• Sonuç bulunamadı

4.2. EMNİYET TEŞKİLATI’NDA STRATEJİK PLANLAMA ÇALIŞMALARI

4.2.2. Stratejik Plan Taslağı

4.2.2.5. Performans Kriterleri

Emniyet Genel Müdürlüğünce hazırlanan stratejik plan taslağında belirlenen stratejik amaç ve hedeflere ulaşmak için yapılması gerekli faaliyetlerin yapılma/gerçekleştirme oranının sayısal olarak ölçülebilmesi için kriterler belirlenmiştir.

Bu kriterlerin sorumlusunun kim olduğu, nasıl ve kimler tarafından ölçüleceği, sonuçlarının nereye verileceği, nasıl değerlendirilip düzeltici tedbirlerin alınacağı, toplu veya her biri için ayrı biçimde planlanmalıdır. Ayrıca her bir performans kriterinin gerçekleştirilme derecesinin sayısal olarak ifade edilmesine yönelik çalışma yapılmalıdır.212

SONUÇ

Her alanda çok hızlı bir değişim sürecinin yaşandığı günümüzde, tüm örgütlerin varlıklarını sürdürebilmeleri ve geliştirebilmeleri için, bu değişimleri ve bunların doğuracağı sonuçları önceden tahmin etmeleri, ortaya çıkacak fırsat ve tehditleri en iyi şekilde değerlendirmeleri gereklidir. Örgütlerin kaynakları ve hedefleri ile çevresel şartlar arasındaki uyumu sağlayan, güçlü bir vizyon oluşturan stratejik planlama ve stratejik yönetim uygulaması, bir zorunluluk olarak ortaya çıkmaktadır. Stratejik planlama yapan örgütlerin, yapmayanlara oranla geleceğe daha hazır oldukları, ani olaylar karşısında, önceden hazırlanan alternatif strateji planları sayesinde, daha hızlı ve etkin bir değişimi gerçekleştirdikleri bilinmektedir. Stratejik yönetimin ve planlamanın amacı, örgütlerin çevresel koşullara uyumunun sağlanmasıdır. Stratejik yönetimde önemli olan, geçmişteki başarıları tekrar etmek değil, beklenilmeyen durumların üstesinden gelmek ve çevre şartlarına en uygun yönetim modelini uygulamaya geçirmektir. Bu özellikleri nedeniyle, stratejik planlama ve stratejik yönetim, etkin, verimli ve etkili bir yönetim için vazgeçilmez unsurlardır.

Özellikle 1980’li yıllardan sonra yaşanan gelişmeler sonucu, kamu yönetimlerinin halkın beklenti ve taleplerine karşı yetersiz kalışı, kamu alanında stratejik planlama ve stratejik yönetim anlayışının gelişmesini hızlandırmıştır. Temel amacı, kamu yararını gözetmek ve kamuya hizmet etmek olan kamu kuruluşlarının, halkın beklentilerini dikkate almadan ve çevresinde yaşanan değişikliklere karşı kendilerini geliştirmeden etkin, kaliteli ve verimli hizmet vermeleri düşünülemez. Bu nedenle, kurum amaçlarının belirlenmesi, kaynaklarının analiz edilmesi, çevrenin incelenmesi, tahminlerin yapılması, fırsat ve tehditlerin değerlendirilmesi, alternatif stratejilerin belirlenip geliştirilmesi gibi unsurları bünyesinde barındıran “stratejik planlama” ile, daha etkin ve verimli bir kamu hizmeti verilmesi sağlanacaktır. Stratejik planlama anlayışı; sonuç almaya odaklı, çevre ile ilişkili ve hedef belirleyici özelliği ve uzun dönemli stratejilerle geleceğe bakışı ile, örgütsel etkililik ve verimliliği sağlayacak bir araç olarak, 1980 sonrasından itibaren ABD, Yeni Zelanda, İngiltere gibi birçok ülkede özellikle kamu kesiminde kullanılmaktadır.

