• Sonuç bulunamadı

Saidili Kadınhanı Karyesi Turgudoğlu Ömer Bey Vakfı

Eşref TEMEL 1

2. Saidili Hurufât Defterleri

2.23. Saidili Kadınhanı Karyesi Turgudoğlu Ömer Bey Vakfı

Kadınhanı Karyesi Turgudoğlu Ömer Bey Zaviyesi ve Evlatlık Vakfı ile ilgili 1699 ile 1807 arasında 17’si nahiye altısı kaza dönemine ait toplam 23 kayıt bulunmaktadır.

Muharrem sene 1111: 19- Konya'da Turgudoğlu Zâviyesi'ne meşrûtiyyet üzere mütevellî Şeyh ʻAlî üzerinden Mustafâ almağla bâ-berât-ı ‘atîk bâ-mu‘ayyene ibkâ ‘inâyet (VGMA, HD 1140, s.502).

Muharrem sene 1111: 5- Konya’da Saʻîd-ili’nde Hâtûn nâm karyede Turgud-oğlu Vakfı’nın nâzırı (boş) fevt ‘Alî’ye bir akçe ile ‘inâyet (VGMA, HD 1140, s.366).

Safer sene 1111: 6- Konya’da Saʻîd-ili’nde Hâtûn-hânı karyesinde Turgud-oğlu Zâviyesi’nde nîm akçe ile zâviyedâr ‘Alî’ye (VGMA, HD 1140, s.366).

105 Safer sene 1111: 29- Konya'da Saʻîd-ili Nâhiyesi'nde Hâtûn-hânı Karyesi’nde Turgudoğlu Zâviyesi'nde nîm akçe ile zâviyedâr ʻAlî’ye ‘inâyet (VGMA, HD 1140, s.502).

Fî-gurrei Şa‘bân sene 1118: 41- Konya'da Saʻîd-ili Nâhiyesi'nde Turgudoğlu Pîr Hüseyin Bey ve ‘Ömer Bey Evkāfları’ndan Hâtûn-hânı Tekyesi Zâviyesi'nin nâzırı olmamağla Seyyid Ahmed'e bâ-‘arz-ı mütevellî ‘inâyet (VGMA, HD 1107, s.37).

Fî-gurrei Muharrem sene 1134: 24- Konya'da Saʻîd-ili Nâhiyesi'nde Hâtûn-hânı nâm karyede Turgudoğlu Zâviyesi'nin evlâdiyyet üzere zâviyedârı Seyyid ‘Abdülbākī mutasarrıf iken ecânibden Velî almağla bâ-berât-ı ‘atīk ‘inâyet (VGMA, HD 1107, s.77).

Fî-gurrei Muharrem sene 1134: 26- Konya'da Saʻîd-ili Nâhiyesi'nde Hâtûn-hânı nâm karyede Turgudoğlu Zâviyesi'nin bir akçe ile evlâdiyyet meşrûtiyyet üzere nâzırı ʻAlî ferâğından oğlu Seyyid

‘Abdullâh'a ‘inâyet (VGMA, HD 1107, s.77).

Rebî‘ü’l-âhir sene 1143: 11- Konya'da Saʻîd-ili Nâhiyesi'ne tâbi‘ Hâtûn nâm karyede Turgudoğlu Zâviyesi'nin ber-vech-i meşrûta bir akçe ile babası ʻAlî kasr-ı yedinden nâzır olan Seyyid ʻAbdülkādir'e berâtı mûcebince tecdîd ‘inâyet (VGMA, HD 1109, s.45).

Şehrü Muharremü’l-harâm sene 1144: 3- Konya'da Saʻîd-ili Nâhiyesi'nde Hâtûn-hânı Karyesi’nde Turgudoğlu Zâviyesi'nin evlâdiyyet ve meşrûtiyyet üzere babası ferâğından Velî ref‘inden zâviyedârı olan Seyyid ‘Abdülbākī’ye tecdîd (VGMA, HD 1109, s.56).

