• Sonuç bulunamadı

4. BULGULAR VE YORUM

4.3. Mentorlukla Okul Yöneticisi YetiĢtirme Sürecine Katılma

4.3.1. Yeni ĠĢe BaĢlayan Bir Okul Yöneticisine Mentorluk Yapma

4.3.1.1. Mentorluk Yapma-Yapmama Nedeni

Katılımcıların mentorluk yapmak isteyip istememesinin nedeni sorulmuĢtur. Mentorluk yapmak isteyenlerin ve istemeyenlerin tercih nedenleri sorulmuĢtur. Katılımcıların cevapları iki ayrı tabloda temalara ayrılmıĢtır.

Katılımcılardan YOY‟a mentorluk yapmak isteyeceğini söyleyenlere neden mentorluk yapmak isteyecekleri sorulmuĢtur.

Tablo 4.20‟ye göre mentorluk yapmak isteme nedeni olarak, katılımcıların on ikisi deneyimleri paylaĢma, sekizi eğitim sistemine katkı sağlama, yedisi yardımcı olma, dördü

yaĢanılan sıkıntıları yaĢamasın diye ve üçü YOY‟dan kazanım elde etme üzerinde durmuĢlardır.

Tablo 4.20. Okul Yöneticisi YetiĢtirmede Mentorluk Yapmayı Ġsteme Nedeni

Tema Belirtilme

Sıklığı (f)

Yüzde (%) Deneyimlerimi paylaĢmak için isterim (EY1, EY5, EY8,

EY13, EY15, EY24, EY25, OE5, EY29, EY37, EY38, EY39) 12 24 Eğitim sistemine katkı sağlamak için isterim (EY11, EY2,

EY14, EY15, EY16, OE1, EY20, EY22) 8 16

Yardımcı olmak için isterim(EY2, EY6, EY8, EY9, EY12,

EY27, OE5) 7 14

Okul yöneticilerinin baĢlangıçta yaĢadıkları sıkıntılar

yaĢanmasın diye isterim (EY4, EY10, EY33, EY38) 4 8 Mentor olarak kiĢisel geliĢim sağlamak için isterim (EY7,

EY6, EY21) 3 6

Toplam 34 68

Deneyim paylaĢmak için YOY‟a mentorluk yapmak isteği ile ilgili olarak; EY1 “25 yıllık deneyimim var 4 bölgede yurdun her yerinde çalıĢtım bu deneyimimi aktarmak isterim” demiĢtir. EY5 ise “28 yıllık deneyimimden baĢkasının faydalanması ve baĢarılarımı birilerinin devam ettirmesi için” demiĢtir. EY8, EY15, EY29, EY24, OE5 ve EY37 deneyimlerini aktarmak istediklerini belirtmiĢlerdir. EY13 “deneyimi paylaĢmak için” demiĢtir. EY25 da “deneyimim olduğu için” demiĢtir. EY38 da mentorluk yapmak istemesinin nedenlerinden birisi olarak “13 yıllık okul müdürlüğü deneyimimi iyi kötü

yanlarıyla paylaĢmak” demiĢtir. EY39 ise “deneyimlerimi bilimsel verilere dayandırarak aktarma isterim” demiĢtir.

Eğitim sistemine katkı sağlamak için mentorluk yapılabileceğiyle ilgili olarak; EY11 “sistemde yer alan yönetici sisteme katkı sağlayacak nitelikte olmalı, bu sistemde yer alan her yöneticiye doğrudan katkı sağlayacak bu sistemde yer almak isterim” demiĢtir. EY2 ise “yöneticiye destek olmak ülkeye destek olmak demektir” demiĢtir. EY14 de yöneticinin yetiĢmesine katkıda bulunmak için mentorluk uygulamasında yer alabileceğini söylemiĢtir. EY15 ise okullarda oluĢacak sorunların diğer kurumları da etkileyeceğini, sorunların oluĢmaması için yöneticinin iyi yetiĢmesi gerektiğini söyleyerek böyle bir sistemin içerisinde yer almak isteyeceğini belirtmiĢtir. EY16 “topluma karĢı ve kendi geleceğime olan sorumluluğumdan dolayı katkıda bulunmak için” diyerek yöneticinin yetiĢtirilmesinin önemini belirtmiĢtir. OE1 de kuramsal altyapısının ve yeterliliğinin olduğunu ve birikimini böyle bir sistemde kullanabileceğini belirtmiĢtir. EY20 “Eğitim sistemi için ülkemize katkısı olsun eğitim kalitesi artsın” demiĢtir. EY22 ise toplumun düzgün olabilmesi için bizim düzgün olmamız gerekir demiĢtir.

YOY‟a yardımcı olmak için mentorluk yapabileceğiyle ilgili olarak; EY2, EY6, EY9, EY27 ve OE5 “yardımcı olmak isterim” demiĢlerdir. EY8 “insanların geliĢimi için” mentorluk yapabileceğini belirtmiĢtir. EY12 ise “yeni atanan yöneticilerin bir rehbere yetiĢtiriciye çok ihtiyacı olduğu için” demiĢtir.

