• Sonuç bulunamadı

3.5. Analiz ve Bulgular

3.5.6. Korelasyon Analizi

Korelasyon analizi, değişkenlerin bağımlı ya da bağımsız olması önemsenmeden aralarındaki ilişkilerin yönünü ve derecesini ortaya çıkarmak için kullanılan istatistiksel yöntemlerden biridir. Değişkenlerin beraber değişiminin derecesi şeklinde de tanımlanır. -1 ile +1 değerleri arasında bir sonuç üretir. Bağıntı katsayısı olan r’nin başındaki + ya da – işareti bağıntının yönünü belirtir (Kılıç, 2012: 191).

Bu bölümde anket uygulamasından elde edilen verilerin yardımıyla kurumsal imaj, örgütsel bağlılık, kurumsal imajın alt boyutlarından yenilikçilik, güvenilirlik, performans, sosyal sorumluluk, örgütsel bağlılığın alt boyutları olan duygusal bağlılık, devam bağlılığı ve normatif bağlılık arasındaki ilişkiler incelenmiştir.

Hipotezler korelasyon analizi kullanılarak test edilmiş, değişkenlerin birbirleriyle olan ilişkileri belirlenmeye çalışılmıştır.

Korelasyon analizi tablosunda (Tablo-3.15) kurumsal imaj boyutlarının kendi aralarındaki korelasyonları incelendiğinde en yüksek ilişkinin yenilikçilik ile güven arasında olduğu görülmektedir. En düşük ilişki ise performans ve sosyal sorumluluk arasındadır.

Örgütsel bağlılık boyutlarının kendi aralarındaki korelasyonu incelendiğinde en yüksek ilişkinin duygusal bağlılık ile normatif bağlılık arasında olduğu görülmektedir. En düşük ilişki ise devam bağlılığı ile normatif bağlılık arasındadır. Duygusal bağlılık ile devam bağlılığı arasında da düşük ilişki olduğu gözlenmiştir.

Örgütsel bağlılık boyutları ile kurumsal imaj boyutlarının ilişkisine bakıldığında ise, devam bağlılığı hariç, genel olarak orta düzeyde bir ilişki görülmektedir.

Devam bağlılığı, örgütsel bağlılığın tüm bileşenlerini içeren değeriyle olan hariç diğer boyutların neredeyse tamamıyla zayıf ilişki içerisindedir.

Tablo-3.15: Korelasyon Analizi

Dğş. ORT. S.S. K.İ. Ö.B. Yeni Güvn Perf SosS Dyg Dvm Norm

K.İ. 3,647 ,628 1 Ö.B. 3,174 ,646 ,492 1 Yeni 3,681 ,792 ,890 ,425 1 Güvn 3,758 ,680 ,895 ,488 ,718 1 Perf 4,293 ,650 ,652 ,223 ,560 ,516 1 SosS 3,064 ,850 ,809 ,403 ,585 ,618 ,363 1 Duyg 3,430 ,883 ,592 ,825 ,528 ,606 ,338 ,412 1 Devm 2,728 ,798 ,154 ,724 ,118 ,183 -,059 ,168 ,331 1 Norm 3,464 ,799 ,457 ,819 ,397 ,400 ,288 ,394 ,677 ,302 1 * p < 0,05

* (K.İ. Kurumsal İmaj; Ö.B. Örgütsel Bağlılık; Yeni Yenilikçilik; Güvn Güvenilirlik; Perf Performans; SosS Sosyal Sorumluluk; Duyg Duygusal Bağlılık; Devm Devam Bağlılığı; Norm Normatif Bağlılık)

r = 0,00 – 0,249 arası: çok zayıf; r = 0,25 – 0,499 arası: orta;

r = 0,50 – 0,699 arası: orta-kuvvetli; r = 0,70 – 0,899 arası: kuvvetli; r = 0,90 – 1,000 arası: çok kuvvetli.

Korelasyon testine göre boyutlar arasında görünen ilişkiler şu şekildedir: • Kurumsal imaj algısı ile örgütsel bağlılık arasında %49,2 oranında pozitif ve orta-kuvvetli seviyede bir ilişki olduğu yapılan Pearson Korelasyon Testi sonucunda belirlenmiştir.

• Kurumsal imaj algısı ile kurumsal imajın alt boyutu olan yenilikçilik arasında %89 oranında pozitif ve kuvvetli bir ilişki olduğu yapılan Pearson Korelasyon Testi sonucunda belirlenmiştir.

• Kurumsal imaj algısı ile kurumsal imajın alt boyutu olan güvenilirlik arasında %89,5 oranında pozitif ve kuvvetli bir ilişki olduğu yapılan Pearson Korelasyon Testi sonucunda belirlenmiştir.

