• Sonuç bulunamadı

3. KÜTAHYA İLİ VALİ VE KAYMAKAMLARIN PROJE BAZLI HALKLA

3.2. VALİLİK UYGULAMALARI

3.2.1. Aile İçi İletişim Modeliyle Halkla İlişkiler Uygulaması

3.2.1.6. Projede Uygulanan Faaliyetler

Faaliyet 1: Eğitim verecek personellerin eğitici eğitimi:

Aile İçi Sevgi İl Kurulu temsilcilerinden Kütahya Belediyesi, Dumlupınar Üniversitesi, İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Müftülüğü, İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Rehberlik Araştırma Merkezi, Kadın Girişimciler İl Kurulu, Halka Eğitim Kültür Sanat ve Dayanışma Derneği personelinden oluşacak 50 kişiye Dumlupınar Üniversitesi ve Zafer Kalkınma Ajansı desteğiyle aile içi iletişim ve yetişkin eğitimi konularında eğitici eğitimi verilmiştir. Eğitim sonrası eğiticiler kendi kurumlarındaki personele hizmet içi eğitim vermiştir. Ayrıca halka yönelik eğitim faaliyetlerinde aktif rol oynayacaklardır. Personeller il ve ilçe merkezlerinden seçilmiştir.

Faaliyet 2: Evlilik Okulu Açılması:

Talasemi Merkezi’nde açılacak olan Evlilik Okulu’nda yeni evlenecek çiftlere programı tanıtıcı broşür dağıtılıp bilgi verilmiştir. Çiftlerin başvuruları doğrultusunda

katılımcılara ‘Aile Okulu Programı Katılımcı Başvuru Formu’ doldurularak 10-20 kişilik eğitim grupları oluşturulmuştur. Talepler doğrultusunda eğitim grupları ve periyotları belirlenmiştir. Eğitimciler; İl Sağlık Müdürlüğü, Dumlupınar Üniversitesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Müftülüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, Halk Eğitim Merkezi personellerinden görevlendirilmiştir.

Yeni evlenecek çiftlere aşağıda belirtilen temel konularda bilgiler verilmiştir. a) Evlilik ve Aile Hayatı İle İlgili

1.Evliliğin İlk Yılları

2.Sağlıklı Çift İlişkisinin Temel Faktörleri

3. Evlilik Çatışmasına Sebep Olan Faktörler ve Çözüm Yolları 3.1. Evlilik Çatışmasına Sebep Olan Faktörler

3.2. Eşi İncitebilecek İletişim Hataları 3.3. Evlilik Çatışmalarını Azaltan Faktörler 3.4. Çatışmayı Çözümlemenin Yolları 3.5. İlişki Sorunlarına Alternatif Çözümler 4.Çiftlerin Birlikte Kaliteli Zaman Geçirmeleri 4.1. Eşle Birlikte Zaman Geçirme

4.2. Birlikte Geçirilecek Zamanın Planlanması 5. Ailede Rol Dağılımı

5.1. Ailede Görev ve Sorumluluk Dağılımı 5.2. Ev İşlerinin Paylaşımı

6. Akrabaların Evlilik İlişkisine Etkileri

6.1. Akrabaların Evlilik İlişkisi Üzerindeki Etkilerini Düzenleme 6.2. Köken Aileden Özerkleşme

7.Ailenin Sağladığı İmkânlar ve Güçler 7.1. Aile İçi Yardım ve Destek

7.2. Aile İçin Ortak Amaç Oluşturma 7.3. Muhabbet ve Yakınlık

8. Aile Birlikteliğinin Önemi ve Desteklenmesi 8.1. Aile İçi Yardım ve Destek

8.2. Aile İçin Ortak Amaç Oluşturma 8.3. Muhabbet ve Yakınlık

8.4. Birlikte Kaliteli Zaman Geçirme 9. Aile İçi İletişim

10. Kadın ve Erkeğin Birbirleri Üzerindeki Hakları ve Sorumlulukları 11. Ev Ekonomisi

12. Aile Güvenliği 13. Öfke Kontrolü

b) Kişisel Hijyen İle İlgili

1. Kişisel Hijyenin Tanımı Ve Önemi 2.Beden Temizliği

2.1. El, Tırnak Temizliği ve Bakımı

2.1.2. Yüz, Göz, Burun, Kulak, Boyun ve Koltukaltı Temizliği 2.1.3. Saç Temizliği ve Bakımı

2.1.4. Ayak Temizliği

2.1.5. Genital Bölge Temizliği

2.1.6. Tuvalet Alışkanlığı ve Temizliği 2.1.7. Banyo Yapma ve Giyecek Hijyeni 3. Ağız Ve Diş Sağlığı

3.1. Diş Çürümesi ve Vücut Sağlığıyla İlgisi 3.2. Diş Eti Hastalıkları ve Vücut Sağlığıyla İlgisi 3.3. Dişlerin Gelişim Bozuklukları

