• Sonuç bulunamadı

3. KÜTAHYA İLİ VALİ VE KAYMAKAMLARIN PROJE BAZLI HALKLA

3.2. VALİLİK UYGULAMALARI

3.2.4. Kütahya Emniyet Müdürlüğü Pınarspor Projesi

Bu proje ile toplumdan uzaklaşma sebepleri arasında görülen günübirlik yaşama kültüründen kurtarılıp çalışarak para kazanma, kazanarak mücadele etme ve bu sayede toplum içerisinde doğru bir yer edinme anlayışının geliştirilmesi, özellikle Roman gençlerin Pınar Spor Kulübü çatısı altında sportif faaliyetlere yönlendirilerek spor ahlakının kazanılması ve bu spor kültürü içerisinde sorumluluk bilincinin geliştirilmesi, Kütahya’da yaşayan Roman vatandaşların mesleki ve okul eğitimlerine ağırlık verilerek eğitimli ve meslek sahibi bireyler haline getirilerek toplumsal birlik ve huzurun sağlanması amaçlanmıştır.

Pınarspor Projesi adı altında Roman Vatandaşlara yönelik uygulanan sosyal sorumluluk projesi İl emniyet müdürlüğü tarafından 2011 yılından itibaren iki yıl süreli yürütülmüştür.

3.2.4.2. Proje İçerisinde uygulanan Faaliyetler

Toplumsal dayanışma ve bütünleşmeyi sağlayan, evrensel değerlere sahip olan, herkese eşit bir yaklaşım ortaya koyarak, sosyal, ekonomik ve eğitim farklılıklarını ortadan kaldıran sporun her kesiminden insanın birbirini tanımasına, dostluk kurmasına ve ortak amaçlar etrafında birlikte çalışmalarına imkân hazırladığı bilinmektedir. İkinci Amatör Futbol Liginde faaliyet göstermekte olan ve çoğunluğu Roman vatandaşlarımızdan oluşan Pınar Spor Kulübü gençlerine yönelik sosyal, kültürel, sportif, eğitim ve mesleki çalışmaların yapılması,

Roman gençlere ve aile fertlerine yönelik, çalışarak para kazanma kültürünün yerleşmesi ve bunun bir yaşam tarzı haline gelmesi için mesleki sanat kazandırarak meslek edindirme çalışmaları yapılması,

Okuma yazma bilmeyenlere ve eğitim seviyesi düşük olanlara yönelik eğitim çalışmaları yapılması,

Amatörce sürdürülen sanatsal yetenekleriyle ön plana çıkmış kişi ve gençlerin belirlenerek kabiliyetlerinin geliştirilmesine ve bunun kazanç getiren mesleğe dönüştürebilmesine yönelik sanatsal eğitim çalışmalarının yapılması (Müzik, Tiyatro vb.),

Sosyal, kültürel, eğitim, spor, sağlık ve toplumsal yaşamın içerisinde ihtiyaç duyulan konularda seminer, konferans ve bilgilendirme çalışmaları yapılması,

Milli, manevi, kültürel ve tarihi anlamda ortak değerlerin bilinmesi ve bu duyguların geliştirilerek yaşamlarına ışık tutması amacıyla çeşitli gezi ve etkinlikler, sivil toplum örgütleri katkısıyla yapılması

Ziraat ve hayvancılığa yatkın olan ailelerin mesleki eğitimleri sağlanarak belirlenen alanlarda bilinçli ve kontrollü şekilde çiftçilik ve hayvancılık yapmalarının sağlanması,

Yapılan araştırma ve değerlendirmeler neticesinde durumu uygun olanların tespit edilmesi, ilgili sivil toplum kuruluşları ve işverenlerle koordine sağlanarak bu kişilerin belli bir iş koluna yerleştirilmesi şeklinde faaliyetler yapılmıştır.

3.2.4.3. Elde Edilen Sonuçlar

Özellikle 10 - 25 yaş arası Roman çocuk ve gençler ile bunların ailelerinin; 1- Toplum içinde yer edinme, yerini idrak edebilme ve uzaklaştığı toplum üyelerini tanıyabilme gibi çabaların artmasıyla birlikte, Roman vatandaşlarımızın olgunlaşarak toplum hayatına alışmaları sağlanmış, kendileri ile ilgili olumsuz kanaatlerin zamanla değiştiğini fark ederek topluma daha çabuk adapte olmuşlardır, 143 Osmangazili vatandaşımıza iş imkanı sağlanmıştır.

2- Kamu kurum ve kuruluşlarının, dayanışma ve yardımlaşma vakıflarının, spor derneklerinin ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının hedef kitleye yönelik

verdikleri eğitim ve kültürel faaliyetler sayesinde toplumla birlikte yaşama kültürü tekrar oluşmuştur.

