• Sonuç bulunamadı

4.8. Sekizinci Alt Probleme Ait Bulgular ve Yorum

4.8.2. Çalışma Kitaplarına İlişkin Bulgular

4.8.2.1. Teknik Özellikleri

Suudi Arabistan 4., 5., 6., 7., 8. ve 9. sınıf sosyal bilgiler çalışma kitapları tasarım açısından ders kitaplarıyla benzer özellikler gösterdiği için tekrara düşmemek adına, kitapların teknik özelliklerine burada yer verilmemektedir.

Kitapların basım ve yayım hakkı Suudi Arabistan Krallığı Eğitim ve Öğretim Bakanlığı’na aittir. Kitapların sınıflarına ve dönemlerine göre sayfa sayıları, ünite sayıları ve konu sayıları Tablo 22’de verilmiştir.

Tablo 22

Sosyal Bilgiler Çalışma Kitaplarının Teknik Özellikleri

Sınıf Dönem Sayfa Sayısı Ünite Sayısı Konu Sayısı

4. sınıf 1. dönem 60 3 14 2. dönem 42 3 19 5. sınıf 1. dönem 74 2 13 2. dönem 56 3 12 6. sınıf 1. dönem 150 5 19 2. dönem 56 3 10 7. sınıf 1. dönem 96 3 15 2. dönem 60 3 21 8. sınıf 1. dönem 140 5 19 2. dönem 55 3 13 9 sınıf 1. dönem 82 5 18 2. dönem 79 5 16

Tablo 22’de görüldüğü üzere, kitapların sayfa ve ünite sayıları ve konuları farklılık göstermektedir. Bu farklılıklar çalışma kitaplarının içeriklerinin ders kitaplarıyla paralel gitmesiyle ilgilidir.

4.8.2.2. İçerikleri

4., 5., 6., 7., 8. ve 9. sınıf çalışma kitaplarının içerikleri ders kitaplarında işlenen konularla aynı paralellikteki etkinliklerden oluşmaktadır.

Aşağıda çalışma kitaplarında yer alan etkinlik örneklerine yer verilmiştir.

4. sınıf çalışma kitabının 10. sayfasındaki 1. etkinlikte öğrencilere 6 dakika süre verilmiştir. [Vizara el-Terbiye ve el-Talim, el-Memleke el-Arabiyye el-Suudiyye. Et- Terbiyetü’l Vataniyye, el-Saf el-Rabi el-İbtidai, Riyad. (Suudi Arabistan Krallığı Eğitim ve Öğretim Bakanlığı İlkokul 4. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı)].

Hedef: Öğrenci, grubuyla birlikte oturduğu bölgenin en önemli yeryüzü şekillerini yazar.

Davranış: Bölgemdeki ya da yakınımdaki yeryüzü şekillerinin adını belirliyorum. Davranış: Yeryüzü şekillerinin yeri, adı, türü ve bana göre oluşum sebeplerini yazıyorum.

Davranış: Yeryüzü şeklinin eğitim kaynaklarındaki resimlerini toplayarak bir araya getiriyorum.

4. sınıf çalışma kitabının 13. sayfasındaki 5. etkinlikte öğrencilere 6 dakika süre verilmiştir. [Vizara el-Terbiye ve el-Talim, el-Memleke el-Arabiyye el-Suudiyye. Et- Terbiyetü’l Vataniyye, el-Saf el-Rabi el-İbtidai, Riyad. (Suudi Arabistan Krallığı Eğitim ve Öğretim Bakanlığı İlkokul 4. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı)].

Hedef: Öğrenci, Kuran-ı Kerim’den dağların önemine dair bazı ayetleri bulup söyler. Davranış: Grubumdakilerle yardımlaşarak Kuran-ı Kerim’den dağların önemine dair ayetleri araştırıp yazıyorum.

6. sınıf çalışma kitabında aşağıdaki çalışma örnekleri bulunmaktadır. Çalışma kitabının 28. sayfasındaki 1. etkinlikte öğrencilere 5 dakika süre verilmiştir. [Vizara el-Terbiye ve el- Talim, el-Memleke el-Arabiyye el-Suudiyye. Et- Terbiyetü’l Vataniyye, el-Saf el-Sadis el- İbtidai, Riyad. (Suudi Arabistan Krallığı Eğitim ve Öğretim Bakanlığı İlkokul 6. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı)].

Hedef: Öğrenci, 1. Suudi devleti yöneticilerini kendi zamanlarındaki olaylara göre sayar.

