• Sonuç bulunamadı

Minai teknikli astrolojik temalı kase, Metropolitan Museum

https://www.metmuseum.org/art/collection/search/ 451379?rpp=30&pg=2&ft=musician&pos=31&im gno=10&tabname=label

kıyafet giymektedir. Başında soluk mavi bir başlık, sol kolunda da altın yaldızlı bir tiraz takılıdır. Uzun, siyah saçları, arka tarafta tutamlar halinde uçuşmaktadır. Yay gibi kaşları, badem gözleri, küçük bir burnu ve ağzı olan figürün, uzun ve dalgalanan saçlarına da bakılarak bir kadın figürü olduğu söylenebilir. Figür, çengi sağ omuz hizasında ve oldukça yüksekte tutmaktadır. Sol eliyle çengin alt kasnağından tutmakta, sağ eliyle de çengin tasvirde göremediğimiz tellerini çalmaktadır. Çengin alt kolu kahverengi, düz ve incedir. Üst kol ise, yukarı doğru yaklaşık kırk beş derecelik bir açıyla çıkmaktadır. Üst kol, önde hafif iç bükey kavisliyken; arkada kavis, daha belirgindir. İncelediğimiz örneklerin çoğunda çengin üst kolunun en tepede öne doğru eğimli olduğu görülmüştür. Burada ise, yukarıda öne eğim yapmak yerine, arkadaki kavisli kısım, bir anda kavis yapıp incelerek, yukarı doğru ince bir hat halinde devam edip sonlanmıştır. Bu kısmın olması gereken biçim, farklı bir bakış açısıyla oluşturulmaya çalışılmıştır.

Çeng çalan figürün yanında oturan diğer bir figür, bağdaş kurup oturmuş, sol, göğüs hizasında tuttuğu defini çalarken tasvir edilmiştir. Üzerine, Zeytin yeşili, mavi ve altın yaldızlı tonlarda geometrik desenli bir kıyafet giymiştir. Sağ kolunda altın yaldızlı bir tiraz takılıdır. Ayaklarında siyah ayakkabıları vardır. Başında, ortasında altın yaldızlı bir taş ya da tüy benzeri aksesuarı olan bir başlık takılıdır. Başının etrafı hale ile çevrilidir. Uzun, siyah, muhtemelen örgülü saçları, üç tutam halinde ön tarafta uçuşmaktadır. Figürün yay gibi kaşları, badem gözleri, küçük bir ağzı ve dolgun yanakları vardır. Figür, sol elinin parmak uçlarıyla defi tutarken, sağ eliyle de defe vurmaktadır. Def, krem rengi olup dış çerçevenin içinde ikinci bir ince çiziyle hareketlendirilmiştir. Bu figür de saçları ve başlığına bakılarak kadın olarak nitelenebilir.

Def çalan figürün yanındaki figür, bağdaş kurup oturmuş iki eliyle tuttuğu üflemeli bir çalgıyı çalarken tasvir edilmiştir. Üzerine zeytin yeşili tonlarında siyah bordürlü altı kollu yıldızlardan oluşan geometrik desene sahip bir kıyafet giymektedir. Ayakları çıplak olan figürün başında orta, ön kısmında yükselerek öne doğru eğim yapan tüy benzeri bir aksesuarı olan başlık takılıdır. Başlık açık yeşil renktedir. Figürün başının etrafı diğer figürler gibi kahverengi bir hale ile çevrilidir. Figür, sağ

eli üstte, sol eli altta kalacak şekilde dudaklarına götürdüğü çalgısını çalmaktadır. Çalgı, incelediğimiz diğer örneklerdeki üflemeli çalgılar gibi ince, düz değil, ağızdan ince bir çubukla çıkıp sonra kavis yaparak genişleyen bir yapıya sahiptir. Uzunluğu, tasvirden tam olarak anlaşılamamaktadır; ancak kısa bir çalgı olduğu söylenebilir.

Karşı taraftaki tahtın iki yanında yer alan figür, bağdaş kurup oturmuş, sağ omuz hizasında tuttuğu çengi çalmaktadır. Figür, mavi zemin üzerine siyahla konturlanmış ve bazılarının içi altın yaldızla doldurulmuş altıgenlerden oluşan bir kıyafet giymektedir. Ayakkabıları siyahtır. Başında mavi bir başlık takılı olup, başının etrafı bir hale ile çevrilidir. Figür, iki eliyle de çengi çalarken tasvir edilmiştir. Çeng, karşı tarafta yer alan figürün elindeki çeng ile aynı biçim ve renktedir. Onun yanındaki def çalan figür ve çaldığı def de karşı taraftaki def çalan figür ile aynı formda tasvir edilmiştir.

Taht sahneli kuşağın altında lacivert zemin üzerine, çift sıra, ortası sarı, dört kollu kırmızı yıldızlardan oluşan bir çerçeve yer almaktadır. Bu çerçevenin içine saat yönünün tersine doğru ilerlemekte olan atlı figürler ve onların aralarına da birer kuş figürü tasvir edilmiştir.

