• Sonuç bulunamadı

Emniyet Teşkilatının Stratejik Amaçları, Hedefleri ve Faaliyetleri

4.2. EMNİYET TEŞKİLATI’NDA STRATEJİK PLANLAMA ÇALIŞMALARI

4.2.2. Stratejik Plan Taslağı

4.2.2.4. Emniyet Teşkilatının Stratejik Amaçları, Hedefleri ve Faaliyetleri

Stratejik Amaç I- Emniyet Teşkilatı; kendisine verilmiş veya verilecek görevleri tam ve somut olarak üstlenecek biçimde yapılanmasını düzenleyecektir.

Stratejik Hedef 1- Emniyet Teşkilatının mevzuatta (öncelikle Anayasa, kanunlar ve uluslararası anlaşmalar) yer alan tüm görevleri tespit edilecektir.

Stratejik Hedef 2- Emniyet Teşkilatı birimleri işbölümü yaparak, görevleri somut biçimde üstleneceklerdir.

Stratejik Amaç II- Emniyet Teşkilatı; kendisine verilen veya verilecek yetki alanlarında görevlerini üstlenecek biçimde yapılanmasını gerçekleştirecektir.

Stratejik Hedef 1- Emniyet Teşkilatının ilgili mevzuat uyarınca yetki alanına giren tüm coğrafi alanların tespiti yapılacaktır.

Stratejik Hedef 2- Emniyet Teşkilatı kurulması gereken yetki alanları, imkanlar ölçüsünde belirlenen öncelikler uyarınca devralınacaktır.

B) 2. STRATEJİK BOYUT (VİZYON B)

Stratejik Amaç I- Emniyet Teşkilatının yapılanması, hantallık ve yetersizliğe meydan vermeyecek biçimde dizayn edilecektir.

Stratejik Hedef 1- Emniyet Teşkilatındaki iş yükünün gerektirdiği teşkilatlanma standartları tespit edilecektir.

Stratejik Hedef 2- Emniyet Teşkilatı iş yükünün gerektirdiği teşkilatlanma standartlarına göre örgütlenecektir.

C) 3. STRATEJİK BOYUT (VİZYON C)

Stratejik Amaç I- İş gereklerine uygun personel istihdamı sağlanacaktır.

Stratejik Hedef 1- Her birim için, o birimde görev alacak personelin sahip olması gereken nitelikler tespit edilecektir.

Stratejik Hedef 2- Her personelin sahip bulunduğu nitelikler karşılaştırmayı sağlayacak biçimde ölçülecektir.

Stratejik Hedef 3- Gereken nitelikler ile mevcut personelin nitelikleri, atama ve görevlendirmelerde ağırlıklı olarak kullanılacaktır.

Stratejik Hedef 4- Değişen koşullar uyarınca getirilen yeni görevler nedeniyle değişik niteliklere olan ihtiyacı gözlemleyen, buna göre gerekli uyarlamaları yapan kurumsal bir mekanizma (görev verilen birim) oluşturulacaktır.

Stratejik Amaç II- Birimlerin iş yüklerine uygun sayıda personel istihdam edilecektir.

Stratejik Hedef 1- Her birim çeşidi için, personel sayısı / iş yükü oranı tespit edilecektir.

Stratejik Hedef 2- Personel sayılarına ilişkin standartlar, atama ve kadro planlamalarında esas alınacaktır.

D) 4. STRATEJİK BOYUT (VİZYON D)

Stratejik Amaç I- Personele, hizmetin (misyonun) verimli, etkin ve kaliteli biçimde yapılabilmesi için gerekli olan ve gelecekte ihtiyaç duyacağı nitelikler kazandırılacaktır.

Stratejik Hedef 1- Görevin gerektirdiği veya gerektireceği nitelikler ile mevcut personelin nitelikleri arasında açıklar belirlenerek, Emniyet Teşkilatının eğitim faaliyetine ihtiyaç duyduğu konular ve eğitilmesi gereken personel sayısı belirlenecektir.

Stratejik Hedef 2- Belirlenen konularda, ihtiyaç duyulan birimlerde çalıştırılacak personele; eğitim verilecek veya belirlenen konuda eğitimli personel sağlanacaktır.

Stratejik Hedef 3- Birimlerde nitelikli personel açığından kaynaklanan yetersizlikler giderilecektir.

Stratejik Amaç II- Emniyet Teşkilatı, misyon ve değerleri ile güdüleme araçları uyumlaştırılacaktır.

Stratejik Hedef 1- Emniyet Teşkilatında çalışmanın, -personelin kapasitesinden azami biçimde faydalanmaya, nitelikli insanların Emniyet Teşkilatına girişlerini özendirmeye, nitelikli personelin ayrılmasını engellemeye yönelik olarak- insanlara onur ve memnuniyet hissi vermesini sağlayıcı düzenlemeler yapılacaktır.

Stratejik Hedef 2- Personelin, değerler çerçevesinde misyonun gerçekleştirilmesine odaklanması sağlanacaktır.

