• Sonuç bulunamadı

4.9. Dokuzuncu Alt Probleme Ait Bulgular ve Yorum

4.9.1. Suudi Arabistan Sosyal Bilgiler Ders Kitapları İçerik Analizi İle İlgil

4.9.1.2. Milliyetçilik Kavramı

Bu alt kavramla ilgili ders kitaplarında yer verilen örnekler aşağıda sunulmuştur: Ortaokul 1. sınıf birinci dönem ders kitabının 15. sayfasında “Suud Devleti kurulmadan önce bölgede emirlikler hakimdi. Bu emirlikler arasında anlaşmazlıklar ve savaşlar yaşanmaktaydı. Bundan dolayı, bölgede düzen ve güvenlik yoktu.” Ortaokul 1. sınıf birinci dönem ders kitabının 32. sayfasında “Hicri 1282 yılında ölümü ile birlikte başa geçen oğlu Abdullah’a karşı kardeşi Suud isyan başlattı. Bu isyan ve çatışmalar neticesinde Suud Devleti zayıfladı ve Türkler Doğu bölgesini ele geçirdi.” [Vizara el-Terbiye ve el-Talim, el-Memleke el-Arabiyye el-Suudiyye. Et- Terbiyetü’l Vataniyye, el-Saf el-Evvel el-Mutavassıt, Riyad. (Suudi Arabistan Krallığı Eğitim ve Öğretim Bakanlığı Ortaokul 1. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı)].

Ortaokul 1. sınıf birinci dönem ders kitabının 25. sayfasında “Batıda Hicaz bölgesi hariç, bütün bölgeleri ele geçiren I. Suud Devleti, kuzeyde Şam ve Irak sınırlarına kadar dayanarak diğer Osmanlı eyaletlerine kadar uzandı.” Ortaokul 1. sınıf birinci dönem ders kitabının 26. sayfasında “Hızla genişleyen I. Suud Devleti’ne karşı atağa geçen Osmanlı Devleti, Irak üzerinden iki kez ordu göndermişse de başarılı olamamıştır.” Ortaokul 1. sınıf birinci dönem ders kitabının 32. sayfasında “Diğer yandan Abdullah bin Suud’un oğlu, Turki, Necd bölgesinde istikrarın tekrar sağlanması için, halkın da büyük desteğini alarak babasının mücadelesini devam ettirdi. Riyad’ı hicri 1240 yılında Mısır kuvvetlerinden geri alarak II. Suud Devleti’nin başkenti yaptı.” [Vizara el-Terbiye ve el-Talim, el-Memleke el-Arabiyye el-

Suudiyye. Et- Terbiyetü’l Vataniyye, el-Saf el-Evvel el-Mutavassıt, Riyad. (Suudi Arabistan Krallığı Eğitim ve Öğretim Bakanlığı Ortaokul 1. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı)].

Bu alt kavramdaki pozitif çetelemelerle ilgili örnekler aşağıda sunulmuştur:

