• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM 3: KONAKLAMA LETMELER NDE FAAL YET TABANLI

3.1. Genel Olarak Konaklama letmeleri

3.1.2. Konaklama letmelerinin Sınıflandırılması

Turizm literatüründe konaklama i letmelerinin de i ik açılardan sınıflandırıldı ı görülmektedir. Çalı mamızda hukuksal bir dayanak ve belirli bir standart sa laması bakımından Turizm Te vik Kanunu uyarınca hazırlanmı olan, 21.06.2005 tarihli “Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine li kin Yönetmelik” de yapılmı olan sınıflandırma esas alınmı tır.

Bu yönetmelikte Turizm letmeleri, 9 ana gruba ayrılmı tır. Bunlar;

• Asli Konaklama Tesisleri

• Yeme- çme ve E lence Tesisleri

• Sa lık ve Spor Tesisleri

• Kongre ve Sergi Merkezleri

• Rekreasyon Tesisleri

• Kırsal Turizm Tesisleri

• Özel Tesisler

• Di er Tesisler

Asli Konaklama Tesisleri dı ındaki gruplarda da mü terilerine konaklama hizmeti veren konaklama i letmeleri yer almaktadır. Bu nedenle, çalı mamızda konaklama i letmeleri;

a) Asli Konaklama Tesisleri

b) Di er Konaklama Tesisleri

olmak üzere iki alt ba lıkta a a ıdaki gibi sınıflandırılmı ve açıklanmı tır (www.kulturturizm.gov.tr, 25.10.2011);

a) Asli Konaklama Tesisleri

Asli Konaklama Tesisleri; Oteller Moteller Tatil Köyleri Pansiyonlar Kampingler Apart Oteller ve Hosteller olarak sınıflandırılmı tır.

Oteller: Oteller, aslî fonksiyonları mü terilerin konaklama ihtiyaçlarını sa lamak olan, bu hizmetin yanında, yeme-içme, spor ve e lence ihtiyaçları için yardımcı ve tamamlayıcı birimleri de bünyelerinde bulundurabilen tesislerdir. Oteller; bir, iki, üç, dört ve be yıldızlı oteller olarak sınıflandırılır.

Moteller: Moteller, yerle im merkezleri dı ında, karayolları güzergâhı veya yakın çevrelerinde in a edilen, motorlu araçlarıyla yolculuk yapanların konaklama, yeme-içme ve araçlarının park ihtiyaçlarını kar ılayan en az on odalı tesislerdir.

Tatil köyleri: Tatil köyleri; do al güzellikler içerisinde, rahat bir konaklama yanında çe itli spor, e lence ve satı hizmetlerinin de sa landı ı yaygın yerle im düzeninde, tüm cephelerinde en fazla üç katlı olarak görülen yapılardan olu an ve en az seksen odalı tesislerdir. Tatil Köyleri dört ve be yıldızlı tatil köyleri olarak sınıflandırılır.

Pansiyonlar: Pansiyonlar; yönetimi basit, yemek ihtiyacının idare tarafından sa lanabildi i veya mü terilerin kendi yemeklerini bizzat hazırlayabilme imkânı bulunan, en az be odalı tesislerdir.

Kampingler: Kampingler; karayolları güzergahları ve yakın çevrelerinde, deniz, göl, da gibi do al güzelli i olan yerlerde kurulan ve genellikle mü terilerin kendi imkanlarıyla geceleme, yeme-içme, dinlenme, e lence ve spor ihtiyaçlarını kar ıladıkları en az on ünitelik tesislerdir.

Apart Oteller: Apart oteller; mesken olarak kullanılmaya elveri li ba ımsız apartman ya da villa tipinde in a ve tefri edilen, mü terinin kendi yeme ve içme ihtiyacını kar ılayabilmesi için gerekli teçhizat ile donatılan ve otel olarak i letilen tesislerdir.

Hosteller: Hosteller; gençlik turizmine cevap verebilecek ve yeme-içme hizmeti veren veya mü terinin kendi yemeklerini bizzat hazırlayabilme imkânı olan en az on odalı tesislerdir.

b) Di er Konaklama Tesisleri

Di er Konaklama Tesisleri ise Termal Tesisler Golf Tesisleri Çiftlik Evi (Köy Evi) Yayla Evi Da Evi Butik Oteller Turizm Kentleri Turizm Kompleksleri Tatil Merkezleri Tatil Siteleri ve Villaları olarak sınıflandırılmı tır.

