• Sonuç bulunamadı

Kitab-ı Mukaddes: Tevrat/ Zebur/ İncil’de Demir

Belgede Türk kültüründe demir (sayfa 69-82)

D. Araştırma Konusunda Yapılan Çalışmalar

1.3. Türkler Dışındaki Çeşitli Toplumlarda Demirin Maddî Unsur Olarak

1.3.1. İlkel Toplumlarda Demir

1.3.2.1. Kitab-ı Mukaddes: Tevrat/ Zebur/ İncil’de Demir

Tevrat, Zebur ve Ġncil‟de demir ve demircilikten bahseden bölümlerin sayısı oldukça çoktur. Bu kutsal kitaplarda demir, genellikle maddî yönüyle geçmektedir. Bu maddî unsurlar “demir kazma, demir balta, saban demiri gibi demirden yapılmıĢ çeĢitli kesici aletler, demir sürgü, demir sac, demir çomak, demir halka, demir kapı, demir kapı kolu, demir direk, demir boyunduruk, demir boynuz, demir kalem, demir yatak, demir giysi, demir zırh, demir düven, demirden savaĢ arabaları ve herhangi bir demir eĢya” dır. Bu kitaplarda, demirin maddî yönünden fazlaca bahsedilmesinin nedeni, muhtemelen kitapların peygamberlere gönderildiği dönemlerin tarih öncesine ait olmasıdır. Nitekim ilkel insan da demirle tarih öncesinde tanıĢmıĢ; onu ilk önce eritmiĢ, sonrasında iĢlemiĢ ve onu günlük hayatında kullanmaya çalıĢmıĢtır.

Tevrat, Zebur ve Ġncil, günümüzde “Kitab-ı Mukaddes” olarak tek bir ad altında bir kitapta toplanmıĢtır. ÇalıĢmada, Kitab-ı Mukaddes91‟in 2009 yılındaki çevirisi tercih edilmiĢtir. Ġncelenen Kitab-ı Mukaddes‟in içeriği Ģöyledir: “Kitapta „Eski ve Yeni AntlaĢma‟ olmak üzere iki kısım bulunmaktadır. „Eski AntlaĢma‟da 39 kitaptan oluĢan bu kitaplar, Tevrat ve Zebur‟dur. Kitab- Mukaddes‟in ikinci kısmı 27 kitaptan oluĢan „Yeni AntlaĢma‟dır ve halk arasında „Ġncil‟ olarak bilinmektedir. Eski AntlaĢma‟nın; ilk beĢ kitabı Musa‟nın beş kitabıdır ve kitaplar Kitab-ı Mukaddes‟teki sırasıyla; YaratılıĢ, Mısır‟dan ÇıkıĢ, Levililer, Çölde Sayım ve Yasa'nın Tekrarı‟dır. Ġkinci bölümde; „Tarihsel kitaplar‟ vardır; sırayla YeĢu, Hakimler, Rut, I. ve II. Samuel, I. ve II. Krallar, I. ve II. Tarihler, Ezra, Nehemya, Ester bölümlerinden oluĢmaktadır. Üçüncü bölümde „Özdeyiş ve şiir kitapları‟ vardır; bu bölümler Eyüp, Zebur (Mezmurlar), Süleyman‟ın ÖzdeyiĢleri, Vaiz, Ezgiler Ezgisi‟dir. Son bölümde ise „Peygamberlik kitapları‟ sırayla

91 Kitab-ı Mukaddes; Yeni Çeviri: Kutsal Kitap: Eski ve Yeni Antlaşma (Tevrat, Zebur, İncil), (Ġbranî,

Kildanî ve Yunanî Dillerinden Son Tahsis EdilmiĢ Tercümedir.) 2010, Ġstanbul.; Eski Antlaşma 2001, 2009; Yeni Antlaşma 1987, 1994, 2001, 2009, BirleĢmiĢ Kitabı Mukaddes Cemiyetleri, Ġstanbul.