Kamu örgütleri arasında gösterdiği faaliyet alanına ve verdiği hizmete göre stratejik planlama uygulamasında farklılıklar olabilir. İyi analiz edilmemiş bir çevre, yönetsel istikrarsızlık, kaynak yetersizliği, üst yönetimin yeterince destek sağlamaması gibi nedenler, stratejik planlamanın tam olarak başarıya ulaşmasını engelleyebilir. Bununla birlikte, kamuda performans ölçümünün net yapılamayışı, rekabet edilecek bir çevrenin olmamasından dolayı oluşan motivasyon eksikliği ve etkin bir liderin bulunmaması da, kamu örgütleri için başarıyı engelleyebilecek nedenlerdendir.

Stratejik planlama, örgütlerin sorunlarını çözecek sihirli bir değnek değildir. Ancak, stratejik planlama ile kurumlar, varoluş nedenini (misyon) ortaya koyacak, gelecekte varmak istedikleri noktayı belirleyecek ve bu amaçla stratejilerini belirleyerek örgüt çalışanlarının görev bilincini ve motivasyonunu artıracaktır. Bunun sonucunda da kuruluşların performansı ve verimliliği artacaktır.

Yıllardır sürdürülen yanlış politikalar ve planlama hataları nedeniyle, etkin ve verimlilikten uzak olan Türk Kamu Yönetimi, özellikle son yıllarda yaşadığı ekonomik krizlerden sonra, yeni bir arayış içine girmiştir. Planlı dönemin başlangıcından beri uygulanan ve hala devam etmekte olan “beş yıllık kalkınma planları”, stratejik olmaktan çok uzun vadeli plan özelliği taşımaktadır. Hazırlanışı ve uygulanışı olarak da, genel itibariyle, birbirinin tekrarı şeklindedir. Türk kamu yönetiminin merkeziyetçi, aşırı kırtasiyeci, bürokratik ve hantal yapısı başarılı bir stratejik plan uygulaması için engel taşımaktadır.

Ancak, son dönemde kamu yönetimi alanında başlatılan reform çalışmaları ve yapılan yasal düzenlemelerle birlikte, kamuda stratejik planlama ve performansa dayalı bütçeleme çalışmaları hız kazanmış ve bu amaçla pilot kuruluşlar belirlenmiştir. Kamuda stratejik planlamanın dayanağını oluşturan 5018 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu ile kamu kuruluşlarında stratejik planlamanın esasları belirlenmiş ve kuruluşlara rehber olması amacıyla DPT tarafından 2003 yılında stratejik planlama kılavuzu hazırlanarak yayınlanmıştır. 2005 yılında ise “Stratejik Planlamaya İlişkin Usul

ve Esaslar Hakkında Yönetmelik Taslağı” hazırlanarak, kuruluşların bu konuya ilişkin görüşleri alınmaktadır. 18.02.2006 tarihli ve 26084 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 2006/9972 karar sayılı “Strateji Belirleme Birimlerinin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” ile, kamu örgütlerinde kurulması istenen strateji geliştirme birimlerinin çalışma usul ve esasları belirlenmiştir.

Stratejik planlamanın uygulanarak diğer kamu örgütlerine de rehberlik etmesi amacıyla belirlenen sekiz pilot kuruluştan Karayolları Genel Müdürlüğü, Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü, Hacettepe Üniversitesi ve Denizli İl Özel İdare Müdürlüğü’nde stratejik planlama çalışmaları sona ermiş ve 5 yıllık dönemi kapsayan stratejik planları hazırlanmıştır. Diğer dört kuruluşta ise, stratejik planlama çalışmaları devam etmektedir. Pilot kuruluşlardaki uygulamaların değerlendirilerek aksaklıkların düzeltilmesi ve eksikliklerin tamamlanmasıyla, stratejik yönetim kamu kuruluşlarında etkin bir şekilde uygulanabilecektir. Özellikle, kaynak yetersizliğinin en büyük sorunlardan biri olduğu Türk Kamu Yönetiminde, kıt kaynakların en verimli şekilde kullanılması için stratejik planlama büyük önem kazanmaktadır.

Türk Polis Teşkilatı, kanunlarla kendisine atfedilmiş görevlerini, sorumluluk alanı içerisinde, profesyonel kriterlerle ve toplumla işbirliği içinde yapar ve bu anlamda misyonu, devletin güvenliğini korumak ve asayişi sağlamak, gerekli güvenlik hizmetleri aracılığıyla, suçları önlemek ve takibini sağlamak, vatandaşların yaşam kalitesinin yükseltilmesine katkıda bulunarak, hakların ve özgürlüklerin kullanımını temin etmektir. Emniyet Genel Müdürlüğü, kamu düzenini koruma ve sağlama hizmetini, Türkiye nüfusunun %70’ini oluşturan 48 milyon kişinin yaşadığı alanda vermektedir.

