• Sonuç bulunamadı

Okula Silah, Bıçak, Jilet Gibi Aletler Getirilmesi

BÖLÜM 1: KAVRAMSAL ÇERÇEVE VE ĠLGĠLĠ ARAġTIRMALAR

1.1. Okul Güvenliği

1.1.7. Okul Güvenliğine Etki Eden Ġç Unsurlar

1.1.7.4. Okula Silah, Bıçak, Jilet Gibi Aletler Getirilmesi

Öğrencilerin kesici, delici ve yaralayıcı aletlere ulaĢmasının kolaylığı okullarda Ģiddeti arttıran bir baĢka etkendir. Bazı araĢtırma sonuçlarına göre öğrenciler okula silah, bıçak, jilet vb. gibi öldürücü ve yaralayıcı aletler getirmektedirler. Örneğin Güven ve Dönmez (2002) tarafından yapılan bir araĢtırmaya katılan öğrencilerin %54,9‟u, okulda kanunen yasaklanmıĢ suç aleti bulunduran öğrenciler olduğunu belirtmiĢlerdir. Aynı araĢtırmada

öğrencilerin %25‟i istediklerinde ateĢli silah bulabileceklerini belirtmiĢlerdir. Öğrenciler bu ve benzeri aletleri, okulda saldırgan davranıĢlarda bulunmak için getirebilecekleri gibi kendilerini korumak için de getirebilmektedir.

Adana Emniyet Müdürlüğünün Çocuk ġube Müdürlüğü kayıtlarından derlediği bilgilere göre, çoğunluğu okul içinde gerçekleĢen olayların yüzde 60`a yakınında kesici ve delici alet kullanılmaktadır ( Yeni Asya, 06.09.2009a).

2006 yılında kurulan Meclis Çocuk ve Gençlerdeki ġiddeti AraĢtırma Komisyonu`nun 2007 de tamamladığı çalıĢmaları sonucu oluĢturduğu raporu‟na (2007) göre Türkiye‟de her 10 gençten biri delici-kesici alet, her 20 gençten biri de ateĢli silah taĢımaktadır( Yeni ġafak, 2007). Ortaöğretim kurumlarına devam eden öğrencilerin yüzde 55.9`u, delici/kesici ya da ateĢli silah taĢıma alıĢkanlığının nedenini `güvensiz bir ortam`la açıklarken, yüzde 20`si `kendisini daha iyi hissetme ihtiyacı`yla gerekçelendirmektedir ( Taraf Gazetesi, 09.12.2008).

MEB‟in okullarda Ģiddetin önlenmesi amacıyla yürüttüğü çalıĢmalar kapsamında, okullar, meydana gelen olayları "vaka analiz formu" aracılığıyla sanal ortamda MEB‟e bildirilmektedir. Bu çerçevede, istatistiklerin tutulmaya baĢlandığı 26 Nisan 2006 tarihiyle 26 Ekim 2006 tarihleri arasında yani altı ay içinde Okula silah/kesici, delici alet getirme olarak 196 olay bildirilmiĢtir. Bunun tüm olaylar içindeki yüzdesi 7,9‟dur. AteĢli, kesici, delici silahla yaralama olarak 47 olay bildirilmiĢtir. Bunun tüm olaylar içindeki yüzdesi 1,9‟dur. AteĢli, kesici, delici silahla ölümlü olay olarak da 9 olay bildirilmiĢtir. Bunun tüm olaylar içindeki yüzdesi 0,4‟tür.

Meclis Çocuk ve Gençlerdeki ġiddeti AraĢtırma Komisyonu‟nu (2009) 261 ortaöğretim okulunda 26 009 öğrenciyi kapsayan anket çalıĢmasını kitap haline getirdi. AraĢtırma, 10 öğrenciden 1`inin okula delici, kesici alet ve silahla geldiğini de ortaya koydu. Öğrencilerin yüzde 9,2`si okula delici ve kesici alet, yüzde 5,9`u ateĢli silahla geliyor. Öğrencilerin yüzde 55,9`u, delici, kesici ya da ateĢli silah taĢıma nedeni olarak `güvensiz bir ortam`ı, yüzde 20,6`sı `kendisini daha iyi hissetmek`, yüzde 7`si `filmdeki insanları örnek aldığı` ve yüzde 3,9`u `arkadaĢlarının silah taĢıması` gerekçelerini göstermiĢtir ( Sabah, 03.04.2009).

