• Sonuç bulunamadı

3.12. Verilerin Analizi

3.12.2. Nicel Verilerin Analizi

Araştırmada elde edilen nitel verilerin nicel verilere dönüştürülmesinin ardından istatistiksel analizler yapılmıştır. Aşağıda yer alan Tablo 20’de veri kaynakları ve veri analizinde kullanılan istatistiksel testler sunulmuştur.

Tablo 20. Veri Analizinde Kullanılan İstatistiksel Testler

Değişken Boyut Veri

Kaynağı Ön-Testler Arası Anlamlı Farklılık Son-Testler Arası Anlamlı Farklılık Ön Test-Son Testler Arası Anlamlı Farklılık Yeterlilik AB Çoktan Seçmeli Başarı testi Tek Yönlü Anova Tek Yönlü Anova ve Kruskal Wallis Tek Yönlü Tekrarlı Ölçümler Anova PAB

Soru Formu Tek Yönlü Manova Tek Yönlü Manova Tek Yönlü Tekrarlı Ölçümler Anova TAB TPAB AB Ders Planı Hazırlama Yöntemi ve Katılımcı Raporu Tek Yönlü Manova Tek Yönlü Manova Tek Yönlü Tekrarlı Ölçümler Anova PAB TAB TPAB Öz- yeterlilik Algısı AB Geometri Konusunda TPAB Ölçeği Tek Yönlü Manova Tek Yönlü Manova Tek Yönlü Tekrarlı Ölçümler Anova ve Friedman Testi PAB TAB TPAB Yeterlilik ile Öz- yeterlilik Algısı arasındaki ilişki

Veri Analizinde Kullanılan Testlerin Varsayımları

Tablo 20’de yer alan istatistiksel testler uygulanmadan önce veri setlerinin testlerin varsayımlarını karşılayıp karşılamadığı incelenmiştir. Öncelikle parametrik test varsayımlarının karşılanıp karşılanmadığı araştırılmıştır. Ardından Tablo 20’de yer alan testlerin varsa özel varsayımları incelenerek kullanılacak istatistiksel teste karar verilmiştir.

Parametrik Test Varsayımları

Pallant (2011) parametrik testlerin varsayımlarını ölçme düzeyi (level of measurement), rastgele örnekleme (random sampling), gözlemlerin bağımsızlığı (independence of observations), normal dağılım (normal distribution) ve varyansların homojenliği (homogeneity of variance) şeklinde açıklamıştır.

Bu çalışmada ele alınan bağımlı değişkenler sürekli değişkenler olduğundan ölçme düzeyi parametrik testlere uygundur. Öğretmen adayları gruplara rastgele atama yoluyla atanmış olup rastgele örnekleme şartı sağlanmıştır. Öğretmen adayları uygulama süresince sadece bir grupta öğrenim görmüş ve veri toplama aşamasında veri kaynaklarını bireysel olarak yanıtlamış olup gözlemlerin bağımsızlığı varsayımı sağlanmıştır. Veri setlerinin normal dağılım şartını sağlayıp sağlamadığını belirlemek için tek değişkenli normallik için çarpıklık ve basıklık katsayılarına (-2 ve +2 değerleri arasında olmasına dikkat edilmiştir (Cameron, 2004)), mod, medyan, aritmetik ortalama, düzeltilmiş aritmetik ortalama değerlerine ve Shapiro-Wilk testi sonuçlarına bakılmıştır. Ayrıca histogram ve Q-Q plot grafikleri incelenmiştir. Verilerin tek değişkenli normal dağılım gösterip göstermediğinin belirlenmesi için bu koşullardan ikisinin sağlanması yeterli görülmüştür. Tek değişkenli uç değerlerin belirlenmesinde puanlar z puanlarına dönüştürülerek 3,29’u aşan değerler uç değer olarak kabul edilmiştir (Tabachnick ve Fidell, 2007). Çok değişkenli normallik için bir verinin diğer verilerin kütle merkezinden uzaklığını gösteren Mahalanobis değerleri hesaplanarak çok değişkenli uç değer olup olmadığı incelenmiştir. Elde edilen değerler bağımlı değişken sayısına bağlı olarak ki- kare tablosundaki değerle karşılaştırılmış ve çok değişkenli uç değer olup olmadığına karar verilmiştir (Tabachnick ve Fidell, 2007). Varyansların homojenliği varsayımı Levene testi kullanılarak incelenmiştir. Test sonucunda elde edilen anlamlılık düzeyinin

