• Sonuç bulunamadı

Perakende, tüketiciye ürün ve servis akışını içeren tüm aktiviteleri üstlenmektedir. Çoğu perakende satışlar perakende mağazalarda olmasına rağmen, bilgisayarları, telefon, posta satışı gibi aktiviteleri kapsar. Sayı olarak üretici ve toptancıdan fazladır. Perakende pazarlar, kanal üyeleri ve nihai tüketiciler arasındaki bağlantı noktalarına hizmet eder. Perakendeciler; lokasyonlara, stok saatlerine, tezgahtarların kalitesine, stok harcamalarına, ürün seçimine ve geri dönüş politikalarındaki faktörlere karar verirler. Büyük ve küçük perakendecilerin her ikisi de, ana kanal aktivitelerini (zaman, yer ve mülkiyet yararları) yaratmada fayda gösterir (Boone ve Kurtz, 1998).

Perakendeciler, kendi kanallarındaki müşteriler ve pazarlamacıların her ikisi gibi hareket eder. Tüketicilere ürünleri pazarlar ve aynı zamanda toptancılardan ve üreticilerden satın alırlar. Kanallarındaki kritik bölgelerinden dolayı, perakendeciler önemli bir geri bildirim rolü oynar. Bilgileri, müşterilerden elde eder ve bilgileri üreticilere ve diğer kanal üyelerine ulaştırır. Boone ve Kurtz (1998) tarafından, perakendeci stratejileri aşağıdaki gibi belirtilmiştir.

1. Satış Stratejisi: Üreticiler ve toptan satıcılar gibi, bir perakendeci firmanın hedeflerine ve stratejik planlara bağlı olarak pazarlama stratejisi geliştirir. Perakendeci, çevresel etkenleri kontrol eder ve pazarlama fırsatlarını ve baskılarını tanıtmak için kendi gücüne ve zayıflıklarına değer biçer. Bir perakendeci, pazarlama stratejisi sürecinde iki temel adımlar üzerindeki pazarlama kararlarına bağlıdır. Đlk olarak hedef kitleyi seçer ve sonra, seçilmiş hedef kitleyi memnun etmek için bir perakende satış karışımı geliştirir. Bu karışım, arzulanan bir perakende imajını, mağazayı algılamasını, alışveriş yapılmadaki tecrübesini, perakende satış imajını, mağazanın ekonomisi veya prestij kimliği hakkında bilgi verir.

Pazar Hedefi: Bir perakendeci, bir pazar hedefi seçerek pazarın stratejisini belirler.

Hedefin potansiyel ölçütü ve karı, bu kararı etkiler. Bazen bu süreç perakendecinin pazarın ihtiyaçlarını daha iyi karşılamak için birçok kez hedef analiz edilmelidir.

Hedef pazarı tanımladıktan sonra; bir perakendeci, seçilmiş müşterileri mağazalara çekmek için pazarlama stratejileri geliştirmeli. Takip eden kısımlar, farklı stratejileri geliştirerek perakende satış imajı (Tüketicilerin bir mağazayı algılaması ve sağlanan alış

veriş tecrübesidir) oluşturur.

2. Ürün Stratejisi: Bir perakendecinin ticari ürün stratejisi, satışa çıkarılacak ticari ürün hakkındaki kararlara rehberlik eder. Başarılı bir ticari ürün karışımını geliştirmek için, birçok öncelikleri zihninde tartmalı. Önce, hedeflenen pazarın ihtiyaçlarını ve tercihlerini göz önündü tutmalıdır. Ürün, bir perakendecinin rekabet koşullarında en önemli aracıdır. Perakendeci, her ürünün karlılık çizgisini ve kategorisini göz önünde tutmalı.

Pazar araştırması; perakendecilerin ticari stratejilerini perakendecilere açıklamaya sık sık yardım eder. Giderek, perakendeciler, pazar araştırmasını tasnif (Bir perakendecinin, doğru ürünleri, doğru yer ve zamanda doğru müşteriye önermesindeki çabası) yönetimidir. Araştırma, ürün ihtiyacını belirlemek, tüketici hakkında bilgi toplamak ve gelecek için tahmin yapmak amacı ile yapılır.

3. Müşteri Servis Stratejisi: Bir perakendeci, dükkan sahibi için çeşitli müşteri servisleri sağlar. Bir perakendecinin müşteri servis stratejisi, firmanın hangi servisi önereceğini açıkça belirtmeli. Bu kararlar birçok şarta bağlıdır: mağaza genişliği, çeşidi ve bölgesi; ticari mal tasnifi; rekabetçiler tarafından önerilen servisler; müşteri beklentileri ve finanssal kaynaklar.

