• Sonuç bulunamadı

3.8. Uygulama Süreci

3.8.2. Mikro Öğretim Uygulaması

Mikro Öğretim Uygulaması toplamda 8 hafta sürmüştür. Bu çalışma kapsamında öğretmen adayları 4 gruba ayrılmıştır. Bu nedenle Mikro Öğretim Uygulamaları her bir grupta 4 saat (2’şer saatlik 2 ders halinde) olmak üzere haftada 16 saat gerçekleştirilmiştir. Mikro Öğretim Uygulaması süresince her grupta 22 tane olmak üzere toplamda 88 Mikro Öğretim Uygulaması yapılmıştır. Mikro Öğretim Uygulaması 4 aşamadan meydana gelmiştir. Bunlar öğretmen adaylarının ders anlatımları, videoların izlenmesi,

değerlendirme ve tartışma aşamalarıdır. Mikro Öğretim Uygulaması süreci Şekil 4’teki gibi şematize edilmiştir.

Şekil 4. Mikro Öğretim Uygulamaları Süreci

Ders Anlatımı Aşaması

Ders anlatımı aşamasında, öğretmen adayları 7. sınıf düzeyinde çokgenler konusu ile ilgili bir kazanımı ele alarak kendi gruplarında derslerini işlemiştir. Öğretmen adayları Ortaokul Matematik Dersi Öğretim Programı’na (MEB, 2013) bağlı kalmak koşuluyla kazanımı kendileri belirlemiştir. G1 ve G3’te yer alan öğretmen adaylarından seçtikleri kazanımın matematiksel içeriğinin etkili bir şekilde öğretimi için uygun olan öğretim strateji, yöntem, teknikleri ve teknolojileri belirleyerek teknoloji destekli bir ders tasarımı yapmaları ve uygulamaları istenmiştir. Bu gruplarda (G1 ve G3) bulunan öğretmen adaylarına herhangi bir materyal desteği sağlanmamıştır. G2 ve G4’te yer alan öğretmen adaylarına ise, seçtikleri kazanımın gerçekleştirilmesinde kullanmaları için bu çalışma kapsamında geliştirilen Geogebra materyalleri verilmiştir. Öğretmen adaylarından seçtikleri kazanımın matematiksel içeriğinin etkili bir şekilde öğretimine ve verilen Geogebra materyaline uyumlu olacak şekilde öğretim strateji, model, yöntem, teknikler ve teknolojiler seçerek teknoloji destekli bir ders tasarımı yapmaları ve uygulamaları istenmiştir. Bu gruplarda (G2 ve G4) yer alan öğretmen adayları verilen Geogebra materyali dışında teknolojiler kullanma hakkına sahip olmuştur.

DERS ANLATIMI VİDEOLARIN

İZLENMESİ

DEĞERLENDİRME TARTIŞMA

Öğretmen adaylarına ders anlatımları için 10-20 dakika süre verilmiştir. Mikro öğretim esnasında söz konusu gruptaki bireylerin hepsi derse katılmak üzere uygulamanın gerçekleştireceği ortamda yer almıştır. Ders anlatımını yapan öğretmen adayı dersini işlerken diğer öğretmen adayları 7. sınıf öğrencisi rolünde derse katılmıştır. Öğretmen adaylarına ders anlatımları esnasında hiçbir müdahalede bulunulmamıştır. Ancak ihtiyaç duydukları takdirde kullandıkları teknolojilerle alakalı teknik destek sağlanmıştır. Öğretmen adaylarına derslerini işlemeleri için ders planlarına uygun fiziksel ortam sağlanmıştır. Ders anlatımları dersliklerde ve bilgisayar laboratuvarında gerçekleştirilmiştir. Öğretmen adaylarının isteklerine göre derslikler bireysel ve grup çalışmasına uygun şekilde düzenlenmiştir.

Araştırmacı ders anlatımları esnasında gözlem yaparak gözlem notlarını bir deftere kaydetmiştir. Bu notlarda araştırmacı öğretmen adaylarının ders anlatım süreçlerini detaylı bir şekilde aktarmıştır. Ayrıca ders anlatımları video kaydı ile kayıt altına alınmıştır. Sınıfta araştırmacının dışında yapılan uygulamanın planlandığı şekliyle yürütülüp yürütülmediğini kontrol eden ikinci bir gözlemci yer almıştır. Gözlemci deneysel uygunlukla ilgili Gözlem Formlarını doldurarak gözlemlerini kayıt altına almıştır.

Videoların İzlenmesi ve Değerlendirme Aşaması

Özel Öğretim Yöntemleri dersi haftada 2 saatlik 2 ders şeklinde okutulduğundan 1. derste öğrencilerin ders anlatımları gerçekleştirilmiştir. 2. derste ise öğretmen adaylarının videoları izlenmiş, değerlendirilmeleri yapılmış ve yaptıkları öğretim tartışılmıştır. Değerlendirme aşamasında, ders anlatımları TPAB Mikro Öğretim Değerlendirme Rubriği kullanılarak ders anlatımını yapan öğretmen adayı, grupta yer alan diğer öğretmen adayları ve araştırmacı tarafından değerlendirilmiştir. Yapılan değerlendirmenin ardından tartışma aşamasına geçilmiştir.