,05’ten büyük olması durumunda varyansların homojen olduğuna kararı verilmiştir (Pallant, 2011).

Tek Yönlü Anova Testinin Varsayımları

Tek Yönlü Anova (F testi) testi için tek değişkenli uç değer, puanların bağımsız değişkenin her bir düzeyi için tek değişkenli normal dağılım göstermesi, varyansların homojenliği ve ölçümlerin (gözlemlerin) bağımsızlığı varsayımları test edilmiştir (Field, 2005; Pallant, 2011; Tabachnick ve Fidell, 2007).

Tek Yönlü Manova Testinin Varsayımları

Tek Yönlü Manova Testinde örneklem büyüklüğü, uç değerler, doğrusallık, çoklu bağıntı, varyans kovaryans matrislerinin homojenliği varsayımları test edilmiştir (Pallant, 2011; Tabachnick ve Fidell, 2007). Pallant (2011) Manova Testinin yapılabilmesi için her hücrede en az bağımlı değişken sayısı kadar katılımcı olması gerektiğini ileri sürerken, Tabachnick ve Fidell (2007) çoklu normalliğin sağlanması için her hücrede en az 20 katılımcı bulunması gerektiğini belirtmiştir. Bu çalışmada yeterlilik ve öz-yeterlilik algısı düzeyi olmak üzere 2 bağımlı değişken olup her grupta 22 öğretmen adayı yer aldığından örneklem büyüklüğü Manova Testinin yapılması için uygundur.

Tek değişkenli uç değerler için z puanları ve çok değişkenli uç değerler için Mahalanobis değerleri ile incelenmiştir. Bağımlı değişkenler arasındaki doğrusallık grup değişkenine göre çizilen serpilme grafiği ile belirlenmiştir (Pallant, 2011). Çoklu bağıntı varsayımı korelasyon değerleri hesaplanarak incelenmiştir. Tabachnick ve Fidell (2007) ,90 üzerindeki korelasyon değerinin çoklu bağıntıya işaret edeceğini belirtmiştir. Varyans kovaryans matrislerinin homojenliği Box’s M testi sonucu ile belirlenmiş ve test sonucuna göre p>,001 olması durumunda varyans kovaryans matrislerinin homojen olduğu karar verilmiştir (Pallant, 2011).

Yukarıda bahsedilen varsayımların sağlanması durumunda Manova testi sonucu anlamlı farklılık olup olmadığını belirlemek için Wilk’s Lambda değerine ilişkin p değeri yorumlanmıştır (Pallant, 2011). Manova’nın şartlarından bazılarının sağlanmadığı durumlarda Wilk’s Lambda değeri yerine Pillai’s Trace değerinin yorumlanması önerilmekte olup bu değer dikkate alınmıştır (Akbulut, 2010; Tabachnick ve Fidell, 2007; Pallant, 2011).

Tek Yönlü Tekrarlı Ölçümler Anova Testinin Varsayımları

Bu çalışmada ön test-son test puanları arasındaki anlamlı farklılık belirlenirken Güç (Power) ve Etki Büyüklüğü (r) değerlerini hesaplayabilmek için Bağımlı Gruplar t Testi yerine Tek Yönlü Tekrarlı Ölçümler Anova Testinin yapılmasına karar verilmiştir. Tekrarlı Ölçümler Anova Testinde Anova Testinin tek değişkenli uç değer, puanların bağımsız değişkenin her bir düzeyi için tek değişkenli normal dağılım göstermesi, varyansların homojenliği ve ölçümlerin (gözlemlerin) bağımsızlığı varsayımlarından farklı olarak bağımsız değişkenin her düzeyi için fark puanlarının normal dağılım göstermesi ve küresellik varsayımı bulunmaktadır.