Stratejik Hedef 3- Personelin, halkın güven ve memnuniyetini kazanmaya özel önem vermesi sağlanacaktır.

E) 5. STRATEJİK BOYUT (VİZYON E)

Stratejik Amaç I- Emniyet Teşkilatının mali kaynakları, bütünüyle kontrol edilebilir hale getirilecektir.

Stratejik Hedef 1- Emniyet Teşkilatının mali kaynak, ihtiyaç ve harcamalarını bir bütünlük içinde, güncel olarak gösteren yapı oluşturulacaktır.

Stratejik Amaç II- Emniyet Teşkilatının mali kaynaklarının etkin biçimde harcanmasına ilişkin mekanizmalar oluşturulacaktır.

Stratejik Hedef 1- Emniyet Teşkilatının mali kaynaklarının, misyonunun

gerçekleşmesine doğrudan katkı sağlayacak alanlara öncelik verilerek dağıtımı sağlanacaktır.

Stratejik Hedef 2- Harcamaların maliyet/fayda, maliyet/etkinlik analizleri çerçevesinde yapılması sağlanacaktır.

Stratejik Hedef 3- Kaynakların öncelikler ve etkinlik uyarınca sarfını sağlamak üzere gerekli mevzuat, kontrol ve güdüleme araçları uygulamaya sokulacaktır.

F) 6. STRATEJİK BOYUT (VİZYON F)

Stratejik Amaç I- Suçların önlenmesinde etkili olan teknolojiler kullanılacaktır.

Stratejik Hedef 1- Suç tip, yer ve sayıları değerlendirilerek, önleyici nitelikte teknik ve projeler geliştirilecek ve uygulanacaktır.

Stratejik Amaç II- Suçların önlenmesine doğrudan veya dolaylı katkı sağlayabilecek kişi ve kuruluşlarla işbirliği yapılacaktır.

Stratejik Hedef 1- İnsan ve toplulukların tutum ve davranışları üzerinde etkili olan/olabilecek kişi ve kurumlar tespit edilecek, gerekli iletişim ortamı oluşturulacak ve suçların önlenmesine katkı sağlayacak biçimde işbirliği yapılacaktır.

Stratejik Amaç III- Teşkilat, işlenen suçlarla daha iyi mücadele edilebilmesini sağlayacak biçimde yapılanacaktır.

Stratejik Hedef 1- İşlenen suçlar analiz edilerek tip, sayı ve yerleri belirlenecek, Emniyet Teşkilatı saptanan bu verilere göre, suçla daha iyi mücadele etmek amacı ile örgüt yapısını esnek, uyum sağlayıcı hale getirecektir.

Stratejik Amaç IV- Aydınlatılmış suç sayısı artırılacaktır.

Stratejik Hedef 1- Polisin, suçların aydınlatılmasına yönelik uzmanlığı, teknik alt yapısı, toplumsal destek ve motivasyonu güçlendirilecektir.

Stratejik Amaç V- Polisin yaptığı suç soruşturma işlemlerinde gecikme önlenecektir.

Stratejik Hedef 1- Polisin yaptığı suç soruşturmasında meydana gelen gecikmeler tespit edilecek, gecikmeleri düzeltici tedbirler uygulamaya sokulacaktır.

Stratejik Amaç VI- Polisin vatandaşlara sunduğu (kolluk görevi dışındaki) kamu hizmetlerinde bürokratik işlemler azaltılacaktır.

Stratejik Hedef 1- Kamu hizmetlerinin sunumunda, müşterilerden talep edilenler azaltılacaktır.

Stratejik Amaç VII- Polisin vatandaşlara sunduğu (kolluk görevi dışındaki) kamu hizmetlerinde kalite artırılacaktır.

Stratejik Hedef 1- Kamu hizmetlerinin sunumunda, müşterilerin memnuniyeti

artırılacaktır.

Stratejik Amaç VIII- Polisin dış müşterilere sunduğu (kolluk görevi dışındaki) kamu hizmetleri daha hızlı gerçekleştirilecektir.

Stratejik Hedef 1- Polisin dış müşterilere sunduğu hizmetlerde harcanan süreler tespit edilecek, harcanan zamanı azaltıcı tedbirler uygulamaya sokulacaktır

G) 7. STRATEJİK BOYUT (VİZYON G)

Stratejik Amaç I- Emniyet Teşkilatının çevresi sistematik ve sürekli biçimde analiz edilmesi, gelişmelerin izlenmesi ve geleceğe yönelik projeksiyonların üretilmesine dayalı, proaktif olma ve çabuk uyuma yönelik tedbirler hayata geçirilecektir.

Stratejik Hedef 1- Emniyet Teşkilatının çevresi sistematik ve sürekli biçimde analiz edilecektir.

Stratejik Amaç II- Emniyet Teşkilatı çevreyle ilişkilerinde proaktif ve çabuk uyum sağlayan bir yapıya kavuşacaktır.