3- Sporla meşguliyetleri sayesinde gençler kötü alışkanlıklardan ve suçtan uzaklaşmışlar, daha önceden edinmiş oldukları yanlış davranış bilincinden sporun kazandırdığı sorumluluk bilinci ve aidiyet duygusu sayesinde kurtulmuşlardır.

4- Sorumluluk bilinci kazanan gençlerde toplum içerisinde doğru yer edinme mücadelesinin ve gayretlerinin evrensel toplum değerleri temelinde gelişti.

5- Futbol ve diğer sporların daha sağlıklı ve profesyonel yapılabileceği, sağlıklı fizik ve zihni yapının gelişmesi ile birlikte gençlerin eğitim düzeylerin de pozitif etkileneceği, eğitimle sağlanan başarıyla da toplum içerisinde yer edinme kabiliyetinin arttığı ve başarının çalışmaya bağlı olduğu bilinci yerleşmiştir.

6- Eğitimler ve takım sporları sayesinde roman vatandaşlarımızın, uzaklaştıkları toplumla olan ilişkilerini kurallar çerçevesinde yürütme, alınan kararları kabullenme, ortak hedefler doğrultusunda birlikte hareket etme olgusunun geliştiği gözlenmiştir.

7- Roman vatandaşlarla kurulan bu halkla ilişkiler modeli sonucu suç oranları düşmüş, suça karışanları bizatihi kendileri ihbar edip emniyete teslim etmişlerdir.

8- Sivil toplum örgütlerinin de işin içinde olması nedeniyle, halk tarafından da roman vatandaşlar benimsenmiş ve topluma kabul edilmişlerdir.

Bu proje sayesinde emniyet ve jandarmayla, zabıta kuvvetleriyle irtibatlı suç işlemiş veya işlemeye meyilli vatandaşlara veya suça maruz kalabilecek vatandaşlara ulaşılmıştır. Onlarca mahalle toplantıları yapılmış bu toplantılarla vali ve kaymakamlar devletin sıcak ve şefkatli yüzünü vatandaşlara göstermişlerdir.

Vali ve kaymakamlar toplumun bu kesimine vermek istedikleri mesajları bu projeyi vesile kılarak anlatma ve kendilerine temas etme fırsatı yakalamışlardır. Proje harici gidildiğinde vatandaş vermek istediğiniz mesaja kendisini kapatmakta dinliyormuş gibi yapmakta ve konuşulanların tesiri olmamaktadır.

Proje sayesinde zabıta güçleri, vali ve kaymakamlar sevilmiş verilen mesajlar toplumun bu kesimine ulaştırılmıştır. Projeler doğrultusunda yapılan faaliyetleri hayatın her alanında hisseden vatandaşlar verilen hizmetlerin bir ilk olduğunu ifade etmektedirler. Yapılan toplantı ve ziyaretler neticesinde vatandaşlar yaşadıkları

bölgenin daha huzurlu ve daha güvenli bir yer olabilmesi için kolluk kuvvetlerine yardım konusunda daha duyarlı olacaklarını bildirmişlerdir ve olmuşlardır.

Komşu güvenliği ve pınarspor projelerinin incelemelerinde, emniyet görevlilerinin swot analizi yaptığı, anketlerle halkın görüşlerini aldığı, halkın hoşuna gidecek projeleri uyguladığı ve başarılı olduğu ortaya çıkmaktadır.

Bunun sonucunda emniyet güçlerinin halk tarafından benimsendiği ve sevildiği, kendilerinden gördüğü ve çalışmalarına büyük destek olduğu gözlenmiştir. Bunun en önemli göstergelerinden birisi, il ve ilçeler açısından hayati önem taşıyan kriz durumlarında emniyet güçlerine yardımcı olunduğu gibi şikayet de edilmemeleridir. Simav depremi, 2013 Emet olayları, 2011 seçimler sırasında yapılan mitingler , akil insanlar heyetinin Kütahya ziyaretleri, 2011 yılı gümüş fabrikası siyanür vakasında gösterilen tepkiler gibi kriz durumlarında emniyet güçleri şikayet edilmemiş ve kamu-halk emniyet güçlerinin gerekeni yaptıklarına inanmış ve yardımcı oldukları gözlenmiştir.

Bu sonuç emniyet güçlerinin il ve ilçelerini iyi tanıyıp, halka dayalı projeler geliştirmelerine, halkı sürekli bilgilendirmelerine, iki yönlü simetrik iletişimle halkı ikna etmelerine kısaca iyi bir halkla ilişkiler politikaları izlemelerine bağlı olarak geliştiği gözlenmiştir.

Ayrıca bu projelerde görev alan emniyet güçlerinin memur ve amirleri, amirleri tarafından ödüllendirilmiş polis okul müdürü gibi (Siirt), emniyet genel müdürlüğünde farklı üst düzey görevlerde terfian görevlendirildiği görülmüştür.