Bu araştırma kapsamında 2 bağımlı değişken (ön test puanları ve son test puanları) arasında anlamlı farklılık olup olmadığı araştırıldığından küresellik varsayımının test edilmesine gerek olmayıp, küreselliğe ilişkin bir değer hesaplanamamıştır. Küresellik varsayımı incelenmediğinden küreselliğe dayanmayan Çok Değişkenli Test (Multivariate Test) sonuçları incelenmiştir (Pallant, 2011).

Pearson Korelasyon Testinin Varsayımları

Pearson korelasyon katsayısı 2 sürekli değişken arasındaki ilişkinin gücü araştırıldığında kullanılmaktadır. -1 ile +1 arasında değişen bu değer ilişkinin yönü ve gücü hakkında bilgi vermektedir (Pallant, 2011). Pearson Korelasyon Testi uygulanmadan önce veri setlerinin normal dağılıp dağılmadığı incelenmiştir (Field, 2005). -1 ile +1 arasında değişen değer yorumlanırken r=,10-,29 arası “küçük”, r=,30-,49 arası “orta” ve r=,50-1,0 arası “büyük” düzeyde ilişki olarak yorumlanmıştır (Cohen, 1988).

Non-Parametrik Testlerin Varsayımları

Non-parametrik testler çok sıkı varsayımlar içermeyip rastgele örnekleme ve gözlemlerin bağımsızlığı varsayımları testlerin yapılabilmesi için yeterli görülmektedir Bu çalışmada bu iki varsayımda karşılanmıştır. Tek Yönlü Anova testinin varsayımlarının karşılanmadığı durumlarda Kruskal Wallis Testi ve Tekrarlı Ölçümler Anova Testinin varsayımlarının karşılanmadığı durumlarda Friedman Testi kullanılmıştır (Pallant, 2011).

Yeterlilik Puanlarının Analizi

Öğretmen adaylarının AB, PAB, TAB ve TPAB yeterlilik düzeylerini belirlemek amacıyla öğretmen adaylarına AB boyutu için çoktan seçmeli başarı testi, ders planı yöntemi ve katılımcı raporu uygulanırken PAB, TAB ve TPAB boyutları için soru formları, ders planı yöntemi ve katılımcı raporu uygulanmıştır. Elde edilen nitel verilerin nicelleştirilmesinin ardından her grubun AB, PAB, TAB ve TPAB boyutlarından ön test ve son testten aldıkları puanların aritmetik ortalaması (X) ve standart sapması (SS) hesaplanmıştır.

Çokgenler Konusunda Çoktan Seçmeli Başarı Testinden elde edilen puanlar regresyon ve tavan etkisine uğradığı için analiz 4 grup yerine 12 grup (üst, orta ve alt gruplar) ile gerçekleştirilmiştir. Soru formları, ders planı ve katılımcı raporundan elde edilen PAB, TAB ve TPAB yeterlilik puanlarının analizi ise, 4 grup üzerinden yapılmıştır.