Stratejik Hedef 1- Sürekli çevre analizlerini yapacak, harekete geçecek veya çabuk uyum sağlayacak birimlerin boşluk ve aksaklığa meydan vermeyecek biçimde yapılandırılması sağlanacaktır.

H) 8. STRATEJİK BOYUT (VİZYON H)

Stratejik Amaç I- Emniyet Teşkilatının, görevlerini ifa ederken bilgiden tam olarak faydalanmasını sağlayan mekanizmalar oluşturulacaktır.

Stratejik Hedef 1- Emniyet Teşkilatı birim ve yöneticilerinin görevlerini yaparken hangi bilgilere ne biçimde ihtiyaç duyduklarını ortaya koyan bilgi ihtiyaç analizi yapılacaktır.

Stratejik Hedef 2- Emniyet Teşkilatının bilgi iletişim sistemi; bilgi arz ve taleplerini kullanılmaya hazır olarak buluşturacak biçimde dizayn edilecektir.

Stratejik Hedef 3- Bilginin etkin kullanımı sağlanacaktır.

I) 9. STRATEJİK BOYUT (VİZYON I)

Stratejik Amaç I- Üst düzey birim yöneticilerinin hizmetlerini daha iyiye götürmeye yönelik olarak, inisiyatiflerinin artırılması sağlanacak, belli standartlar çerçevesinde yerinden yönetim, merkezden denetim ilkesi uygulamaya sokulacaktır.

Stratejik Hedef 1- Üst düzey yöneticilerinin yetki ve inisiyatif alanlarını içeren görev tanımları belirlenecektir.

Stratejik Amaç II- Üst düzey birim yöneticilerinin; üstlendikleri görevlerin gerçekleştirilme derecelerini gösteren objektif verilere bakılarak, ülke ve dünya standartları karşısındaki seviyeleri ortaya konulacaktır.

Stratejik Hedef 1- Yarışma alanları verilerinin toplanması, ölçmenin biçimi ve hesaplanması önceden açıklığa kavuşturulacak, nesnellik, doğruluk, hizmetin dengeli biçimde ölçülmesi sağlanacak, hizmette yarışma uygulamaya sokulacaktır.

Stratejik Amaç III- Hizmetteki yarışma sonuçlarını, üst düzey birim yöneticilerinin kişisel durumlarına yansıtacak düzenlemeler yapılacaktır.

Stratejik Hedef 1- Hizmet yarışında önde yer aldığı ölçülen üst düzey birim yöneticilerini onurlandırıcı düzenlemeler yapılacaktır.

Stratejik Hedef 2- Hizmet yarışında altlarda yer aldığı ölçülen üst düzey birim yöneticilerinin, bulundukları yerde istihdamlarıyla ilgili riskleri artırıcı düzenlemeler yapılacaktır.

İ) 10. STRATEJİK BOYUT (VİZYON İ)

Stratejik Amaç I- Hizmet ifa derecelerini ölçen objektif kriterler kullanılarak, birimler değerlendirilecek ve tedbir alınacaktır.

Stratejik Hedef 1- Birimlerin, diğer yerlerdeki aynı birimlerle hizmet ifa derecelerini temsil eden nesnel kriterlere göre karşılaştırma ve sıralaması yapılacaktır.

Stratejik Hedef 2- Sıralamaya göre ortalamanın altında kalan birimlerin durumları analiz edilerek, düzeltici tedbirler alınacaktır.

Stratejik Amaç II- Personelin terfiinde mesleki başarı ve kaliteyi ölçen nesnel kriterler temel alınacaktır.

Stratejik Hedef 1- Personelin nitelik ve mesleki kalitesini ölçen karşılaştırılabilir sayısal kriterler belirlenecektir.

Stratejik Hedef 2- Kriterlerin toplam değerleri, personelin terfiinde ağırlıklı olarak belirleyici olmasına dair mevzuat ve diğer düzenlemeler yapılacaktır.

Stratejik Hedef 3- Değişen koşullar ve geri bildirim çerçevesinde, döngüsel süreci devam ettirecek kurumsal yapılar oluşturulacaktır.

K) 11. STRATEJİK BOYUT (VİZYON K)

Stratejik Amaç I- Stratejik bilginin tam ve güncel biçimde toplandığı, misyon çerçevesinde sürekli değerlendirildiği, yeni stratejilerin geliştirildiği, karar merkezlerine sunulduğu, gerekli personel ve alt yapıya sahip kurumsal yapılar oluşturulacaktır.

Stratejik Hedef 1- Emniyet Genel Müdürlüğünün Merkez Teşkilatında Strateji Kurulu ve Birimi (Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı kuruldu) ile Taşra Teşkilatında Ar-Ge birimleri kurulacak ve bu birimlerde gerekli nitelikleri taşıyan personel görevlendirilecektir.

Emniyet Teşkilatının vizyonu doğrultusunda belirlenen bu stratejik amaç ve hedeflere nasıl ulaşılacağı ile ilgili faaliyetler de belirlenmiş ve stratejik plan taslağında ayrıntılı olarak gösterilmiştir.211