Şehrü Zî’l-hicce sene 1145: 11- Konya'da Saʻîd-ili Nâhiyesi'nde Hâtûn-hânı Karyesi’nde Turgudoğlu Zâviyesi'nin evlâdiyyet üzere zâviyedârı Seyyid ‘Abdülbākī ferâğından oğlu es-Seyyid Mehmed ʻAlî’ye babası berâtı mûcebince ‘inâyet buyruldu (VGMA, HD 1109, s.69).

Şehrü Rebî‘ü’l-âhir sene 1147: 8- Konya muzâfâtından Saʻîd-ili Nâhiyesi'ne tâbi‘ Hâtûn nâm karyede Turgudoğlu Zâviyesi'nin evlâdiyyet ve meşrûtiyyet üzere bir akçe ile nâzırı olan es-Seyyid ʻAbdülkādir Halîfe babası ʻAlî ferâğından mutasarrıf olup tecdîd-i berât edip üzerinde olmağla oğlu es-Seyyid Süleymân'a ferâğat etmeğle babası berâtı mûcebince ‘inâyet buyruldu (VGMA, HD 1109, s.73).

Şehrü Ramazân sene 1147: 3- Saʻîd-ili maʻa Lâdīk Kazâsı’na tâbi‘ Kadın-hânı dimekle maʻrûf nâm karyede Âl-i Turgud’dan Pîr ʻÖmer Bey’in binâ ve ihyâ eylediği zâviyenin bundan akdem bâ-muʻyyene nâzırı olan benî evlâd-ı vākıfdan bâ-muʻyyene nâzırı olan evlâd-ı vākıfdan Seyyid ʻAbdülkādir Halîfe küçük karındaşı es-Seyyid ʻ‘Abdülbākī nâm kimesneye yahsebü’l-iktizâ nezâret berâtını emânet vazʻ eyleyip ol dahî emânete hıyânet edip ve kizb-i ihtiyâr ve oğlum Seyyid Mehemmed ve Seyyid Süleymân cihet-i mezbûreyi kasr-ı yed ve ferâğat eyledi deyü berât ettirip mezbûr Seyyid ʻAbdülkādir’e gadr-ı küllî etmeğle bâ-muʻyyene mezbûrân Seyyid Mehemmed ve Seyyid Süleymân refʻlerinden sâhib-i evvel mezbûr Seyyid ʻAbdülkādir’e kemâ fi'l-evvel nâ’ibi Hüseyin ‘arzıyla tevcîh buyruldu (VGMA, HD 1088, s.165).

21 Safer sene 1149: 2- Konya'da Hâtûn-hânı Karyesi’nde Saʻîd-ili Nâhiyesi'nde Turgudoğlu Zâviyesi'nin Vakfı'nın bundan akdem vazîfe-i mu‘ayyene ile zâviyedârı olan Seyyid ‘Abdülbākī kendi hâlinde olmayıp müzevvir-i nebîs? ve şedîd kimesne olduğun bundan esbak Saʻîd-ili kādısı ve Konya nâ'ibi der-devlet-medâra ‘arz ve İstanbul kādısı Efendi huzûrunda mezbûrun ziyânını ve fesâdı sâbit zâviyedârlık-ı mezbûr ref‘inden zâviyedâr-ı sâbık Velî Dede’nin oğlu Yûsuf Halîfe'ye tevcîh ve yedine berât-ı ‘âlîşân i‘tâ buyurulup ve hall olunmak îcâb etmez iken mezbûr ‘Abdülbākī şerrine sülûk ve zâviyedârlık-ı mezbûru bin kırk beş târîhinde oğlum Seyyid Mehmed ʻAlî’ye ferâğat etmişidim ‘askerîden oğlumun yedinde berâtı vardır deyü vakfın galâtlını ahz ve ekell ve bel‘ ve vakfın harâbına bâ‘is olmalarıyla zikr olunan zâviyedârlık-ı mezbûr Seyyid ‘Abdülbākī'nin oğlu ʻAlî Mehmed'in ref‘inden erbâb-ı istihkākdan bâ-berât-ı ‘âlîşân zâviyedâr olan Yûsuf Halîfe veledi Velî Dede zâviyedârı sâbıka kemâkân ibkā ve mezbûr Mehmed ʻAlî’nin kaydı ‘Askerî Rûznâmçesinden ref‘ ve terkīn olunmak bâbında ‘inâyet ricâsına vakf-ı mezbûrun evlâdiyyet ve meşrûtiyyet üzere

