• Sonuç bulunamadı

Ortaöğretim Kurumları ve Toplam Kalite Yönetimi Uygulamaları

Bu kurumların amacı, öğrencileri ortaöğretim seviyesinde asgari genel kültüre sahip, toplumun sorunlarına duyarlı, ülkenin ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmasına katkıda bulunacak bireyler olarak yetiştirmek ve yükseköğretime hazırlamaktır.

Ortaöğretim Kurumları Milli Eğitim Bakanlığı Merkez Teşkilatına Ortaöğretim Genel Müdürlüğü, Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü, Ticaret ve Turizm Genel Müdürlüğü, Öğretmen Yetiştirme ve Eğitim Genel Müdürlüğü, Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Özel Öğretim Genel Müdürlüklerine bağlı olarak Ortaöğretim Kurumlarına sınavlı ya da sınavsız öğrenci alan kurumlardır.

MEB diğer eğitim kurumlarında olduğu gibi TKY uygulamaları ile ortaöğretim kurumlarında da tüm paydaşlar ile ortak kurum kültürü oluşturmayı amaçlamaktadır. Yine diğer eğitim kurumlarında olduğu gibi orta öğretim kurumlarında da TKY Uygulamaları MEB’in belirlediği işlem basamakları çerçevesinde uygulanmaktadır. Bu işlem basamakları ise şöyledir:

1. Okul Gelişim Yönetimi Ekibi (OGYE) Oluşturulması: Okullar TKY Uygulama Kurulları Çalışma Kılavuzundaki açıklamalar doğrultusunda mart ayı itibariyle OGYE’lerini oluştururlar. Seçimle belirlenecek üyeler ikinci kanaat dönemi öğretmenler kurulunda belirlenir. Oluşturulan OGYE ilk toplantısında TKY Uygulama planını hazırlar. Bu uygulama planı TKY Uygulamalarına ilişkin işlem basamakları ve zaman çizelgesini içerir. Okullar mart ayı itibariyle 15 aylık olarak on iki işlem basamağının zamanını planlar. OGYE'nin okul dışı üyeleri yalnızca genel planlama (Stratejik planlama, orta vadeli gelişim planı, yıllık gelişim planı) toplantılarına katılır (Okul Gelişim Modeli Kitabı).

2. Okul (O) Temsilcisinin Belirlenmesi: Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel müdürlüğünün 18.06.2001 gün ve 14/364-37500 makam onayı ve 23/07/2001 tarih ve 364/37554 sayılı yazısı ekinde yer alan MEB Taşra Teşkilatı TKY Uygulama Projesi doğrultusunda bir personel kurum temsilcisi olarak eğitim almak amacıyla belirlenir.

3. Okul Temsilcisinin Eğitimi: İl MEM tarafından 2001-2002 eğitim öğretim yılında her okul ve kurumdan bir temsilci yetiştirilmişti. Bu temsilcilerin, aldığı eğitimi kendi okul personeline verme ve TKY işlem basamakları uygulamalarını koordine eder. Eğer okul TKY uygulamaları yürümüyorsa ve bu, temsilciden kaynaklanıyorsa yeni bir kişi temsilci seçilir. Yeni seçilecek temsilcinin bu işe gönüllü olması beklenir. Bu yeni seçilen temsilcinin eğitilmesi için içle MEM’in düzenleyeceği eğitimlerden faydalanılır. Daha önceden seçilmiş ve eğitilmiş temsilcinin okul/kurum değiştirmesi ya da başka özel durumlarda yeni bir temsilci seçilerek il/ilçe milli eğitim müdürlüklerinin TKY eğitim fırsatlarından yararlandırır.

