• Sonuç bulunamadı

Comenius II Bireysel Eğitim Destekleri faaliyetleri:

4 3 TÜRK EĞİTİM SİSTEMİNİN AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM POLİTİKALARINA UYUMU KONUSUNDA MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİMDE YAPILAN

4.3.1. Meslekî ve Teknik Eğitimin Modernizasyonu ( MTEM) Projes

MTEM projesi, mesleki ve teknik eğitim alanında üyelik süreci öncesinde Türkiye’de AB tarafından desteklenen iki büyük projeden biridir.

MTEM projesi, çağdaş ve etkin bir öğretmen eğitimi sisteminin düzenlenmesi ve geliştirilmesine yönelik kapasitenin artırılmasını ve Mesleki ve Teknik Eğitim Fakülteleri (MTEF), Meslek Yüksekokulları (MYO) , sosyal taraflar, meslekî ve teknik eğitim vakıfları, kurum ve kuruluşları arasında kurulacak bölgesel ortaklıkların teşvik edilmesini amaçlamaktadır. Proje, mali anlaşması TC Hükûmeti ve Avrupa Birliği Komisyonu arasında 25 Temmuz 1997 tarihinde, Ek sözleşmesi de 12 Aralık 2001 tarihinde imzalanmış ve başlama tarihi 07 Temmuz 2003 ve süresi 42 ay olan bir projedir.

Projenin genel amacı, 20 pilot projenin uygulanması yoluyla, çağdaş ve etkin bir öğretmen yetiştirme sisteminin düzenlenmesi ve geliştirilmesine yönelik kapasitenin artırılmasıdır. Pilot projeler yoluyla, METEF ve MYO, sosyal taraflar, mesleki ve teknik öğretim vakıfları, kurum ve kuruluşları arasında kurulacak bölgesel ortaklıkların teşvik edilmesi amaçlanmaktadır.

Projenin Dayanakları: 25 Temmuz 1997 tarihinde TC Hükümeti ve AB Komisyonu arasında imzalanan mali anlaşma, " TC Hükümeti ve AB Komisyonu arasında 12 Aralık 2001 tarihinde imzalanmış ek sözleşme sayılabilir. Ayrıca, TC Hükümeti ve AB Komisyonu arasında imzalanan anlaşmaya dayalı ve yapılacak işleri belirten İş Tanımı," Projenin Teknik Danışmanlık hizmetleri için ihaleyi kazanan firmanın sunduğu ve TC Hükümeti ve AB Komisyonu tarafından kabul edilen ve proje kapsamında yapılacak çalışmaların nasıl yapılacağını belirten Teknik Teklif. Projenin Teknik Danışmanlık Hizmetleri kapsamında görev yapan uzmanlar tarafından hazırlanmış ve MEB tarafından da onaylanmış olan, uygulamalara ilişkin genel eylem planını içeren Başlangıç Raporu dayanakları oluşturmaktadır.

Bütçe: Toplam bütçe 18,5 milyon Eurodur. AB Komisyonu katkısı 14 milyon Euro, MEB Katkısı 4,5 milyon Euro.

Yönetim: Kamu Kurumları (MEB, YÖK yararlanıcı) Öğretmen sendikaları ve vakıfları Ulusal ve bölgesel ekip liderleri İşçi ve işveren örgütleri AB Komisyonu Kamu kuruluşları, işçi ve işveren örgütleri ve sivil toplum örgütlerinin temsil edildiği Ulusal Koordinasyon Kurulu en üst düzey yetkili organdır.

Gerçekleştirilen Faaliyetler:

Başlangıç Raporu hazırlanmış ve kabul edilmiştir.

• Üst düzey katılımlı toplantılar yoluyla proje hakkında bilgilendirme ve projeye sahiplenme sağlanmıştır.

• Proje kapsamında standartları ve müfredatları geliştirilecek programlar belirlenmiştir. • Proje uygulamalarında aktif olarak görev alacak gruplar ve bu gruplarla yapılacak

etkinlikler planlanmış ve uygulama aşamasına gelinmiştir.

