• Sonuç bulunamadı

Araştırmanın ikinci denencesinde, araştırmaya katılanların cinsiyetlerine göre öğrenen organizasyonu algılama düzeyleri arasında farklılık olup olmadığı incelenmiştir.

Bu inceleme sonucunda, araştırmaya katılanların kişisel ustalık ve paylaşılan vizyon gruplamasında (p<0.05) istatistiksel bakımdan anlamlı bir fark olmakla birlikte, diğer faktörlerde gruplar arasında istatiksel bakımdan anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür.

Araştırmaya katılan bayanların kişisel ustalık toplum ortalaması; 13.96, zihni modeller toplam ortalaması; 20.52, vizyon toplam ortalaması, 32.39, sistem düşüncesi toplam ortalaması; 24.69, takım halinde öğrenme toplam ortalaması ise, 28.19 ile erkeklerinkine oranla daha yüksektir.

Bu bağlamda elde edilen sonuçlara göre araştırmaya katılanların cinsiyetlerine göre öğrenen organizasyona ilişkin değerlenmelerinde gruplar arasında fark vardır şeklindeki 2 numaralı hipotezimizin kısmen desteklendiği söylenebilir. Bunun yanısıra bayanların öğrenen organizasyona ilişkin algıları erkeklerin algı düzeylerine göre daha yüksektir.

3. Araştırmaya Katılanların Mezun Oldukları Okul Türlerine Göre

Öğrenen Organizasyonu Algılama Düzeyleri

Araştırmanın üçüncü denencesinde araştırmaya katılanların mezun oldukları okul türlerine göre öğrenen organizasyonu algılama düzeyleri arasında farklılık olup olmadığı incelenmiştir.

Bulgular sonucunda araştırmaya katılanların mezun oldukları okul türlerine göre oluşturulan gruplar arasında (Lise, ön lisans, lisans, yüksek lisans) istatiksel bakımdan anlamlı bir fark olmadığı görülmektedir.

Araştırmaya katılanlardan lise mezunlarının öğrenen organizasyon disiplinlerinden kişisel ustalık toplam ortalaması; 14.50 ile diğer mezuniyet derecelerine göre ilk sırada yer almaktadır. Önlisans mezunlarının ise zihni modeller toplam ortalaması; 20.87 ve vizyon toplam ortalamaları; 32,04 ile ilk sırada yer almaktadır.

Araştırmaya katılan yüksek lisans mezunlarının da; kişisel ustalık toplam ortalamaları; 14.50 ve sistem düşüncesi toplam ortalamaları ise 27.38 ile diğer mezuniyet derecelerine göre daha yüksektir.

4. Araştırmaya Katılanların Görev Yaptıkları Okul Türlerine Göre

Öğrenim Organizasyonu Algılama Düzeyleri

Araştırmanın dördüncü denencesinde; araştırmaya katılanların görev yaptıkları okul türlerine göre öğrenen organizasyonu algılama düzeyleri arasında farklılık olup olmadığı incelenmiştir.

Bulgular sonucunda araştırmaya katılanların okul türlerine göre (ilköğretim, Özel Anaokulları, Kız Meslek Lisesi, Bağımsız Anaokulları, S.Ü. Uygulama Anaokulu) oluşturulan grupların öğrenen organizasyonla ilgili değerlendirmelerinde istatiksel bakımdan anlamlı bir farkın olduğu görülmektedir (p<0.001).

Araştırmaya katılanlardan S.Ü. Uygulama Anaokulu çalışanlarının öğrenen organizasyon disiplinlerinden kişisel ustalık toplam ortalaması; 19.00, zihni modeller toplam ortalaması; 25.00, vizyon toplam ortalaması, 44.00, sistem düşüncesi toplam ortalaması; 33.00, takım halinde öğrenme toplam ortalaması; 39.00 ile diğer Okul Öncesi Eğitim Kurumlarına göre daha yüksektir.