Günümüz dünyasında sadece yasal olarak düzenlenmiş emirleri yerine getiren bir teşkilat olmakla sınırlandırılmayan Emniyet Teşkilatı, aynı zamanda kamu hizmet kurumu olarak topluma hizmet etmek amacıyla mücadele etmek, yenilenmek, öngörüde bulunmak, stratejiler belirlemek, kullandığı araçları genişletmek ve sosyal değişikliklere yetişebilmek için hazırlıklı olmalıdır.

Emniyet Genel Müdürlüğünün değişen çevre şartları karşısında kendini yenileme ve geliştirme çalışmaları, stratejik planlama çalışmalarından önce (ISO 9000 Toplam Kalite Yönetimi çalışmaları, Twinning Projeleri kapsamında yapılan çalışmalar ve performans ölçümü ve personel planlamasına yönelik olarak yapılan norm kadro çalışmaları) başlamıştır. Emniyet Genel Müdürlüğü, 2004 yılında analitik bütçe çalışmalarını başlatmış ve 2005 yılında analitik bütçe uygulamasına geçerek stratejik planlama uygulaması için en önemli adımlardan birini gerçekleştirmiştir. 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu uyarınca, kamu kurum ve kuruluşları tarafından stratejik plan hazırlanmasının zorunlu tutulması üzerine, Emniyet Genel Müdürlüğü Stratejik Planlama Çalışma Grubu oluşturulmuş ve bu grup 23/01/2006 tarihi itibarı ile “Emniyet Genel Müdürlüğü Stratejik Plan Tasarısı (Taslak Metin)” adı altında stratejik plan taslağı hazırlayarak çalışmasını tamamlamıştır. Ayrıca, “Twinning Projesi” kapsamında, 2006 yılında bitirilmesi gereken bir stratejik planlama çalışması da devam etmektedir.

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Taslak Metin” il emniyet müdürlüklerinin görüşüne sunularak değerlendirme yapılması istenmiştir. Ancak, il emniyet müdürlükleri, stratejik yönetim ve stratejik planlama konusunda yeterli düzeyde bilgilendirilmemiştir. Bu nedenle de sağlıklı bir değerlendirme yapılamamakta ve stratejik planlamada olması gereken çalışanların katılımı sağlanamamaktadır. Taslak metinde, Polis Teşkilatının misyonu, vizyonu, hedefleri ve amaçları ile faaliyet planları belirlenmiş olup, performans değerlendirmesi kısmında belirsizlikler vardır. Performans kriterlerinin kimler tarafından değerlendirileceği, hangi düzeltici faaliyetlerin yapılacağı, sorumluların kimler olacağı gibi belirsizliklerin ortadan kaldırılması gerekmektedir.

Stratejik Planın, teşkilatların ve aynı zamanda da Polisin tüm sorunlarını iyileştiremeyeceği bir gerçektir. Fakat değişimin oluşturduğu durumlara, her seferinde fazlalaşan toplumsal taleplere ve tüm teşkilatın yer aldığı sosyal, rekabet gücü olan ve ekonomik bir çevre tarafından ortaya çıkarılan açık bir tereddüde karşı yanıt vermek için stratejik planlama iyi bir araçtır. Yani, stratejik planlama, geleceğin kazanılmasıdır.

Stratejik yönetim ve stratejik planlama anlayışının Emniyet Teşkilatı’nda yerleşmesi, politika üretenlerin algılamalarını, rollerini ve ilişkilerini yapılandırma biçimini de değiştirecektir. Bu şekilde değişen dünyada farklılaşan personel ve vatandaş beklentilerine cevap verebilmeyi kolaylaştıracaktır. Bu ise Emniyet Teşkilatı’nın, hizmet verdiği vatandaşları ile bütünleşmesini ve kabul görerek onaylanmasını ve desteklenmesini sağlayacaktır. Bunların dışında, stratejik yönetim, şimdilik, iç güvenlik hizmetlerinde bir partner olarak katkı sağlamayı amaçlayan özel güvenlik teşkilatları ile ilişkilerde, olumlu rekabeti destekleyecek ve etkili kamu hizmeti üretimini sağlayacaktır.