• Kurumsal imaj algısı ile kurumsal imajın alt boyutu olan performans arasında %65,2 oranında pozitif ve orta-kuvvetli bir ilişki olduğu yapılan Pearson Korelasyon Testi sonucunda belirlenmiştir.

• Kurumsal imaj algısı ile kurumsal imajın alt boyutu olan sosyal sorumluluk arasında %80,9 oranında pozitif ve kuvvetli bir ilişki olduğu yapılan Pearson Korelasyon Testi sonucunda belirlenmiştir.

• Kurumsal imaj algısı ile örgütsel bağlılığın alt boyutu olan duygusal bağlılık arasında %59,2 oranında pozitif ve orta-kuvvetli seviyede bir ilişki olduğu yapılan Pearson Korelasyon Testi sonucunda belirlenmiştir.

• Kurumsal imaj algısı ile örgütsel bağlılığın alt boyutu olan normatif bağlılık arasında %45,7 oranında pozitif ve orta seviyede bir ilişki olduğu yapılan Pearson Korelasyon Testi sonucunda belirlenmiştir.

• Kurumsal imaj algısı ile örgütsel bağlılığın alt boyutu olan devam bağlılığı arasında %15,4 oranında pozitif ve zayıf bir ilişki olduğu yapılan Pearson Korelasyon Testi sonucunda belirlenmiştir.

• Örgütsel bağlılık ile kurumsal imajın alt boyutu olan yenilikçilik arasında %42,5 oranında pozitif ve orta seviyede bir ilişki olduğu yapılan Pearson Korelasyon Testi sonucunda belirlenmiştir.

• Örgütsel bağlılık ile kurumsal imajın alt boyutu olan güvenilirlik arasında %48,8 oranında pozitif ve orta seviyede bir ilişki olduğu yapılan Pearson Korelasyon Testi sonucunda belirlenmiştir.

• Örgütsel bağlılık ile kurumsal imajın alt boyutu olan performans arasında %22,3 oranında pozitif ve zayıf bir ilişki olduğu yapılan Pearson Korelasyon Testi sonucunda belirlenmiştir.

• Örgütsel bağlılık ile kurumsal imajın alt boyutu olan sosyal sorumluluk arasında %40,3 oranında pozitif ve orta seviyede bir ilişki olduğu yapılan Pearson Korelasyon Testi sonucunda belirlenmiştir.

• Örgütsel bağlılık ile örgütsel bağlılığın alt boyutu olan duygusal bağlılık arasında %82,5 oranında pozitif ve kuvvetli bir ilişki olduğu yapılan Pearson Korelasyon Testi sonucunda belirlenmiştir.

• Örgütsel bağlılık ile örgütsel bağlılığın alt boyutu olan devam bağlılığı ile arasında %72,4 oranında pozitif ve kuvvetli bir ilişki olduğu yapılan Pearson Korelasyon Testi sonucunda belirlenmiştir.

• Örgütsel bağlılık ile örgütsel bağlılığın alt boyutu olan normatif bağlılık arasında %81,9 oranında pozitif ve kuvvetli bir ilişki olduğu yapılan Pearson Korelasyon Testi sonucunda belirlenmiştir.

• Kurumsal imajın alt boyutu olan yenilikçilik ile kurumsal imajın alt boyutu olan güvenilirlik arasında %71,8 oranında pozitif ve kuvvetli bir ilişki olduğu yapılan Pearson Korelasyon Testi sonucunda belirlenmiştir.

• Kurumsal imajın alt boyutu olan yenilikçilik ile kurumsal imajın alt boyutu olan performans arasında %56 oranında pozitif ve orta-kuvvetli seviyede bir ilişki olduğu yapılan Pearson Korelasyon Testi sonucunda belirlenmiştir.

• Kurumsal imajın alt boyutu olan yenilikçilik ile kurumsal imajın alt boyutu olan sosyal sorumluluk arasında %58,5 oranında pozitif ve orta-kuvvetli seviyede bir ilişki olduğu yapılan Pearson Korelasyon Testi sonucunda belirlenmiştir.

• Kurumsal imajın alt boyutu olan yenilikçilik ile örgütsel bağlılığın alt boyutu olan duygusal bağlılık arasında %52,8 oranında pozitif ve orta-kuvvetli seviyede bir ilişki olduğu yapılan Pearson Korelasyon Testi sonucunda belirlenmiştir.

• Kurumsal imajın alt boyutu olan yenilikçilik ile örgütsel bağlılığın alt boyutu olan devam bağlılığı arasında %11,8 oranında pozitif ve zayıf bir ilişki olduğu yapılan Pearson Korelasyon Testi sonucunda belirlenmiştir.