Her müşteri servisinin en temel tarafsız özelliği, hedef müşterileri elinde tutması ve müşterileri çekmesi üzerinde yoğunlaşmasıdır. Đstirahat salonları ve kafe gibi bazı servisler, alışveriş yapan müşterilerin konforunu artıran özelliklerdir. Perakendeciler, alışveriş yapmayı daha kolay, daha uygun ve daha hızlı hale getirmek ve müşterileri çekmek içindir. Bir müşteri hizmet stratejisi ayrıca, bir ticari mal çizgisinde oluşan ihtiyacı kurmaktaki gayretleri destekleyebilir.

4. Fiyat Stratejisi: Fiyatlar, bir perakendecinin tüketicilerin algılamalarında önemli bir rol oynar. Fiyatlar, bir perakendecinin pazarlamadaki nesnelliğini ve politikalarını yansıtır. Fiyat, ayrıntılı bir rekabet stratejisinin önemli bir parçasıdır

Bir perakendecinin zammı, potansiyel müşteriler arasındaki kendi imajı üzerinde önemli bir etkiyi ortaya koyar. Ek olarak, zam müşterileri çekmede perakendecinin yeteneğini etkiler. Pazarlamacılar, tüketicilere verilen bir ürün için ödeyecekleri miktarların yargılamalarına bağlı olarak fiyat belirlemesi yaparlar.

Perakendeci için fiyat rekabet ortamında önemli bir stratejidir. Tüketiciler alışverişlerinde önem verdikleri değerler arasında fiyat seçici bir kavramdır. Fiyatların, ne perakendeciyi zarara uğratacak kadar az, ne de tüketiciyi uzaklaştıracak kadar çok olması uygundur. Ayrıca son yıllarda perakendecilik raflarında yer almak, üretici firmalar için önemli bir değer olup, mağazalara büyük miktarlarda indirim yapılmaktadır. Rekabet koşullarda ise perakendeciler tercih edilirliklerini artırmak için bu indirimleri ürünlerine yansıtır.

5. Yer-Dağıtım Stratejisi: Perakendecinin finanssal kaynaklarını, hedef marketin özelliklerini ve satılan malın çeşidini içeren birçok karara bağlıdır. Son yıllarda birçok perakende satış mağazaları doymuş hale gelmeye başladı. Sonuç olarak, bazı perakendeciler kendi bölgesel stratejilerinin yeniden değerlendirdiler. Bir zincir, satış ve kar hedeflerine ulaşamayan mağazalarını kapatabilir. Perakendecilerin, yer seçimi ilk aşamada sonrası için her yönüyle

düşünülmesi gereken stratejisidir. Mağazanın nereye açılacağı hem tüketici, hem de ürün alımı için önemlidir.

6. Promosyon Stratejisi: Perakendeciler, mağazaların imajını kurmak ve müşterileri motive etmek için çok çeşitli promosyon tekniği uygularlar. Promosyon çabaları sayesinde, perakendeciler kendi mağazaları hakkında, ürün seçiminde ve fiyatlar hakkında iletişim kurarlar. Ayrıca promosyonlar, müşterileri ikna etmede, motive etmede ve müşteri sadakatini kurmada, perakendecilere yardım eder. Ulusal perakende satış zincirleri, gazetelerde, radyolarda ve TV’lerde ilanlarının yer alması için büyük ilan bütçeleri harcarlar. Birçok perakende satış zincirleri, bölgesel Pazar gazetelerinin içine ilan sirkülerini sokarak mağazalarının promosyonunu yaparlar. Birçok perakendeci, promosyonlarına direkt hedef etmek için kendi müşterilerinin bilgi verilerine girer.

Bir perakende satıcı, müşterileri satın almaya teşvikte ve bir mağazanın imajında önemli bir rol oynar. Bir bilgi kaynağı olarak hizmet etmek, bu personel üyesine kredi politikaları, indirimler, satışlar, teslimat terimler hakkında büyük ve yaygın bir bilgi kazandırmalı. Mağaza satışlarını artırmak için, satıcı, müşterinin ihtiyaçlarını satan mağaza müşterilerini ikna etmelidir.

Ayrıca, tüketici ihtiyaçlarını belirlemek ve ona göre ürün seçmek, satın alma işlemini gerçekleştiren perakendecinin memnun olup olmadığını kontrol etmek, eğitimli ve bilgili bir personel ile tüketicilere bilgi vermeli ve tüketicilerin ihtiyaçlarını ve isteklerini sürekli takip etmelidir. Bunlar dışında iyi bir mağaza atmosferi oluşturmak perakendecilerin stratejileri arasındadır. Bir mağazanın, mimari dizaynı, camlarının görüntüsü ve girişini içeren dış görünüşü, perakendeciyi hedef pazara çekmede yardımcı olur. Mağazanın iç dekoru, perakendecinin imajını tamamlaması gerekir ve müşterilerin ilgilerine cevap vermesi gerekir.

Đç atmosfer, mağazanın düzenini, mal sunumunu, rengini, sesini ve temizliği gibi elementleri içerir.