Kendi yaĢadıkları sıkıntıların yeni yöneticiler tarafından yaĢanmamasıyla ilgili olarak; EY4 “gittiği okulda benim yaĢadığım sıkıntıları yaĢamasın” demiĢtir. EY10 “ben yabancılık çektim o çekmesin” demiĢtir. EY33 ise “aynı hatalara düĢmesin, zamanı iyi kullansın, personel ve öğrencileri heder etmeyelim” demiĢtir. EY38 da ilk zamanlarda yaĢadığı acemilik ve deneyimsizlikleri yaĢamaması için mentorluk yapacağını belirtmiĢtir.

Mentorluk sürecinde kendilerini geliĢtirmek için yer alabilecekleriyle ilgili olarak; EY7 “yükümü paylaĢırım, bilgilerinden faydalanırım, öğretirken öğreneceklerim olur” demiĢtir. EY6 ise “kendimi geliĢtirmek adına” demiĢtir. EY21 de mentorluk yapma nedeni olarak “belki aramızda fark olmayacak bunu görmek isterim, yeni birini tanımak için isterim” demiĢtir.

Katılımcıların mentorluk yapmak istemelerine gösterdikleri nedenler genellikle karĢı tarafa fayda sağlama üzerinedir. Deneyimleri paylaĢma isteği, eğitim sistemine katkı sağlama, yardımcı olma ve sıkıntı yaĢamasını istememe olarak sıralanan nedenler katılımcıların YOY‟ların yaĢayacağı muhtemel sorunlara çözüm oluĢturabilmeyi önemsediklerini göstermektedir. Muhtemel mentorluk uygulamalarında katılımcıların bu görüĢleri YOY‟lar açısından olumlu olacaktır. Ayrıca katılımcıların bir kısmı kendilerini de geliĢtirmek için fırsat bulacaklarını ifade etmiĢlerdir. Mentorluk süresince mentor kendini de geliĢtirmekte ve yeni bilgilere ulaĢabilmektedir (Carr, 1999, s. 11). Ayrıca katılımcılar yıllar içerisinde edindikleri bilgi ve deneyimlerin YOY tarafından kullanılmasından keyif alacak ve iĢ doyumu yaĢayacaklardır.

Tablo 4.21‟de YOY‟a mentorluk yapmak istemeyenlerin neden mentorluk yapmak istemediklerine iliĢkin katılımcı görüĢleri yer almaktadır.

Tablo 4.21‟e göre okul yöneticisi yetiĢtirmede mentorluk yapmayı istememe nedeniyle ilgili, katılımcıların altısı yöneticilik deneyimim hiç yok, ikisi yeterli deneyimim yok, ikisi mentor niteliklerim yok ve birisi bana benzemesini istemem demiĢtir.

Tablo 4.21. Okul Yöneticisi YetiĢtirmede Mentorluk Yapmayı Ġstememe Nedeni

Tema Belirtilme

Sıklığı (f)

Yüzde (%) Yöneticilik deneyimine sahip olmama (OE2, OE4, EY3, OE6,

OE9, OE10) 6 12

Yeterli deneyime sahip olmama (EY23, EY26) 2 4

Mentor nitelikleri taĢımama (OE7, EY35) 2 4

Mentora benzemesini istememe (OE3) 1 2

Toplam 11 22

YOY‟a mentorluk yapmak istememe nedeni olarak yöneticilik deneyiminin olmamasıyla ilgili olarak; OE2 “O nitelikte görmüyorum, yöneticilik deneyimim yeterli değil, o güncel sorunları anlamak gerekli” demiĢtir. OE4 de “alanında kuramsal bilgiye

sahip olmak uygulamaya hâkim olduğunu göstermez, yeterli deneyimim yok” demiĢtir. EY3 ve OE10 ise okul yöneticisi olmadığı için YOY‟a mentorluk yapamayacağını söylemiĢtir. OE6 de uygulamadan gelmediği için mentorluk yapamayacağını belirtmiĢtir. OE9 ise “Ġsteyemem, okul yöneticisiyle entegre olarak olabilir, okul gerçeklerine uzağım, uygulamada yeterli bilgiye sahip değilim” demiĢtir.

YOY‟a mentorluk yapmak istememe nedeni olarak yeterli deneyiminin olmadığını belirten EY23 “deneyimli değilim. Mentor en az 5 yıl deneyim olmalı” demiĢtir. EY26 ise “daha ileriki yıllarda hatalarımı azalttıktan sonra isterim” demiĢtir.

OE7 ve EY35 YOY‟a mentorluk yapacak niteliklerinin olmadığını söylemiĢlerdir. OE7 “okul yöneticisine mentorluk yapacak niteliklerim yok” demiĢtir. EY35 ise “eğitimci değilim” demiĢtir. OE3 YOY‟a mentorluk yapmak istememesinin nedeni olarak “Bana benzemesini istemem kendi özgür yapısını oluĢturmasını isterim, bu yolla özgünlük yok olur” demiĢtir.

Katılımcıların mentorluk yapmak istememelerinin nedeni genellikle kendilerini mentor niteliklerine sahip görmemeleridir. Katılımcılar mentorun deneyimli olması gerektiğine inanarak, eğer deneyimlerini yeterli bulmuyorlarsa mentorluk yapmayacaklarını ifade etmiĢlerdir.