2009 yılı içinde Almanya‟nın Stuttgart kentinde okuldan sorunlu davranıĢları nedeniyle uzaklaĢtırılan bir kiĢi okula silahlı baskın düzenleyip 17 kiĢinin ölümüne sebep olmuĢtur. Çocuğun evine düzenlenen polis baskınında babaya ait 18 adet ruhsatlı silah bulunmuĢtur. Bu durum bize silahlara kolaylıkla ulaĢabilen bir çocuğun neler yapabileceğini göstermiĢ bulunmaktadır.

Fransız iç istihbarat servisi tarafından yapılan araĢtırmaya (2006) göre Fransa`da orta dereceli okullardaki Ģiddet olayları bir önceki yıla oranla yüzde 74 oranında artmıĢtır. Okullarda, 2005‟de 385 olan tabanca, bıçak veya kesici alet kullanılarak yapılan saldırıların sayısının 2006 yılında 667`ye çıktığı ve bunun 87‟sinin tabanca, 239‟unun bıçak ve 341‟inin tornavida, ĢiĢ gibi kesici aletlerle gerçekleĢtirildiği belirtilmiĢtir ( Yeni Asya, 06.09.2009b).

Ġngiltere'de ise 2009 itibariyle 5 yılda 300 ilkokul öğrencisinin bıçak ve falçata gibi kesici alet taĢıdığı gerekçesiyle okuldan uzaklaĢtırılmıĢtır. Öğrencilerin korku ya da kabadayılık taslamak adına bıçak taĢıdıkları açıklanmıĢtır ( Boyut haber, 2009).

Kingery, Coggeshall ve Alford (1998) tarafından yapılan bir araĢtırmaya göre okula silah, bıçak vb. aletler getiren öğrencilerin getirmeyen öğrencilere göre Ģiddet davranıĢlarında bulunma olasılıkları daha fazladır. Aynı araĢtırma sonuçlarına göre okula bıçak, silah vb. aletler getiren öğrenciler, araĢtırmadan bir yıl önceki zaman dilimi içerisinde birilerinden para, eĢya vb. bir Ģey almak için silah veya bıçak kullanmıĢlar ya da kullanmakla tehdit etmiĢlerdir (Akt: Özer, 2006).

Okul ortamındaki bazı etkenler öğrencilerin okula silah ve bıçak gibi aletler getirmesine neden olabilmektedir. Örneğin Callahan ve Rivara (1992) tarafından yapılan bir araĢtırmada çetelerin bulunduğu okullardaki öğrencilerin silah veya bıçak taĢıma davranıĢlarını daha fazla gösterdikleri belirlenmiĢtir. Bazı araĢtırmacılar okulda yaĢanan bir Ģiddet olayında kurban olmuĢ öğrencilerin silah, bıçak vb. bir alet taĢıma ihtimalinin yüksek olduğu belirlemiĢlerdir (U.S. Department of Education, & National Center for Education Statistics, 2002).

MEB Orta öğretim ödül ve disiplin yönetmeliğine göre „Okul içinde ve dıĢında yaralayıcı, öldürücü her türlü alet, silah, patlayıcı maddeleri kullanmak suretiyle herhangi bir kimseyi yaralamaya teĢebbüs etmek, yaralamak, öldürmek, maddi veya

manevi zarara yol açmak‟ örgün eğitim dıĢına çıkarma cezası gerektiren bir disiplin suçudur.

Meclis Çocuk ve Gençlerdeki ġiddeti AraĢtırma Komisyonu`nun raporu‟na (2007)göre;  Gençlerin silaha ulaĢmalarının engellenmesi için, toplumda genel olarak silaha

ulaĢma ile ilgili yasal durum güçleĢtirilmeli,

 Gençler silah ve Ģiddet arasındaki iliĢki konusunda bilgilendirilmeli,

 Evlerinde silah bulunduran ebeveynler silahların evden çıkmasını sağlamalı,  Okullarda silah taĢıma ve çete oluĢum durumu izlenmeli,

 MEB, Emniyet Müdürlüğü, SHÇEK, Sağlık Bakanlığı gibi kurumlar tarafından silah taĢıdığı ve çete etkinliklerine katıldığı tespit edilen gençler mutlaka psikososyal yönden değerlendirilmeli ve desteklenmeli.

Okul çağındaki gençlerin silah taĢımaları ise risk yaratan önemli bir davranıĢ haline gelmiĢtir. Ġskoçya'da 11-16 yaĢları arasındaki erkeklerin %34,1‟i, kızların %8,6‟sı en azından bir defa silah taĢıdıklarını söylemiĢlerdir. Hollanda‟da orta okul çocuklarının %21‟i bir silaha sahip olduklarını kabul etmiĢ ve %8‟i de okula bir tane getirdiklerini söylemiĢlerdir ( WHO, 2002d).