4. Okulun Stratejik Planının Hazırlanması ve Gelişim Hedeflerinin Belirlenmesi:

Okullar Mart-Haziran döneminde, diğer kurumlar Eylül-Aralık dönemlerinde, taşra teşkilatı öz değerlendirme çalışmaları paralelinde anket ve iş sonuçlarından da yararlanarak özel grup çalışmasıyla MEB Personel Genel müdürlüğünün 11.07.2002 gün ve 308-3654 sayılı yazısı ekinde yer alan “MEB taşra teşkilatı TKY uygulama projesi kılavuzu” içinde yer alan stratejik Plan Hazırlama Yönergesi doğrultusunda kurumun vizyon, misyon, ilke, değer, hedef ve stratejilerini belirler.

Stratejik plan iki yılda bir gözden geçirilir.

5. Öz değerlendirmenin Yapılması: Okullar 29.01.2002 gün ve 480/187 Valilik oluru doğrultusunda uygulamaya gören kılavuzdan, MEB kılavuzundaki eksikliklerle ilgili hükümlerle ilişkili faaliyetlerin gerçekleştirilmesinde yararlanacaklardır.

Anketleri ise 23.09.2002 gün ve 292 sayılı valilik oluru doğrultusunda uygulamaya konan örnek anketleri kurumlarına uyarlayarak uygulayacaklardı.

6. Öz değerlendirme Sonuçlarına Göre İyileştirmeye Açık Alanların Önceliklendirilmesi ve İyileştirme Ekiplerinin (Çalışma Grubu) Oluşturulması: Öz değerlendirme sonuçları doğrultusunda ortaya çıkan iyileştirmeye açık alanlar, önceliklendirilerek hedef cümleleri haline getirilecektir. Bu önceliklendirmede, çabuk iyileştirilebilecek olup kuruma en fazla yarar sağlayacak alanlar öncelikle dikkate alınmalıdır. Belirlenen öncelikli hedefler veya iyileştirmeye açık alanlardan ekip halinde çözülmesi öngörülenler doğrultusunda ekipler oluşturulacak ve ekip çalışmaları, Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 11.07.2002 gün ve 308-36548 sayılı yazısı ekinde yer alan “MEB Taşra Teşkilatı TKY Uygulama Projesi Kılavuzu” temel alınarak, kılavuzda yer alan problem çözme ekipleri

çalışma esasları ile burada açık olmayan işleyişte 11.01.2002 gün ve 480/166 Valilik oluru doğrultusunda uygulamaya konan MEM TKY İyileştirme Takımları Çalışma Kılavuzu doğrultusunda iyileştirme takım veya problem çözme ekiplerinin oluşturulma esasları, çalışma sistemi, kullanacağı teknikler ve raporlama konularını gerçekleştireceklerdir.

7. Okul İyileştirme Planlarının Hazırlanması: Okul/kurumun 5-7 Yıllık Orta Vadeli Gelişim Planı; öğrencisi bulunan kurumlarda Eylül-15 Ekim tarihleri arasında;

öğrencisi bulunmayan kurumlarda ise ocak ayında hazırlanır. Orta Vadeli Gelişim Planı Stratejik Planında yer alan genel hedefler, stratejiler iyileştirmeye açık alanlar doğrultusunda oluşturulmuş hedefler, faaliyetler, sorumlular ve dayanaklar ile yıllık zaman dağılımını gösterir şekilde öz değerlendirme sonuçları doğrultusunda kritik iş süreçleri şeklinde gruplandırılarak hazırlanacaktır. Belirtilen plan her yıl öz değerlendirme sonuçları doğrultusunda gözden geçirilecektir.

8. İyileştirme Planları Doğrultusunda Yıllık Okul Gelişim Planının Hazırlanması:

