• Sonuç bulunamadı

Ey Ademo¤ullar›, Biz sizin çirkin yerlerinizi örtecek bir elbise ve size 'süs kazand›racak bir giyim' indirdik. Takva (Allah korkusu) ile kuflan›p-donanmak ise, bu daha hay›rl›d›r. Bu, Allah'›n ayetlerindendir. Umulur ki

ö¤üt al›p-düflünürler.

(Araf Suresi, 26)

Kuran'›n pek çok ayetinde Allah'tan korkan müminlerin ta-v›r ve davran›fllar›ndan örnekler verilmifltir. Bu örnekler ›fl›¤›n-da Allah'tan korkan kiflilerin sahip olduklar› temel ahlak özel-liklerini aç›klayarak flöyle maddelendirebiliriz:

Yaln›zca Allah'tan Korkar

Mümin, "... onlardan korkmay›n, Benden korkun, üzerinizdeki nimetimi tamamlayay›m. Umulur ki hi-dayete erersiniz" (Bakara Suresi, 150) ayetinin hükmü

gere-Harun Yahya (Adnan Oktar)

¤i, Allah'tan baflka hiçbir kimse ya da topluluktan korkmaz ve çekinmez. Yarar ve zarar›n, hay›r ve flerrin yaln›zca Allah'tan gelebilece¤inin, bafl›na gelecek tüm olaylar›n ancak Allah'›n di-lemesi ve yaratmas› ile, Allah'›n belirledi¤i bir kader üzere ger-çekleflebilece¤inin bilincindedir.

Bu özellik, Allah'›n dinini tebli¤ ederken ço¤u zaman tüm ka-vimlerini karfl›lar›na alan, buna ra¤men vazifelerinden en ufak taviz vermeyen bütün elçilerde görülür. Allah elçilerini bir aye-tinde flöyle örnek vermektedir:

Ki onlar (o peygamberler) Allah'›n risaletini tebli¤

edenler, O'ndan içleri titreyerek-korkanlar ve Allah'›n d›fl›nda hiç kimseden korkmayanlard›r. He-sap görücü olarak Allah yeter. (Ahzab Suresi, 39) Allah'a iman eden insan da peygamberlerin bu üstün özelli¤i-ni kendine örnek al›r ve yaflar.

Sadece Allah'› Hoflnut Etmeye Çal›fl›r

Mümin, Allah'›n herfleyin hakimi oldu¤unu, yegane güç ve kuvvet sahibi oldu¤unu, herfleyin Allah'›n dilemesi ile var olup, varl›klar›n› sürdürdüklerini bilir. Bu yüzden, gerçekte hiçbir güç ve kuvvete, etkiye sahip olmayan yarat›lm›fllar›n r›zas›n›

gözetmenin faydas› olmayaca¤›n›n bilincindedir. Bu dünyada Allah'tan korkarak O'nun r›zas›n› aramas›, onu, ahiretteki kor-kunç azaptan kurtaracakt›r:

Allah'›n r›zas›na uyan kifli, Allah'tan bir gazaba u¤-rayan ve bar›nma yeri cehennem olan kifli gibi mi-dir? Ne kötü bar›nakt›r o. (Al-i ‹mran Suresi, 162) Küçük büyük herfleyin ortaya dökülece¤i, ellerin ve derilerin flahitlik edece¤i bir vakit gelecektir. Bundan korkan mümin

ha-ALLAH KORKUSU

yat›n› bu gerçe¤e göre yaflar ve Allah'›n r›zas›ndan kesinlikle hiçbir flart ve koflulda taviz vermez. Hz. Yusuf'un tavr› bu ko-nuda çok güzel bir örnektir. Yusuf Peygamber kendisiyle bir-likte olmak isteyen kad›n›n tüm tehdit ve entrikalar›na ra¤men iffetini korumufl, O'nun r›zas›ndan asla taviz vermemifl ve O'nun s›n›rlar›n› çi¤nemektense zindana girmeyi tercih etmifl-tir. Allah bu üstün ahlak› ayetlerinde flöyle bildirir:

Kad›n dedi ki: "Beni kendisiyle k›nad›¤›n›z iflte bu-dur. Andolsun onun nefsinden ben murad istedim, o ise (kendini) korudu. Ve andolsun, e¤er o kendi-sine emretti¤imi yapmayacak olursa, mutlaka zin-dana at›lacak ve elbette küçük düflürülenlerden olacak."