İlkokul 4. sınıf birinci dönem ders kitabının 5. sayfasında yer alan önsözde “Kuran-ı Kerim’i, seni yaratan Rabbinin adıyla oku! şeklinde başlatan Allah’a şükürler olsun ve salat ve selam da, öğretmenlerin ve eğitimcilerin en iyisi Hz. Muhammed ile onun ailesine olsun.” İlkokul 4. sınıf ikinci dönem ders kitabının 47. sayfasında “Hz. Peygamber, arkadaşlarıyla hicret etmedi ve Mekke’de kaldı. Çünkü; O, Allah’ın kendisine izin vermesini bekledi. İşkencelere karşı gösterdiği sabır ile Müslümanlara örnek oldu.” İlkokul 4. sınıf ikinci dönem ders kitabının 51. sayfasında “Bütün Müslümanların Hz. Peygamber’in ashabını sevmeleri farzdır.” 4. sınıf ikinci dönem ders kitabının 55. sayfasında “Hz. Peygamber’in Medine’ye gelince yaptığı ilk iş, mescidini inşa etmek oldu. Çünkü; orası Müslümanların toplandığı en önemli yerdir.” [Vizara el-Terbiye ve el-Talim, el- Memleke el-Arabiyye el-Suudiyye. Derasat el-Ejtemaiyya, el-Saf el-Rabi el-İbtidai, Riyad. (Suudi Arabistan Krallığı Eğitim ve Öğretim Bakanlığı İlkokul 4. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı)] İlkokul 4.sınıf ikinci dönem ders kitabının 10. sayfasında “Cenab-ı Hak, Hz. Muhammed’i peygamber olarak seçti. O’nu İslamı insanlara ulaştırmakla görevlendirdi. Dinin merkezi olarak Mekke’yi seçti. Hz. Muhammed, mesajın gereğini yaptı. Kendi halkı buna karşı çıktı ve O sabretti.” İlkokul 4. sınıf ikinci dönem ders kitabının 16. sayfasında “Hz. Peygamberin soyu; Muhammed bin Abdullah bin Abdulmuttalip bin Hişam bin Abdmenaf bin Kusay bin Kilab’tır. Peygamberimiz, yetim olarak fil ayına rastlayan Rebiülevvel ayında Mekke’de 571 yılında doğdu. Peygamberimizin annesi, o altı yaşındayken öldü. Dedesi Abdulmuttalip O’na baktı, dedesi ölünce amcası Ebu Talip O’na baktı. Peygamberimiz küçükken koyun çobanlığı yaptı ve amcasına yardım etti.” [Vizara el-Terbiye ve el-Talim, el-Memleke el-Arabiyye el- Suudiyye. Derasat el-Ejtemaiyya, el-Saf el-Rabi el-İbtidai, Riyad. (Suudi Arabistan Krallığı Eğitim ve Öğretim Bakanlığı İlkokul 4. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı)].

4.9.1.2.1. Millet Alt Kavramı

Millet, aynı topraklar üzerinde yaşayan, aralarında dil, tarih, ülkü, duygu, gelenek ve görenek birliği olan insanların oluşturduğu topluluğu ifade etmektedir. Ders kitaplarında; Suudlu, Suudlular, millet ve ulus kelimeleri taranmıştır.

Bu alt kavramdaki ders kitaplarındaki çetelemelerle ilgili örnekler aşağıda sunulmuştur: Ortaokul 3. sınıf birinci dönem ders kitabının 16. sayfasında “Suud ailesinden tam destek gören Muhammed bin Abdulvahhab ıslahatları, ilk olarak Necd bölgesinde ortaya çıktı.” Ortaokul 3. sınıf birinci dönem ders kitabının 30. sayfasında “Suud ailesi, yönetimi geri aldıktan sonra İmam Türki Bin Abdullah hedeflerinde başarılı oldu.” Ortaokul 3. sınıf birinci dönem ders kitabının 37. sayfasında “Kral Abdulaziz’e ülkemizi birleştirme mücadelesinde Suudi halkı büyük destek verdi.” [Vizara el-Terbiye ve el-Talim, el-Memleke el-Arabiyye el-Suudiyye. Et- Terbiyetü’l Vataniyye, el-Saf el-Salis el-Mutavassıt, Riyad. (Suudi Arabistan Krallığı Eğitim ve Öğretim Bakanlığı Ortaokul 3. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı)].

4.9.1.2.2. Vatan Alt Kavramı

Vatan, hakimiyet gücü sayesinde üzerine yerleşilen, nesillerin doğup yaşadığı, sınırları belli olan, korunulan toprak, yurt, memleketi ifade etmektedir. Bu bağlamda ders kitaplarında; Suudi vatanı ve Suudi ülkesi kelimeleri taranmıştır.

Bu alt kavramdaki ders kitaplarındaki çetelemelerle ilgili örnekler aşağıda sunulmuştur: İlkokul 6. sınıf birinci dönem ders kitabının 35. sayfasında “Bu vatana karşı sana verilen mesuliyetin büyüklüğünü de düşünerek ve hissederek bütün duygularını kullanarak, bu dersle

beraber elde ettiğin insanlar arası sosyal ilişkiler üzerine kendini geliştirmen gerekir.” İlkokul 6. sınıf ikinci dönem ders kitabının 36. sayfasında “sen vatanına karşı görevlerin konusunda anlayışlı ve bilinçli bir insan olmak istediğinde, öğrenmiş olduğun bu bilgiler sana yardımcı olacaktır.” [Vizara el-Terbiye ve el-Talim, el-Memleke el-Arabiyye el-Suudiyye. Derasat el- Ejtemaiyya, el-Saf el-Sadis el-İbtidai, Riyad. (Suudi Arabistan Krallığı Eğitim ve Öğretim Bakanlığı İlkokul 6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı)]