• Sonuç bulunamadı

Ey iman edenler, Allah'tan nas›l korkup-sak›nmak gerekiyorsa öylece korkup-sak›n›n ve siz, ancak Müslüman olmaktan

baflka (bir din ve tutum üzerinde) ölmeyin.

(Al-i ‹mran Suresi, 102)

Ayette belirtilen "Allah'tan nas›l korkup sak›nmak ge-rekti¤i" Kuran'da son derece aç›k ve ayr›nt›l› bir biçimde ta-rif edilmifl bir konudur. Korkunun ne flekilde, nas›l bir ruh ha-linde ve ne fliddette olmas› gerekti¤i de Allah'›n ayetlerinde bir bir anlat›lm›flt›r. Zaten Kuran'›n indirilifl amaçlar›n›n en önem-lilerinden biri de budur:

‹flte bu (Kur'an) uyar›l›p korkutulsunlar, gerçekten O'nun yaln›zca bir tek ilah oldu¤unu bilsinler ve temiz ak›l sahipleri iyice ö¤üt al›p düflünsünler di-ye bir bildirip-duyurma (bir bela¤)d›r. (‹brahim Suresi, 52)

Harun Yahya (Adnan Oktar)

fiimdi Allah korkusunun nas›l olmas› gerekti¤ini yine Kuran ayetlerinden görelim.

Gücünün Yetti¤i Kadar Allah'tan Korkmak

Öyleyse güç yetirebildi¤iniz kadar Allah'tan kor-kup-sak›n›n, dinleyin ve itaat edin... (Tegabün Su-resi, 16)

Allah Kuran'da insanlara sonsuz kudretini, makam›n›n yüce-li¤ini ve üstünlü¤ünü, Kendisi'ne karfl› gelenler için haz›rlad›¤›

azab›n fliddetini ve büyüklü¤ünü detayl› olarak anlatm›flt›r. Ar-t›k bundan sonra kifliye düflen bu gerçekleri samimi olarak ve derin derin tefekkür etmesi, niyetinde ve yapt›¤› ifllerde hep bu gerçeklerin bilincinde bir tav›r göstermesidir. Bunu da ayet-te belirtildi¤i gibi gücünün yetti¤i derecede yapmaya çal›flmal›-d›r. Yani gücünün yetti¤ince Allah'›n büyüklü¤ünü takdir etme-li, gücü yetti¤ince Rabbimizin tehdit etti¤i azab›n -cehennem azab›n›n- büyüklü¤ünü, boyutlar›n› ve sonsuzlu¤unu tefekkür etmelidir. Bunun sonucunda kalbinde do¤al olarak Allah kor-kusu oluflacakt›r. Böylece mümin Kuran'da emredilen ibadet-leri yapmamaktan, haram k›l›nan fleyibadet-leri ise yapmaktan gücü yetti¤ince korkup sak›nacakt›r. Zira korkup sak›naca¤› fleyler de Kuran'da kendisine detayl› olarak bildirilmifltir:

Böylece Biz onu, Arapça bir Kur'an olarak indirdik ve onda korkulacak fleyleri türlü flekillerde aç›kla-d›k; umulur ki korkup-sak›n›rlar ya da onlar için dü-flünme (yetene¤ini) oluflturur. (Taha Suresi, 113) Burada belirtilmesi gereken çok önemli bir nokta daha var-d›r: Allah korkusu elde edilmesi zor olan, birtak›m aflamalar-dan geçerek kazan›lacak bir his de¤ildir. Aksine fluuru aç›k,

dü-ALLAH KORKUSU

flünen her insan›n aksi mümkün olmayacak flekilde derinden hissetti¤i bir duygudur. Bir insan›n gerçek Allah korkusunu el-de eel-debilmesi için tek bir samimi tefekkürü bile yeterli olabilir.

Kifli yaln›zca bir an ölümü, ölümden sonra karfl›laflacaklar›n› dü-flünüp, Allah'a karfl› sayg› dolu bir korku hissedebilir. Bu, tama-men insan›n düflünmesine ve akl›n› kullanmas›na ba¤l›d›r.

‹çi Sayg› ile Titreyerek Korkmak

Allah di¤er dünyevi korkularla kar›flt›r›lmamas› için, Kuran'da Kendisi'nden korkan bir müminin hislerini ve ruh halini de ta-rif etmifltir. Müminin Allah korkusu baflka hiçbir korkuya ben-zemeyen, son derece içli ve sayg› dolu bir korkudur. Bu korku di¤er korkular gibi insana s›k›nt› ve azap veren bir korku türü de¤ildir. Tam tersine, insana kullu¤unu ve aczini hat›rlatan, onun akl›n› ve fluurunu aç›p gelifltiren, insan› çok üstün bir ah-lak seviyesine ulaflt›ran bir korkudur.

