• Sonuç bulunamadı

2. KAYNAK ARAġTIRMASI

2.6. Turizm Türleri ve Sınıflandırılması

2.6.1. Ekoturizm

2.6.1.4. Ekoturizm etkinliklerinin sınıflandırılması

2.6.1.4.2. Eğlenceye dayalı ekoturizm etkinlikleri

Macera turizmi: Macera turizmi katılımcıları için heyecan verici, özel spor

malzemeleri gerektiren, doğal arazi özelliklerine bağlı bir açık alan etkinliğidir. Macera turistleri kutupta kızakla, köpüklü sularda salla, paraĢütle havada basit yolculuk yapabilirler. Aynı tur farklı insanlar için farklı anlamlar taĢır. Ġnsanların seyahat mesafesi ve onların dıĢarıda harcadıkları zamanlar sürekli olarak değiĢkendir (Buckley, 2003).

Balon Turizmi: Balonla bölge havadan daha ilginç ve heyecan verici

seyredilebilmektedir. Ülkemizde kullanılan hava balonları sıcak hava balonudur. Ġçerideki hava ısıtılarak balon yükseltilir, ocak kapatılınca da alçalır. Ortalama 3 saat havada kalır. Ancak yönlendirme tertibatı olmadığı için rüzgâr nereden eserse o yöne gider. Bu etkinliği yapmak isteyenler, balonla uçuĢ öncesinde, uçulacak olan hava aracı tescil iĢaretini, uçuĢ amacını, uçuĢ tarihini, uçuĢ saatini ve uçuĢ irtifasını belirterek UlaĢtırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne müracaat etmelidir (Erdoğan, 2003).

Doğa Keşfi (Safari): Ekoturizm etkinliklerinden biride doğa keĢfidir. Genellikle

bu etkinliğin yapım yöntemlerindeki yanlıĢlar özellikle çevreci hassasiyeti ile konuya yaklaĢanları rahatsız etmektedir. Örneğin cip safari olarak adlandırılan etkinlik, zenginlerin pahalı ciplerle gelerek doğal ortamlara zarar verecek yarıĢlar düzenlemesiyle gerçekleĢtirilmektedir. Oysaki doğa keĢfi etkinliği, önceki konularda tanımlanan ekoturizm kriterleri ve bir ekoturist profili içinde gerçekleĢtirildiğinde etkinliği gerçekleĢtiren kiĢiye doğada keĢifte bulunurken çeĢitli duygusal tatminler sağlarken öğrenme yoluyla tecrübe kazanması olanağı veren bir ekoturizm etkinliğidir.

Olağanüstü doğa olayları izleme: Ġnsanların gittikçe klasikleĢen turizm

çeĢitlerinden zaman zaman uzaklaĢıp özel çeĢitler aradıkları günümüzde, bu tür talepler içinde çeĢitli faaliyetlerin oluĢturulması gerekmektedir. Çoğu zaman kiĢiye ve belirli bir gruba has olan bu faaliyetlerin belli baĢlılarından biride olağanüstü olayları izleme

etkinliğidir. Bu etkinlikte ay tutulması, güneĢ tutulması, büyük kasırga ve hortum, sel gibi doğal afetlerin belli teknikler yardımıyla izlenmesi Ģeklinde gerçekleĢtirilir.

Sal Yarışı (Rafting): Rafting, macera turizmi etkinlikleri arasında ilk sırayı

alabilir. Amerikan ordusunun savaĢ sonrası elinde kalan kauçuk istihdam botlarını elden çıkarmaya baĢlamasıyla ellili yıllarda botlar artık nehirlerde görülmeye baĢlamıĢtır. BaĢlangıçta kütük ve yolcu taĢıyan bu botların turistik amaçlarla da kullanılması raftingin kitlelere yayılmasını hızlandırmıĢtır (Erdoğan, 2003).

Spor turizmi: Su ve dağ sporları gibi spor yapan, spora ilgi duyan ve sporla

iliĢkili bulunan kiĢilerin; olaylara bizzat katılmak veya bu müsabakaları izlemek amacıyla oluĢturdukları turizm hareketidir (Tuzcuoğulları, 1997).

Atlı Doğa Yürüyüşü: Turizmin çeĢitliliği içinde yer alan atlı doğa yürüyüĢleri

tarihi ve doğal güzelliklerin bulunduğu yörelerimizde düzenlenen günübirlik veya birkaç günlük gezi programları ile yapılmaktadır. Ata binmek bir baĢka canlı ile yapılabilen ender sporlardan biridir. Ġlk olarak temel binicilik eğitiminin alınması gerekir. Temel eğitimi alındıktan sonra, gezilere katılabilir, at üstünde safari, orienteering yapılabilir veya daha uzun süreli bir at gezisi düĢünülüyorsa bir hafta on günlük gezilere katılmak uygun olur (Erdoğan, 2003).

