• Sonuç bulunamadı

Osmaniye‟nin UlaĢım Olanakları

2.1. Doğal Faktörler

2.2.7. Osmaniye‟nin UlaĢım Olanakları

Mal ve hizmetlerin taĢınması Ģeklinde tanımlanabilecek ulaĢım ekonomik ve sosyal geliĢimin temel unsurlarındandır (Doğanay, 2011: 401). UlaĢım ağı geliĢmiĢ, kolayca ulaĢılabilir bir merkezde genelde ekonomik özelde de sanayi geliĢmiĢtir. Sana- yisi geliĢmeyen bir merkezde ise diğer faktörlerin oluĢturduğu dezavantajlar ortadan kaldırılınca mutlaka sanayi geliĢecektir. Çünkü günümüz modern sanayisinin en önemli özelliklerinden birisi çok miktarda ham madde tüketmesi ve o oranda da mamul madde üretilmesidir. Hem ham maddelerin hem de mamul maddelerin taĢınmasının yanı sıra ihtiyaç duyulan uygun ve nitelikli iĢ gücünün kolayca taĢınması tamamıyla ulaĢım ağı- nın geliĢmesine bağlıdır. Bu nedenle sanayi kuruluĢlarının geneli ana ulaĢım yollarının çevresine veya yakınlarına kurulmuĢtur (Doğanay, 2011: 401).

Osmaniye'de de sanayinin geliĢmesini kolaylaĢtıran nedenlerin baĢında coğrafi konumun uygunluğu ve ulaĢımın kolayca sağlanmasıdır. Osmaniye, ulaĢım olanakları açısından oldukça avantajlı bir konuma sahiptir.

Osmaniye ve yakın çevresi tarihi çağlardan bu yana ulaĢım olanakları açısından elveriĢli bir coğrafi konuma sahiptir. Osmaniye, Akdeniz Bölgesi'nin Özellikle de Akdeniz bölgesinin metropolü Adana‟nın, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri ile Ortadoğu‟ya açıldığı bir kavĢak yeridir. Bu özellik Osmaniye‟nin sit ve sitüas- yonundan ileri gelmektedir. Gerçekten, Akdeniz Bölgesinde doğu batı doğrultulu yüksek sıra dağlar arasında kalan Bahçe ve Nurdağı geçitleri bölgeyi iç kesimlere bağlayan önemli geçit alanlarıdır.

Osmaniye Kuzeyde Toros Dağları, Doğuda ise Nur Dağları arasında yer alan Çukurova subsidans delta ovasının yukarı kesiminde yer alır ve bu özelliğiy- le, yani yüksek Anadolu yaylasına geçiĢi sağlayan doğal koridorların içine yerleĢ-

miĢ bulunan pek çok yolun baĢka alanlara açıldığı bir alanda yer alması nedeniyle olağanüstü bir değer taĢır. Osmaniye ve yakın çevresindeki doğal koridorlardan birisi, Bahçe geçidinin doğuya doğru devamı olan Nurdağı oluğudur. Bu geçit ve oluk Antik bir eĢikle daha doğudaki Gaziantep platosu ile Pazarcık, GölbaĢı ve Ekenek oluğuna açılmakta ve Akdeniz ile doğu arasında önemli bir geçiĢ alanı olma özelliği taĢımaktadır. Günümüzde Osmaniye kenti bu ulaĢım sisteminin gü- ney kenarındaki alçak ovalar üzerinde yer almaktadır. Osmaniye çevresini dıĢ dünyaya bağlayan diğer koridor ise, Pozantı- Niğde karayoludur. Bu yol Osmani- ye‟yi baĢkent Ankara‟ya ve Ġstanbul ile Ġzmir‟e bağlayan önemli bir geçit alanıdır.

2.2.7.1. Kara Yolu

Osmaniye‟nin Adana‟yla bağlantısını sağlayan D-400 yolu iki Ģeritli çift yoldur. Bunun yanında, Ülkemizin önemli ulaĢım arterlerinden olan Tarsus-Adana-Gaziantep ve Adana-Ġskenderun otoyolları da Osmaniye‟den geçmektedir. Akdeniz bölgesini Do- ğu ve Güneydoğu bölgesine bağlayan kara ve demir yolları araĢtırma sahamızdan geç- mektedir. Toplam karayolu ağı 402 km.dir. Bu karayolu ağının 66 km.si devlet yolu, 261 km.si il yolu ve 75 km.si de otoyoldur. Ġldeki toplam köy yolu 2.054 km.dir. Osma- niye, % 27.73 olan toplam asfalt yol oranına göre yapılan sıralamada 80 il arasında 40.ıncı sırada yer almaktadır ve bu oranın % 25.09 olarak gerçekleĢtiği Türkiye gene- linden daha iyi konumdadır. Bunun yanında il, toplam asfalt yol oranına göre Akdeniz Bölgesi genelinin (yüzde 33.63) altında yer almaktadır.