Davranış: 1. Suudi devleti yöneticilerini kendi zamanlarındaki olaylara göre isimlendiriyorum.

6. sınıf çalışma kitabının 30. sayfasındaki 2. etkinlikte öğrencilere 6 dakika süre verilmiştir. [Vizara el-Terbiye ve el-Talim, el-Memleke el-Arabiyye el-Suudiyye. Et- Terbiyetü’l Vataniyye, el-Saf el-Sadis el-İbtidai, Riyad. (Suudi Arabistan Krallığı Eğitim ve Öğretim Bakanlığı İlkokul 6. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı)].

Hedef: Öğrenci, Suudi yönetiminin geri gelmesinden sonra İmam Türki Bin Abdullah’ın hedeflerinden üçünü sayar.

Davranış: Suudi yönetiminin geri gelmesinden sonra İmam Türki Bin Abdullah’ın hedeflerinden üçünü sayıyorum.

6. sınıf çalışma kitabının 31. sayfasındaki 3. etkinlikte öğrencilere 8 dakika süre verilmiştir. [Vizara el-Terbiye ve el-Talim, el-Memleke el-Arabiyye el-Suudiyye. Et- Terbiyetü’l Vataniyye, el-Saf el-Sadis el-İbtidaiyye, Riyad. (Suudi Arabistan Krallığı Eğitim ve Öğretim Bakanlığı İlkokul 6. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı)].

Hedef: Öğrenme merkezindeki kaynaklara bakarak, öğrencinin İmam Faysal Bin Türki’nin oğulları arasındaki anlaşmazlıkların Suudi Devleti üzerindeki etkilerini sayar.

Davranış: Öğrenme merkezindeki kaynaklara bakarak, öğrencinin İmam Faysal Bin Türki’nin oğulları arasındaki anlaşmazlıkların Suudi Devleti üzerindeki etkilerini sayıyorum.

9. sınıf çalışma kitabının 10. sayfasındaki 1. etkinlikte öğrencilere 6 dakika süre verilmiştir [Vizara el-Terbiye ve el-Talim, el-Memleke el-Arabiyye el-Suudiyye. Et- Terbiyetü’l Vataniyye, el-Saf el-Salis el-Mutavassıt, Riyad. (Suudi Arabistan Krallığı Eğitim ve Öğretim Bakanlığı Ortaokul 3. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı)].

Hedef: Öğrencinin grubuyla birlikte oturduğu bölgenin en önemli yeryüzü şekillerini yazar.

Davranış: Bölgemdeki ya da yakınımdaki yeryüzü şekillerinin adını belirliyorum.

Davranış: Yeryüzü şekillerinin yeri, adı, türü ve bana göre oluşum sebeplerini yazıyorum. Davranış: Yeryüzü şeklinin eğitim kaynaklarındaki resimlerini toplayarak bir araya getiriyorum.

9. sınıf çalışma kitabının 13. sayfasındaki 5. etkinlikte öğrencilere 6 dakika süre verilmiştir [Vizara el-Terbiye ve el-Talim, el-Memleke el-Arabiyye el-Suudiyye. Et- Terbiyetü’l Vataniyye, el-Saf el-Salis el-Mutavassıt, Riyad. (Suudi Arabistan Krallığı Eğitim ve Öğretim Bakanlığı Ortaokul 3. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı)].

Hedef: Öğrenci Kuran-ı Kerim’den dağların önemine dair bazı ayetleri bulup söyler.

Davranış: Grubumdakilerle yardımlaşarak Kuran-ı Kerim’den dağların önemine dair ayetleri araştırıp yazıyorum.

Ders ve çalışma kitaplarından alınan konu anlatımı ve etkinlik örneklerine göre; 4., 5., 6., 7., 8. ve 9. sınıf çalışma kitaplarında yer alan etkinlikler için öğrencilere süre olarak 2 dakika ile 25 dakika arasında zaman verilmektedir. Bazı etkinliklerde süre yer almazken bazılarının evde yapılacağı belirtilmiştir. Etkinliklerin tamamı bilişsel alanın bilgi ve kavrama düzeyinde bulunup üst düzey öğrenmeleri ölçen sorular tespit edilmemiştir. Dolayısıyla Suudi Arabistan sosyal bilgiler programında ezberci eğitimin ağırlıklı olarak benimsendiği ve davranışçı anlayışın hakim olduğu sonucuna varılmıştır.