YARARLANILAN KAYNAKLAR

Akat, İlter- Budak, Gönül ve Budak, Gülay, (1994), İşletme Yönetimi, Beta Yayınları, İstanbul.

Akın Bahadır ve Güleç Sevcan, (2003) “Belediyelerde Stratejik Planlamanın Gerçekleştirilebilirliği ve Karaman Belediyesi’nde Gerçekleştirilen Bir Analiz”, Kamu Yönetiminde Kalite 3. Ulusal Kongresi, s. 429-445, TODAİE, Ankara.

Aktan, Coşkun Can, (1999), “Yeni Yönetim Tekniklerinin Kamu Sektöründe Uygulanmasına Yönelik Öneriler”, Türk İdare Dergisi, Yıl.71, Sayı: 425, s. 1-14.

Aktan, Coşkun Can, (1999), 2000’li Yıllarda Yeni Yönetim Teknikleri:Stratejik Yönetim, Tügiad Yayınları, İstanbul.

Alpkan, Lütfi Hak, “Strateji Belirleme Sürecinin Kapsamlılığı”,

http://www1.dogus.edu.tr/ dogustru/ journal/ sayi_2/m00022.pdf. (03.04.2005)

Altıntaş, Füsun Çınar, “Strateji Geliştirme Süreci İçerisinde Stratejik Başarı Unsurlarının Değerlendirilmesi”, http://euspk.ege.edu.tr/pastrplb.htm, (23.10.2005)

Argun, Tanju, “Tırtıldan Kelebeğe”,

http://www.bilgiyonetimi.org/cm/pages/mkl_gos.php?nt=2. (12.02.2006)

Atacan, Vedat, (1995), “Yerel Yönetimlerde İl Planlamasının İşlevi”, Yayınlanmamış Yüksek Lisans tezi, Uludağ Üniversitesi S.B.E.

Baile, Kenneth C., (1998), A Study Of Strategic Planning In Federal Organizations, Virgina.

Balcı, Asım ve Nohutçu, Ahmet, (2005), “Strategic Management Initiatives in Turkish Public Organizations”.

Barca, Mehmet ve Balcı, Asım, (2004), “Kamu Politikalarına Nasıl Stratejik Yaklaşılabilir?”, Sakarya Üniversitesi İİBF, Tartışma Metinleri.

http://www.iibf.sakarya.edu.tr/tm/barca_balciiibfno4.pdf. (19.10.2005)

Bingöl, Nahit, (2005), “Stratejik Planlama Pilot Kuruluşları:Genel Bakış”, Kamu Sektörü Reformları Bağlamında Stratejik Planlama ve Performans Bütçeleme Sempozyumu, DPT ve Dünya Bankası, Ankara,

http://www.dpt.gov.tr/sp/sempozyum.html. (19.10.2005)

Bircan, İsmail, (2002), “Kamu Kesiminde Stratejik Yönetim ve Vizyon”, Planlama

Dergisi, 42.yıl özel sayı, s. 11-19.

Bircan, İsmail, (2003), “Kamuda Stratejik Yönetim ve AB Politikaları”, Kamu Yönetiminde Kalite 3. Ulusal Kongresi, s.411-427, TODAİE, Ankara.

Can, Tacettin, (1996), “Kamu Kuruluşları İçin Stratejik Planlama”, Yayınlanmamış Master Tezi, Gazi Üniversitesi S.B.E., Ankara.

Çatalyürek, Burak, “Stratejik Yönetim ve Planlama”,

http://www.ytukvk.org.tr/arsiv/stratejikburak.htm. (17.12.2005)

Çevik, Hasan H. ve Göksu, Turgut, (2000), “Kamu Sektöründe Stratejik Yönetim Ve Vizyon Oluşturma:Türk Emniyet Örgütü İçin Bir Model Önerisi”, Türk İdare Dergisi, Yıl 72, sayı:428, s. 79-94.