(Yusuf) Dedi ki: "Rabbim, zindan, bunlar›n beni kendisine ça¤›rd›klar› fleyden bana daha sevimli-dir. Kurduklar› düzeni benden uzaklaflt›rmazsan, onlara (korkar›m) e¤ilim gösterir, (böylece) cahil-lerden olurum." (Yusuf Suresi, 32-33)

Her Zaman Vicdan›yla Hareket Eder

Allah'a kulluk eden kifli, nefsinin istek ve arzular›na itaat et-mez. Bile bile böyle davrand›¤› takdirde dünyada ve ahirette Allah'›n gazab›na u¤ramaktan fliddetle çekinir. Aksi bir tav›r gösterdi¤i takdirde afla¤›daki ayetlerin hükmüne girece¤inden korkar. Allah ayetlerinde flöyle buyurmaktad›r:

Hay›r, zulmedenler, hiçbir bilgiye dayanmaks›z›n kendi heva (istek ve tutku)lar›na uymufllard›r.

Allah'›n sapt›rd›¤›n› kim hidayete erdirebilir? On-lar›n hiçbir yard›mc›lar› yoktur. (Rum Suresi, 29)

fiimdi sen, kendi hevas›n› ilah edinen ve Allah'›n bir ilim üzere kendisini sapt›rd›¤›, kula¤›n› ve kal-bini mühürledi¤i ve gözü üstüne bir perde çekti¤i kimseyi gördün mü? Art›k Allah'tan sonra ona kim hidayet verecektir? Siz yine de ö¤üt al›p-düflünmü-yor musunuz? (Casiye Suresi, 23)

Kuran'da Tarif Edilen Tüm Güzel Ahlak Özelliklerini Yaflar

Allah'tan korkan kifli, sadakat, vefa, do¤ruluk, dürüstlük, sa-mimiyet gibi tüm güzel ahlaka ait tav›rlar› gösterir. Kuran'›n birçok yerinde bu üstün ahlak özelliklerini sergileyen mümin-lerden bahsedilir. Gerçekte, tüm insanlar›n özlemini duydu¤u insan modeli de budur. Fakat, Allah korkusu olmad›¤› takdirde bir insanda bu özelliklerin gerçek anlamda ve devaml› bulun-mas› asla mümkün de¤ildir. Çünkü Allah'tan korkmayan bir ki-fli kendi menfaatleriyle çat›flt›¤› anda Kuran ahlak›n› de¤il, ç›-karlar›n›n gerektirdi¤i davran›fl biçimini benimseyecektir.

Allah'tan, O'na hesap vermekten, cehenneme girip kötü ran›fllar›n›n karfl›l›¤›n› görmekten korkmad›¤› için böyle dav-ranmas›n› engelleyen bir endiflesi yoktur.

Kimse Görmedi¤inde de Allah'›n S›n›rlar›n› Korur

Allah'a karfl› derin bir haflyet duyan kifli, insanlar›n aras›nda bulundu¤u zaman da, kimsenin görmedi¤i ortamlarda da Allah'a karfl› gelmekten ayn› titizlikle sak›n›r. Çünkü bir kötü-lü¤ü, ister herkesin içinde isterse yaln›z bafl›na yaps›n, ister

¤a vursun isterse saklas›n, Allah'›n bunu bilece¤ini, Allah'›n

aç›-Harun Yahya (Adnan Oktar)

¤› da gizliyi de, gizlinin gizlisini de bildi¤ini ve kendisini tümün-den sorguya çekece¤ini bilir. Bu konudaki samimiyetini Allah'›n deneyece¤ini ve imtihan kast›yla kendisine çeflitli f›rsatlar, uy-gun ortamlar yarataca¤›n› da bilir. Allah bir ayetinde müminle-re flöyle emmüminle-retmifltir:

Günah›n aç›kta olan›n› da, gizlisini de terk edin.

