• Sonuç bulunamadı

Gençlik Programı daha önceki program olan “Avrupa için Gençlik” (1989-1999), Avrupa Gönüllü Hizmeti ve GENÇLİK Programı (2000-2006) tecrübeleri üzerinde kuruludur.

Program gençlik alanında farklı paydaşlarla geniş çaplı danışmalar yapıldıktan sonra Komisyon tarafından sunulmuştur. GENÇLİK Programının bir ara değerlendirmesi programda yer alan çeşitli uzman, paydaş ve bireylerden gelen girdilerle 2003 yılında yapıldı. Gençlik Programının oluşturma sürecinde bir ön değerlendirme kullanıldı.

Bu program Avrupa düzeyinde gençlik kesimindeki gelişmelere yanıttır. Gençlik alanında Avrupa İşbirliği Avrupa Çerçevesindeki son zamanlardaki gelişmelere uygundur ve bu siyasi süreci destekleyecektir.

Gençlik Programının (2007-2013) toplam bütçesi 885,000,000 Avro’dur (www.ua.gov.tr.).

Gençlik programının hedefleri, Avrupa Birliğindeki gençler arasında, aktif vatandaşlığı, dayanışmayı, karşılıklı anlayışı ve aktif katılımı, yerel, ulusal ve Avrupa düzeyinde geliştirmek olarak saptanmış. Bu programdan 13 ile 30 yaş arasındaki kişiler, genç gruplar ve gençlik organizasyonları faydalanabiliyor. Program değişik aktiviteleri kapsıyor. Bunlardan bazıları şunlar:

• “Avrupa için Gençlik” ( gençlerin hareketliliğini artırma amaçlı),

• “ Avrupa Gönüllü Hizmeti” ( Gençlerin gönüllü faaliyetlere katılımını artmak), • “ Dünya Gençliği” ( üçüncü ülkelerle gençlik değişimini desteklemek),

• “Gençlik için Çalışanlar ve Sistemler” ( gençlik kuruluşlarını desteklemek ) ve • “ Politika İşbirliğine Destek”

3.Media 2007

Önerilen MEDIA 2007 programı ( mevcut MEDIA+ ve MEDIA Eğitim programlarını birleştirecek) Avrupa görsel-işitsel yapımını kapsamlı şekilde desteklemeyi amaçlıyor. Programın üç hedefi var: Avrupa’nın kültürel farklılığını ve görsel-işitsel mirasını korumak ve pekiştirmek, Avrupa filmlerinin gelişimini ve dünya çapında dolaşımını artırmak ve Avrupalı görsel-işitsel sektörün genel rekabet gücünü kuvvetlendirmek.

4.Kültür 2007

Kültür 2000 programının yerini alacak Kültür 2007 programının amaçları

• Kültürel üretkenliği destekleyerek sanatçılar, kültürel işbirliği kuruluşları, kültürel ağlar ve operatörler gibi kültür oyuncularının hareketliliğini artırarak, ortak bir kültürel alan oluşturmak.

• Kültür 2007’nin hedefleri, AB’nin kültür sektöründe ve sanat dünyasında çalışanların uluslar arası hareketliliğini artırmak ve kültürler arası diyalogu desteklemek (Görünüm, 2006).

2. 1. 4. 2. AB Destekli Projeler

Aşağıdaki ilk üç proje Avrupa Birliği MEDA Akdeniz Fonu tarafından desteklenmekte olup okul öncesi, ilköğretim ve yaygın eğitim alanlarını kapsamaktadır

2. 1. 4. 2. 1. Meslekî ve Teknik Eğitimin Modernizasyonu ( MTEM) Projesi

Genel Amaçlar

20 pilot projenin uygulanması yoluyla,

• Çağdaş ve etkin bir öğretmen yetiştirme sisteminin düzenlenmesi ve geliştirilmesine yönelik kapasitenin artırılması.

• Pilot projeler yoluyla, mesleki ve teknik eğitim fakülteleri ve okulları, meslek yüksekokulları, sosyal taraflar, mesleki ve teknik öğretim vakıfları, kurum ve kuruluşları arasında kurulacak bölgesel ortaklıkların teşvik edilmesi hedeflenmektedir.

Özel Amaçlar

1) Öğretmenlik mesleği içinde farklı düzeylerde gerekli temel yeterlikler de dahil olmak üzere, meslek dersi öğretmenleri için yeni ve şeffaf ulusal meslek standartlarının geliştirilmesi ve uygulanması.

2) Meslek dersleri öğretmenleri için, yeni içerik ve sunum sistemlerini hedefleyen eğitim programlarının (en az 5 hizmet öncesi ve 3 hizmet içi eğitim programı olmak üzere) geliştirilmesi.

3) Mesleki ve teknik eğitim fakülteleri, meslek yüksekokulları, mesleki ve teknik eğitim okulları, sosyal taraflar, mesleki ve teknik eğitim vakıf, kurum ve kuruluşları arasında işbirliğine dayanan 20'ye yakın yenilikçi pilot projenin bölgesel ağlar yoluyla desteklenmesi.

4) Meslek dersleri öğretmen eğitim sistemi için orta vadeli bir insan kaynakları geliştirme stratejilerini içeren "Beyaz Rapor"un geliştirilmesi ve adaptasyonu konusunda destek verilmesi( www.mvet.org, 2006 ).

2. 1. 4. 2. 2. Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi (MEGEP) Program tarafından desteklenen yapısal formun esas amacı iş piyasasının ihtiyaçlarına cevap verebilecek nitelikteki iş gücünün daha da gelişmesini sağlayarak, girişimciler arasındaki rekabeti artırmayı içermektedir.

