• Sonuç bulunamadı

2.3. OKUL ÖNCESİ EĞİTİM

2.3.1. Okul Öncesi Eğitim Personelinin Görev Yetki ve Sorumlulukları

2.3.1.2. Müdür Yardımcısı

Madde 18- Müdür yardımcısı, okulun işleyişinden ve işlerin düzenli olarak yürütülmesinden müdüre karşı sorumludur.

Müdür Yardımcısı:

-Okulun yönetim, eğitim ve büro işleriyle ilgili olarak müdür tarafından verilen görevleri yapar.

-Öğretmenlerce tutulan çocuk gelişim kayıtlarını izler.

- Aylık yemek listesini hazırlar veya hazırlatır.

- Okula gelen erzakın muayenesini ve günlük erzakın ambardan çıkarılmasını sağlar.

- Gerektiğinde okul müdürüne vekâlet eder.

-Velilerden alınan ücretlerin harcanmasında tahakkuk memurluğu görevini yürütür.

-Okul müdürü tarafından verilen diğer görevleri yapar.

2.3.1.3.Bölüm Şefi

Madde 19- Meslekî ve teknik eğitim kurumlan bünyesindeki uygulama sınıflarında görevli bölüm şefi, uygulama sınıfının amaçlarına uygun olarak işleyişinden okul müdürüne karşı sorumludur.

Bölüm Şefi:

- Bölümün işleyişini koordine eder, yıllık ve günlük plânların eğitim programına göre hazırlanmasında ve diğer çalışmalarda öğretmenlere rehberlik eder.

- Öğretmenlerce tutulan çocuk gelişim kayıtlarını izler.

-Personelin sağlık, temizlik, beslenme işleriyle ilgili çalışmalarını izler ve denetler. -Çocukların sağlık kontrollerinin yapılmasını ve kayıtlarının tutulmasını sağlar.

-Beslenmenin dengeli olabilmesi için yemek listesinin hazırlanmasında ev yönetimi ve beslenme öğretmenleriyle iş birliği yapar.

-Okula gelen erzakın muayenesinde ve günlük erzakın ambardan çıkarılmasında hazır bulunur.

- Müdür tarafından verilen diğer görevleri yapar.

2.3.1.4.Öğretmen

Madde 20- Öğretmen; kanun, tüzük, yönetmelik, yönerge ve emirlerle programlarda belirtilen görevleri yerine getirmekle yükümlüdür.

Öğretmen, Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine ilişkin Esaslar gereğince kendisine verilen ders ve ek ders görevini yapmak zorundadır.

Öğretmen:

- Eğitim programına uygun olarak yıllık ve günlük plânları hazırlar ve uygular, öğretmen Çalışma (Eğitim) Saatleri Devam Takip Defterini imzalar.

-Etkinlikler için gereken eğitim materyallerini hazırlar. Araç-gereç ve eğitim materyallerinin korunmasını, bakım ve onarımını sağlar.

- Çocukların kişisel bilgi formlarını doldurur, gelişim ve sağlık kayıtlarını tutar, yıl sonu gelişim raporları ile öğrenci dosyalarını hazırlar.

- Aile eğitimiyle ilgili çalışmaların planlanmasına katılır ve uygular. - Okulda kutlanacak özel günleri planlar ve uygular.

- Okulun genel eğitim etkinliklerine katılır.

- Özel eğitim gerektiren çocukların eğitimi için önlemler alır. -Nöbet çizelgesine uygun olarak nöbet görevini yerine getirir.

- Kanun, Tüzük, Yönerge, Genelge ve Tebliğler Dergisini okur ve imzalar. - Öğretmenler kurulu ve zümre öğretmenler kurulu toplantılarına katılır.

- İhtiyaç ve görevlendirme halinde tahakkuk memurluğu görevini yerine getirir. -Yönetimin vereceği eğitimle ilgili diğer görevleri yapar.

2.3.2.Okul Öncesi Eğitim Kurumlarında Yönetici ve Öğretmen

2.3.2.1.Kurum Yöneticisi

Kurum yöneticisi okul öncesi eğitim kurumunun tüm çalışmalarından ve gelişiminden sorumlu kişidir. Okul etkinliklerinin ana hedeflerine ulaşması,kurum yöneticisinin, deneyim ve sağduyusu ile beslenen otoritesiyle elde edilebilir. Kurum yöneticisi, bu alanda yüksek öğrenim görmüş deneyimi olan öğretmenler arasından atanır.

