• Sonuç bulunamadı

Etek reçme işleminin operasyon basamakları tablo 43 de sıralı olarak verilmiştir. İşlemin standart zamanının belirlenmes inde tablo 43 de yer alan operasyon sırası dikkate alınarak gözlemlenmiştir.

E-Petek programında da işlemin standart zamanı belirlenirken Tablo 43 deki operasyon sıralaması dikkate alınarak M TM datalarından oluşan dikim kodları kullanılarak operasyonun standart zamanı belirlenmiştir. Yapılan her hareketin E- Petek operasyon analizi üzerinde işlem süreleri de verilmiştir.

Sude modelinin 7. dikim işlemi için iş analiz formu arka sayfada verilmiştir. Burada ki işlem sırası dikkate alınarak sayısal değerlendirmeler yapılmıştır.

TABLO 43. Etek Reçme İşleminin Gözlem Formu İŞ GÖZLEM FORMU

ÜRÜN KODU : ADI :SUDE İŞLEM NO :7

ADI :ETEK REÇM E

BÖLÜM :DİKİMHANE ALT BÖLÜM :MAKİNE FORM NO :7

SAYFA NO :1 M ETOD (İŞ ELEM ANLARI VE AYRIM NOKTALARI)

1-ETEK REÇM E

1.1.Bedeni alarak katını açma

1.2.Beden üzerindeki etek reçme payını katlama 1.3.Bedeni katlı halde makineye yerleştirme 1.4.1 cm dikim

1.5.Üst parçayı düzeltme 1.6.50 cm dikme

1.7.Üst parçayı düzeltme 1.8.50 cm dikme

1.9.Ayak hareketi ile dikim ipliğini kestirme 1.10.İşi kontrol etme

1.11.İşi kenardaki askıya bırakma

SEYREK (ARASIRA) ELEM ANLAR

MALZEM E VE GİRDİLER Beden ANALİZİ YAPAN ADI VE SOYADI :S.Ç TARİH………:09.09.2006 İMZA………..: DENETLEYEN ADI VE SOYADI:F.Ş TARİH…………..: İMZA………:

Etek reçme işlemi yapılırken Tablo 43 de olduğu gibi 11 alt operasyon basamağı belirlenmiştir.M odelin etek reçme operasyonlardan oluşan 7. işlemidir.

Etek reçme işleminde, el işlem zamanı ile makine işlem zamanları birbirine çok yakın bulunmuştur. İşlemler sırası ile bedenin aldıktan sonra etek ucundaki reçme payını katlayarak makineye yerleştirme, Katlama noktasını tutturma, etek ucunu düzelterek 50 cm dikme ,etek ucunu düzelterek tekrar 50 cm dikme, işin ipliğini makasla keserek kontrol ettikten sonra, yaptığı işi katladıktan sonra kenardaki askıya bırakma işlemlerinden oluşmaktadır.Bu işlemlerin dışında bu operasyonda bıçaklı reçme makinesi kullanılmıyorsa etek reçmenin iç tarafındaki kumaş payının regula edilmesi gerekmektedir.Yapılan gözlemler sırasında etek reçme işlemi bıçaklı reçme makinesinde yapıldığı için böyle bir işleme gerek duyulmamıştır.

Etek reçme operasyonları yukarıdaki gibi sıralanmıştır. Ekler bölümünde etek reçme işleminin %95 verimlilik düzeyi formülüne uygun olarak süresi saptanmıştır.

TABLO 44. Etek Reçme Operasyonunun Ölçüm Sayıları Tablosu

Etek Reçme Operasyonu Gözlem Sayısı Doğruluk düzeyine

Uygun Gözlem Sayısı 32 21

Yukarıdaki tabloda görüldüğü gibi rast gele yapılan gözlem sayısı 32’dir. Formüle dayanılarak elde edilen verilerin hesaplanıp etek reçme operasyonu için 21 gözlem yapılması yeterlidir. Operasyon toplam ölçüm değeri 7,497 sn olarak bulunmuştur. Bu değer ölçüm sayısına bölündüğünde 0,357 sn operasyonu işleminin süresi olarak bulunmuştur.

Bulunan operasyon süresi E-Petek programında hesaplanan verilerle karşılaştırılarak değerlendirme işlemi yapılmıştır.

Bu işlemler sonrasında E-Petek programı ile operasyon analizleri yapılmıştır. Operasyon analizleri yapılırken iş etüdü çalışmaları ile gözlemlenen hareketler iş analizi formundan takip edilerek sırası ile programa girilmiştir. Bu sıralamaya uygun olarak E-Petek programında hazırlanan operasyon analizi tablo 45 de verilmiştir.