Grup değişkeni açısından çoktan seçmeli başarı testinden alınan AB ön test puanları arasında anlamlı farklılık olup olmadığı üst, orta ve alt gruplar için ayrı ayrı Tek Yönlü Anova Testi ile araştırılırken soru formlarından alınan PAB, TAB ve TPAB ön test puanları arasındaki anlamlı farklılık olup olmama durumu Tek Yönlü Manova Testi ile incelenmiştir. Çoktan seçmeli başarı testi ve soru formlarından elde edilen ön test TPAB yeterlilik puanlarının grup değişkeni açısından farklılaşma durumunu belirlemek için toplamda 4 test uygulanmıştır. Araştırmada sonuçlar yorumlanırken ölçüt olarak 0,05 anlamlılık düzeyi alınmıştır. Ancak Tip I hata oranını azaltmak için Bonferroni düzeltmesi yapılarak ön testten elde edilen sonuçları yorumlarken α=0,013 (=0,05/4) olarak alınmıştır (Abdi, 2010). Son test puanlarının analizinde AB puanları için Tek Yönlü Anova ve Kruskal Wallis testi ve PAB, TAB ve TPAB puanları için Tek Yönlü Manova testi kullanılmıştır. Son testten elde edilen sonuçlar yorumlanırken ön testlerden elde edilen sonuçların yorumlanmasına benzer şekilde α=0,013 (=0,05/4) olarak belirlenmiştir.

Öğretmen adaylarının ders planı ve katılımcı raporundan aldıkları AB, PAB, TAB ve TPAB ön test puanları arasında grup değişkenine göre anlamlı farklılık olup olmadığı Tek Yönlü Manova ile belirlenmiştir. Benzer şekilde son test puanlarının grup değişkeni

açısından farklılaşma durumu Tek Yönlü Manova Testi ile test edilmiştir. Ders planı ve katılımcı raporundan elde edilen α=0,05 olarak alınmıştır.

Öğretmen adaylarının ön test yeterlilik puanları ile son test yeterlilik puanları arasında anlamlı farklılık olup olmadığının belirlenmesinde çoktan seçmeli başarı testi ve soru formlarından elde edilen AB, PAB, TAB ve TPAB yeterlilik puanları için Tek Yönlü Tekrarlı Ölçümler Anova testi kullanılmıştır. Bu aşamada AB puanları için üst, orta ve alt gruplar ayrı ayrı incelendiğinden 12 fark testi, PAB puanları için 4 fark testi, TAB puanları için 4 fark testi, TPAB puanları için 4 fark testi olmak üzere toplamda 24 test yapılmıştır. Bu nedenle elde edilen sonuçlar yorumlanırken Bonferroni düzeltmesi yapılarak α=0,002 (=0,05/24) olarak alınmıştır (Abdi, 2010).

Öğretmen adaylarının ders planı ve katılımcı raporundan aldıkları ön test başarı ile son test yeterlilik puanları arasında anlamlı farklılık olup olmadığının belirlenmesinde için Tek Yönlü Tekrarlı Ölçümler Anova testi kullanılmıştır. Bu aşamada AB puanları için 4 fark testi, PAB puanları için 4 fark testi, PAB puanları için 4 fark testi, PAB puanları için 4 fark testi olmak üzere toplamda 16 test yapılmıştır. Elde edilen bulgular yorumlanırken Bonferroni düzeltmesi yapılarak α=0,003 (=0,05/16) olarak alınmıştır (Abdi, 2010).

Aşağıda veri setlerinin kullanılan istatistiksel testlerin varsayımlarını karşılama durumları veri kaynaklarına göre sınıflandırılarak detaylı şekilde açıklanmıştır.

Ön Test Yeterlilik Puanları Arasındaki Farklılığın Grup Değişkeni Açısından İncelenmesi

Çoktan Seçmeli Başarı Testinden Elde Edilen AB Ön Test Yeterlilik Puanları Arasındaki Farklılığın Grup Değişkeni Açısından İncelenmesi

Çoktan seçmeli başarı testinden alınan ön test AB yeterlilik puanlarının grup değişkeni açısından farklılaşma durumu incelenirken 12 grup ((G1, G2, G3, G4)üst, (G1,

G2, G3, G4)orta ve (G1, G2, G3, G4)alt ) ile analiz yapılmıştır. Analiz esnasında üst, orta

ve alt grupların AB puanları ayrı ayrı analiz edilmiştir. Ön test AB yeterlilik puanları arasında anlamlı farklılık olup olmadığının incelenmesi için Tek Yönlü Anova testinin kullanılmasına karar verilmiştir.