YeĢaya, Yeremya, Ağıtlar, Hezekiel, Daniel, HoĢea, Yoel, Amos, Ovadya, Yunus, Mika, Nahum, Habakkuk, Sefanya, Hagay, Zekeriya ve Malaki‟dir. „Yeni AntlaĢma‟daki ilk bölüm; İncil‟in ilk dört kitabı Matta, Markos, Luka ve Yuhanna bölümleridir. Ġkinci bölüm „Elçilerin İşleri‟nden oluĢmaktadır. „Pavlus‟un Mektupları‟ sırasıyla, Romalılar, I. ve II. Korintliler, Galatyalılar, Efesliler, Filipililer, Kolo-seililer, I. ve II. Selanikliler, I. ve II. Timoteos, Titus ve Filimon‟dur. „Diğer Mektuplar‟; Ġbraniler, Yakup, Petrus‟un Mektupları, Yuhanna‟nın Mektupları ve Yahuda‟nın Mektubu‟dur. „Peygamberlik kitabı-Vahiy‟ ise Ġncil‟in son kitabıdır.”

Kitab-ı Mukaddes‟in 2009 çevirisinde tespit edilen demirle ilgili bab ya da mezmûrların adları ve bu mezmurların içindeki âyetlerin numaraları birlikte verilmiĢtir. Demirle ilgili geçen bu yerler, kitaptaki sırasıyla Ģöyledir:

Kitab-ı Mukaddes‟in “Levililer 26” bölümünün 19. âyetinde “Gök demir, yer bakır olacak” ve “Yasa‟nın Tekrarı 28” bölümünün 23. âyetinde geçen “BaĢınızın üstündeki gök tunç, ayağınızın altındaki yer demir olacak.” gibi ifadeler demirin gök kaynaklı meteor oluĢu ve yerde cevher olarak bulunuĢuna iĢaret etmektedir.

“Daniel 7” bölümünün 7. âyetindeki “Korkunç, ürkütücü, çok güçlü dördüncü bir yaratık gördüm. Büyük demir diĢleri vardı.” ifadelerinde efsanevî bir varlığın diĢlerinin demir olmasından bahsedilmiĢtir.

Kitapta demircilik mesleğinin nasıl usta çırak iliĢkisine dayandığı, demir eritme iĢleminin demir eritme ocağında nasıl gerçekleĢtiği hakkında bilgilere de rastlanmaktadır. Bazı bölümlerde ise kral ve peygamber olan Hz. Dâvûd‟un demirciliği ve yetiĢtirdiği demirci iĢçileri, Ġsrail ülkesinde demirciliğin geliĢmemiĢ olması ve ihtiyaçlarını komĢu ülke olan Filistin‟den karĢılamaları, demircilikte Filistin‟in iyi oluĢu, hatta Babil‟de de demircilerin bulunmasından bahsedilmektedir. Hz. Dâvûd‟un hem demirci ustası yetiĢtiren bir demirci hem de kral peygamber olması, Musevilerin demircilik mesleğinde geliĢmesini sağlamıĢ; aynı zamanda bu mesleği kurumsallaĢtırmalarında da büyük bir etken olmuĢtur.

“Daniel 2” bölümünün 40. âyetinde geçen “Dördüncü krallık demir gibi güçlü olacak. Çünkü demir her Ģeyi kırıp ezer. Demir gibi tümünü kırıp parçalayacak.” ve 42. âyetinde geçen “Ayak parmaklarının bir kesimi demirden, bir kesimi kilden olduğu gibi, krallığın da bir bölümü güçlü, bir bölümü zayıf olacak.” ifadeleri demirin maddî kültürde ne kadar güçlü bir varlık olduğuna iĢaret etmektedir. Aynı zamanda krallığın

gücününde demirle özdeĢleĢtirilmesi, demirin hem maddî, hem manevî yönden gücü temsil eden bir unsur olduğunun göstergesidir.