Temel, Eşref; Saidili Nahiyesi/Kazası Vakıfları (1694–1835)

106 mütevellîleri olan Seyyid Mustafâ ve Seyyid Ahmed ve Seyyid ‘Ömer ve Seyyid Halîl ve Seyyid Mehmed nâm kimesneler ‘arz etmeleriyle zikr olunan zâviyedârlık minvâl-i meşrûh üzere hâlâ Yûsuf Halîfe veledi Velî Dede zâviyedâr-ı sâbıkın üzerinde olduğu Anadolu Muhâsebesi’nde mestûr ve mukayyed bulunmağın ‘Askerî Rûznâmçesi kuyûdâtına nazar olundukda zâviyedârlık-ı mezbûr es-Seyyid ‘Abdülbākī kasr-ı yedinden oğlu es-es-Seyyid Mehmed ʻAlî’ye tevcîh olunduğu der-kenâr olunmağın ‘arzı mûcebince mezbûrun ref‘inden hâlâ mâliye berâtıyla mutasarrıf Yûsuf Halîfe'ye ibkā buyrulmak üzere reîsü’l-küttâb vekîli olan İzzetlû Nûh Efendi i‘lâm etmeğle i‘lâmı mûcebince ibkā olunmak bâbında fî 21 Safer sene 1149 târîhinde sâdır olan asl-ı reîs-i hümâyûn Anadolu Muhâsebesi’nde hıfz olunup es-Seyyid Mehmed ʻAlî’nin ‘Askerî Rûznâmçesinde olan kaydı terkīn içün işbu ‘ilmuhaber kāimesi virildi (VGMA, HD 1109, s.16).

Şehrü Rebî‘ü’l-evvel sene 166: 29- Konya'da Saʻîd-ili Nâhiyesi'ne tâbi‘ Karkın? Karyesi’nde Turgudoğlu ‘Ömer Bey Zâviyesi'nin ber-vech-i meşrûta nâzırı es-Seyyid ʻAbdülkādir fevt es-Seyyid Bâyezîd’e ‘inâyet (VGMA, HD 1112, s.73).

Şehrü Receb sene 1166: 18- Saʻîd-ili’nde Turgudoğlu ‘Ömer Bey Vakfı’nın bâ-mu‘ayyene nâzırı Seyyid ʻAbdülkādir fevt ‘Abdülbākī’ye ‘inâyet (VGMA, HD 1122, s.97).

Şehrü Şa‘bân sene 1174: 1- Konya'da Saʻîd-ili Nâhiyesi'ne tâbi‘ Kadın-hânı Karyesi’nde Turgudoğlu Pîr ‘Ömer Bey Zâviyesi Vakfı'ndan bâ-mu‘ayyene nâzırı olan ‘Abdülbākī Halîfe'ye tecdîd (VGMA, HD 1106, s.51).

Şehrü Şa‘bân sene 1174: 2- Konya'da Saʻîd-ili Nâhiyesi'ne tâbi‘ Karkın? nâm karyede Turgudoğlu ‘Ömer Bey Zâviyesi'nin evlâdiyyet ve meşrûtiyyet üzere vazîfe-i mu‘ayyenesiyle nâzırı olan Seyyid Bâyezîd Halîfe'ye tecdîd (VGMA, HD 1106, s.51).