TPAB Mikro Öğretim Değerlendirme Rubriği’nin (Dereceli Puanlama Anahtarı) Geliştirilmesi

Bu araştırmada Mikro Öğretim Uygulaması kapsamında öğretmen adaylarının ders anlatımlarını değerlendirmek amacıyla TPAB Mikro Öğretim Değerlendirme Rubriği (dereceli puanlama anahtarı) kullanılmasına karar verilmiştir. Harris, Grandgenett ve Hofer’ın (2010) çalışmalarında geliştirdikleri TPAB rubriğinden

yararlanılarak ve TPAB kuramsal çerçevesi kapsamında 14 maddelik “TPAB Mikro Öğretim Değerlendirme Rubriği” oluşturulmuştur. Rubrik formunda yer alan maddeler bir davranışın gözlenip gözlenmediğini betimleyecek nitelikte düzenlenmiştir. Rubrikte davranışın gözlemlenip gözlemlenmemesi her bir madde için Yeterince (2), Kısmen (1), Hiç (0) olmak üzere 3’lü dereceleme tipinde hazırlanmıştır. TPAB Mikro Öğretim Değerlendirme Rubriği’nin geçerlik çalışması için uzman görüşü alınmıştır. Bu doğrultuda 3 matematik eğitimi, 2 ölçme değerlendirme, 1 eğitim bilimleri olmak üzere toplam 6 uzmanının görüşleri alınmıştır. Uzman değerlendirme formu Ek 10’da sunulmuştur. Uzmanlar tarafından gelen dönütler sonucunda Davis (1992) tekniği kullanılarak kapsam geçerliliğinin sağlanıp sağlanmadığı incelenmiştir. Davis (1992) hesaplanan KGİ değerinin ,80’den büyük olması durumunda kapsam geçerliliğinin sağlanacağını ifade etmiştir. Uzman görüşleri sonucu 4 ve 17. maddelerin KGİ’leri ,80, diğer maddelerin ise 1.00 olarak hesaplanmıştır. Bu durumda rubriğin kapsam geçerliğinin sağlandığı söylenebilir.

Hazırlanan rubrik bu çalışma kapsamında Mikro Öğretim Uygulamaları kapsamında öğretmen adaylarının ders anlatımlarını değerlendirmek amacıyla kullanılmıştır. Bu bağlamda uzman dönütlerine göre yapılan düzenlemenin ardından rubriğin güvenirlik çalışmalarının yapılması için Mikro Öğretim Uygulamalarında yararlanılmıştır. Güvenirlik çalışmaları kapsamında 2013-2014 eğitim öğretim yılında Özel Öğretim Yöntemleri II dersini alan öğretmen adayları çokgenler konusunda teknoloji kullanılarak yapılan 3 mikro öğretim uygulamasını TPAB Mikro Öğretim Değerlendirme Rubriği ile değerlendirmiştir. Geliştirilen ölçme aracının güvenirliğini belirlemek amacıyla puanlayıcılar arası uyumu gösteren Sınıf-İçi Korelasyon Katsayısı (Intraclass Corelation Coefficient) hesaplanmıştır. Elde edilen değerler Tablo 13’te verilmiştir.

Tablo 13. Mikro Öğretim Uygulamalarına İlişkin Sınıf-İçi Korelasyon Katsayıları Mikro Öğretim

Uygulaması

Değerlendirici Sayısı

TPAB Bileşenleri

PAB TAB TPB TPAB Toplam

Mikro öğretim 1 57 ,726 ,710 ,730 ,763 ,881

Mikro Öğretim 2 73 ,778 ,765 ,787 ,887 ,897

Szymanski ve Linkowski (1993) ölçme aracı ile yapılan değerlendirmelerde puanlayıcılar arasındaki uyuşmanın en az 0,80 düzeyinde olması istendiğini, ancak yalnızca gözlem amacıyla yapılan ölçümlerde puanlayıcılar arasında 0,70 düzeyindeki uyuşmanın yeterli olacağını ifade etmiştir (akt: Deliceoğlu, 2009). Tablo 13’teki değerler incelendiğinde Mikro Öğretim Uygulamalarında adayların ders anlatımlarını değerlendirmek üzere geliştirilen ölçme aracının güvenilir olduğu söylenebilir.

Tartışma Aşaması

Tartışma aşamasında öncelikle ders anlatımını gerçekleştiren öğretmen adayına kendini değerlendirme fırsatı verilmiştir. Ardından grupta bulunan diğer öğretmen adaylarından değerlendirme yapmaları istenmiştir. Ayrıca tartışma esnasında araştırmacı dersin sorumlusu olarak ders anlatımını gerçekleştiren öğretmen adayının gerçekleştirdiği öğretim sürecini değerlendirmiştir. Bu aşamada öğretmen adayının seçtiği kazanımın matematiksel içeriği hakkındaki bilgisi, seçtiği öğretim strateji, yöntem ve tekniklerin kazanımın gerçekleştirilmesindeki uygunluğu, seçtiği öğretim strateji, yöntem ve tekniklerin üstün yanları ve sınırlılıkları, seçtiği teknolojinin/teknolojilerin kazanıma uygunluğu, seçtiği kazanımın gerçekleştirilmesinde etkili olabilecek farklı öğretim strateji, yöntem, teknikler ve teknolojiler tartışılmıştır.