“Çölde Sayım 35” bölümünün 16. âyetinde geçen “Eğer biri demir bir aletle baĢka birine vurur, o kiĢi de ölürse, adam katildir ve kesinlikle öldürülecektir.” Ģeklinde bir ifade vardır. Âyette geçen demir bir nesnenin silah olarak kullanılması, vurma eylemini yapan kiĢiye verilecek cezanın ölümü beraberinde getirecek kadar ağır olduğuna iĢaret eder. Nitekim Musevilik ile ilgili bilgi bazı bilimsel yazılarda92

demirin ölümcül özelliğinden dolayı kullanımının belli dönemlerde yasaklandığı anlatılmıĢtır. Öyle ki bu kaynaklarda demir, yalnızca insanın kendini korumak için kullanabileceği bir silah değil, en kötü varlıkları dize getiren sihirli bir nesne olarak tanımlanmıĢtır.

“Yaratılış” bölümünün 22. âyetinde geçen “Silla Tuval-Kayin‟i doğurdu. Tuval- Kayin tunç ve demirden çeĢitli kesici aletler yapardı. Tuval-Kayin‟in kız kardeĢi Naama‟ydı.” ifadesinde de demir, maddî boyutuyla vardır.

“Levililer 26” bölümünün 19. âyetinde geçen “Ġnatçı gururunuzu kıracağım. Gök

demir, yer bakır olacak.” ifadesi ise demirin gök kaynaklı olduğuna iĢaret eden bir

söylemdir. Deyim olarak bu söz, özür dilemeyi ifade etmekte, aynı zamanda imkânsızlıklar ve umutsuzluklar içinde bulunuĢ anlamına da gelmektedir.

“Çölde Sayım 31” bölümünün 22. ve 23. âyetlerindeki “Altını, gümüĢü, tuncu,

demiri, kalayı, kurĢunu-ateĢe dayanıklı her nesneyi- ateĢten geçireceksiniz; ancak

bundan sonra temiz sayılacak. Ayrıca temizlenme suyuyla da arındıracaksınız. AteĢe dayanıklı olmayan nesneleri sudan geçireceksiniz.” ifadeleri madenle ateĢin birlikteliğini göstermektedir. Bu âyetlerde ateĢin, madenleri arındırıcı özelliğine vurgu yapılmıĢtır.

“Yasa‟nın Tekrarı 3” bölümün 11. âyetinde geçen “Refalılardan yalnız BaĢan Kralı Og sağ kalmıĢtı. Og‟un Ammonluların Rabba Kenti‟ndeki yatağı demirdendi. O gün kullanılan arĢın ölçüsüne göre uzunluğu dokuz, eni dört arĢındı.” Ģeklindeki ifadeden Rabba kentinde demir maden yatağının olduğu anlaĢılmaktadır.

92 Konu ile ilgili bk. Dan Levene ve Beno Rothenberg, “Erken Yahudi Folklorunda Dövme folkloru”

Arkeo-Metalurji Araştırmaları Enstitüsü, 2001, S. 21, ss. 9-10.; Dan Levene ve Beno Rothenberg, “Yahudi Kaynaklarında Çelik Üretimi Erken Kanıt”, Yahudi Aylık İnceleme, 2001, S. 92, (1-2), ss. 105- 127.; Dan Levene ve Beno Rothenberg, “Kelime-demircilik: Ġbranice ve Aramice Bazı Metalurjik Terimler”, Aramice Çalışmaları, 2004, S. 2(2), ss. 193-206.

“Yasa‟nın Tekrarı 4” bölümünün 20. âyetinde geçen “Size gelince, RAB, bugün olduğu gibi kendi halkı olmanız için, sizi alıp demir eritme ocağından, Mısır‟dan çıkardı.” ifadesi Mısır‟da demir eritme ocağının olduğunu ve dolayısıyla da demircilik mesleğinin yapıldığını göstermektedir. “Yasa‟nın Tekrarı 8” bölümünün 9. âyetindeki “Sıkıntısız ekmek yiyebileceğiniz, hiçbir Ģeye gereksinim duymayacağınız bir ülkedir. Öyle bir ülke ki, kayaları demirdir, dağlarından bakır çıkarabilirsiniz.” ifadelerinden de Mısır‟ın kayalarının demirden olduğu ve dolayısıyla Mısır‟da demir madeninin bulunduğu anlaĢılmaktadır.

