• Sonuç bulunamadı

KULP DOĞAL GÜZELLİKLER VE YAŞAM

KULP DOĞAL GÜZELLİKLER VE YAŞAM

KULP DOĞAL GÜZELLİKLER VE YAŞAM 59

Kulp’a genel bakış(11)

Kulp çayı Sarım çayı

60TÜM YÖNLERİYLE DİYARBAKIR KULP İLÇESİ VE TURİZM

Muş ve Silvan’dan Kulp’a giriş köprüsü Şakirhan çayı

KULP DOĞAL GÜZELLİKLER VE YAŞAM 61

Kulp HES Kulp HES

Kulp HES

62TÜM YÖNLERİYLE DİYARBAKIR KULP İLÇESİ VE TURİZM

Kulp HES

Kulp HES

KULP DOĞAL GÜZELLİKLER VE YAŞAM 63

Kulp HES

Kulp HES

64TÜM YÖNLERİYLE DİYARBAKIR KULP İLÇESİ VE TURİZM

Kulp Çayı

Kulp çayı ve Kulp

KULP DOĞAL GÜZELLİKLER VE YAŞAM 65

Kayacık Vadisi Küçük Şelaleler

Kayacık Vadisi Küçük Şelaleler

66TÜM YÖNLERİYLE DİYARBAKIR KULP İLÇESİ VE TURİZM

Kulp ormanları

Kulp ormanları

KULP DOĞAL GÜZELLİKLER VE YAŞAM 67

Kayacık vadisi Kulp ormanları

68TÜM YÖNLERİYLE DİYARBAKIR KULP İLÇESİ VE TURİZM

Kulp kayacık ormanları Kayacık vadisi

KULP DOĞAL GÜZELLİKLER VE YAŞAM 69

Kulp kayacık ormanları Kulp kayacık ormanları

70TÜM YÖNLERİYLE DİYARBAKIR KULP İLÇESİ VE TURİZM

Kayacık Yuvacık

KULP DOĞAL GÜZELLİKLER VE YAŞAM 71

Geven Ceviz ağaçları

1973 yılında Silvan-Kulp arası (1973 il yıllığı)

1937 yılına ait bir kitapta Yeşil bahçeleri olan hani, ormanı bol olan Kulp görülmeğe değer denmektedir.(1)

İlçe ekonomisi coğrafyanın tarıma elverişli olmamasından ötürü hayvancılığa, arıcı-lığa, ipek böcekçiliğine dayalıdır. Bir kesim de Kulp Çayı’nda yapılan balıkçılıkla ge-çimini sağlamaktadır. Kulp balığı bölge de tatlı su balıklarından en leziz olanıdır.

Bölgenin dağlık olması büyükbaş hayvancılığı tetiklemiştir. Ayrıca ilçede dut ağaçla-rının yoğun olarak bulunması sadece dut yaprağı ile beslenebilen ipek böceklerinin yetişmesine ve Ceviz, küçük tatlı soğan, ve yerli elma, armut ve bol miktarda üzüm de ilçede yetişmektedir.(2)

72TÜM YÖNLERİYLE DİYARBAKIR KULP İLÇESİ VE TURİZM

Kefrum Dağı çevresi Kefrum Dağı çevresi

KULP DOĞAL GÜZELLİKLER VE YAŞAM 73

Bağlar

74TÜM YÖNLERİYLE DİYARBAKIR KULP İLÇESİ VE TURİZM

Hatmiler Bağlar

Kulp ve doğa

1967 yılında Kulp’un Hiyan, Şeyhhamza, Cimmar, Bıhemdan, Fırke, Temiran, Çavuşan, Barın, Milikan, Gedirne, Şeyhbudan ve Hacenan köyleri bağcılık çok ile-riydi. Üzümlerin bir kısmından pekmez, pestil ve sucuk yapı-lırdı(15)

Terslale ve Kulp ilçesi

Dünyada bir benzeri daha bulunmayan ve anavatanı “Dağların Kenti” olarak ta bili-nen ilimizde yetişen Ters Lale, dünyanın en nadide çiçeklerinden biridir. Kan kırmızı, göz kamaştırıcı rengiyle kadife hassaslığındaki çiçeği ile estetik görünümlü tersliğiyle adeta bir doğa harikasıdır.