Üst, orta ve alt gruplara ait veri setleri analiz edilmeden önce Tek Yönlü Anova testinin varsayımlarını sağlayıp sağlamadığı incelenmiştir. Öncelikle veri setleri grup değişkeni açısından tek değişkenli uç değer ve normal dağılım kriterlerine göre incelenmiştir. Sonuçlar bu grupların puanlarında tek değişkenli uç değer olmadığını ve her bir grup için puanların normal dağıldığını göstermiştir. Ardından varyansların homojenliği varsayımı kontrolü için yapılan Levene testi sonuçları, üst gruplar için varyansların homojen olmadığını [Üst grup: F=4,035, p=,021], buna karşın orta ve alt gruplarda varyansların homojen olduğunu göstermiştir [Orta grup: F=,865, p=,471; Alt grup: F=1,144, p=,349]. Varyansların homojen olduğu durumda fark testi olarak Scheffe testinin kullanılmasına karar verilmiştir. Scheffe testi grup sayısının çok olması durumunda kullanılan ve gruplardaki örneklem sayısının eşit olması varsayımına dayanmayan çoklu karşılaştırma testidir (akt: Kayri, 2009). Varyansların eşit olmadığı durumlarda kullanılabilecek Çoklu Karşılaştırma (Post hoc) testlerinden biri Games- Howell’dır. Games-Howell testi örneklem büyüklüğü eşit olmadığında kullanılabilecek güçlü bir istatistiktir (Field, 2005).

Soru Formlarından Elde Edilen PAB, TAB ve TPAB Ön Test Yeterlilik Puanları Arasındaki Farklılığın Grup Değişkeni Açısından İncelenmesi

Çalışmada 4 grupta (G1, G2, G3, G4) yer alan öğretmen adaylarının soru formlarından aldıkları PAB, TAB ve TPAB boyutlarında ön test puanları arasında farklılık olup olmadığının incelenmesi için varsayımların karşılanması durumunda Tek Yönlü Manova Testinin yapılmasına karar verilmiştir. Öğretmen adaylarının PAB, TAB ve TPAB boyutlarındaki ön test puanlarının tek değişkenli uç değerlere sahip olmadığı ve grup değişkeni açısından tek değişkenli normal dağılım gösterdiği belirlenmiştir. Çok değişkenli normallik için hesaplanan Mahalanobis değerlerinin, 019-12,449 aralığında olduğu belirlenmiştir. 3 bağımlı değişken için Mahalanobis değerlerinin 16,27’nin altında olması uç değer olmadığının göstergesidir (Tabachnick ve Fidell, 2007). Bu durumda çok değişkenli uç değer olmadığı belirlenmiştir. Bağımlı değişkenler arasında hesaplanan korelasyon katsayıları (rPAB-TAB=,14; rTAB-TPAB=,408; rPAB-TPAB=,095) çoklu bağıntı

olmadığını göstermektedir. Levene testi sonuçları varyansların homojen olduğunu gösterirken [FPAB=,605, p=,614; FTAB=,113, p=,952; FTPAB=,577, p=,632], Box testi

sonuçları varyans kovaryans matrislerinin homojen olduğunu göstermiştir [Box’s M=9,833, p=,955>,001]. Diğer taraftan grup değişkenine göre çizilen serpilme grafiği

bağımlı değişkenler arasında bazı durumlarda doğrusal ilişki olmadığını göstermiştir. Bu bağlamda grup değişkeni açısından öğretmen adaylarının ön test puanları arasında anlamlı farklılık olup olmadığı Tek Yönlü Manova ile test edilerek Pillai’s Trace değeri yorumlanmıştır. Farklılık olması durumunda Tukey fark testi yapılmıştır.

