• Sonuç bulunamadı

Planlanan hedeflere ulaşabilmek için yapılacak faaliyetlerin ve tahsis edilecek kaynakların ayrıntılı dökümünün yapıldığı, yer ve zamanlarının belirlendiği, kim tarafından yapılacağının, önceliklerin belirlendiği detaylı metinler hazırlanır. Bunlara, proje veya detaylı planlar da denir. Stratejik plan hiyerarşisine bağlı kalarak bizzat uygulayıcıların yapacağı işleri belli eder. Örgüt içi ve dışı direnmelerle nasıl mücadele edileceği, diğer örgütlerin işbirliğinin nasıl sağlanacağı, ne gibi olumsuzluklarla karşılaşılabileceği, bu durumda hangi eylemlerde bulunulacağı, olumlu ve olumsuz gelişmelerde, kapasite ve bütçe ile ilgili gereksinimlerde örgütün uyum ve direncinin yeterli olup olmayacağı gibi konular da planlama, strateji ve lojistikle ilgili önemli konulardır.129

Hedeflerin ortaya konmasındaki temel amaç stratejik amaçların yerine getirilme sürecinin ne şekilde formüle edileceğinin ortaya konulmasıdır. Bu aşamada kuruluş bir önceliklendirme yapmak zorundadır. Önceliklendirilerek sıralanan ve sorumlu birimler tarafından tanımlanan hedefler açıklandıktan sonra, bu hedeflere ulaşmak için gerekli olan faaliyetler ve projeler bir öncelik sırası dâhilinde bu aşamada ele alınır. Önceliklendirme yapılırken; kuruluşun yetki alanı dâhilinde, kalkınma planları, yıllık programlar, bölgesel programlar, hükümet programları, ekonomik programlar varsa özel düzenlemeler başta olmak üzere politika oluşturulması sürecinde tanımlanan belgeler de esas olarak alınacaktır. Önceliklendirmede, ayrıca sürdürülebilirlik, etkinlik, verimlilik, etki düzeyi ve uygunluk ilkeleri de göz önünde bulundurulacaktır. Kuruluşlar stratejik planlarını hazırlarken mevcut bütçe şartlarına göre plan hazırlamayacak, aksine hazırlayacakları stratejik planları doğrultusunda bütçelerini belirleyeceklerdir. 130

Faaliyet ve projelerin oluşturulmasında ve uygulanmasında kuruluşun göz önünde bulundurması gereken temel faktörler şu şekilde sıralanabilir:

129 Güner, a.g.m., s. 67. 130 DPT, a.g.e., ss. 30-31.

• Birbirleriyle etkileşim içinde olan faaliyet ve projeler doğru olarak yerine konulmalı ve zamanlaması yapılmalıdır.

• Her bir uygulama belirli bir hedefe yönelik olmalıdır. • Diğer proje ve hedefler ile çakışmamalıdır.

• Kuruluş faaliyet ve projelerini oluşturma ve uygulamada yalnız bugünü ve mevcut durumu değil, orta ve uzun vadeli beklentileri ve değişimleri de hesaba katacak bir yaklaşımı benimsemelidir. Ancak, kısa vadeli ya da yıllık uygulamaların aksaması veya başarısızlığının tüm uygulama stratejisini olumsuz etkileyeceği de unutulmamalıdır.

• Uygulama stratejisi oluşturulurken, proje ve faaliyetleri gerçekleştirecek birimler belirlenmeli ve gerekli yetki ve sorumluluklar açık olmalıdır.

• Faaliyet ve projeler uygulanırken diğer kurum ve kuruluşlar ile ilgili taraflar arasında işbirliği ve koordinasyon oluşturulması önem arz etmektedir. Uygulamada karşılaşılan güçlüklerin giderilmesine yönelik tedbirlerin alınmasının hedeflere ulaşılmasında önemli bir faktör olduğu unutulmamalıdır.131

2.7.1. Faaliyetlere Örnekler

2.7.1.1. Denizli İl Özel İdare Müdürlüğü’nün Faaliyetlerinden Örnekler:132 Faaliyet 1.1.1: İlgili kurum ve kuruluşların yanı sıra, temelde çiftçilerin mahallinde bilinçlendirilmesi amacını taşıyan ve 2004 yılında başlatılan Köy Merkezli Tarımsal Üretime Destek Projesinin kapsam ve içeriğinin genişletilerek, daha geniş bir kitleye hitap etmesi sağlanacaktır.