• Proje kaynakları ile desteklenecek 20 pilot proje için anketler geliştirilmiş ve MEB ve AK onayları alınarak Meslekî ve Teknik Eğitim Fakültelerinde uygulanmış ve fakülteler tarafından doldurulan anket formları proje ekibine ulaşmıştır.

• Projenin Web Sayfası hazırlanmıştır.

• Bölge koordinatörlerinin pilot proje hazırlıkları ve donanım satın alımı konularındaki eğitimleri yapılmıştır.

• Ulusal Standart ve Program Geliştirme Grubu (USPGG) oluşturulmuş ve standart ve müfredatların geliştirilmesinde takip edilecek yöntemin belirlenmesi amacıyla söz konusu gruba yönelik olarak 3-7 Mayıs 2004 tarihleri arasında bir grup çalışması yapılmıştır. Bu çalışmada grup üyelerine Standart geliştirmede Avrupa Perspektifi ve DACUM tekniği anlatılmıştır.

• Pilot proje başvurularının esas ve usullerini anlatmak, proje hakkında fakülte yönetimlerinin, öğretim elemanlarının ve sosyal tarafların bilgilerini tazelemek ve meslekî ve teknik eğitim fakültelerinin mevcut alt yapılarını yerinde görmek üzere fakültelere ziyaretler gerçekleştirilmiştir.

• Standartları ve bu standartlara göre eğitim programları geliştirilecek olan Bilgisayar, Elektrik-Elektronik, Otomotiv, Giyim-Hazır Giyim, Konaklama İşletmeciliği, Eğitim (Pedagoji) programları için akademisyenler, meslekî ve teknik ortaöğretim kurumları personeli ve sosyal tarafların temsilcilerinden oluşan Teknik Çalışma Grupları oluşturulmuştur.

• Standart ve Program Geliştirme Teknik Çalışma Gruplarının DACUM tekniğine göre standart ve program geliştirme konusundaki eğitimleri 24-28 Mayıs 2004 tarihleri arasında Başkent Öğretmen evinde yapılmıştır.

• Elektrik-Elektronik, Bilgisayar, Konaklama ve Eğitim (Pedagoji) programlarının taslak standartları 7-11 Haziran 2004 tarihleri arasında, 14-18 Haziran 2004 tarihleri arasında da Otomotiv ve Giyim-Hazır Giyim Programlarının taslak standartları geliştirilmiştir.

• Bölge Teknik Yardım Ekipleri tarafından, Meslekî ve Teknik Eğitim Fakültelerinin yanı sıra, sosyal taraflara da ziyaretler yapılmış ve yapılmaya devam edilmektedir. • Ulusal ve Uluslararası uzmanların da desteği ile Standart ve Program Geliştirme

Teknik Çalışma Grubu üyelerinin DACUM tekniğine göre modüler program geliştirme eğitimleri iki grup şeklinde 5–9 Temmuz ve 12–16 Temmuz 2004 tarihleri arasında yapılmıştır.

• MVET Projesi kapsamında standartları ve öğretim programları geliştirilmek üzere seçilen 5 Programın ve Eğitim (pedagoji) programının taslak modüler öğretim programları 19 Temmuz–06 Ağustos 2004 tarihleri arasında geliştirilmiştir.

• 18 Ağustos 2004 tarihinde toplanan Ulusal Standart ve Program Geliştirme Grubu, geliştirilen modüler programları gözden geçirmiş ve programların dekanlar toplantısında da ele alınmasına karar vermiştir.

• 19 Ağustos 2004 tarihinde yapılan Dekanlar toplantısında modüler programların 2004–2005 akademik yılından itibaren mesleki ve teknik eğitim fakültelerinde uygulanması için fakültelerin ilgili kurulları ile üniversite senatolarından geçirilmesi kararlaştırılmıştır.

• Fakültelerin geliştirilecek modüler programları uygulayabilmeleri için gerekli donanım malzemeleri tespit edilmiştir ( www.mvet, 2006 ).