Çıkar, Kenan- Aslantepe, Yakup ve Kaya, Mesut, (2004), “Çağdaş Bir Yönetim Enstrümanı Olarak Stratejik Yönetim Ve Emniyet Genel Müdürlüğü”, Polis Dergisi, 41.sayı, s. 222-230.

Çoban, Hasan, (1997), Bilgi Toplumuna Planlı Geçiş, İnkilap Yayınevi, İstanbul.

Çukurçayır, M.Akif ve Eroğlu, Tuğba, (2003), “Klasik Yönetim Anlayışından Stratejik Yönetime:Strateji Geliştirmede SWOT Analizi”, Küresel Sistemde Siyaset Yönetim Ekonomi, Çizgi Kitabevi, Konya.

Denizli İl Özel İdare Müdürlüğü Stratejik Plan, 2005, www.dpt.gov.tr. (16.11.2005) Dinçer, Ömer, (1998), Stratejik Yönetim ve İşletme Politikası, Beta Basım Yayım Dağıtım A.Ş., İstanbul.

Doğan, Selen, (2000), “İşletmelerde Vizyon ve Misyon Bildirisi Geliştirme ve Önemi”, 8. Ulusal Yönetim ve Organizasyon Kongresi Bildiriler Kitabı, Erciyes Üniversitesi, Nevşehir.

DPT, (2003), Kamu Kuruluşları için Stratejik Planlama Kılavuzu, Ankara. EGM Stratejik Plan Taslağı,

http://10.201.0.50/STRATEJIK_PLAN_TASARISI.htm. (07.02.2006)

EGM Stratejik Plan Grubu Çalışma Notları, “Türk Polis Teşkilatı İçin Stratejik Planın Gerekliliği:Belge Geliştirilmesi İçin Rehber”.

Eren, Erol, (2000), İşletmelerde Stratejik Yönetim ve İşletme Politikası, Beta Yayınları, İstanbul.

Ergun, Turgay ve Polatoğlu, Aykut, (1992), Kamu Yönetimine Giriş, Dördüncü Basım, TODAİE, Ankara.

Erkan, Volkan, (2005), “HSSGM Stratejik Planlama Çalışmaları”, Kamu Sektörü Reformları Bağlamında Stratejik Planlama ve Performans Bütçeleme Sempozyumu, DPT ve Dünya Bankası, Ankara, http://www.dpt.gov.tr/sp/sempozyum.html. (19.10.2005)

Güçlü, Nezahat, (2003), “Stratejik Yönetim”, G.Ü.Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 23, Sayı 2, s. 61-85.

Güner, Sinan, (2005), “Stratejik Yönetim Anlayışı ve Kamu Yönetimi”, Türk İdare

HSSGM Stratejik Plan, 2005, http://www.sp.gov.tr/documents/HSSGM_SP.pdf. (03.03.2006)

Jain Subhash C., (1993), Marketting Planning & Strategy, Fourth Edition, South- Western Publishing Co.

KGM stratejik planı, http://www.sp.gov.tr/documents/KGM_SP.pdf. (22.02.2006) Küçük, Yalçın, Planlama, Kalkınma ve Türkiye, Bilim Yayınları.

Meydan Larousse Büyük Lugat Ansiklopedisi, (1991), Meydan Gazetecilik ve Neşriyat, İstanbul.

Özdemir, Bülent, (1999), “Stratejik Yönetim ve Stratejik Planlamanın Türk Kamu Yönetiminde Uygulanabilirliği”, (Hacettepe Üniversitesi S.B.E.,Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara.)

Özer, M. Akif, (2003), “Kamu Yönetiminin Yeniden Yapılandırılmasında ABD Örneği:Al Gore Raporu ve Alınacak Dersler”, Türk İdare Dergisi, Sayı:428, s. 95-123.

Özgür, Hüseyin, (2004), “Kamu Örgütlerinde Stratejik Yönetim”, Çağdaş Kamu Yönetimi II, Nobel Yayınları, Ankara, s. 207-254.