• Kurumsal imajın alt boyutu olan yenilikçilik ile örgütsel bağlılığın alt boyutu olan normatif bağlılık arasında %39,7 oranında pozitif ve orta seviyede bir ilişki olduğu yapılan Pearson Korelasyon Testi sonucunda belirlenmiştir.

• Kurumsal imajın alt boyutu olan güvenilirlik ile kurumsal imajın alt boyutu olan performans arasında %51,6 oranında pozitif ve orta-kuvvetli seviyede bir ilişki olduğu yapılan Pearson Korelasyon Testi sonucunda belirlenmiştir.

• Kurumsal imajın alt boyutu olan güvenilirlik ile kurumsal imajın alt boyutu olan sosyal sorumluluk arasında %61,8 oranında pozitif ve orta-kuvvetli bir ilişki olduğu yapılan Pearson Korelasyon Testi sonucunda belirlenmiştir.

• Kurumsal imajın alt boyutu olan güvenilirlik ile örgütsel bağlılığın alt boyutu olan duygusal bağlılık arasında %60,6 oranında pozitif ve orta-kuvvetli bir ilişki olduğu yapılan Pearson Korelasyon Testi sonucunda belirlenmiştir.

• Kurumsal imajın alt boyutu olan güvenilirlik ile örgütsel bağlılığın alt boyutu olan devam bağlılığı arasında %18,3 oranında pozitif ve zayıf bir ilişki olduğu yapılan Pearson Korelasyon Testi sonucunda belirlenmiştir.

• Kurumsal imajın alt boyutu olan güvenilirlik ile örgütsel bağlılığın alt boyutu olan normatif bağlılık arasında %40 oranında pozitif ve orta seviyede bir ilişki olduğu yapılan Pearson Korelasyon Testi sonucunda belirlenmiştir.

• Kurumsal imajın alt boyutu olan performans ile kurumsal imajın alt boyutu olan sosyal sorumluluk arasında %36,3 oranında pozitif ve orta seviyede bir ilişki olduğu yapılan Pearson Korelasyon Testi sonucunda belirlenmiştir.

• Kurumsal imajın alt boyutu olan performans ile örgütsel bağlılığın alt boyutu olan duygusal bağlılık arasında %33,8 oranında pozitif ve orta seviyede bir ilişki olduğu yapılan Pearson Korelasyon Testi sonucunda belirlenmiştir.

• Kurumsal imajın alt boyutu olan performans ile örgütsel bağlılığın alt boyutu olan devam bağlılığı arasında %5,9 oranında negatif bir ilişki olduğu yapılan Pearson Korelasyon Testi sonucunda belirlenmiştir.

• Kurumsal imajın alt boyutu olan performans ile örgütsel bağlılığın alt boyutu olan normatif bağlılık arasında %28,8 oranında pozitif ve orta bir ilişki olduğu yapılan Pearson Korelasyon Testi sonucunda belirlenmiştir.

• Kurumsal imajın alt boyutu olan sosyal sorumluluk ile örgütsel bağlılığın alt boyutu olan duygusal bağlılık arasında %41,2 oranında pozitif ve orta seviyede bir ilişki olduğu yapılan Pearson Korelasyon Testi sonucunda belirlenmiştir.

• Kurumsal imajın alt boyutu olan sosyal sorumluluk ile örgütsel bağlılığın alt boyutu olan devam bağlılığı arasında %16,8 oranında pozitif ve zayıf bir ilişki olduğu yapılan Pearson Korelasyon Testi sonucunda belirlenmiştir.

• Kurumsal imajın alt boyutu olan sosyal sorumluluk ile örgütsel bağlılığın alt boyutu olan normatif bağlılık arasında %39,4 oranında pozitif ve orta seviyede bir ilişki olduğu yapılan Pearson Korelasyon Testi sonucunda belirlenmiştir.

• Örgütsel bağlılığın alt boyutu olan duygusal bağlılık ile örgütsel bağlılığın alt boyutu olan devam bağlılığı arasında %33,1 oranında pozitif ve orta seviyede bir ilişki olduğu yapılan Pearson Korelasyon Testi sonucunda belirlenmiştir.

• Örgütsel bağlılığın alt boyutu olan duygusal bağlılık ile örgütsel bağlılığın alt boyutu olan normatif bağlılık arasında %39,4 oranında pozitif ve orta seviyede bir ilişki olduğu yapılan Pearson Korelasyon Testi sonucunda belirlenmiştir.

• Örgütsel bağlılığın alt boyutu olan devam bağlılığı ile örgütsel bağlılığın alt boyutu olan normatif bağlılık arasında %30,2 oranında pozitif ve orta seviyede bir ilişki olduğu yapılan Pearson Korelasyon Testi sonucunda belirlenmiştir.