Şehrü Şa‘bân sene 1174: 11- Konya'da Saʻîd-ili Nâhiyesi'nde Kadın-hânı Karyesi’nde Turgudoğlu ‘Ömer Bey Zâviyesi'nin ber-vech-i meşrûta nâzırları Seyyid Mehmed ve Seyyid Bâyezîd ve Seyyid Süleymân'a âhardan Velî ve Mustafâ hilâf-ı vākıf müdâhale etmeleriyle ref‘lerinden merkūmûn mütevellî-i vakf Seyyid Mustafâ ve Mehmed ‘arzıyla ibkā ve tevcîh buyruldu (VGMA, HD 1106, s.51).

Şehrü Muharremü’l-harâm sene 1178: 19- Konya'da Saʻîd-ili Nâhiyesi'nde Kadın-hânı kurbunda Turgudoğlu ‘Ömer Bey Zâviyesi’nin müşterek zâviyedârı olan Velî ve Mustafâ halîfeler bi'l-fi‘i‘l berât-ı şerîf ile müşterek mutasarrıflar olup mûcibi ‘azilleri yoğuken es-Seyyid Mehmed ve es-Seyyid Ya‘kūb ve es-Seyyid Süleymân nâmûn kimesneler hılâf-ı inhâ kendi üzerlerine berât ettirip gadr-i küllî etmeğleriyle ref‘lerinden merkūmâna kemâkân bâ-‘arz-ı hâl tevcîh buyruldu (VGMA, HD 1108, s.23).

Rebî‘ü’l-evvel sene 1179: 2- Konya'da Saʻîd-ili Nâhiyesi'nde Kadın-hânı kurbunda Turgudoğlu

‘Ömer Bey Zâviyesi'nin müşterek zâviyedâr ve nâzırı olan Seyyid Mustafâ ve Seyyid Velî iştirâken mutasarrıf oldukları nezâret cihetine hüsn-i rızâlarıyla kasr-ı yedlerinden tekye-nişîn Seyyid Mehmed ve Seyyid Bâyezîd ve Seyyid Süleymân nâmûn kimesnelere ‘ale’l-iştirâk mütevellîsi Hâcı Mustafâ

‘arzıyla tevcîh (VGMA, HD 1108, s.29).

Şehrü Rebî‘ü’l-âhir sene 1189: 14- Konya muzâfâtından Saʻîd-ili Nâhiyesi'nde Kadın-hânı kurbunda Turgudoğlu ‘Ömer Bey Zâviyesi'nin bâ-mu‘ayyene ile ber-vech-i iştirâk nâzırı olan tekye-nişîni Seyyid Mahmûd ve Seyyid Bâyezîd’e ve Seyyid Süleymân'a tecdîd. Rebî‘ü’l-evvel sene 1179 (VGMA, HD 1216, s.15).

Şehrü Cümâde’l-evvel sene 1198: 5- Saʻîd-ili Nâhiyesi'ne tâbi‘ Kadın nâm karyesinde Turgudoğlu ‘Ömer Bey Zâviyesi'nin evlâdiyyet üzere vazîfe-i mu‘ayyene ile nâzırı olan Seyyid Bâyezîd ferâğından oğlu Seyyid Ahmed’e bâ-berât ‘inâyet. Berât-ı cülûs-ı hümâyûn sitâde 11 Receb sene 1203 (VGMA, HD 1129, s.90).

Şehrü Cümâde’l-ûlâ sene 1222: 5- Saʻîd-ili Kazâsı’nda Kadın-hânı Karyesi’nde Turgudoğlu ‘Ömer Bey Zâviyesi'nin evlâdiyyet ve meşrûtiyet üzere bâ- mu‘ayyene nâzırı olan Seyyid Ahmed bin Seyyid Bâyezîd’in yedinde

107 olan berâtı zâyi‘ olmağla kaydı mûcebince ‘inâyet buyruldu. Yevm 14.Berât-ı cülûs-ı hümâyûn sitâde Safer sene 31 (VGMA, HD 545, s.81).