Ders Planı ve Katılımcı Raporundan Elde Edilen AB, PAB, TAB ve TPAB Ön Test Yeterlilik Puanları Arasındaki Farklılığın Grup Değişkeni Açısından İncelenmesi

Çalışmada 4 grupta (G1,G2,G3,G4) yer alan öğretmen adaylarının ders planı ve katılımcı raporundan aldıkları AB, PAB, TAB ve TPAB ön test yeterlilik puanları arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığının incelenmesi için varsayımların karşılanması durumunda Tek Yönlü Manova yapılmasına karar verilmiştir. Öğretmen adaylarının AB, PAB, TAB ve TPAB boyutlarındaki ön test puanlarının tek değişkenli uç değerlere sahip olmadığı ve grup değişkeni açısından normal dağılım gösterdiği belirlenmiştir. Çok değişkenli normallik için hesaplanan Mahalanobis değerleri ,099- 12,272 aralığında olduğu belirlenmiştir.

4 bağımlı değişken için Mahalanobis değerlerinin 18,47’nin altında olması uç değer olmadığının göstergesidir (Tabachnick ve Fidell, 2007). Bu durumda çok değişkenli uç değer olmadığı belirlenmiştir. Bağımlı değişkenler arasında korelasyon katsayıları (rAB-PAB=,756; rAB-TAB=,459; rAB-TPAB=,642; rPAB-TAB=,442; rPAB-TPAB=,713;

rTAB-TPAB=,756) olarak hesaplanmıştır. Korelesyon değerleri incelendiğinde değişkenler

arasında çoklu bağıntı olmadığı belirlenmiştir. Yapılan Levene testi sonuçları varyansların homojen olduğunu göstermiştir [FAB=,395, p=,757; FPAB=,348, p=,790;

FTAB=,297 p=,828; FTPAB=,416, p=,742]. Ayrıca Box testi sonuçları varyans kovaryans

matrislerinin homojen olduğunu göstermiştir [Box’s M=21,332, p=,929>,001].

Grup değişkenine göre çizilen serpilme grafiği incelendiğinde bağımlı değişkenler arasında doğrusal ilişki olduğu tespit edilmiştir. Bu bağlamda grup değişkeni açısından öğretmen adaylarının ön test puanları arasında anlamlı farklılık olup olmadığı Tek Yönlü Manova ile test edilmiş ve Wilk’s Lambda değeri yorumlanmıştır. Farklılık olması durumunda Tukey fark testi yapılmıştır.

Son Test Yeterlilik Puanları Arasındaki Farklılığın Grup Değişkeni Açısından İncelenmesi

Çoktan Seçmeli Başarı Testinden Elde Edilen AB Son Test Yeterlilik Puanları Arasındaki Farklılığın Grup Değişkeni Açısından İncelenmesi

Çoktan seçmeli başarı testinden alınan AB son test yeterlilik puanlarının grup değişkeni açısından farklılaşma durumu incelenirken 12 grup ((G1, G2, G3, G4)üst, (G1,

G2, G3, G4)orta ve (G1, G2, G3, G4)alt ) ile analiz yapılmıştır. Analiz esnasında üst, orta

ve alt grupların AB puanları ayrı ayrı analiz edilmiştir. Son test AB yeterlilik puanları arasında anlamlı farklılık olup olmadığının incelenmesi için Tek Yönlü Anova testinin kullanılmasına karar verilmiştir.

Üst, orta ve alt gruplara ait veri setleri analiz edilmeden önce Tek Yönlü Anova testinin varsayımlarını sağlayıp sağlamadığı incelenmiştir. Öncelikle veri setleri tek değişkenli uç değer ve normal dağılım kriterlerine göre incelenmiştir. Sonuçlar üst, orta ve alt grupların puanlarında tek değişkenli uç değer olmadığını göstermiştir. Grup değişkeni açısından veri setlerinin normal dağılım gösterip göstermediği incelenmiş ve üst ve alt gruplara ait AB puanlarının normal dağılım gösterdiği belirlenmiştir. Ancak orta gruplara ilişkin sonuçlar, (G1, G3, G4)orta gruplarında basıklık değerlerinin istenilen