Bu bağlamda elde edilen sonuçlara göre “araştırmaya katılan okulların öğrenen organizasyona ilişkin değerlendirmelerinde gruplar arasında fark vardır” şeklindeki 4 numaralı hipotezimizin desteklendiği görülmüştür.

Ayrıca okul türlerine göre sonuçlara bakıldığında S.Ü. Uygulama Anaokulu ve Özel Anaokullarının öğrenen organizasyon düzeylerinin daha yüksek olduğu anlaşılmaktadır. Kümüş (1998)’in “Devlet Liselerinde ve Özel Liselerde Örgütsel Öğrenme ve Engelleri” isimli doktora tezi sonucunda özellikle devlet okullarında bireysel araştırmalara katılmanın düşük olduğu, ödüllendirme sisteminin yerleşmediği, iletişimin yetersizliği, yeteri kadar planlı çalışılmadığı, takım ruhunun düşük olduğu, vizyonun paylaşılır hale getirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.

Bu sonuçlara göre, üniversite uygulama Anaokullarının ve Özel Anaokullarının gerek çalışanlarının, gerekse çalışma ortamlarının her açıdan öğrenen organizasyonu destekleyici nitelikte olduğu söylenebilir. Özellikle Uygulama Anaokullarının, diğer Okul Öncesi Eğitim Kurumlarının örnek olması gerektiği göz önünde bulundurulursa, ortaya çıkan sonuç oldukça anlamlıdır.

5. Araştırmaya Katılanların Meslekte Çalışma Sürelerine Göre

Öğrenen Organizasyona İlişkin Algılama Düzeyleri

Araştırmanın beşinci denencesinde araştırmaya katılanların meslekte çalışma sürelerine göre öğrenen organizasyonu algılama düzeyleri arasında farklılık olup olmadığı incelenmiştir.

Bulgular sonucunda araştırmaya katılanların meslekte çalışma sürelerine göre oluşturulan gruplar arasında (1 yıldan az, 1-5 yıl, 6-10 yıl, 11-15 yıl, 16-20 yıl, 21 yıldan fazla) anlamlı bir fark olmadığı görülmektedir.

Araştırmaya katılanlardan meslekte çalışma süresi 1 yıldan az olanların, öğrenen organizasyon disiplinlerinden kişisel ustalık seviyeleri toplam ortalaması, 15.14, zihni modeller toplam ortalaması: 23.29, vizyon toplam ortalaması; 37.43, sistem düşüncesi toplam ortalaması: 27.00 ve takım halinde öğrenme toplam ortalaması; 31.00 ile diğer meslekte çalışma sürelerine göre daha yüksektir.

Bu sonuçlara göre; göreve yeni başlayanların öğrenen organizasyona ilişkin algılama düzeyleri, meslekte uzun süre çalışanlardan daha üst seviyededir.

6. Araştırmaya Katılanların Hizmet İçi Eğitim Alma Durumlarına

Göre Öğrenen Organizasyonu Algılama Düzeyleri

Araştırmanın 6. denencesinde araştırmaya katılanların hizmet içi eğitim alma durumlarına göre öğrenen organizasyonu algılama düzeyleri arasında farklılık olup olmadığı incelenmiştir.

Bulgular sonucunda araştırmaya katılanların hizmet içi eğitim alma durumlarına göre oluşturulan gruplar arasında (hizmet içi eğitim alan, hizmet içi eğitim almayan) anlamlı bir farkın olduğu görülmüştür. Bu bağlamda elde edilen sonuçlara göre “araştırmaya katılanların hizmet içi eğitim alma durumlarına göre gruplar arasında fark vardır” şeklindeki yedi numaralı hipotezimizin desteklendiği görülmüştür.

Araştırmaya katılanlardan hizmet içi eğitim alanların öğrenen organizasyon disiplinlerinden kişisel ustalık toplam ortalamaları 14.35, zihni modeller toplam ortalamaları :

21.34, vizyon toplam ortalamaları 33.11, sistem düşüncesi toplam ortalamaları, 25.50 ve takım halinde öğrenmede toplam ortalamaları 30.75’le, hizmet içi eğitim almayanlara oranla daha yüksektir.