Çünkü günah› kazananlar, yüklenegeldikleri nede-niyle karfl›l›k göreceklerdir. (Enam Suresi, 120)

Her Durumda Allah'a Yönelip Döner

Allah'tan gere¤i gibi korkup sak›nan müminler Allah'tan kar-fl›l›k görme konusunda son derece hassast›rlar. Öyle ki kendi-lerine isabet eden bir musibet karfl›s›nda veya ifllerinde bir olumsuzluk hissettiklerinde ya da herhangi bir s›k›nt›ya u¤ra-d›klar›nda hemen bir vicdan muhasebesi yapar, Allah'›n hoflnut olmayaca¤› bir fley yap›p yapmad›klar›n› gözden geçirirler. Ve Allah'tan ba¤›fllanma dileyip, O'na dua ederler. Allah'›n r›zas›n›

kazanmaya olan düflkünlükleri ve ayn› flekilde O'nun r›zas›n›

kaybetmekten duyduklar› korku, onlar› son derece duyarl› ha-le getirmifltir. Bu konuda da Hz. Davud Peygamberin tavr› mü-minler için güzel bir örnek teflkil eder. Kuran'da Hz. Davud'un Allah'a gösterdi¤i derin sayg› bu mübarek peygamberin

yaflad›-¤› bir olay anlat›larak flöyle haber verilir:

Sana o davac›lar›n haberi geldi mi? Hani mihraba (Davud'un bulundu¤u yere girmek için) yüksek du-vardan t›rmanm›fllard›. Davud'a girdiklerinde, o, onlardan ürkmüfltü; dediler ki: "Korkma, iki dava-c›y›z, birimiz di¤erimize haks›zl›kta bulundu. fiim-di sen aram›zda hak ile hükmet, karar›nda zulme

ALLAH KORKUSU

Harun Yahya (Adnan Oktar)

sapma ve bizi do¤ru yolun ortas›na yöneltip-ilet."

"Bu benim kardeflimdir, doksan dokuz koyunu vard›r, benimse bir tek koyunum var. Buna ra¤-men "Onu da benim pay›ma (koyunlar›ma) kat"

dedi ve bana, konuflmada üstün geldi." (Davud) Dedi ki: "Andolsun senin koyununu, kendi koyun-lar›na (katmak) istemekle sana zulmetmifltir.

Do¤rusu, (emek ve mali güçlerini) birlefltirip ka-tan (ortak)lardan ço¤u, birbirlerine karfl› tecavüz ederler; ancak iman edip salih amellerde bulunan-lar baflka. Onbulunan-lar da ne kadar azd›r." Davud, ger-çekten Bizim onu imtihan etti¤imizi sand›, böyle-ce Rabbinden ba¤›fllanma diledi ve rüku ederek yere kapand› ve (Bize gönülden) yönelip-döndü.

Böylece onu ba¤›fllad›k. fiüphesiz onun Bizim Kat›-m›z'da gerçekten bir yak›nl›¤› ve var›lacak güzel bir yeri vard›r. (Sad Suresi, 21-25)

Ayette görüldü¤ü gibi, Hz. Davud son derece adaletli bir ka-rar verdi¤i ve hükmünün do¤rulu¤u aç›kça belli oldu¤u halde Allah korkusu ile Rabbimize yönelmifl ve yine de ba¤›fllanma dilemifltir. Kuflkusuz içte yaflanan bu korkunun taklidi mümkün de¤ildir. Bu, ancak Allah'›n kadrini hakk›yla takdir edenlerin O'na olan sevgisinden ve sayg›s›ndan dolay›, Rabbimizin r›zas›-n› kaybetme korkusudur.

Tüm peygamberlerin ve salih müminlerin üsluplar›na bakt›¤›-m›zda ortak bir nokta dikkatimizi çeker. Hepsi Allah'tan say-g›yla korkan, azab›ndan fliddetle çekinen kullard›r. Fakat bu haflyetin ard›nda ayn› zamanda çok içli bir sevgi ve dostluk his-sedilir. Daima Allah'› tesbih etmeye ve yüceltmeye devam et-meleri onlar›n Allah'a kararl›l›kla ba¤land›klar›n›n bir

gösterge-ALLAH KORKUSUNUN