“Yasa‟nın Tekrarı 19” bölümünün 5. âyetindeki “Örneğin odun kesmek üzere komĢusuyla ormana gidip ağacı kesmek için baltayı vurduğunda balta demiri saptan çıkar, komĢusuna çarpar, komĢusu ölürse, ölüme neden olan kiĢi bu kentlerden birine kaçıp canını kurtarsın.” ifadede demirin ölümcül özelliğine iĢaret edilmiĢtir.

“Yasa‟nın Tekrarı 27” bölümün 5. âyetinde geçen “Orada Tanrı‟nız RAB‟be taĢlardan bir sunak yapacaksınız. Bu taĢlara demir alet uygulamayacaksınız.” ifadelerde taĢa, demir aletlerin vurulmaması gerektiğine dair vurgu yapılmıĢtır. Aynı bölümün 48. âyetinde geçen “RAB‟bin üzerinize göndereceği düĢmanlara kölelik edeceksiniz. Aç, susuz, çıplak kalacaksınız; her Ģeye gereksinim duyacaksınız. RAB, sizi yok edinceye dek boynunuza demir boyunduruk vuracak.” Ģeklindeki ifadelerde de demirin esaret aracı olabileceğine dikkat çekilmiĢtir.

“Yasa‟nın Tekrarı 33” bölümünün 25. âyetindeki “Kapı sürgülerin demir ve tunç olacak/ Ve gücün yaĢamın boyunca sürecektir.” ifadesinde demirin gücüne ve sağlam olma özelliğine vurgu yapılmıĢtır.

“Tarihi kitaplar- Yeşu 6” bölümünün 19. âyetindeki “Bütün altınla gümüĢ, tunç ve demir eşya RAB‟be ayrılmıĢtır. Bunlar RAB‟bin hazinesine girecek.” ve 24. âyetindeki “Sonra kenti içindekilerle birlikte ateĢe verdiler. Ancak altını ve gümüĢü, tunç ve demir eĢyayı RAB‟bin Tapınağı‟nın hazinesine koydular.” ifadeleri demirin hazine eĢyası olabilecek kadar kıymetli olduğuna iĢaret etmektedir.

“Yeşu 8” bölümünün 31. Âyetindeki “Sunak, RAB‟bin kulu Musa‟nın Ġsrail halkına verdiği buyruk uyarınca, Musa‟nın Yasa Kitabı‟nda yazıldığı gibi yontulmamıĢ,

demir alet değmemiĢ taĢlardan yapıldı. RAB‟be orada yakmalık sunular sundular,

esenlik kurbanları kestiler.” ifadelerinde demir aletlerin taĢ yontuculuğunda kullanıldığı anlaĢılmaktadır. Bu âyette bahsedilen sunak ise “demir alet değmemiĢ taĢlar”dan yapılacaktır.

“Yeşu 17” bölümün 16. âyetindeki “Yusufoğulları, „Dağlık bölge bize yetmiyor.‟ dediler; ancak hem BeytĢean ve köylerinde, hem de Yizreel Vadisi‟nde oturanların, ovada yaĢayan bütün Kenanlıların demirden savaĢ arabaları var.” ve 18. âyetindeki “Dağlık bölge de sizin olacak. Orası ormanlıktır; ama ağaçları kesip açacağınız bütün topraklar sizin olur. Kenanlılar güçlüdür, demirden savaĢ arabalarına sahiptirler; ama yine de onları sürersiniz.” ifadelerinde Kenanlıların demirden savaĢ arabaları anlatılır. Bu savaĢ arabaları, onların demircilik mesleğinde geldiği noktayı göstermesi açısından önemlidir.

“Yeşu 22” bölümünün 8. âyetindeki “Evlerinize büyük servetle, çok sayıda hayvanla, altın, gümüĢ, tunç, demir ve çok miktarda giysiyle dönün, düĢmanlarınızdan elde ettiğiniz ganimeti kardeĢlerinizle paylaĢın.” ifadesinde de yine demirin ganimet eĢyası olduğuna değinilmiĢtir.

