• Sonuç bulunamadı

2. TÜRK MÜLKİ İDARESİNDE HALKLA İLİŞKİLER

2.4. VALİ VE KAYMAKAMLARIN HALKLA İLİŞKİLER ARAÇ VE

2.4.2. Görsel ve İşitsel Araçlar

2.4.3.4. Halk Ziyaretleri

Mülki İdare Teşkilatının kurulumundan bu yana en etkili iletişim, halk ziyaretleriyle gerçekleştirilmektedir. Halk kendini idare eden kişinin kim olduğunu merak etmekte, tanımayı arzu etmekte ve onunla birebir yüz yüze görüşmek istemektedir. Vali ve kaymakamlar mutlaka halkın içinde ve onlarla iletişimi yüz yüze olmalı ve olabildiğince halkın yaşam alanları içinde gerçekleşmelidir. Alışveriş yerleri, pazar yerleri, kahvehaneler, eğlence mekânları, camiler, terminaller, dergâhlar, muhtarlıklar gibi halkın olduğu tüm yerler bu anlamda ziyaret mekanları olarak kabul edilebilir.

Yapılan ziyaretin amacına göre kelimeler seçilmeli, mutlu bir durumsa kutlanmalı, üzücü bir durumsa destek olunmalıdır. Ziyaret sırasında yapmacıklıktan uzak, abartısız, samimi bir şekilde sohbet edilmelidir (Topçuoğlu ve Özden, 2006:126). Vali ve kaymakamlar ziyaretlerinin amaçlarına göre hazırlıklı, konusuna hâkim ve onların dertleriyle ilgilenen insanlar olmalıdır. Bunları da yaparken empati yetenekleriyle beraber onların hal ve keyfiyetlerini araştırıp ona göre onlarla ilişki ve iletişim içinde olmalıdır.

2.4.3.5. Panel ve Sempozyumlar

Paneller; konusunda uzman olan birkaç kişinin bilimsel olmayan bir biçimde belli bir konuyu tartışarak, dinleyicilerin ilgisini konuya çekerek yine konunun anlaşılmasına dönük çalışmaları ifade etmektedir. Günümüzde pek çok kuruluş çeşitli konularda hem kendi oluşumlarını hem de ulusal içerikteki konuları tartışarak bu tür düzenlemeleri gerçekleştirmekte ve çoğu kez de başarılı olmaktadır (Gürüz, 1993:53).

Sempozyum; bu teknikte belirli konuların çeşitli yönlerinin ve ilgili diğer konuların, yetkili kişilerin birbiriyle konuşmaları yoluyla açıklanması sağlanır. Dinleyiciler olaya etkin bir biçimde katılamamaktadırlar ve yetkililerin konuşmalarıyla önemli düzeyde bilgilenmektedirler. Sempozyum uzun zaman diliminde kuruluşa büyük fayda sağlayarak halkla ilişkilerin yönetsel amaçlarının gerçekleştirilmesinde etkili olmaktadır (Gürüz, 1993:49).

Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar, bilgilendirme ve halkın aydınlatılması konusunda eğitilmeli ve kamu en doğru şekliyle birinci elden bilgilendirilmeli ve aydınlatılmalıdır. Bunu da organize edip, personeli eğitip, halkı aydınlatacak olan il ve ilçelerde Vali ve Kaymakamlardır.

2.4.3.6. Sponsorluklar

Gelişmiş kuruluşların büyük ilgi gösterdiği ve himaye etmenin modern biçimi olarak tanımlanabilen sponsorluk, geçmiş yıllardaki hayırseverliğin yerini almıştır. Ancak sponsorluk, sadece iyilik yapma felsefesinden kaynaklanmaz, aynı zamanda paranın farklı bir biçimde de olsa da geri dönmesi beklenir.

Bruhn'a göre ilk olarak alma ve verme felsefesi üzerine kurulan sponsorluk, ortaya koyduğu para veya araç-gereç karşılığında, sponsorluğunu üstlendiği kişi veya kurumdan bir karşılık bekler. Bu karşılık, kişilerin reklamlarda ürünü yada kurumu tanıtması veya yarışmalarda marka adının görünmesini sağlamak biçiminde olabilir (MEB, 2011:4). Devletin bütçeden pay ayıramadığı sosyal ve kültürel alanlardaki toplumun çeşitli ihtiyaçlarını karşılayacak yatırımların masraflarını üstlenmek sponsorluk faaliyetlerinin özüdür. Bu tür faaliyetler firmanın kitleler tarafından tanınmasında oldukça etkilidir.

Kuruluşlar, kurum ve ürün imajını desteklemek, kurumsal kimliği yerleştirmek, hedef kitlede iyi niyet ve anlayış oluşturmak gibi nedenlerle diğer iletişim yöntemlerine ek olarak sponsorluk üstlenmektedirler. Bu tür faaliyetler defalarca tekrarlanan logo, kurumsal renk ve fiziksel görüntünün farkına varılmasına, kurumsal kimliğin tanınmasına ve yerleşmesine imkân tanımaktadırlar. Sponsorluk faaliyetleri, kurum yada kişilere sağlanan imkânlar nedeniyle, hedef kitle üzerinde iyi niyetin oluşturulmasında etkin bir rol oynamakta, medyada ilgi uyandırarak ilişkileri güçlendirmektedir ( Peltekoğlu, 2010:219). Kuruluşlar, toplumsal duyarlılıklarını sanat, kültür, eğitim gibi konuları desteklemek suretiyle göstermekte ve kitleler üzerinde olumlu bir izlenim bırakmaktadırlar.

