• Sonuç bulunamadı

Kurslarda Öğrencilere Yönelik İhtiyaçlarının Karşılanması

I. KURSA KATILAN ÖĞRENCİLER HAKKINDA GENEL BİLGİ

6. Kurslarda Öğrencilere Yönelik İhtiyaçlarının Karşılanması

Yaz Kur’an kursu öğrencilerinin ihtiyaca ve isteklerini karşılama, bu konuda çözümler üretebilmek veya kurs öğrencilerinin memnuniyetsizliğini belirlemede ya da öğrencilerin yaz Kur’an kursunda olmasını istedikleri durumları değerlendirdiğimizde

130

sınıf içi değişim ve gelişime ihtiyaç duyulduğu gibi kurs dışı değişimlere ihtiyaç olduğu gözlemlenmiştir.

Gözlemlerimiz indoğrulanması ve tahminlerimizin tutarlılığının tespiti için yaz Kur’an kursu öğrencilerine okuduğumuz “kurslarda nelerin olmasını istersiniz ya da kurslarda nelere ihtiyacınız var” gibi açık uçlu yöneltiğimiz sorularla durum tespiti yapılmaya çalışılmıştır. Sorulan soruya öğrenciler aşağıdaki gibi karşılık vermişlerdir. Tablo 29. Kursta Talep Edilen İhtiyaç Durumu

Değişken Sayı Yüzde Toplam Yüzde

Kursta Talep Edilen İhtiyaçlar Yeteri Kadar Teneffüssün Olmaması 189 21,1 21,1 Oyun Yerlerinin Olmaması 345 38,5 59,5 Kantin Olmaması 105 11,7 71,2

Her Şey var 121 13,5 84,7

Başka 137 15,3 100,0

Toplam 897 100,0

Tablo 29’da; görüldüğü gibi yaz Kur’an kursu öğrencilerinin yüzde 21,1’i kursta “yeteri kadar teneffüs olmaması”, yüzde 38,5’i “oyun yerinin olmaması”, yüzde 11,7’si “Kantin olmaması” ve yüzde 13,5’i “ olduğu durumdan razı olduğu için “her şey var” derken yüzde 15,3’ü de başka seçeneklerini işaretlemiştir. Başka seçeneğini işaretleyen yaz Kur’an kursu öğrencilerinin ihtiyaç ve istekleri arasında oyun yerinin olmasıyla beraber yaz Kur’an kurslarında bilgisayar dersleri ve spor salonlarının da olmasını istemişlerdir. Anket cevaplarının genelini değerlendirdiğimizde sonuç olarak Kuzey bölgesinde düzenlenen yaz Kur’an kurslarında öğrenciler bazı nedenlerden dolayı yeteri kadar sportif aktiviteler ve sosyal faaliyetlerde bulunamamaktadırlar.

131 6.1.1. Yeteri Kadar Teneffüs Olsun

Kuzey bölgesinde yaz Kur’an kurslarının çoğunun camilerde yapıldığını düşünerek, (Tablo.26) camilerdeki kurslarında öğrencilerin yerlerde rahle başında diz üstü oturması ve sağa sola dönerek rahatlamaya çalışmaları sınıf sessizliğini, öğrencinin motivasyonunu ve öğretmenin derslere konsantre olmasını engellemektedir. Tüm bu olumsuzluklara havanın sıcaklığı ve sınıf içi diğer (yetersiz ışıklandırmaı, havanın nemliği ve sınıfların serinliği) şartları eklediğimiz de öğrenci duyduğu rahatsızlık ve sıkıntı nedeniyle derslere ilgisini ve dikkatini toparlayamamaktadır.

Öğrencinin rahat edemediği bir ortamda kurs öğreticisi dersi ne kadar mükemmel anlatsa da öğrenci olumsuz şarlar altında derslere yeterince adapte olamamaktadır. Öğrencinin dinleyerek öğrendiğini düşünürsek, bu süreçte öğrenci kurs eğiticisi, anlattığı herhangi bir konu üzerinde süresiz olarak bilgi mesajları göndermektedir. Dolayısıyla öğrencinin konuyu dikkatli dinlemesi ve anlatılanlar arasında bir bağ kurması, öğrencinin zinde olmasıyla mümkündür. Öğrencinin zinde tutulması ve bilgilerin öğrenilir hale gelmesi kurs öğreticisine bağlı bir durumdur.

Havanın sıcaklığı ve sıkıntıdan kurtulmak için öğrenci, ilk olarak oortamdan kurtulmakisteyecektir. Bu nedenle kurs öğrencileri sürekli olarak su içme ve tuvalet ihtiyacı nedeniyle durmadan izin almaktalar. Bu durumun öğrenciler arasında sürekli hale getirilmemesi ve en önemlisi öğrencilerin kurslarda rahatsızlık duyarak uzaklaşmamaları için kurs öğretisi öğrencilere yeterli teneffüs vermelidir. Teneffüsler, öğrenciye bulunduğu durumun sıkıntısından kurtulmayı, su ve diğer ihtiyaçlarını karşılamakla beraber öğrenciyi yeni derse yeni bilgileri öğrenmeye hazırlamaktadır.