aralıkta olmadığını göstermiştir [G1orta-basıklık=2,020; G3orta-basıklık=2,436; G4orta- basıklık=3,231]. G4orta için Shapiro-Wilk testinde p=,006 olarak hesaplanmış olup bu değer

veri setinin normal dağılmadığını göstermektedir. Ayrıca orta gruplara ait puanlara ilişkin histogram ve Q-Q plot grafikleri de veri setinin normal dağılmadığına işaret etmiştir. Bu bağlamda üst ve alt gruplara ilişkin son test AB yeterlilik puanlarının analizinde Tek Yönlü Anova Testi kullanılırken, orta grupların son test AB puanlarının analizinde Kruskal Wallis testi kullanılmıştır. Üst ve alt gruplara ilişkin Levene testi sonuçları üst grup için varyansların homojen olduğunu göstermiştir [Üst grup: F=1,544, p=,233; Alt grup: F=2,655, p=,069].

Soru Formlarından Elde Edilen PAB, TAB ve TPAB Son Test Yeterlilik Puanları Arasındaki Farklılığın Grup Değişkeni Açısından İncelenmesi

Çalışmada 4 grupta (G1, G2, G3, G4) yer alan öğretmen adaylarının soru formlarından aldıkları PAB, TAB ve TPAB boyutlarında son test puanları arasında

farklılık olup olmadığının incelenmesi için varsayımların karşılanması durumunda Çok Değişkenli Varyans Analizi (MANOVA) yapılmasına karar verilmiştir. Öğretmen adaylarının PAB, TAB ve TPAB boyutlarındaki son test puanlarının tek değişkenli uç değerlere sahip olmadığı ve grup değişkeni açısından normal dağılım gösterdiği belirlenmiştir. Çok değişkenli normallik için hesaplanan Mahalanobis değerleri ,021- 10,250 aralığında olduğu belirlenmiştir. 3 bağımlı değişken için Mahalanobis değerlerinin 16,27’nin altında olması uç değer olmadığının göstergesidir (Tabachnick ve Fidell, 2007). Bu durumda çok değişkenli uç değer olmadığı belirlenmiştir. Bağımlı değişkenler arasında hesaplanan korelasyon katsayıları (rPAB-TAB=,444; rTAB-TPAB=,316;

rPAB-TPAB=,595) çoklu bağıntı olmadığını göstermektedir. Levene testi sonuçları

varyansların homojen olduğunu gösterirken [FPAB=, 999, p=,398; FTAB=1,139 p=,338;

FTPAB=,344, p=,793], Box testi sonuçları varyans kovaryans matrislerinin homojen

olduğunu göstermiştir [Box’s M=18,471, p=,505>,001]. Tüm bu varsayımların karşılanmasının aksine grup değişkenine göre çizilen serpilme grafiği bağımlı değişkenler arasında bazı durumlarda doğrusal ilişki olmadığını göstermiştir. Bu bağlamda grup değişkeni açısından öğretmen adaylarının PAB, TAB ve TPAB son test puanları arasında anlamlı farklılık olup olmadığı Tek Yönlü Manova ile test edilerek Pillai’s Trace değeri yorumlanmıştır. Farklılık olması durumunda Tukey fark testi yapılmıştır.

Ders Planı ve Katılımcı Raporundan Elde edilen AB, PAB, TAB ve TPAB Son Test Yeterlilik Puanları Arasındaki Farklılığın Grup Değişkeni Açısından İncelenmesi

Çalışmada 4 grupta (G1,G2,G3,G4) yer alan öğretmen adaylarının ders planı ve katılımcı raporundan aldıkları AB, PAB, TAB ve TPAB son test yeterlilik puanları arasında farklılık olup olmadığının incelenmesi için varsayımların karşılanması