Her sabah göbeğinde su yaydığı “Ağlayan Lale”, Hz. İsa’nın çarmıha gerildiği zaman Meryem ananın göz yaşlarından yere akan damlalarla yetiştiğine inanılan, adına ‘Ağlayan Gelin’ de denilen Ters Laleler, aynı zamanda Hıristiyan aleminin kutsal çiçeği olarak da kabul ediliyor.(6) Ters lale Kulp’ta Andok, Dorşin ve Hasandin dağlarında yetişmekte-dir(3)

Kulp’ta ters lale

KULP DOĞAL GÜZELLİKLER VE YAŞAM 75

Sebze fideleri pazarda yerini aldı

Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde çiftçiler tarafından yetiştirilen domates, biber ve patlıcan fidesi pazarda yerini aldı.

Bahar mevsiminin iyice yüzünü göstermesiyle birlikte Kulp ilçesine bağlı mahallerde çiftçiler tarafından yetiştirilen domates, biber ve patlıcan fidesi gibi onlarca çeşit sebze fidesi ucuz fiyattan alıcısını bekliyor. TUİK verileriyle sebze üretimi (Üretim alanı da) Kulp 17990 da’dır.

Seralarda üretilen sebze fideleri merkez Yenimahalle Camii yakınlarında bulunan tez-gahlarda yerini aldı. Tezgahlarını açan üreticiler, vatandaşların ayağına kadar getirdikleri fideleri satmaya başladı.

Kendi imkanları ile yetiştirdiği domates, salatalık, biber, patlıcan gibi birçok sebze fi-desini satmaya getiren bir çok üretici, yaklaşık 15 gün daha fide satışlarının devam ede-bileceğini belirterek, bahçesi olan kişilerin şimdiden fide almalarının daha faydalı olacağını söyledi. (MT-AKK-Y)www.diyarinsesi.org

Kulp’ta hayvancılık

76TÜM YÖNLERİYLE DİYARBAKIR KULP İLÇESİ VE TURİZM

Kulp’ta hayvancılık

Kulp ilçesi büyükbaş hayvan ve ürünleri (TUİK, 2012)

Kulp ilçesi küçükbaş hayvan ve ürünleri (TUİK, 2012)

KULP DOĞAL GÜZELLİKLER VE YAŞAM 77

İlçe Adı Hayvan Adı Yetişkin Genç-Yavru Toplam

Sağılan h.

sayısı (baş) Süt (Ton) Kulp Sığır (Kültür) 4.510 2.600 7.110 1.740 6.763,38

Sığır(Melez) 1.965 720 2.685 914 2.545,01

Sığır(Yerli) 10.670 4.450 15.120 6.090 7.649,04

Hayvan Adı

Yetişkin Genç-Yavru

Toplam Sağılan hayvan sayısı (baş)

Süt (Ton)

Kırkılan hayvan sayısı (baş)

Yün kıl tiftik (ton) Koyun(yerli) 15.500 9.500 25.000 9.460 775,72 25.000 43,325

Keçi(kıl) 26.910 18.050 44.960 10.038 1.053,99 26.910 16,146

Kanikan mağaraları

Kulp -Demirli (3) Kanikan mağaraları

78TÜM YÖNLERİYLE DİYARBAKIR KULP İLÇESİ VE TURİZM

Kefrun kalesi

Korukçu mağaraları

Salkımlı(3) İnkaya mağaraları(7)

KULP DOĞAL GÜZELLİKLER VE YAŞAM 79

İnkaya mağaraları(7)

Andok Dağı ve Çevresi

80TÜM YÖNLERİYLE DİYARBAKIR KULP İLÇESİ VE TURİZM

KULP DOĞAL GÜZELLİKLER VE YAŞAM 81

Andok Dağı

Diyarbakır’ın ve Muş ili sınırları içerisinde bulunan Andok 2840 m yüksekliği ile ili-mizdeki en yüksek dağdır. Andok Dağı (Resim) , oldukça etkileyici bir floraya sahip ol-makla birlikte onlarca doğal su kaynağı bulunmaktadır.

Böylesine etkileyici özellikleri olan Andok, yüksek irtifa dağcılığı için en önemli tır-manma parkurudur. Daha önceleri Türkiye Dağcılık Federasyonu faaliyet programında yer alan Andok, son yıllarda güvenlik nedeni ile tırmanışlara kapatılmış durumda. Yinede tırmanmak isteyenler için her yıl 15 Temmuz’da, zirvesinde bulunan Şeyh Muhammede Andok’un türbesine ziyaret gerçekleştiren binlerce kişiyle aynı anda çıkılabilir.