“Hakimler 1” bölümünün 19. âyetindeki “RAB Yahudaoğullarıyla birlikteydi. Yahudaoğulları dağlık bölgeyi ele geçirdilerse de ovada yaĢayan halkı kovamadılar. Çünkü bunların demirden savaĢ arabaları vardı.” ve “Hakimler 4” bölümünün 3. âyetindeki “Dokuz yüz demir savaĢ arabasına sahip olan Yavin, yirmi yıldır Ġsraillileri acımasızca eziyordu. Bu yüzden Ġsrailliler RAB‟be yakardılar.” ifadelerinde ovada yaĢayan halkın demirden savaĢ arabalarıyla nasıl güçlü olduğu ve Ġsraillilerin bu halkı bu nedenle yenemediği üzerinde durulmuĢtur.

“1. Samuel 13” bölümünün 19. âyetindeki “Bütün Ġsrail ülkesinde bir tek demirci yoktu. Filistinliler, „Ġbraniler kılıç, mızrak yapmasın‟ demiĢlerdi.”, 20. âyetindeki “Bu nedenle bütün Ġsrailliler saban demirlerini, kazma, balta ve oraklarını biletmek için Filistinlilere gitmek zorundaydılar.” ve 21. âyetindeki “Saban demiriyle kazmanın bileme fiyatı, Ģekelin üçte ikisi kadardı. Beller, baltalar, üvendireler için istenilen fiyat ise Ģekelin üçte biriydi.” ifadelerinde Ġsrail‟de demircilerin olmadığından ve bu durumdan dolayı Ġsraillilerin Filistinli demiricilere demir iĢlerini yaptırdığından bahsedilmiĢtir.

“1. Samuel 17” bölümünün 7. âyetindeki “Mızrağının sapı dokumacı tezgâhının sırığı gibiydi. Mızrağın demir baĢının ağırlığı altı yüz Ģekeldi. Golyat‟ın önü sıra kalkanını taĢıyan bir adam yürüyordu.”, “2. Samuel 12” bölümünün 31. âyetindeki “Orada yaĢayan halkı dıĢarı çıkarıp testereyle, demir kazma ve baltayla yapılan iĢlerde, tuğla yapımında çalıĢtırdı. Davut bunu bütün Ammon kentlerinde uyguladı. Sonra bütün ordusuyla birlikte YeruĢalim‟e döndü.” ve “2. Samuel 23” bölümünün 7. âyetindeki

“Dikenlere dokunan kiĢi, demir bir araçla ya da mızrağın sapıyla dokunur. Dikenler oldukları yerde bütünüyle yakılacak.” ifadelerinde “mızrağın demiri, demir kazma-balta ve herhangi demir bir araç” gibi kullanılmıĢ tamlamalar, demirin maddî kullanım alanına yöneliktir.

“1. Krallar 6” bölümünün 7. âyetindeki “Tapınağın yapımında kullanılan taĢlar taĢ ocaklarında yontulmuĢtu. Onun için yapım halindeki tapınakta çekiç ve balta dâhil hiçbir demir aletin sesi duyulmadı.” ifadelerinden o dönemdeki taĢ ocaklarında demir aletlerin kullanıldığı anlaĢılmaktadır.

“1. Krallar 8” bölümünün 51. âyetindeki “Çünkü onlar demir eritme ocağından, Mısır‟dan çıkardığın kendi halkın, kendi mirasındır.” ve “1. Krallar 22” bölümünün 11. âyetteki “Kenaana oğlu Sidkiya, yaptığı demir boynuzları göstererek Ģöyle dedi: RAB diyor ki, Aramlılar‟ı yok edinceye dek onları bu boynuzlarla vuracaksın.” ifadelerinde Mısır‟daki demir ocakları ve öldürücü özelliği olan demir boynuzlarından bahsedilmiĢtir.