3.4. Ağız ve Diş Sağlığı Nasıl Korunur? 4. Akıl Sağlığı ve Hijyen

5. Yaşadığımız Çevre Hijyeni (Ev, İş Yeri, Okul) 6. Eşya Hijyeni (Kişisel Eşya, Ortak Eşya) c) Üreme Sağlığı İle İlgili Olarak

1. Aile Planlaması

1.1. Geleneksel Yöntemler 1.2. Bariyer Yöntemleri 1.3. Hormonal Yöntemler

1.4. Rahim İçi Araçlar 1.5. Cerrahi Yöntemler 1.6. Postkoital Korunma

1.7. Kürtaj/Gebeliğin Sonlandırılması 2. Cinsel İletişim

Böylece bireylerin sağlıklı bir evlilik ilişkisinin gerektirdiği becerileri, evlilik kalitesini zenginleştirecek ve aile bağlarını kuvvetlendirecek becerileri kazanmaları, etkili yaşam becerileri geliştirmeleri yoluyla beklenen ve beklenmeyen yaşam olayları karşısında dayanıklılıklarını koruyabilmeleri, sağlıklı bir etkileşim ortamının bireyi ve aileyi geliştirici ve zenginleştirici atmosferinden faydalanmaları, aile bireyleri arasındaki açık ve net iletişimin aileyi güçlü kılan özelliğinden yararlanabilmeleri, yaşamdaki geçiş noktalarını daha az problemli geçirmesini sağlayacak gerekli bilgi ve becerileri kazanmaları, aile sağlığını korumaları ve geliştirmeleri, dolayısıyla ailenin yaşam kalitesini ve aile sağlığını korumaları ve geliştirmeleri, ailenin yaşam kalitesini yükseltmeleri hedeflenmiş ve hedefler gerçekleştirilmiştir.

Faaliyet 3. İnternet Ağı Kurulması:

Proje kapsamında hedef grubun ve tüm halkın yararlanabileceği internet ağı oluşturulmuştur. Bir takım olarak proje kapsamında yapılan tüm çalışmalar internet ağına yüklenecek olup, hedef grubun bu çalışmalardan yararlanması sağlanmıştır. Hedef grup ile ağ üzerinden soru-cevap şeklinde iletişim kurularak sorunlarına yönelik görüşler aktarılıp gerekli yönlendirmeler yapılmıştır.

İnternet ağı ile STK- Kamu Kurumları-Üniversite arasındaki bağın sürekliliği sağlanmıştır. Site linkinin proje ortaklarının web sitelerinde yerini alacak olmasıyla sitenin duyurusu ve bireylerin haberdar edilmesi etkin şekilde yapılmıştır.

KUTSO Kadın Girişimciler İl Kurulu tarafından, proje ortaklarının da desteğiyle aile ve iş hayatlarındaki başarılarıyla topluma örnek olmuş ünlü rol modellerin katılımıyla paneller düzenlenmiştir. Dönemin Aile ve sosyal politikalar Bakanı Fatma Şahin konuşmacılardan bir tanesidir.

Faaliyet 5: Bireylerde farkındalık oluşturmak amacıyla konferans, eğitim,

seminer ve panellerin yapılması:

Bu proje ile aile hayatının geliştirilmesi ve güçlendirilmesi yoluyla ailenin refahı ve mutluluğunun sağlanması, uyumlu aile ilişkilerine katkıda bulunulması, aileyi bir arada tutan bağların sağlamlaştırılması, aile üyelerinin kişiliklerinin sağlıklı bir biçimde gelişmesi, birey olma potansiyellerinin güçlendirilmesi ve toplumsal yaşama uyumlarının sağlanması, sağlıklı çocuk yetiştirme bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi ile aile sisteminde özgürlük, sorumluluk ve toplumsal değerler arasında bir denge sağlanması, evlilik öncesi ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla eğitimler, konferanslar, seminer ve paneller düzenlenmiştir.

Faaliyet 6: Aile Ormanı Oluşturulması:

‘Ağaç kök üstünde büyür’… Kök ne kadar sağlamsa ağaç o kadar büyür, hayatta kalır. Proje kapsamında Evlilik Okulu’na katılan çiftlerin isimlerinin verildiği aile ağaçları dikilerek ‘Aile Ormanı’ oluşturulmuştur.

Faaliyet 7: Proje kapsamında verilecek eğitim, konferans, seminer ve

panellerde kullanılmak üzere broşür ve kitapçıkların hazırlanması:

Proje kapsamında eğitim, konferans, seminer ve panellerde dağıtılmak üzere broşür ve kitapçıklar hazırlanmış, dağıtılmış hazırlanan eğitim kitapçıkları internet sitesinde de yayınlanmıştır.