İşte böylesine güzel ve tarih kokan bu mekânları gezip yerinde görmek ve spor yaymak için, hiç durmayın hemen yola koyulun.(4)

Şenyayla

Şenyayla

Şenyaylada hayvancılık

Şenyaylada hayvancılık

82TÜM YÖNLERİYLE DİYARBAKIR KULP İLÇESİ VE TURİZM

Şenyaylada hayvancılık

Şenyaylada arıcılık

Şenyaylada arıcılık

KULP DOĞAL GÜZELLİKLER VE YAŞAM 83

Şenyaylada hayvancılık

84TÜM YÖNLERİYLE DİYARBAKIR KULP İLÇESİ VE TURİZM

Şenyaylada hayvancılık

Şenyaylada hayvancılık

Şenyaylada hayvancılık

KULP DOĞAL GÜZELLİKLER VE YAŞAM 85

Şenyaylada hayvancılık

86TÜM YÖNLERİYLE DİYARBAKIR KULP İLÇESİ VE TURİZM

Kulpta Yayla göçü başladı

Havaların ısınmasıyla beraber şenlenen Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde 6 ay süreyle yay-lada konaklayacak yayla sakinleri, çoban ve sürüleri ile yola koyuldu. Kulp ilçesinde ha-vaların ısınmasıyla hayvancılıkla uğraşanlar, yaz boyunca konaklayacakları yaylalara göçe başladı. Küçük ve büyükbaş hayvanlarla çoğunlukla yaya yapılan yayla göçünün bir hafta sürebileceği belirtildi. Kulp ilçesinde hayvancılıkla uğraşanlar, hava şartlarına bağlı ola-rak Ekim, Kasım aylarına kadar konaklayacakları yaylalara göç ediyor. Bu yaylardan en fazla rağbet göreninin ise Şenyayla olduğu belirtildi. Besiciler, 70-80 kilometreyi bulan Şenyayla yolunda zaman zaman hayvanlarıyla uygun yerlerde konaklıyor, bir süre din-lendikten sonra tekrar yollarına devam ediyor. Yaylaya çıkan köylülerdin Hasan Yalçın

“Yeşilliklerin ve çiçeklerinin açtığı Şenyayla mevkisine gitmek için hazırlıklarımızı Nisan yanında yapmaya başlıyoruz ve Mayıs, Haziran aylarında yapılan bu çileli yolculuğu-muzu, havaların soğuduğu Ekim, Kasım aylarında otların korumasıyla geri gelerek ta-mamlıyoruz” dedi. (MT-AKK-Y) 22-5-2014.www.diyarinsesi.org

Şenyayla’da 150 kişiye Bayram yemeği Şenyayla bölgesinde yaylacılara 150 kişilik Ramazan Bayramı yemeği veren Mehmet Çelik, barış süreciyle birlikte çifte bayram yaşandığını söy-ledi.

Muş-Bingöl-Diyarbakır üçgenin-deki Şenyayla bölgesinde Badikan aşiretinden Mehmet Çelik, dedele-rinden kalan geleneği sürdürmek için yaylacılara 150 kişilik Bayram yemeği verdi. Diyarbakır’ın Başbuğ Kö-yü’nden aşiret ağası 40 yaşındaki

Mehmet Çelik, Bayram yemeği için 5 koyun kesildiğini, yemekleri 30 kadının hazırla-dığını söyledi. Bayram boyunca yaylada kurulan iki büyük çadırda yemek dağıtılacağını anlatan Mehmet Çelik, menüde kuzu ve keçi kavurması, pilav, tavuk ve hindi kızartması, güveç, ciğer kavurması ile ayran olduğunu kaydetti. Yaşlı ve hasta olan yaylacıların ye-meklerinin çadırlarına götürüldüğünü anlatan Mehmet Çelik, “Barış süreciyle birlikte yaylada çifte Bayram yaşanıyor. Süreçle birlikte Bayram yemeğine katılım daha çok arttı.

Yemek hazırlıkları 3 gün sürdü. Gelinlerim ve kızlarım da yemekleri yapanlar arasın-daydı” dedi.(5)

Yayladan köye dönüş

Baharda Amed’in Pasûr (Kulp) İlçesi’nin Eskar (Yaylak) Köyü’ndeki yaylaya hayvan-larıyla birlikte giden aileler, köylerine dönmeye başladı. Tekniğin, elektriğin ve yolların

KULP DOĞAL GÜZELLİKLER VE YAŞAM 87

gitmediği ya da götürülmek istenmediği yayladan dönüşler kimi zaman 4 günü buluyor.