Okul öncesi eğitim kurumu yöneticisinin en belirgin özellik ve sorumlulukları şöyle sıralanabilir ; (Milli Eğitim Bakanlığı Programı,1994)

1.Okulun fiziksel koşullarının iyileştirilmesi için gerekli girişimleri yapar; düzenlemeler için ilgili görevlilere uyarılarda bulunur ve denetler.

2.Araç ve gereçlerin yenilenmesi, geliştirilmesi ve zenginleştirilmesinde görevli personele yol gösterir; çalışmaları düzenler.

3.Okulda görevli personelin, tam bir işbirliği içinde, okulöncesi eğitim amaç ve ilkeleri doğrultusunda çalışmalarını sağlar.

4.Okulda, çocukların bireysel özellik ve ihtiyaçlarına ağırlık veren eğitsel ve mutlu bir atmosferin yaratılmasında önderlik eder.

5.Grup etkinliklerinde ve öğretim tekniklerinin uygulanışında öğretenlere yol gösterir ve etkinlikleri denetler.

6.Öğretmen ve diğer personelin hizmet-içi yetiştirilmelerinde ihtiyaçları belirler; okul içi ve okul dışı olanakları kullanarak bu eğitim etkinliklerini sağlar, gerektiğinde yürütür.

7.Okul-aile arası işbirliğini oluşturur; çocukların okulda ve aile ortamında karşılaştıkları eğitim ve sağlık sorunlarının tartışıldığı, öğretmen toplantıları düzenler; çözüm yollarını birlikte saptar; ailelere ve öğretmenlere işbirliği konusunda yol gösterir.

8.Okul etkinliklerine yardım etmek üzere, gönüllü olarak katılmak isteyen, genç, yetişkin çeşitli mesleklerden gelen bireylerin seçimi ve görevlendirilmeleri konusunda sorumludur. Özellikle ana-babaların bu tür yardım isteklerini değerlendirir ve böylece okul-aile

işbirliğini karşılıklı anlayışı içinde yürütür.

9.İnsancıl ilişkiler kurma ve geliştirme konusunda yeteneklidir.

10.Yönetici, kurumunda başkalarıyla çalışan ve onlar vasıtasıyla amaca ulaşmaya çalışan kişidir olmalıdır.

2.3.2.2.Öğretmen

Öğretmen, araştırmalar sonucu geliştirilen devletin politikasını uygulamaya koyan, sonuçlar ile bu politikaları etkileyen,eğitim ve uzmanlık çalışmalarından faydalanan fakat aynı zamanda bu çalışmalarla iç içe olup onlara problemlere çözüm sağlayan önemli kişidir. Okul öncesi çocuğun yaşamında en önemli unsur çevresindeki kişilerdir.Bu nedenle anaokulu öğretmeni, ana ve babasından sonra çocuk için en önemli kişidir.Günün büyük bir bölümünü öğretmenle geçiren çocuk,öğretmenini örnek alarak onu taklit eder; kişiliğini hemen hemen bütünüyle benimser. İşte bunun içindir ki okul öncesi öğretmenin insancıl özellikler açısından bazı belirli üstünlüklere sahip olması gerekir(Ulcay,1993 s.49-51);

- Davranışları tutarlı olmalıdır. -Yeniliğe açık olmalıdır. -Bilinçli olmalıdır.

-Sabırlı olmalıdır. -Tarafsız olmalıdır.

Ayrıca öğretmenlerin çocuklara karşı sıcak ve hoşgörülü bir tutum içinde olması sorunlu çocukların ortaya çıkarılmasında önemli bir etkendir. Öğretmenin bu tutumu karşısında çocuklar gereksinimlerinin daha rahat ifade edebileceklerdir. Bu anlamda öğretmenin en önemli özelliklerinden biride olgunluktur. (Webb, 1991 s,17-18

Öğretmenin tüm bu özellikleri yanında, giyim, ses, canlılık ve hareketlilik gibi fiziksel özellikleri de önemlidir.

3.3.3.Okul Öncesi Eğitimde Öğretmen Yetiştirme

2.3.3.1.Ülkemizde Okul Öncesi Öğretmen Yetiştirmenin Tarihi Gelişimi

Okul öncesi eğitim çağ çocuğunu Fatih Sultan Mehmet zamanlarında açılan “Sıbyan Mektepleri” ile başlatan olsa bile bugünkü eğitim anlayışından uzak bir eğitim sunulduğu bir gerçektir. 20.yy. başlarında okul öncesi eğitim ile ilgili kurumsal ve yasal birtakım düzenlemeler görülmektedir. Bu çalışmalar şöyle özetlenebilir.