Organize sanayi bölgesinden sonra fabrika Ģeklindeki sanayi tesislerinin yoğun- laĢtığı iki ana alan bulunmaktadır. Bunlardan birincisi Adana karayolu çevresi ikincisi ise Kadirli karayolu çevresidir. Bu iki ana karayolu çevresinden uzaklaĢtıkça fabrika sayısı azalmakta ve atölye tipi sanayi tesisleri artmaktadır.

Osmaniye sanayisinde önemli yeri olan fıstık iĢletme tesislerinin 2 ana alanda yoğunlaĢtığı tespit edilmiĢtir. 1. si Adana yolu çevresi 2. si ise kadirli yoludur. Bu tesis- lerin ana yollara kurulmasının temel amacı ham Ģekilde olan fıstığın fabrikalara kolay ulaĢtırılmasıdır. Fıstık fabrikalarının hemen tamamının kendi taĢıma araçları bulunmak- ta ve fıstığı tarladan alıp fabrikaya taĢımaktadır. UlaĢım ücretlerinin düĢmesi ve kendi imkânlarıyla fıstığı taĢıyanların tesise kolay ulaĢabilmesi için fabrikaların anayolların kenarlarına kurulması önemsenen bir durumdur. Ayrıca ülkemizin her bölgesine mamul

maddenin taĢınması ve alıcıların tesislere kolayca ulaĢabilmesi de karayolu kenarlarının seçilmesinin nedenlerindendir.

Ürettiği malları Ortadoğu‟ya pazarlayan tesisler karayolunu kullanmaktadır. En fazla kullanılan karayolu taĢıma araçları tır ve kamyonlardır.

2.2.7.2. Demiryolu

Osmaniye‟deki demiryolu ağı 60 km.dir. Demir yolu ağı ile Mersin ve Ġskende- run limanı ile iç kesimdeki bölgeler arasındaki bağlantıyı sağlamaktadır. AraĢtırma sa- hasındaki demiryolunun standardı ülkemizin diğer yerlerinde olduğu gibi modernize edilmediğinden oldukça düĢüktür. Buna rağmen sanayiye olan katkısı yadsınamayacak düzeydedir. Demiryolu özellikle hammaddenin taĢınmasında daha faydalı olmaktadır.

Demiryolu Osmaniye‟nin en önemli sanayi alanı olan organize sanayi bölgesine kadar döĢenmemiĢtir. Demiryolu ulaĢımının ucuzluğu dikkate alınırsa bu durumun or- ganize sanayi bölgesini olumsuz bir Ģekilde etkileyeceği açıkça görülebilecektir. En kısa sürede demiryolu ağının organize sanayi bölgesine kadar ulaĢtırılması gerekmektedir.

2.2.7.3. Denizyolu

Küresel ticaretin büyük bir kısmı deniz yolu ulaĢımıyla yapılmaktadır. Bunun nedeni deniz ulaĢımının ucuz olmasından dolayı sanayi ürünlerinin maliyetini düĢürme- sidir. Deniz yolunu kullanabilen bölgelerin rekabet gücü daha fazladır. Ülkemizde deniz ulaĢımını kullanabilen Ġstanbul, Ġzmir, Mersin, Ġskenderun vb. merkezlerde sanayi çev- relerine göre daha fazla geliĢmiĢtir. AraĢtırma sahası olan Osmaniye‟nin kendisine ait limanı bulunmamaktadır.

Organize sanayi bölgesi Ġskenderun körfezinin kuzey kıyılarına yakın bir yerde kurulmuĢtur. Mersin ve Ġskenderun limanlarına yakın olması elbette avantajlı bir durum oluĢturmuĢtur. Ancak deniz ulaĢımından tam faydalanmak için mutlaka müstakil bir limana ihtiyaç bulunmaktadır. Osmaniye Organize sanayi Bölge‟sinin en büyük kuru- luĢlarından olan Tosçelik liman inĢa etme teklifi sunmuĢtur. Limanın inĢa edilmesi ha- linde bölgenin Ġskenderun ve Mersin limanına olan bağımlılığı sona erecektir. Liman inĢa edildikten sonra demir ve karayolları ağlarıyla organize sanayi bölgesine bağlan- malıdır.

Ġskenderun limanına yakınlığı da gerek hammaddelerin Osmaniye ye kolayca ta- Ģınmasına gerekse üretilen mamul maddelerin deniz yoluyla uzak pazarlara ulaĢmasını

kolaylaĢtırarak özellikle ana metal ve metal eĢya sanayisinin geliĢmesine katkıda bu- lunmaktadır.

Demir çelik sanayisi 70 ülkeye ihracat yapmaktadır. Demir çelik ürünlerinin ih- raç edildiği ülkelerin bazıları ABD, Avustralya, Ġngiltere ve Türk Cumhuriyetleri‟dir. Bu nedenle deniz ulaĢımını en fazla kullanan sektör demir çelik sektörüdür. Demir çelik sektöründen 3 tesis deniz ulaĢımını kullanmaktadır. Yurt içindeki ulaĢım ise karayolu ile sağlanmaktadır..