6.1.2. Oyun Yerleri Olsun

Yaz aylarında okulların tatil olmasıyla açılan yaz Kur’an kursları, çocukların caddelerde ve sokaklarda haylazca gezinmeleri ve evlerinde boş oturarak zaman tüketmelerinden onları kurtararak, çocuklara Din hakkında temel bilgileri öğreterek, yaz tatillerinin renkli ve anlamlı geçmesine yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda bu süreç içerisinde kurs öğrencilerini değişik sosyal ve sportif aktivitelere sokarak, öğrencilerin

132

kurstaki diğer öğrencilerle sosyalleşerek yeni arkadaşlıklar ve çevreler edinmelerine yardımcı olmaktadır. Dolayısıyla yaz kursuna katılan öğrencilerine günlük ihtiyaçlarını karşılamak ve bu fırsatı değerlendirmek için imkânlar sunulması gerekir. Bu amaçla teneffüslerde kimseyi rahatsız etmeyecek gezip tozacağı alanlara ihtiyaç vardır. Özellikle kuzey bölgesinde camilerin geniş alanlarda yapılmaması ve bahçelerinin de meyve ağaçlarıyla çevrilmesi bu anlamda öğrencilere sorunlar çıkarmaktadır. Bu nedenle Tablo 27’de ve Tablo 29’da yaz Kur’an kursu öğrencileri, bulundukları camilerin bahçelerinde oyun alanlarının olmasını, bir ihtiyaç olarak belirtmişlerdir.

Tabi olarak kurs öğrencilerinin cami ve çevresinde oyun oynayarak çevreyi rahatsız edişi, camiye namaza gelenleri ve caminin halk arasındaki kutsal mekân anlayışı kurs öğrencilerinin bu istek ve arzularına mani olmaktadır. Çünkü yıllar önce camilerden uzak tutulan insanlar (yaşlı nesil) buraları dokunulmaz, oyun oynanmaz ve koşulmaz yerler olarak görmektedirler.

Öğrencilerin cami bahçesini kötü kullanmasını ve çevreye zarar verecek davranışlarda bulunmasını tasvip etmiyoruz, ancak yaşlıların kurs öğrencilerinin durumunu düşünerek davranmalarını bekleriz. En azında cami görevlisi, camilerin ibadet ve aynı zamanda sosyal hayatın paylaşıldığı yerler olduğunu yaşlı nesle anlatarak, kurs öğrencilerinin bu tür sert davranışlarına anlayışla yaklaşmaları sağlanmalıdır. Aksi takdirde camiyi kutsallaştıran sert bir davranış, öğrenciyi camiye yaklaştırma yerine tam tersine camiden uzaklaşmasına neden olabilir. Unutulmamalıdır ki eskinin geçleri nasıl ki şimdinin yaşlı nesil ise, yarının yaşlı neslide camilere gelecek nesillere sevdirecek, onlara bu yerleri tanıtacak ve bu yerleri onlara miras bırakacak günümüz Kur’an kursuna katılan gençlerdir.

Sonuç olarak, anket sonuçlarına göre ve öğrencilerle birebir görüşmemizde Kuzey bölgesindeki yaz Kur’an kursuna katılan öğrencilerin sportif aktivitelerde bulunamama ve teneffüslerde ders stresi ve yorgunluklarını atabilecekleri bir oyun yerinin olmamasında rahatsızlık duymaktadırlar.

133 5.5.2.3. Kantin Olsun

Yaz Kur’an kursları köy ve kasabalarındaki cami ve cami çevrelerinde yapıldığını belitmiştik. Öğrencilerin çokluğu ve camilerin bu sayıları karşılayamaması durumunda köylerdeki hücreler bu faaliyete destek vermektedir. Yaz Kur’an kursu derslerinin ağırlıklı olarak camilerde yapıldığını (Tablo. 26 ) düşünürsek kurslarda öğrencilerin teneffüs aralarında alış veriş yapacakları ve diğer ihtiyaçlarını karşılayacak kantin ya da büfe gibi yerlerin olması kaçınılmazdır. Bu konuda kurs öğrencileriyle yapılan görüşmelerimiz ve gözlemlerimiz, yaz kurslarında kantin ihtiyacının gerekliliğini tasdiklemektedir. Nitekim öğrencinin acıktığında camiye yiyecek ve içecek getirmesi camiyi kirletebileceğinden hoş karşılanmamaktadır. Hatta gözlemlerimiz sırasında teneffüslerde evleri camiye yakın olan öğrencilerin yemek için evlerine giderek yemek yediği tespit edilmiştir. Evlerinin uzaklığı nedeniyle yemek ve diğer ihtiyacını karşılamayan öğrenciler bu durumdan rahatsız olmaktalar. Bir diğer husus evlerine giden öğrencilerin bazen teneffüs vaktinden sonra sınıflara geç gelirken sınıflardaki ders ortamını bozdukları görülmüştür.

Öğrencilerin bir ihtiyaç için evlerine gitmeleri ya da cami yakınlarındaki dükkânlara gitmeleri hem kurstaki derslerin ciddiyetine zarar verdiği gibi hem de öğrencilerin ders zamanı dışarıda olması öğrencilerin ebeveynlerini rahatsız eden nedenlerdendir. Eğitim-öğretimi olumsuz yönde etkileyen, öğrenciler arasında haksızlık duygusuna kapılmamaları, ders havasını bozan durumların yaşanmaması ve yaz Kur’an kursunun etkisinin artırılması için geçici olmak kaydıyla yaz aylarında cami ve cami çevrelerin öğrencilerinin ihtiyaçlarının giderilmesi için en azından büfelerin açılması gerekmektedir.

134