Faaliyet 1.2.1: Köy Hizmetleri görev alanında, planlama dönemi süresince 960 ha alanda yer üstü sulaması, 1840 ha alanda yer altı sulaması ile 3 adet sulama göleti (Güney-Çamrak 55 ha, Tavas-Kızılcabölük 130 ha, Tavas-Seki 250 ha.) tamamlanarak toplam 3235 ha alan sulamaya açılacaktır.

Faaliyet 1.2.2: DSİ tarafından sulamaya açılan 107.300 ha (brüt) alana ilave olarak, Acıpayam İlçesinde halen inşaatı devam eden sulama projelerinin 5 yıllık planlama

131 DPT, a.g.e., ss. 32-33. 132 DİÖİMM stratejik planı.

dönemi içersinde tamamlanması ile 8.300 ha (brüt) alan sulamaya açılacak, sulanan ve sulamaya açılacak olan bu alanlarda ürün planlaması yapılacaktır.

2.7.1.2. Karayolları Genel Müdürlüğü’nün Faaliyetlerinden Örnekler:133 Hedef 1.1.: 2010 yılına kadar yol ağımızda, kar ve buzla mücadele uygun malzeme ve ekipman kullanılarak yapılacaktır.

1. Malzemeler ile ilgili standartlar bir yıl içerisinde tamamlanacaktır.

2. Üç yıl içerisinde standartları belirlenen malzeme kullanımına başlanacaktır.

3. Her yıl kar mücadelesi çalışmaları için gerekli malzemeler temin edilecek ve depolanacaktır

4. Kar mücadelesinde çalıştırılacak makine parkının yenilenme ve dengelenmesi 3 yıl içinde tamamlanacaktır.

5. Her yıl kar mücadelesi başlangıcında yedek parça satın alınması yapılacak, makine- teçhizat onarımı yapılarak yerlerine konuşlanacaktır.

Hedef 1.2.: Yol bakım, onarım ve trafik güvenliği hizmetlerinin standartları her mevsimde konforlu ve güvenli ulaşımı sağlayacak şekilde yükseltilerek 5 yıl içerisinde müşteri memnuniyeti %20 artırılacaktır.

1. Yıllık yol bakım birim fiyatları ile ağımızdaki yol uzunluğunun çarpımından az olmamak üzere her yıl bakım ödeneği ayrılacaktır.

2. Her yıl trafik işaretleme malzemeleri yeterli miktarda temin edilerek depolanacaktır. 3. 5 yıl içerisinde tüm yolların yatay ve düşey işaretlemeleri tamamlanacak, her yıl %25’i onarılacaktır.

4. Bakım hizmetleri ve doğal afet gibi işlerde çalıştırılacak makine parkının yenilenme ve dengelenmesi 3 yıl içinde tamamlanacaktır.

5. Asfalt Sathi Kaplama yolların her yıl üçte biri yenilenerek onarılacaktır.

6. Bakım ihalelerinin 5 yıla kadar sari olacak şekilde yapılmasına yönelik yasa değişikliği teklifi 2 yıl içerisinde yapılacaktır.

7. Ağırlık kontrol istasyonlarının yapımı 2 yıl içersinde tamamlanacak ve yedi gün yirmi dört saat esasına göre işletilmesine başlanacaktır.

8. Her yıl 1,5 milyon taşıtın ağırlık kontrolü yapılacaktır.

9. Her yıl ortaya çıkacak sel ve heyelanlardan doğan hasarlar onarılacaktır.

10. Ağımızda olmayan turistik yolların yapım bakım ve onarımı; ilgili Bakanlığın sağlayacağı ödenekler ve öncelikleri doğrultusunda yapılacaktır.

11. Otoyollarda üstyapı iyileştirilmesi ve büyük onarımlar zamanında yapılacaktır. 12. Mevcut otoyollardaki viyadük ve köprülerin onarımı ve güçlendirilmesi 3 yıl içinde tamamlanacaktır.

13. Yol bakım hizmetlerinin yürütüleceği tesislerin her yıl bakımı onarımı yapılacak, ortaya çıkacak yeni ihtiyaçlar program dâhilinde inşa edilecektir.