Posacı, Halil, “Strateji ve Politika”,

http://www.halilposaci.com/tez/StratejiPolitika.htm, (16.12.2005)

Rosemary, Mclnerney and David, Barrows, “Management Tools For Creating Government Responsiveness: The Liquor Control Board of Ontario as a Context for Creating Change”, http://www.innovation.cc/case-studies/barrows-ed.pdf. (16.10.2005)

Saran, Ulvi, (2001), “Demokratikleşme ve Sivilleşme Eğilimleri Karşısında Devletin Yeniden Yapılanmasının Anahtarı: Kamu Hizmetlerinde Toplam Kalite Yönetimi”, Türk İdare Dergisi, Sayı.431, s. 1-21.

Sayıştay Strateji Bildirimi, (2000-2004), http://www.sayistay.gov.tr/tc/strateji.pdf. (26.02.2006)

Sezen, Seriye, (1999), Devletçilikten Özeleştirmeye Türkiye’de Planlama, TODAİE, Ankara.

Songür, Neşe, (2004), APK Daire Başkanlığı Ders Notları. Şimşek, Hasan, “Planlama ve Stratejik Planlama”,

http://www.mebnet.net/duyurular/seminer/STRATEJIK%20PLANLAMA.pdf, (12.02.2006)

Taş, Hüseyin Cesurhan, (2005), “5018 Sayılı Kamu Mali ve Kontrol Kanunu Bağlamında Stratejik Planlama”, Türk İdare Dergisi, Yıl.77, Sayı:449, s. 101-111.

Tümer, Sumru, (1993), “Neden Stratejik Yönetim”, Verimlilik Dergisi , Ankara.

Üniversitede stratejik planlama rehberi, Uludağ Üniversitesi,

http://www20.uludag.edu.tr/~kurullar/GPK/SP_Guideline.htm. (28.12.2005)

What is strategic planning?, http://www.nonprofits.org/npofaq/03/22.html. (15.06.2005)

Yılmaz, H. Hakan, (1999), “Kamu Yönetiminin Yeniden Yapılandırılması:Yeni Zelanda Örneği”, DPT, Ankara.

http://ekutup.dpt.gov.tr/kamumali/yilmazh/zelanday.pdf. (07.03.2006)

Yılmaz, Kutluhan, “Kamu Kuruluşları İçin Stratejik Planlama Uygulaması”, Sayıştay

Dergisi, sayı:50-51, s.67-86.

Yılmaz, Osman, (2001), “Kamu Yönetimi Reformu:Genel Eğilimler ve Ülke Deneyimleri”, http://ekutup.dpt.gov.tr/kamuyone/yilmazo/reform.pdf. (27.02.2005)

Yılmaz, Osman, (2002) “Bir Kamu Yönetimi Reformu İçin Strateji Seçenekleri”,

Planlama Dergisi, 42.yıl Özel Sayı, s. 21-29. 2559 Sayılı Polis Vazife ve Selahiyat Kanunu.

5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu. 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu.

5272 sayılı Belediye Kanunu. 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu.

İnternet Kaynakları: http://dokumanlar.com/dosya.asp?islem=gor&dosya_no=3912. (17.12.2005) http://plan9.dpt.gov.tr/oikElKitabi.pdf. (28.02.2006) http://www.dpt.gov.tr/sp/documents/SPYonetmelik31052005.doc. (27.06.2005) http://www.hunersencan.com/Misyon%20Vizyon%20Kalite%20Donem%20Odevi.doc. (23.02.2006) http://www.iem.gov.tr/iem/?m=1&s=14. (12.03.2006) http://www.kutuphane.biz/indir/iktisat/iktst%20(12).doc. (25.12.2005) http://www.tanjuargun.com/yazilar/vizyon.htm. (23-02-2006) http://www.sp.gov.tr. (10.03.2006)

ÖZGEÇMİŞ

1976 yılında Kütahya’da doğdu. İlköğretimi Kütahya’da tamladıktan sonra, ortaöğrenimini1993 yılında Ankara Polis Koleji’nde tamamladı. 1997 yılında Ankara Polis Akademisi’nden mezun olarak, aynı yıl içinde Komiser Yardımcısı rütbesiyle Kocaeli ilinde göreve başladı.

2004-2005 Eğitim-Öğretim döneminde Kocaeli Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünde Lisansüstü Eğitimine başladı. 2005 yılı Haziran ayında Birleşmiş Milletler Barış Gücü operasyonları bünyesinde, Kosova Misyonunda (UNMIK) göreve başlamış ve halen bu göreve devam etmektedir.