Bisiklet turizmi: Ekoturizm kapsamında ve gençlere yönelik olarak geliĢtirilen

turizm türlerinden biri de bisiklet turuna dayanan bisiklet turizmi olmaktadır. Rekreasyonel spor türü olarak da literatürlerde yer alan bu tür, doğa ile bütünleĢmeye dönük, seyahat eden (kısa mesafeli) turistlerin rağbet ettikleri bir turizm türü olarak geliĢmiĢtir (YaĢar, 2002).

Ġnsanların bisiklete binme nedenleri çok farklıdır. Dağ bisikletinde amaç bir yandan bisiklet keyfini maksimum yaĢamak diğer yandan bu geziler sayesinde çevredeki doğal güzellikleri görmek, macera dolu anlar geçirmek ve birçok doğaseverle tanıĢma imkânı sağlamaktır (Topay, 2003).

Dağ Kaya Tırmanışı: Dağların temiz ve güzel havasından yararlanmak üzere

insanların dağlara yönelik olarak gerçekleĢtirdikleri turizm türüdür. Dağ turizmi yürüyüĢ ve tırmanma Ģeklinde gerçekleĢtirilebilmektedir (Kozak ve ark. 2001).

Dağcılık bugün birçok popüler terimle anılır olmuĢtur. Tur organize eden firmaların düzenlediği doğa yürüyüĢleri, kamplı yürüyüĢler dağcılık sporu çatısı altında toplanmaktadır. Aslında bu tip etkinlikler dağcılığın ufak bir bölümüdür. Dağcılık ise ciddi eğitim gerektiren, kaya, kar ve buz tırmanıĢları olmak üzere çeĢitlere ayrılan bir spor dalıdır. Dağcılığın gerçek anlamı çeĢitli yayınlarda “Dağlık bölgelere, ulaĢılması

zor yüksekliklere tırmanmayı ya da ulaĢmayı amaçlayan spor” olarak geçmektedir (Anonymous 2005d).

Anadolu coğrafyası oldukça zengin doğası ile doğa sporlarının hemen hemen tümüne açıktır. Dağcılık hem sportif hem de kültürel etkinliği barındıran, insanın doğa ile iliĢki kurarak fiziksel ve ruhsal dinginlik sağlamasına yarayan en etkili sporlardan biridir. Dağlar macera, heyecan ve değiĢiklik arayanlara çeĢitli rekreasyonel faaliyetler ve yeni spor olanakları sağlamaktadır (Doğaner 2001, Erdoğan, 2003).

Trekking (Doğa yürüyüşü): Trekking'in kelime anlamı "kağnı arabası, atla veya

yaya olarak yapılan uzun zorlu seyahat" demektir. Ancak günümüz turizminde, trekking kavramı bir doğa sporu veya hobi faaliyeti olarak anlam kazanmıĢtır. Daha çok dağcılığın bir alt branĢı olarak bilinse bile baĢlı baĢına değiĢik bir etkinliktir. ÇağdaĢ anlamı ise "bir bölgenin dağlık kesimlerinde, dağcılık tekniği gerektirmeden, zor ve sarp yerlere girmeden, küçük patikaların takip edildiği, belirli zorluklar ve özellikler gösteren doğa koĢullarında, yaĢ gruplarına uygun ve zamanla sınırlı olarak düzenlenen uzun yürüyüĢlerin" genel adıdır. Trekking günübirlikten bir aya kadar uzunlukta olabilir. Meraklıları doğayla bütünleĢme, fiziksel kondisyonlarını ve yeteneklerini zaman zaman ölçme ve sürekli değiĢen bitki örtüsünü gözlemleme, buzul göllerin kenarında kamp kurma gibi amaçlarla olaya yaklaĢmaktadırlar (Erdoğan 2003, Topay 2003).

Lane (1997)‟e göre doğa yürüyüĢçüsü uzak bölgelere yaya olarak ziyaret gerçekleĢtiren turistlere denir. Basit bir piknik yapma, basit yürüyüĢler veya bir rehber yardımıyla basit olarak konaklama etkinliklerini içerebilir.

Kanoculuk: Zevkli ve aynı zamanda zor olan kanoculuk sporu genelde 2 kiĢilik

kanolarla yapılır.

Kış turizmi: KıĢ turizmi; kayak sporunun merkezinde bulunduğu ve buna uygun

karlı ve eğimli alanlara yapılan seyahatleri, konaklama ve diğer hizmetlerden oluĢan faaliyet ve iliĢkilerin bütünü olarak tanımlanabilir. KıĢ turizmi, karlı ortamlara bağlı bir takım hareketleri ağırlıkla kapsadığı için, belli yükseklik ve eğime sahip, kayak ve diğer yürüyüĢ, tırmanıĢ gibi alıĢkanlıkların yapılabilmesine imkân sağlayan yerlerin varlığını öncelikle gerekli kılar (Çimen ve Kılıç, 2003).