Bu sonuç; öğrenen organizasyon konusu içinde yer verilen hizmet içi eğitimin önemini kanıtlamıştır. Yönetici, yönetici yardımcı ve öğretmenlerden hizmet içi eğitimi alanların öğrenen organizasyona ilişkin algılama düzeyleri, almayanlara oranla daha yüksektir. Çünkü; sadece hizmet öncesi eğitim, öğrenen organizasyon olabilmede yeterli olmamaktadır. Meslekte yenilenme, çalışma ortamında paylaşılan vizyon, sistem düşüncesi ve takım halinde çalışma disiplinleri açısından hizmet içi eğitim faaliyetlerinin sürekliliği büyük önem taşımaktadır.

Baykan (1986)’ın “Ankara’daki Okul Öncesi Eğitim Kurumları” üzerinde yaptığı bir araştırmada, daha iyi eğitim hizmeti verebilmek için, tüm Okul Öncesi Eğitim Kurumlarında, eğiticilere rehber olunarak, hizmet içi eğitim imkanlarından personelin mutlaka faydalanması gerektiği kalitenin artırılabilmesi için, hizmet içi eğitim alan personel sayısının artırılması gerektiği sonucuna varılmıştır.

7. Araştırmaya Katılanların İdarecilikte Görev Sürelerine Göre

Öğrenen Organizasyonu Algılama Düzeyleri

Araştırmanın yedinci denencesinde araştırmaya katılanların görev sürelerine göre öğrenen organizasyonu algılama düzeyleri arasında farklılık olup olmadığı incelenmiştir. Bulgular sonucunda araştırmaya katılanların görev sürelerine göre oluşturulan gruplar arasında (1 yıldan az, 1-3 yıl, 4-10 yıl, 11 yıldan fazla) anlamlı bir fark olmadığı görülmektedir.

Araştırmaya katılanlardan idarecilikte görev süresi 1 yıldan az olanların öğrenen organizasyona ilişkin algılama düzeylerinden, kişisel ustalık ortalaması 14.86, zihni modeller toplam ortalanması, 23.43, vizyon toplam ortalaması, 32.59, sistem düşüncesi toplam ortalaması, 26.29, takım halinde öğrenme toplam ortalaması, 32.86 ile idarecilikte görev süresi daha fazla olanların ortalamalarına oranla daha yüksektir.

Bu sonuçlara göre idarecilikte göreve yeni başlayanların, öğrenen organizasyona ilişkin algılama düzeylerinin daha iyi olduğu görülmektedir.

8. Araştırmaya Katılanların Yöneticilik Eğitimi Alma Durumlarına

Göre Öğrenen Organizasyonu Algılama Düzeyleri

Araştırmanın sekizinci denencesinde araştırmaya katılanların yöneticilik eğitimi alma durumlarına göre öğrenen organizasyonu algılama düzeyleri arasında farklılık olup olmadığı incelenmiştir.

Bulgular sonucunda araştırmaya katılanların yöneticilik eğitim alma durumlarına göre gruplar arasında fark olmadığı görülmektedir.

Araştırmaya katılanlardan yöneticilik eğitimi alanların öğrenen organizasyon disiplinlerinden kişisel ustalık seviyeleri toplam ortalaması 13.69, zihni modeller toplam ortalaması; 21.69, sistem düşüncesi toplam ortalaması; 25.73 ve takım halinde öğrenme toplam ortalaması ise; 27,65 ile, yöneticilik eğitimi almayanlara göre daha yüksektir. Yöneticilik eğitimi almayanların vizyon toplam ortalaması ise; 30.62 ile, yöneticilik eğitim alanlarına göre daha yüksektir. Bu sonuçlara göre; yöneticilik eğitimi alanların öğrenen organizasyona ilişkin algılama düzeylerinin, almayanlara oranla daha yüksek olduğu söylenebilir.