Okul/Kurumun 5-7 Yıllık Orta Vadeli Gelişim Planı doğrultusunda; öğrencisi bulunan kurumlarda Haziran-Temmuz tarihleri arasında, stratejik planda yer alan genel hedefler, stratejiler, iyileştirmeye açık alanlar doğrultusunda oluşturulmuş hedefler, faaliyetler, sorumlular ve dayanaklar ile aylık zaman dağılımını gösterir şekilde öz değerlendirme sonuçları doğrultusunda kritik iş süreçleri şeklinde gruplandırılarak hazırlanacaktır. Belirtilen plan her yıl öz değerlendirme sonuçları doğrultusunda orta vadeli gelişim planından yararlanılarak hazırlanacaktır (Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 18.06.2001 gün ve 14/364-37500 makam onayı ve 23/07/2001 tarih ve 364/37554 sayılı yazısı ekinde yer alan MEB Taşra Teşkilatı TKY Uygulama Projesi ile 11.07.2002 gün ve 308-36548 sayılı olamayan işleyişte 11.01.2002 gün ve 480/166 Valilik oluru doğrultusunda uygulamaya konulmuş olan TKY İyileştirme Takımları Çalışma Kılavuzu doğrultusunda iyileştirme takım veya problem çözme ekiplerinin oluşturulma esasları, çalışma sistemi, kullanacağı teknikler ve raporlama konuları

gerçekleştirilecektir. Ayrıca ekip çalışmasını gerektirmeyen ya da çalışanların işleriyle ilgili tanımları ve diğer faaliyetleri içeren hedefler gerçekleştirilecektir. Üç ayda bir ekip çalışmalarının durumuyla ilgili rapor kurula / OGYE ye ekip veya Kalite Geliştirme Ekiplerine gönderilecektir.

9. Yıllık Okul / Kurum Gelişim Planının Uygulanması: Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel müdürlüğünün 11.07.2002 gün ve 308-36548 sayılı yazısı ekinde yer alan“MEB Taşra Teşkilatı TKY Uygulama Projesi Kılavuzu temel alınarak, kılavuzda yer alan problem çözme ekipleri çalışma esasları ile burada açık olamayan işleyişte 11.01.2002 gün ve 480/166 Valilik oluru doğrultusunda uygulamaya konulmuş olan TKY İyileştirme Takımları Çalışma Kılavuzu doğrultusunda iyileştirme takım veya problem çözme ekiplerinin oluşturulma esasları, çalışma sistemi, kullanacağı teknikler ve raporlama konuları gerçekleştirilecektir. Ayrıca ekip çalışmasını gerektirmeyen ya da çalışanların işleriyle ilgili tanımları ve diğer faaliyetleri içeren hedefler gerçekleştirilecektir. Üç ayda bir ekip çalışmalarının durumuyla ilgili rapor kurula / OGYE’ ye veya Kalite Geliştirme Ekiplerine gönderilecektir.

10. Gözden Geçirme ve Biçimlendirici Değerlendirme: Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel müdürlüğünün 18.06.2001 gün ve 14/364-37500 makam onayı ve 23/07/2001 tarih ve 364/37554 sayılı yazısı ekinde yer alan MEB Taşra Teşkilatı TKY Uygulama Projesi ile 11.07.2002 gün ve 308-36548 sayılı yazısı ekinde yer alan “MEB Taşra Teşkilatı TKY Uygulama Projesi Kılavuzu doğrultusunda hazırlanan yıllık gelişim planını gerçekleşme durumu değerlendirilerek, yıllık gelişim planında gerekli düzeltmeler gerçekleştirilir.

11. Düzeltilmiş Yıllık Okul Gelişim Planının Uygulanması: Gözden geçirilen yıllık gelişim planında varsa gerekli değişiklik ve düzeltmeler yapıldıktan sonra uygulamaya devam edilecektir.

Çizelge 9: TKY Uygulamaları İşlem Basamakları (MEB, 2005) 1. Okul Gelişim

Yönetimi Ekibi (OGYE)

Oluşturulması

Okullar TKY Uygulama Kurulları Çalışma Kılavuzundaki açıklamalar doğrultusunda Mart ayı itibariyle OGYE’lerini oluştururlar. Seçimle belirlenecek üyeler ikinci kanaat dönemi öğretmenler kurulunda belirlenir. Oluşturulan OGYE ilk toplantısında TKY Uygulama Planını hazırlar. Bu uygulama planı TKY Uygulamalarına ilişkin işlem basamakları ve zaman çizelgesini içerir. Okullar Mart ayı itibariyle 15 aylık olarak on iki işlem basamağının zamanını planlar. OGYE'nin okul dışı üyeleri yalnızca genel planlama (Stratejik planlama, orta vadeli gelişim planı, yıllık gelişim planı) toplantılarına katılır (Okul Gelişim Modeli Kitabı).

