Monografisi Ġstanbul: Ġstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Yapı AraĢtırma Kurumu, Seri C, sayı 4.

ġen S.D., 2010. Turizmin Çevresel Etkileri Ve Bir Çözüm Olarak Ekoturizm, Mersin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans Tezi Mersin,

Topay, M., 2003. Bartın-Uluyayla Peyzaj Özelliklerinin Rekreasyon-Turizm Kullanımları Açısından Değerlendirilmesi Üzerinde Bir AraĢtırma. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Doktora Tezi, Ankara.

Tokmak C., 2003. Turizm ÇeĢitlemelerinden Mağara Turizmi Ve Ballıca Mağarası Örneğinin Değerlendirilmesi. Türkiye‟nin Alternatif Turizm Potansiyeli ve Güncel Sorunları Konferansı, Çankırı.

Tunç, A., Saç, F., 1998. Genel Turizm. GeliĢimi-Geleceği. ISBN:975-8326-03-1Detay Yayıncılık Turizm Dizisi:2 Ankara.

Tuzcuoğulları, E., B., 1997. Spor, Rekreasyon ve Turizm ĠliĢkisi. Gazi Üniversitesi