MTEM Projesi’nin Üniversite Düzeyinde Uygulanışı

Mesleki ve teknik eğitim fakülteleri yerel ortakları ile beraber kendi alanlarında meslek dersi öğretmen eğitimi sisteminin desteklenerek geliştirilebileceği birçok konu belirlemişlerdir. Öncelikli olarak öğretmenlerin teknik bilgi ve becerilerinin güncellenmesi amacıyla fakültelerdeki öğretim elemanları ile yerel endüstri arasında daha yakın ilişkilerin acilen kurulması gerekmektedir. Bu tür uygulamaları gerçekleştirmek üzere planlanan pilot proje uygulamalarını desteklemek ve AB hibesi kullanmaları için başarılı ortaklıklara yönelik

olarak tekliflere çağrı yapılacaktır. Hibelere ayrılan toplam miktar 2.500.000 Euro’dur, bunun 500.000 Euro’luk bölümü fakülte/sanayi bağlarını geliştiren projeler için ayrılmıştır. Bu miktar ekipman desteğine ait bütçenin bir parçasıdır.

MTEM Projesi kapsamında geliştirilen modüler programları uygulamak üzere projeye katılan mesleki ve teknik eğitim fakültelerine ekipman alımı ve pilot proje uygulamaları yoluyla destek sağlanması mümkün olabilecektir. Buna ilişkin bilgiler aşağıdaki tablolarda verilmiştir.

Tablo 6 MTEM Ankara Bölgesi Kapsamındaki Fakülteler ve Desteklenen Programlar

Sıra no Üniversite Fakülte Desteklenen program

1 Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim

Fakültesi

Otomotiv Bilgisayar

Elektrik/Elektronik 2 Zonguldak Üniversitesi Karabük Teknik

Eğitim Fakültesi

Otomotiv

3 Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim

Fakültesi

Giyim/Hazır Giyim

4 Gazi Üniversitesi Ticaret Turizm

Eğitim Fakültesi

Konaklama İşletmeciliği

Tablo 7 MTEM İstanbul Bölgesi Kapsamındaki Fakülteler ve Desteklenen Programlar

Sıra no Üniversite Fakülte Desteklenen program

1 Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim

Fakültesi

Bilgisayar, Elektronik

2 Kocaeli Üniversitesi Teknik Eğitim

Fakültesi

Bilgisayar, Elektronik, Elektrik, Otomotiv

3 Sakarya Üniversitesi Teknik Eğitim

Fakültesi

Bilgisayar, Elektronik, Otomotiv

Tablo 8 MTEM Denizli Bölgesi Kapsamındaki Fakülteler ve Desteklenen Programlar

Sıra no Üniversite Fakülte Desteklenen program

1 Pamukkale Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi

Bilgisayar

Elektrik Elektronik

2 Muğla Üniversitesi Teknik Eğitim

Fakültesi

Bilgisayar 3 Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim

Fakültesi

Otomotiv 4 Süleyman Demirel Üniversitesi Teknik Eğitim

Fakültesi

Tablo 9 MTEM Konya Bölgesi Kapsamındaki Fakülteler ve Desteklenen Programlar

Sıra no Üniversite Fakülte Desteklenen program

1 Selçuk Üniversitesi Teknik Eğitim

Fakültesi Otomotiv 2

Selçuk Üniversitesi Teknik Eğitim

Fakültesi Bilgisayar 3

Selçuk Üniversitesi Mesleki Eğitim

Fakültesi Giyim/Hazır Giyim

4 Mersin Üniversitesi Tarsus Teknik

Eğitim Fakültesi -

Tablo 10 MTEM Elazığ Bölgesi Kapsamındaki Fakülteler ve Desteklenen Programlar

Sıra no Üniversite Fakülte Desteklenen program

1 Fırat Üniversitesi Teknik Eğitim

Fakültesi

Elektrik/Elektronik, Bilgisayar, Otomotiv

2 Dicle Üniversitesi Teknik Eğitim

Fakültesi

Kaynak: http://www.mvet.org