2. Okul (O) Temsilcisinin

Belirlenmesi

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel müdürlüğünün 18.06.2001 gün ve 14/364-37500 makam onayı ve 23/07/2001 tarih ve 364/37554 sayılı yazısı ekinde yer alan MEB Taşra Teşkilatı TKY Uygulama Projesi doğrultusunda bir personel kurum temsilcisi olarak eğitim almak amacıyla belirlenir.

3. Okul Temsilcisinin Eğitimi

İl MEM tarafından 2001-2002 eğitim öğretim yılında her okul ve kurumdan bir temsilci yetiştirilmişti. Bu temsilcilerin, aldığı eğitimi kendi okul personeline verme ve TKY işlem basamakları uygulamalarını koordine eder. Eğer okul TKY uygulamaları yürümüyorsa ve bu, temsilciden kaynaklanıyorsa yeni bir kişi temsilci seçilir. Yeni seçilecek temsilcinin bu işe gönüllü olması beklenir. Bu yeni seçilen temsilcinin eğitilmesi için içle MEM’in düzenleyeceği eğitimlerden faydalanılır.

Daha önceden seçilmiş ve eğitilmiş temsilcinin okul/kurum değiştirmesi ya da başka özel durumlarda yeni bir temsilci seçilerek il/ilçe milli eğitim müdürlüklerinin TKY eğitim fırsatlarından yararlandırır.

Okullar Mart-Haziran döneminde, diğer kurumlar Eylül-Aralık dönemlerinde, taşra teşkilatı öz değerlendirme çalışmaları paralelinde anket ve iş sonuçlarından da yararlanarak özel grup çalışmasıyla MEB Personel Genel müdürlüğünün 11.07.2002 gün ve 308-3654 sayılı yazısı ekinde yer alan

“MEB Taşra Teşkilatı TKY Uygulama Projesi Kılavuzu”

içinde yer alan Stratejik Plan Hazırlama Yönergesi doğrultusunda kurumun vizyon, misyon, ilke, değer, hedef ve stratejilerini belirler. Stratejik plan iki yılda bir gözden geçirilir.

5.Öz

değerlendirmenin Yapılması

Okullar 29.01.2002 gün ve 480/187 Valilik oluru doğrultusunda uygulamaya göre kılavuzdan, MEB kılavuzundaki eksikliklerle ilgili hükümlerle ilişkili faaliyetlerin gerçekleştirilmesinde yararlanacaklardır.

Anketleri ise 23.09.2002 gün ve 292 sayılı Valilik oluru doğrultusunda uygulamaya konan örnek anketleri kurumlarına uyarlayarak uygulayacaklardır.

6.Öz değerlendirme

Öz değerlendirme sonuçları doğrultusunda ortaya çıkan iyileştirmeye açık alanlar, önceliklendirilerek hedef cümleleri haline getirilecektir. Bu önceliklendirmede, çabuk iyileştirilebilecek olup kuruma en fazla yarar sağlayacak alanlar öncelikle dikkate alınmalıdır. Belirlenen öncelikli hedefler veya iyileştirmeye açık alanlardan ekip halinde çözülmesi öngörülenler doğrultusunda ekipler oluşturulacak ve ekip çalışmaları, Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 11.07.2002 gün ve 308-36548 sayılı yazısı ekinde yer alan “MEB Taşra Teşkilatı TKY Uygulama Projesi Kılavuzu” temel alınarak, kılavuzda yer alan problem çözme ekipleri çalışma esasları ile burada açık olmayan işleyişte 11.01.2002 gün ve 480/166 Valilik oluru doğrultusunda uygulamaya konan MEM TKY İyileştirme Takımları Çalışma Kılavuzu doğrultusunda iyileştirme takım veya problem çözme ekiplerinin oluşturulma esasları, çalışma sistemi, kullanacağı teknikler ve raporlama konularını gerçekleştireceklerdir.