Bu korku müminin ahirete olan özlemini art›ran, ümit ve flev-kini körükleyen bir korkudur. Allah korkusu, müminin Allah'a olan yak›nl›¤›n› ve sevgisini kat kat art›ran, ona büyük manevi hazlar yaflatan asil bir duygudur. Kuran'da iman edenlerin tafl›-d›klar› bu içli ve sayg› dolu korkudan pek çok ayette bahsedilir:

Gerçek flu ki, Rablerinden gayb ile (O'nu görme-dikleri halde) içleri titreyerek-korkanlara gelince;

onlar için bir ba¤›fllanma ve büyük bir ecir vard›r.

(Mülk Suresi, 12)

... Rablerinden içleri sayg› ile titrer, kötü hesaptan korkarlar. (Rad Suresi, 21)

Görmedi¤i halde Rahman'a karfl› 'içi titreyerek korku duyan' ve 'içten Allah'a yönelmifl' bir kalp ile

gelen içindir. (Kaf Suresi, 33)

Ki onlar (o peygamberler) Allah'›n risaletini tebli¤

edenler, O'ndan içleri titreyerek-korkanlar ve Allah'›n d›fl›nda hiç kimseden korkmayanlard›r. He-sap görücü olarak Allah yeter. (Ahzab Suresi, 39)

Umutla Beraber Korku Duymak

Mümin Allah'tan korkarken Allah'›n flefkatini, merhametini, ba¤›fllay›c›l›¤›n›, O'nun lütfeden, tevbeleri kabul eden oldu¤unu da hat›r›ndan ç›karmaz. Bu da onun korkarken, bir yandan da içinde çok fliddetli bir umut tafl›mas›na sebep olur. ‹çindeki Allah korkusu, Allah'›n bu s›fatlar›n› da çok derin ve genifl bir biçimde tefekkür etmesine, Allah'›n üstünlü¤ünü ve büyüklü¤ü-nü çok daha iyi takdir edebilmesine, dolay›s›yla Allah'a daha fazla yak›nlaflmas›na vesile olur. Allah'›n merhametinin, flefkati-nin, ba¤›fllamas›n›n büyüklü¤ünü daha iyi idrak eder.

‹flte gerçek mümin Allah'a korku ve umut dolu bir ruh hali içinde yönelir ve dua eder:

Onlar›n yanlar› yataklar›ndan uzaklafl›r. Rablerine korku ve umutla dua ederler ve kendilerine r›z›k olarak verdiklerimizden infak ederler. (Secde Su-resi, 16)

Bu da Allah korkusunun hiçbir zaman ümitsizli¤e,

karamsarl›-¤a düflürmeyen bir duygu oldu¤unun göstergesidir. Müminlerin sürekli bir umut içinde olmalar› gerekti¤i Kuran'›n pek çok ye-rinde belirtilmifltir:

... O'na korkarak ve umut tafl›yarak dua edin. Do¤-rusu Allah'›n rahmeti iyilik yapanlara pek yak›nd›r.

(Araf Suresi, 56)

Harun Yahya (Adnan Oktar)

ALLAH KORKUSU

De ki: "Ey kendi aleyhlerinde olmak üzere ölçüyü tafl›ran kullar›m. Allah'›n rahmetinden umut kes-meyin. fiüphesiz Allah, bütün günahlar› ba¤›fllar.

Çünkü O, ba¤›fllayand›r, esirgeyendir." (Zümer Suresi, 53)

Umutsuzlu¤un ise inkar edenlerin bir vasf› oldu¤u yine ayet-lerde bildirilmifltir:

Allah'›n ayetlerini ve O'na kavuflmay› 'yok say›p in-kâr edenler'; iflte onlar, benim rahmetimden umut kesmifllerdir; ve iflte onlar, ac› azab onlar›n-d›r. (Ankebut Suresi, 23)

Ey iman edenler, Allah'›n kendilerine karfl› gazab-land›¤› bir kavmi veli (dost ve müttefik) edinme-yin; ki onlar, kafirlerin mezar halk›ndan umut kes-meleri gibi ahiretten umut kesmifllerdir. (Mümte-hine Suresi, 13)

MÜM‹NLER ALLAH'TAN