Termal Tesisler: Termal tesisler; toprak, yer altı, deniz ve iklim kaynaklı do al tedavi unsurlarının tedavi edici faktör olarak kullanıldı ı kaplıcalar, içmece ve iklim kür merkezleri ile buralarda kurulan tedavi ve rekreasyon amaçlı üniteleri içeren tesislerdir.

Golf Tesisleri: Golf tesisleri; golf sporunun uluslararası normlarına uygun alanlarda, golf sporuna yönelik parkur, ısınma ve pratik yapma alanıyla birlikte, kulüp binası ve bu aktiviteyi destekleyici di er bölümlerden olu an tesislerdir.

Çiftlik Evi (Köy Evi): Kırsal bölgelerde çiftlik organizasyonu amacıyla kurulmu ve çiftlik üretimi ile birlikte turizm konaklama olana ı sa layan, gelen mü terilerin de isterlerse çalı ma programlarına katılabilecekleri, kırsal ya antının sahnelenmesine olanak sa layan en az be odalı konaklama tesisleridir.

Yayla Evi: Yayla evleri, Bakanlıkça geli tirilmeleri uygun görülen yerlerde bulunan, mevcut yayla evlerinin iyile tirilmesiyle turizme kazandırılan veya

mevcut yayla evlerinin iç düzenlemesi esas alınarak yapılan veya Bakanlıkça belirlenecek örnek yayla evi yapı tiplerine göre in a edilecek ünitelerde, müstakil veya toplu olarak hizmet verecek en az be odalı konaklama tesisleridir.

Da Evi: Da evi; kı sporları veya çim sporları yapmak ve do a güzelliklerinden faydalanmak amacıyla çevresel açıdan sorumlu bir anlayı la i letilen asgari bir yıldızlı otel nitelikleri ta ıyan konaklama tesisleridir.

Butik Oteller: Butik oteller, yapısal özelli i, mimarî tasarımı, tefri , dekorasyon ve kullanılan malzemesi yönünden özgünlük arz eden, i letme ve servis yönünden üstün standart ve yüksek kalitede, deneyimli veya konusunda e itimli personel ile ki iye özel hizmet verilen ve en az on, en fazla altmı odalı otellerdir.

Turizm Kentleri: Turizm kentleri; kültür ve turizm koruma ve geli im bölgesi olarak ilan edilmi yerlerde, plan kararlarıyla sınırları belirlenmi , bu Yönetmelikte tanımlanan ve müstakilen belgelendirilebilen türlerin bir veya birkaçıyla birlikte kültür, e itim, e lence, ticaret, konut ve her türlü teknik ve sosyal alt yapı alanlarından bir veya daha fazlasını kapsayan, tek bir ana yatırımcıya tahsis edilen yerle imlerdir.

Turizm Kompleksleri: Yönetmelikte, Turizm Kompleksleri için iki ayrı tanım yapılmı tır. Bunlar;

1. Kongre ve sergi merkezi ile buna ilave olarak bu yönetmelikte tanımlanmı olan golf tesisleri, e lence merkezleri, temalı parklar, termal tesisler, apart otel, en az yüz adet yatın barınabilece i yat limanı, sa lıklı ya am tesislerinden en az üç adedini bünyesinde bulunduran tesislerdir.

2. Bünyesinde konaklama tesisi olarak en az 500 yatak kapasiteli olmak kaydıyla be yıldızlı otel veya be yıldızlı tatil köyü ile yine bünyesinde kongre ve sergi merkezi veya e lence merkezi bulunan tesislerdir.

Tatil Merkezleri: Tatil merkezleri, mü terilerin konaklama, yeme-içme, e lence, dinlenme ve spor ihtiyaçlarını kar ılayan, kurulu yeri veya i letmesi

özelli i gere i yardımcı ve tamamlayıcı birimleri de bünyelerinde bulundurabilen, imar planlarında turizm için ayrılmı alanlarda, her otelin bütünü için ayrı mülkiyet, irtifak ve intifa haklarına imkân tanıyan en az 1.250 odalı tesislerdir.

Tatil Siteleri ve Villaları: Tatil Siteleri ve Villaları, her birinde nitelikli elemanlar ile tefri edilmi en az bir yatak odası, oturma bölümü ve banyo, mutfak ile balkon veya teras gibi özel açık alan kullanımları bulunan konaklama birimlerinden olu an i letme bütünlü ü arz eden ve belge sahibinin tüzel ki ilik oldu u tesislerdir.

3.1.3. Konaklama letmelerinin Özellikleri ve Bu Özelliklerin Muhasebe