• Sonuç bulunamadı

Süre sonrası döneme ilişkin değerlendirme

Ortak girişimin başlangıç dönemine ilişkin hoşgörüden yararlanabilmesi için bu süre sonrasında kendi kaynakları ile bağımsız ekonomik faaliyet yürütebilmesi gerekir472. Bunun için ortak girişimin başlangıç dönemi sonrasında

kar edebilir ve kendini finanse edebilir yapıya dönüşeceğinin ortaya konması473 ve eksikliklerin nasıl giderileceği hususunda taahhütler içeren planların sunulması gerekmektedir. Sunulan planların somut ve makul olması gerekmektedir. Ana

470 Case No COMP/M.3099 –Areva/Urenco/ETC JV.

471 Lübking/Dittert, s.100 den M.394 - MANNESMANN / RWE / DEUTSCHE BANK

472 Bkz. Case No IV/M.951 - CABLE AND WIRELESS / MAERSK DATA – NAUTEC sürenin

sonunda ortak girişim söz konusu personeli kendi personeliyle değiştirecektir; Dosya Sayısı: 2011- 2-141 (Devralma) Karar Sayısı: 11-25/476-145 Karar Tarihi: 21.04.2011; belirli bir dönem sonunda kendi kadrosunu oluşturup hizmet sözleşmelerini fesh edebilecektir; Case No COMP/M.1564 – ASTROLINK ortak girişim bütün ürünler yönünden alternatif tedarikçilere yönelecektir.

473 Mihalis Kekelekis; The EC Merger Control Regulation: Right of Defence, A Critical Analysis of

DH COMP Practice and Community Courts Jurisprudence, Kluwer Law İnternational, Netherlands, 2006, s.33

teşebbüsler tarafından, ortak girişimin gelecekteki ticari ilişkilerinin önemli bir bölümünü üçüncü kişilerle gerçekleştireceğine yönelik gerçekçi verilerin sunulması beklenmektedir.

Nitekim Komisyon Rsb /Tenex / Fuel Logistic kararında474 ortak girişimin

faaliyetini yürütebilmesi için yeterli varlıklara sahip olmamasının başlangıç dönemine izafe edilemeyeceğini söylemiştir. Kararda, başvuru tarafı ana teşebbüslerin ortak girişimin geliştirilmesine yönelik somut planların ve önemli miktardaki tedarik ilişkisinin gelecekte devam etmeyeceğine yönelik gerçekçi verilerin ortaya konmadığı tespiti yapılmıştır.

Ortak girişimin başlangıç dönemi sonrası hedeflerine erişip erişemeyeceğine ilişkin tespit, pazarın yapısı ile pazardaki teşebbüslerin faaliyetleri incelenerek ortaya konabilir.

Komisyonun bir kararında475 hava yastıklarının elektronik kontrol ünitesi

üretimi alanında faaliyet yürütecek olan ortak girişimin tek alıcısının ana teşebbüslerinden birisi olması; başlangıç dönemi bakımından kabul edilebilir bulunmuştur. Tarafların, üç sene içerisinde ortak girişim müşteri çevresinin genişleyeceği ve ortak girişim satışlarının %50’sinden fazlasının üçüncü kişilere gerçekleşeceği yönündeki beklentilerini açıklamışlardır. Komisyon söz konusu süreyi ortak girişimin önemli derecede üçüncü kişilere satış düzeyine erişebilmesi için makul bulmuştur. Komisyon ortak girişimin önemli düzeyde üçüncü kişi satışlarına erişebilmesinin mümkün olup olmadığını pazarın yapısını inceleyerek ortaya koymuştur. Pazarda araba üreticileri bakımından yaygın bir uygulama bulunmamasına rağmen bir miktar önemli araba üreticisinin hava yastığı elektroniğini, hava yastığı modüllerinden ayrı olarak satın aldığı veya satın alma niyetinde olduğuna değinerek ortak girişim hedefleri olası görülmüştür.

Komisyon’un Reuters / Equant -Project Proton kararında476 ise ortak

girişimin ana teşebbüsüne yaptığı satımlar başlangıç dönemine ilişkin olarak

474 Case No IV/M.904 -RSB / TENEX / FUEL LOGISTIC 475 Case No IV/M.686 - NOKIA / AUTOLIV

değerlendirilmiş ve ana teşebbüsünden sağladığı gelirin keskin bir şekilde düşeceği ifade edilmiştir.

Ayrıca ortak girişimin dış kaynak yoluyla temin ettiği mal varlığı değerlerini zaman içinde elde etmesi de kimi zaman gözetilen bir unsurdur. Ancak ortak girişim zaman içinde temin edeceği mal varlığı değerlerinin önemli bir kısmını ana teşebbüslerinden satın almamalıdır. Aksi bir durum, ortak girişimin yeterli kaynak aktarımı yapılmaksızın tesis edildiği anlamına gelebilecektir.

Komisyonun Ge Capital / Sea Containers kararındaki477 olayda zamanla

ortak girişimin sahip olduğu konteynır sayısı artacak ve aşamalı olarak ana teşebbüslerden kiralanan konteynırlar terk edilecektir. Ayrıca ortak girişim ana teşebbüsü tarafından üretilecek konteynırları satın alacak olması; söz konusu satışa konu konteynır miktarının ortak girişimin ihtiyaçlarının küçük bir bölümünü oluşturması sebebiyle tam işlevselliğe aykırı bulunmamıştır.

E- Ara sonuç

Yeni kurulan bir teşebbüsün yeterli kaynaklara sahip olması teşebbüsün pazarda tutunabilmesi bakımından her zaman yeterli olmamaktadır. Teşebbüsün henüz yeni giriş yaptığı pazarda özellikle arz ve tedariğini güvence altına alacak kaynaklara ulaşması ile faaliyeti için gerekli uzman personeli elde edebilmesi zaman alabilir. Dolayısıyla teşebbüs henüz etkin bir rekabet gücüne kavuşamadığı anda pazardan çıkabilir. Bu durumda batık maliyet oluşur ve genel refahı olumsuz etkiler. Bu sebeple yeni oluşturulan bir ortak girişimin başlangıç döneminde ana teşebbüsleri tarafından desteklenmesi tam işlevselliğe aykırı görülmemektedir.

Başlangıç dönemine ilişkin söz konusu süre somut olayın koşulları özellikle ortak girişimin faaliyet göstereceği pazardaki sözleşme sürelerine göre değişebilmekle beraber genellikle üçü yılı aşmamalıdır.

Ortak girişimin başlangıç dönemi boyunca ana teşebbüsleri tarafından desteklenmesi amaca uygun olmalıdır. Ortak girişime aktarılması gereken birtakım

kaynakların aktarılmamış olması başlangıç dönemiyle açıklanamaz. Örneğin ortak girişime ayrıcalıklı fiyattan hammadde sağlanması arz ve tedarik güvenliğinden ziyade ortak girişimin finansal olarak desteklenmesine ilişkin olacaktır.

Bununla birlikte ortak girişimin başlangıç döneminde desteklenmesinin kabul edilebilmesi; ortak girişimin bu süre sonunda etkin rekabet gücüne kavuşabilmesi durumunda mümkündür. Dolayısıyla söz konusu süre sonunda ortak girişimin etkin rekabet gücüne erişeceğinin somut verilerle ortaya konması gerekecektir.

VII. Ortak girişimin kalıcı temelde oluşturulması