1869 yılında çıkarılan “Maarifi Umumiye Nizamnamesi ve Sübyan mektepleri öğretmenleri için hazırlanan “Rehnumâ-i Muallimin-i Subyan” ile anaokulu öğretmenlerine yol gösterici program hazırlanmıştır.

1913 yılında yürürlüğe giren “Tedrisat-ı İptidaiye Kanunu Muvakkatı” kanunu anaokullarının ilkokulların birinci basamağı olarak açılmasını emretmiş. Yasayla bu konu ile ilgili nizamname düzenlenmesi istenmiş ve bu nizamname de 1915 yılında hazırlanmıştır.

Bu nizamnamenin yayınlanışından sonra anaokulu ve anasınıfları açılmaya başlanmıştır. Bu kurumların öğretmen ihtiyacını karşılamak üzere 1913-1914 yılında İstanbul’da İstanbul Dar’ulmuallimat’a bağlı “Ana öğretmen Okulu” bölümü açılmıştır.

1927-28 öğretim yılında öğretim süresi iki yıl olarak Ankara'da açılan Ana Muallim Mektebi bir yıl öğrenimden sonra kapanmış.

1934 yılma gelindiğinde resmi faaliyet gösteren ana okulları, kendi imkanları ile faaliyet gösteren anaokulları da 1937-38 öğretim yılında kapanmıştır.

Okulöncesi eğitim II. Milli Eğitim Şurasında V. Milli Eğitim Şurasında ele alınmış ve artık bu çağ çocuğunun eğitimleri için düzenlemeler yapılması önemi ve -gerekliliği belirtilmiştir.

1958 Yılında kurulan komisyon, gelişmiş ülkelerin okulöncesi eğitim sistemlerini incelemiş ve Bakanlığa sundukları raporda okulöncesi eğitimin nasıl düzenleneceğine ilişkin bilgiler vermişlerdir.

1960 'lardan sonra diğer alanlarda olduğu gibi okulöncesi eğitini alanında da hızlı bir gelişme görülmektedir. 1935 yılında açılan Ankara'da faaliyet göstermeye _devam eden Kız Teknik Yüksek Öğretmen olculunda 1960 yılında çocuk gelişimi ve eğitimi ayrı bir bölüm haline getirilmiştir. 1961 yılında yürürlüğe giren 222 sayılı kanunda okul öncesi eğitim kurumlan isteğe bağlı okulöncesi çocuklara hizmet götüren kurumlar alarak belirtilmiş ve 1962 yılında da anaokulları ve anasınıfları yönetmeliği çıkarılmıştır.

1962-1963 yılında da yaygın eğitim kurumlarına öğretmen yetiştiren öğrenim süresi iki yıl olan Kız Sanat Öğretmen Okulu açılmış ve Çocuk Gelişimi ve Bakımı Bölümünden öğretmen yetiştirilmeye başlanmıştır.

Üniversite mezunlarının sayıca yetersizliği ve okulöncesi eğitim kurumlarının hızla açılması öğretmen açığını doğurmuş ve 1963-1964 öğretim yılında Kız Enstitülerinde Çocuk Gelişimi ve Bakımı bölümü açılmış olup mezunlarına öğretmenlik yapma yetkisi verilmiştir.

1979 Yılında hazırlanan 2 yıllık Anaokulu öğretmenliği programları Kız Teknik Yüksek Öğretmen Okulu 1980-81 öğretim yılında, ardından Ankara ve Konya Kız Sanat Yüksek Öğretmen okullarında anaokulu öğretmeni yetiştiren bölümler açılmıştır.

1982 yılından sonra yüksek okulların Üniversitelere bağlanması sonucu Ankara’daki okullar Gazi Üniversitesi bünyesinde, Konya Kız Sanat Öğretmen Okulu da Selçuk Üniversitesinde faaliyetlerine devam etmiştir.

1987-1988 öğretim yılında Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesine bağlı Eğitim Yüksek okulunda anaokulu Öğretmenliği Ön Lisans programı açılmıştır.

Öğretmen yetiştirmenin önemi gün geçtikçe artmaktadır. Bunun gereğine inanan yetkililer Öğretmen Yetiştirme Türk Milli Komitesini Yüksek Öğretim Genel Kurulu’nun 19/09/1997 tarihli kararı ile oluşmuştur.