Proje Hedefleri

1) Ulusal Yeterlilik Sisteminin oluşturulmasını da içeren bir ulusal reformun uygulanması yoluyla mesleki eğitim sisteminin nitelik ve uygunluğunun geliştirilmesi 2) Kamu kurumları, toplumsal ortaklar ve işletmelerin kurumsal kapasitelerinin ulusal,

bölgesel ve yerel düzeylerde güçlendirilmesi

3) Reform sürecinin uygulanmasına yerel oyuncuların da dahil edilmesi yoluyla sistemin yerelleşme sürecinin hızlandırılması (www.megep.meb, 2006 ) .

2. 1. 4. 2. 3. Temel Eğitimi Destekleme Projesi

Örgün ve yaygın eğitime devamlılığın sağlanmasıyla okullaşma oranının ve eğitim kalitesinin artırılması amacıyla eğitime destek vermeği hedeflemektedir.

Projenin faaliyet alanları 1) Eğitim Kalitesi 2) İletişim

3) Yöneti ve Organizasyon

4) Öğretmen Eğitimi(www.tedp.meb, 2006)

TEDP ile Eğitim kalitesi yükseleceği ve okulların yönetim kapasitesinin artacağı umulmaktadır.

2. 1. 4. 2. 4. AB Çerçeve Programları

Avrupa Birliği'nin, araştırma ve teknoloji geliştirme kapasitesini artırmak, bu yolla sosyal ve ekonomik kalkınmayı sağlamak amacıyla yürüttüğü bir programdır. İlk olarak 1984 yılında yürürlüğe giren Çerçeve Programları, diğer birçok topluluk programı gibi amaçları ve bütçesiyle belli bir dönem için tasarlanmış çok yıllı programlardır.

Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya’nın bilim ve teknoloji alanında kat ettiği yolun oldukça gerisinde kalan AB, Birliğin araştırma politikasını gözden geçirerek, bilimsel mükemmeliyet ve rekabet edebilirliği sağlamak amacıyla, araştırmaya dâhil olan ilgili tarafların tümünün katılımıyla bir “Avrupa Araştırma Alanı (ERA)” oluşturulmasını hedeflemiştir

Üye ülkeler

Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, Lüksemburg, Portekiz, Yunanistan

Yeni üye ülkeler

Çek Cumhuriyeti, Estonya, Kıbrıs Rum Kesimi, Letonya, Litvanya, Macaristan, Malta, Polonya, Slovak Cum., Slovenya

Aday ülkeler

Bulgaristan, Romanya, Türkiye, Hırvatistan Asosiye ülkeler

İsrail, İsviçre, İzlanda, Lichtenstein, Norveç

Bütçeleri iki şekilde karşılanmaktadır:

• Üye ülkelerin genel AB bütçesine yaptıkları katkıların bir bölümü

• Ortaklık anlaşması imzalamış ülkelerin GSYİH’ları oranında ödedikleri katılım Payları(Türkiye için uygulanan model)

Avrupa çapında araştırmaların desteklenmesinin başlıca aracı olan Çerçeve Programlar, Birliğin araştırma geliştirme temelinin güçlendirilmesi ve üye ülkeler arasında bilimsel ve teknolojik işbirliğinin geliştirilmesine katkıda bulunmakla birlikte, ilk beş çerçeve programı kapsamında yürütülen projeler Avrupa düzeyinde faaliyetlerin bütünleşmesine yeterince katkıda bulunamamıştır.

2. 1. 4. 2. 4. 1. VI. Çerçeve Programı

2002–2006 yıllarında uygulanan Altıncı Çerçeve Programı’nın temel hedefi de, Avrupa’yı 2010 yılında dünyanın en dinamik ve rekabet gücü en yüksek bilgi ekonomisi haline getirmeyi amaçlayan ERA’nın gerçekleştirilmesine katkıda bulunmaktır.

Önceki çerçeve programlardan farklı olarak tasarlanan Altıncı Çerçeve Programı’nda, iki yeni uygulama aracına yer verilmiştir. Bunlar, Ar-Ge yönetiminin etkinleştirilmesi, kaynakların verimli kullanılması amacıyla tasarlanan, açık hedefli “Bütünleşik Projeler” ; insan gücü ve fiziksel altyapının verimli değerlendirilmesi amacıyla üniversiteler, araştırma merkezleri veya sanayide mevcut araştırma kapasitesinin bütünleştirildiği ve işbirliklerinin

geliştirildiği “Mükemmeliyet Ağları” dır. Her iki uygulama aracı kapsamında gerçekleştirilecek projeler gerek ortak sayısı, gerekse bütçe açısından büyük olması sebebiyle yönetilmesi güç olan projelerdir. Bunlara ek olarak Özel Hedefli Araştırma Projeleri (STREP), Eşgüdüm Eylemleri (CA) ve Özel Destek Eylemleri (SSA) olarak adlandırılan daha küçük bütçeli ve daha az ortaklı projeler de yürütülebilmektedir.

6.ÇP, Lizbon Stratejisi’nin uygulama aracı olarak düzenlenmiştir. 6.ÇP’ nin temel ilkeleri:

• ABD ve Japonya karşısında, Avrupa Birliği’nin rekabet gücünün artırılması • Avrupa Birliği ülkelerinde bilgi tabanlı ekonominin geliştirilmesi,

• İstihdam, sürdürülebilir ekonomik büyüme ve toplumsal bütünlük koşullarının iyileştirilmesi

Bu Program dünyanın en büyük sivil araştırma programı olup öncelikli alanı bilimdir. Yıllık fon miktarı 5 milyar Avro’ dur.