7. Okul İyileştirme Planlarının

Hazırlanması

Okul/kurumun 5-7 Yıllık Orta Vadeli Gelişim Planı; Öğrencisi bulunan kurumlarda Eylül-15 Ekim tarihleri arasında;

öğrencisi bulunmayan kurumlarda ise ocak ayında hazırlanır.

Orta Vadeli Gelişim Planı Stratejik Planda yer alan genel hedefler, stratejiler iyileştirmeye açık alanlar doğrultusunda oluşturulmuş hedefler, faaliyetler, sorumlular ve dayanaklar ile yıllık zaman dağılımını gösterir şekilde öz değerlendirme sonuçları doğrultusunda kritik iş süreçleri şeklinde gruplandırılarak hazırlanacaktır. Belirtilen plan her yıl öz değerlendirme sonuçları doğrultusunda gözden geçirilecektir.

8. İyileştirme doğrultusunda; öğrencisi bulunan kurumlarda Haziran-Temmuz tarihleri arasında, Stratejik planda yer alan genel hedefler, stratejiler, iyileştirmeye açık alanlar doğrultusunda oluşturulmuş hedefler, faaliyetler, sorumlular ve dayanaklar ile aylık zaman dağılımını gösterir şekilde öz değerlendirme sonuçları doğrultusunda kritik iş süreçleri şeklinde gruplandırılarak hazırlanacaktır. Belirtilen plan her yıl öz değerlendirme sonuçları doğrultusunda orta adeli gelişim planından yararlanılarak hazırlanacaktır (Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 18.06.2001 gün ve 14/364-37500 makam onayı ve 23/07/2001 tarih ve 364/37554 sayılı yazısı ekinde yer alan MEB Taşra Teşkilatı TKY Uygulama Projesi ile 11.07.2002 gün ve 308-36548 sayılı yazısı ekinde yer alan “MEB Taşra Teşkilatı TKY Uygulama Projesi Kılavuzu)

9. Yıllık Okul /

“MEB Taşra Teşkilatı TKY Uygulama Projesi Kılavuzu temel alınarak, kılavuzda yer alan problem çözme ekipleri çalışma esasları ile burada açık olamayan işleyişte 11.01.2002 gün ve 480/166 Valilik oluru doğrultusunda uygulamaya konulmuş olan TKY İyileştirme Takımları Çalışma Kılavuzu doğrultusunda iyileştirme takım veya problem çözme ekiplerinin oluşturulma esasları, çalışma sistemi, kullanacağı teknikler ve raporlama konuları gerçekleştirilecektir. Ayrıca ekip çalışmasını gerektirmeyen ya da çalışanların işleriyle ilgili tanımları ve diğer faaliyetleri içeren hedefler gerçekleştirilecektir. Üç ayda bir ekip çalışmalarının durumuyla ilgili rapor kurula / OGYE’ ye veya Kalite 18.06.2001 gün ve 14/364-37500 makam onayı ve 23/07/2001 tarih ve 364/37554 sayılı yazısı ekinde yer alan MEB Taşra Teşkilatı TKY Uygulama Projesi ile 11.07.2002 gün ve 308-36548 sayılı yazısı ekinde yer alan “MEB Taşra Teşkilatı TKY Uygulama Projesi Kılavuzu doğrultusunda hazırlanan yıllık gelişim planını gerçekleşme durumu değerlendirilerek, yıllık gelişim planında gerekli düzeltmeler gerçekleştirilir.

11. Düzeltilmiş Yıllık Okul Gelişim Planının

Uygulanması

Gözden geçirilen yıllık gelişim planında varsa gerekli değişiklik ve düzeltmeler yapıldıktan sonra uygulamaya devam edilecektir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

UYGULAMA