Tabağın merkezine lacivert zemin üzerine ortada bir güneş tasviri ve onun etrafında altı daire içine konumlandırılmış altı gezegen tasviri yapılmıştır. Bu gezegenler, Canby tarafından Mars, Merkür, Venüs, Ay, Satürn ve Jüpiter olarak tanımlanmıştır. Ayrıca gezegenlerin başları aralarına yıldızları temsil ettiği söylenen (Canby vd., 2016: 206) ortada birer büyük ve yanlarda ikişer küçük altın rengi yuvarlaklar yerleştirilmiştir.

Venüs olarak tanımlanan Zühre bağdaş kurup kahverengi bir tahta oturmuş ve ud çalar vaziyette tasvir edilmiştir. Üzerine açık-koyu yeşil, bordo ve altın yaldız tonlarında geometrik desenli bir kıyafet giymektedir. Ayağında kırmızı ayakkabıları vardır. Siyah, küt saçları olan figürün başında ortasında altı kollu yıldız biçiminde altın renginde bir taşı olan diadem takılıdır. Başının etrafı, bordo bir hale ile çevrilidir. Figür, sağ eli çalgının gövdesi üzerinde, sol eli de çalgının sapı üzerinde, udu çalar vaziyette tasvir edilmiştir. Ud, armudi gövdeli; ancak sapı gövdeden yukarı doğru

kıvrılan biçimde tasarlanmış bir forma sahiptir. Figür, sağ elinin baş ve işaret parmaklarıyla bir mızrap tutarak udu çalmaktadır. Sol elinin dört parmağı da çalgının sapı üzerinde notalara basmaktadır. Çalgının uç kısmında da burguluk bölümü basitçe tasvir edilmiştir.

Fotoğraf 76: Minai teknikli astrolojik temalı kase, Metropolitan Museum,

https://www.metmuseum.org/art/collection/search/451379?rpp=30&pg=2&ft=musician&pos=31&imgno=10&ta bname=label

Fotoğraf 77: Minai teknikli astrolojik temalı kase, Metropolitan Museum,

https://www.metmuseum.org/art/collection/search/451379?rpp=30&pg=2&ft=musician&pos=31&imgno=10&ta bname=label

Fotoğraf 78: Minai teknikli astrolojik temalı kase, Metropolitan Museum,

https://www.metmuseum.org/art/collection/search/451379?rpp=30&pg=2&ft=musician&pos=31&imgno=10&ta bname=label

Fotoğraf 79: Minai teknikli astrolojik temalı kase, Metropolitan Museum,

https://www.metmuseum.org/art/collection/search/451379?rpp=30&pg=2&ft=musician&pos=31&imgno=10&ta bname=label

Fotoğraf 80: Minai teknikli astrolojik temalı kase, Metropolitan Museum,

https://www.metmuseum.org/art/collection/search/451379?rpp=30&pg=2&ft=musician&pos=31&imgno=10&ta bname=label

Katalog 23:

Bulunduğu Yer: British Museum Envanter Numarası: 1913,0414.19 Yapım Yeri: İran, Kaşan

Yapım Tarihi: 1175-1225 (yaklaşık) Kültür Dönemi: Büyük Selçuklu Ölçüleri: -

Müzedeki Yeri: Depoda Müzeye Geliş Tarihi: 1913

Müzeye Geliş Şekli: Kazı buluntusu (Stephen Salisbury Bagge tarafından)

İnceleme tarihi: 19.10.2017

Yüksek kaideli bir kabın kırık parçası olan eser üzerinde karşılıklı oturan iki figür yer almaktadır. Beyaz hamurlu, minai teknikli eserde yeşil, kırmızı, mavi, siyah, sarı, kahverengi, manganez moru, turkuaz ve lacivert renkler görülmektedir.

Kompozisyon, ağaç manzaralı, bitkilerin olduğu bahçe benzeri bir dış mekanda karşılıklı olarak oturmuş iki figürden meydana gelmektedir. Bu figürlerin ikisi de bağdaş kurup oturmuş ve birbirlerine bakmaktadırlar. Sağdaki kadın figürü, ud çalar vaziyette tasvir edilmiştir. Cinsiyeti hakkında emin olamadığımız soldaki figür ise, elinde tam olarak ne olduğu anlaşılamayan bir nesne tutmakta ve kendisine ud çalan kadını dinlemektedir.

Ud çalan figürün dizlerine kadar uzanan saçları ve ortasında irice lacivert bir taş olan diadem benzeri yeşil başlığı ile cinsiyeti vurgulanmak istenmiş olmalıdır. Figür, düzgün olmayan lacivert, kırmızı ve turkuaz altıgenlerle bezeli bir kıyafet giymiştir. Figürün sağ eli udun telleri üzerinde, udu çalar vaziyette görülmektedir.

Fotoğraf 81: Minai süslemeli tabak parçası, British