2.4.3.7. Fuarlar

Fuarlar, konunun uzmanlarının katıldığı, bilgilendirmenin, reklamın en güzel yapıldığı ortamlardır. Turizm fuarı, kitap fuarı, tarım fuarı, maden fuarı gibi yörenin sahip olduğu zenginliğe ve ilgi çekilmek istenen konuya göre düzenlenen fuarlara kamu kurum ve kuruluşlarının da katılımı birçok açıdan faydalı olmaktadır.

Her il kendi özelliğine göre ilgi çekmek istediği konuda fuar düzenlemektedir. Bunların da ile çok ciddi katkıları zaman içinde olmaktadır. Vali ve Kaymakamlar il ve ilçelerinin tanıtımında ilgi çekici yöre özelliklerini bulup bunları fuarlar vasıtasıyla ülkeye ve dünyaya duyurmak zorundadır. Vali ve kaymakamların daha çok düzenlediği veya katıldığı fuarlar turizm fuarlarıdır. Hem katkı verirler, hem de il ve ilçelerini en güzel şekilde tanıtıp turist gelmesini sağlamaya çalışırlar. Günümüzde Antalya'ya gelen 12.000.000 turistin ilk temellerini 1970’li yıllarda dönemin Antalya valisi Hüseyin Öğütçen atmıştır. Yurtdışında Berlin ITB, Moskova, Dubai fuarlarına veya yut içindeki turizm fuarlarına baktığımızda aşağı yukarı tüm illerin stantlarını görürüz. Her il bir tanıtım yarışına girmiştir. Sonuçları da ülkemize gelen otuz milyonun üzerindeki turist sayısından ve gelirinden anlaşılmaktadır.

2.4.3.8. Festivaller

Festivaller, geniş halk kitlelerinin ilgilerini belli bir bölgeye çekmek amacıyla düzenlenirler. Ulusal ve uluslararası düzeyde düzenlenebilen festivaller yöre halkı için hem ticari hem de bölge tanıtımı açısından büyük öneme sahiptir. Bunu tanıtım

için büyük fırsat olarak gören kuruluşlar festival organizasyonunun içinde aktif rol alarak kitlelerle yakınlaşmayı ümit ederler. Bu organizasyona destek veren firmaların isimleri afişlerde yer almakta ve medyada çıkan haberler de isimlerini duyurabilmektedirler. Bu aktiviteler zaman içerisinde gelenek haline dönüşerek süreklilik kazanmakta ve hatta uluslararası boyut kazanabilmektedir.

Festivallere siyasi kişiliği olan bakan ve milletvekillerinin de iştirak etmesi kitlelerin ilgisini daha da arttırmaktadır. Kuruluşların böyle bir ortamda tanıtma faaliyetlerine girişmeleri bölge dışından gelen kişiler üzerinde de etki yapma gücüne sahiptir. Yemekli, danslı toplantılar ve partiler diğer günlerde çalışanların aileleri arasında sağlanamayan yakınlaşmayı gerçekleştirebilmektedir. Bu yakınlaşma ve iş birliği, çalışanları olumlu yönde etkileyerek motive etmektedir. Aynı zamanda yerel ve ulusal düzeydeki siyasilere firma yetkililerinin iletişim kurabilme olanakları ortaya çıkmaktadır.

Festivallerin en önemli alt unsurlarından birisi yarışmalardır. Yarışmalar, kamuoyunun ilgisini kuruluş üzerine çekmek için halkın çeşitli kesimlerine yönelik olarak düzenlenen faaliyetlerdir. Kuruluşlar, sempati kazanmak amacıyla çeşitli insan grupları arasında sosyal, kültürel, bilimsel ve spor alanlarında çeşitli yarışmalar düzenlemektedirler. Yarışmanın ilgi çekmesi ve katılımın yüksek olması için ödüllü olmaları gerekir. Yarışmanın kitlelere duyurulması için tüm haberleşme araçlarından radyo, televizyon ve gazetelerden yararlanıldığı gibi pankart ve afişlerle de desteklenmektedir.

Dünyanın birçok şehri festivallerle yüksek oranda dünyanın farklı yerlerinden ziyaretçi akınına uğramakta ve düzenlenen bölgeye ciddi ekonomik katkı sağlamaktadır. Paris, Londra, Moskova, New York, Berlin gibi onlarca dünya şehri festivallerle hem kendilerini tanıtmışlar hem de ekonomileri fevkalade gelişmiş halkları kendi ürettikleri ürün ve hizmetlerle zenginlemişlerdir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

3. KÜTAHYA İLİ VALİ VE KAYMAKAMLARIN PROJE BAZLI