Baharın ardından artan hava sıcaklarından hayvanlarını korumak ve daha iyi beslemek için yaylaların yolunu tutanlar, hava sıcakları yaylalarda mevsim normallerinin altına dü-şünce yavaş yavaş dönmeye başladı. Eskar Köyü’ndeki yaylada kimi aileler bulundukları mezralara döndü, kimileri de dönüş hazırlığında. Yolların olmayışından kaynaklı taşınma işlemleri kimi zaman 2 günü, kimi zaman da 4 günü bulabiliyor. Taşınmanın en kısa zaman dilimi içerisinde bitirilmesi, insan ve katır sayısının fazlalılığına bağlı. Engebeli olan yaylaya gitmek kadar dönmek de bir hayli zor. Sabah saat 04.00’da hazırlanan eşya-ların konulduğu çuvallar ilk önce birbirine bağlanır ve sonra katırlara yüklenir. Yükün belli bir kiloyu aşmaması, sağlam ve sert bağlanmasına özen gösterilir. Çünkü 20 kilo-metrelik yolun büyük kısmı uçurum kıyısında bulunuyor. Aynı saatlerde yola çıkarılan küçükbaş hayvanlar da 4-5 saatlik bir yürüyüşten sonra köye varıyor.

Uçurumun kıyısındaki yollar

Taşlı, inişli ve çıkışlı olan patika yollar ağır yükleri sırtlayan katırlar için her zaman uçuruma düşme tehlikesi barındırıyor. Yayladan dönüşler yorucu olsa da renkli görün-tülere sahne oluyor. Yine yüksek dağların sırtlarında doğa harikasını izlemek ise göz ka-maştırıyor. Her gidiş ve dönüşü kazasız geçiren yurttaşlar derin bir “oh” çekiyor.(8)

88TÜM YÖNLERİYLE DİYARBAKIR KULP İLÇESİ VE TURİZM

Kulp ve kış

Kulp ve kış

KULP DOĞAL GÜZELLİKLER VE YAŞAM 89

Berbıhiv dağı(10)

Kulp’ta kış çetin geçmektedir. Bunun için bir habere bakalım:

Köylere ulaşım sağlanamıyor

Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde etkili olan kar yağışı nedeniyle 52 köy yolunun ulaşıma kapandığı belirtildi

Kulp Kaymakamlığı’ndan yapılan açıklamada, ilçede 3 gün aralıklarla etkili olan kar yağışı nedeniyle kapanan köy yolu sayısının 46’ya ulaştığı belirtildi. Kapalı olan köy yol-larını açmak için İl Özel İdaresi’nce kaymakamlık hizmetine verilen araçlarla 6 değişik noktada yol açma çalışmalarına aralıksız devam edildiği kaydedildi. (12)

90TÜM YÖNLERİYLE DİYARBAKIR KULP İLÇESİ VE TURİZM

Kulp ve kış(Dağdan akan suyun donuşu)

Kulp ve kış(Dağdan akan suyun donuşu)

KULP DOĞAL GÜZELLİKLER VE YAŞAM 91

Suların donuşu

Dağlardaki karlar

92TÜM YÖNLERİYLE DİYARBAKIR KULP İLÇESİ VE TURİZM

Kulp çayı ve kış

Muş- Diyarbakır karayolunda 30 kişi mahsur kaldı

Muş Diyarbakır karayolunda çığ düşmesi sonucu mahsur kalan 30 kişinin olduğu öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre Diyarbakır Muş karayolu Kulp ilçesi bölgesinde çığ düştü. Çığ düşmesi sonucu yolda yaklaşık 18 saattir mahsur kalan 70 kişi kurtarılırken, halen 30 ki-şinin kurtarılmayı bekliyor.(16)

Göletler

Uzunova göleti(10)

KULP DOĞAL GÜZELLİKLER VE YAŞAM 93

Özbek göleti(10)

Kulp ilçesi Malabadi barajına sınırdır

Malabadi barajı

94TÜM YÖNLERİYLE DİYARBAKIR KULP İLÇESİ VE TURİZM

Baraja karışan Kulp ilçesine ait çay

1973 yılı Şekiran çayı (17)

KULP DOĞAL GÜZELLİKLER VE YAŞAM 95

YSE tarafından açılan Silvan — Kulp grup köy yolunun geçirildiği Havrı vadisi 1973 yılı(17)