TABLO 45. E-Petek Programında Etek Reçme İşlemi Operasyon Analizi Tablosu

15 2

TABLO 4 5. E TEK RE ÇME OPE RAS YON ANALİZİ O pe ra syon No:O PR07

O pe rs yon Adı :E tek Reç me(düz mod) M odel Adı : SUDE

Açıklam a :Ete k ucu nun kat la na ra k reçm ede dikilme işle m id ir.

M akine Adı : R e çme m akine si D ikiş Ara lığ ı:4 De partm an Ad ı:D ikim ha ne D evir sayısı : 5 500 D ikiş Tipi :60 2

cm /dikiş sayısı :4 Akse suar:

TM U Tem el D akika Tolerans STD .Da kika M akine Zam anı 201 0 ,13 20 0 ,14 1 El İşlem Za ma nı 323 0 ,17 12 0 ,17 4 Top la m zam an 524 Olasılık 4 0 ,01 4 El İşlem Y üzdesi 61 H azırlık Süresi 0,3 87

H azırlık Gire n 30 0 ,01 3 Top la m Dikiş u zu nluğ u 101 Toplam S TD.D a kik a: 0 ,34 2 Ope ra syo n M aliye ti : 424 ,08 2 Sa atlik Gün lü k Ha ftalık

Ü re tim Stan da rtla rı 170 15 28 76 40

O PERASYO N DE TAYI SIKL IK MAK İN A EL İŞL EM İ

OPR . No OPR . Kodu OPE RA SYON A Ç IKLA MA SI

1 PA Y2 PAR Ç AYI İKİ E LLE ALM A V E YE RL EŞTİR M E 1 0 6 7

2 KP AC KATI AÇ MAK 1 0 2 2

3 KA TO KAT O LU ŞTU RM AK 1 0 4 2

4 M D1 A MA KİN EN İN YAK LAŞI K 1 cm DİK İŞİ 1 16, 4 0 5 D ÜS P Ü ST PAR Ç AYI DÜ ZEL TME 1 0 4 2

6 D 50 MA D İKİM 1 91, 5 0

7 D ÜS P Ü ST PAR Ç AYI DÜ ZEL TME 1 0 4 2

8 D 50 MA D İKİM 1 91, 5 0

9 F AYAK H AR EKETİ 1 0 9

10 TKAT MA KAS İLE KESM EK 1 0 4 7

11 E GÖZ H AR EKE Tİ 1 0 7

E-Petek programı ile hazırlanan Etek Reçme operasyon analizinde öncelikli olarak modelle ilgili bilgiler form üzerinde doldurulmuştur. Genel form bilgileri önceki formlar gibi doldurularak hazırlanmıştır.

Operasyon reçme makinesinde yapılacağından makinenin devir hızı,dikiş adım sayısına dair bilgiler alt bölümdeki datalardan seçilerek kodlanmıştır. M akine seçildikten sonra otomatik olarak makine hazırlık süresi operasyon süresine eklenmiştir.

Operasyon analiz formu üst bilgileri doldurulduktan sonra genel dikim dataları kullanılarak operasyon alt basamakları seçilmiştir. E-Petek programı ile seçilen veriler incelendiğinde el işlem zamanı iki yöntemde de daha uzun zaman alarak belirlenmiştir. İş etüdü çalışmalarında operasyon süresi 0,357 sn, E-Petek programı ile de 0,342 sn bulunmuştur.

Bu sonuçlar değerlendirildiğinde; iş etüdünde işin standart süresinin hesaplanabilmesi için çok uzun gözlem süresi verilmiştir.Elde edilen verilere göre E- Petek programında etek reçme çalışması iş etüdü çalışmasından daha verimlidir. E- Petek programında çok hızlı bir şekilde standart zaman hesaplanmış toplam sürenin ölçüm değerlerin oranları ile çok yakın değerlerde olduğu gözlenmiştir. İki süre arasında 0,013 sn zaman farkı bulunmaktadır. Bu fark ölçüm yöntemi ile bilgisayar yönteminin sürelerinin birbirine çok yakın olduğunu saptamıştır.Ölçümler sırasında işi yapan elemanların çok seri şekilde çalıştıkları gözlemlenmiştir. E-Petek programı ile hesaplanan standart zaman çalışması ile elde edilen 0,342 sn değerinin operasyon süresi olarak kullanılmasına karar verilmiştir.

Benzer Belgeler