“2. Krallar 6” bölümünün “Balta Demirinin Su Yüzüne Çıkması” olayının anlatıldığı 1. âyetteki “Bir gün peygamber topluluğu EliĢa‟ya, „Bak, yaĢadığımız yer bize küçük geliyor.‟ dedi.”, 5. âyetteki “Biri ağaç keserken balta demirini suya düĢürdü. „Eyvah, efendim! Onu ödünç almıĢtım‟ diye bağırdı.”, 6. âyetteki “Tanrı adamı, “Nereye düĢtü?” diye sordu. Adam ona demirin düĢtüğü yeri gösterdi. EliĢa bir dal kesip oraya atınca, balta demiri su yüzüne çıktı.” ve 7. âyetteki “EliĢa, „Al onu!‟ dedi. Adam elini uzatıp balta demirini aldı.” ifadelerinde balta demiriyle alakalı olaylar anlatılmıĢtır.

“2. Krallar 24” bölümünün 14. âyetindeki “Bütün YeruĢalim halkını, komutanları, yiğit savaĢçıları, zanaatçıları, demircileri, toplam on bin kiĢiyi sürgün etti. Yahuda halkının en yoksul kesimi dıĢında kimse kalmadı.” ve 15 ve 16. âyetlerindeki “Babil Kralı Nebukadnessar Yehoyakin‟i tutsak olarak Babil‟e götürdü. Onunla birlikte annesini, karılarını, hadımlarını ve ülkenin ileri gelenlerini de YeruĢalim‟den Babil‟e sürdü. Ayrıca yedi bin deneyimli yiğit savaĢçıyı ve bin zanaatçıyla demirciyi Babil‟e sürgün etti.” ifadelerinde Yahuda krallığının tarihi, Ġsrail krallığının yıkılıĢından Babil Kralı Nebukadnessar‟ın YeruĢalim‟i ele geçirip yıkması, ardından Yahuda halkını, özellikle de zanaatçılarla demircileri Babil‟e sürmesi olaylarının anlatıldığı görülmektedir. Bu âyetlerde zanaatçıların içinde demircilerden ayrıcaklı olarak bahsedilmesi, demircilerin bu toplum için değerini göstermektedir.

“1. Tarihler 20” bölümünün 3. âyetindeki “Orada yaĢayan halkı dıĢarı çıkarıp testereyle, demir kazma ve baltayla yapılan iĢlerde çalıĢtırdı. Davut, bunu bütün Ammon kentlerinde uyguladı. Sonra ordusuyla birlikte YeruĢalim‟e döndü.”, “1.

Tarihler 22” bölümünün 3. âyetindeki “GiriĢ kapılarının çivileri ve kenetleri için çok

miktarda demir, tartılamayacak kadar çok tunç sağladı.”, 14. âyetindeki “ĠĢte sıkıntılar içinde RAB‟bin Tapınağı için yüz bin talant altın, bir milyon talant gümüĢ, tartılamayacak kadar çok miktarda tunç, demir, tomruk ve taĢ sağladım. Sen de bunlara ekleyebilirsin.”, 16. âyetindeki “Ölçülemeyecek kadar altının, gümüĢün, tuncun,

demirin de var. Haydi, iĢi baĢlat. RAB seninle olsun!”, “1. Tarihler 29” bölümünün 2.

âyetindeki “Tanrım‟ın Tapınağı‟na gereç sağlamak için var gücümle çalıĢtım. Altın eĢyalar için altın, gümüĢ için gümüĢ, tunç için tunç, demir için demir, ahĢap için ağaç sağladım. Ayrıca oniks, kakma taĢlar, süs taĢları, çeĢitli renklerde değerli taĢlar ve çok miktarda mermer sağladım.” ve 7. âyetindeki “Tanrı‟nın Tapınağı‟nın yapımı için beĢ bin talant, on bin darik altın, on bin talant gümüĢ, on sekiz bin talant tunç, yüz bin talant

demir bağıĢladılar.” ifadelerinde Davut‟un halkına nasıl demircilik yaptırdığı, Davut‟un

günlük hayatta kullandığı demir aletlerin neler olduğu ve demirin Yahudi toplumunda nasıl alıĢveriĢ unsuru olduğundan bahsedilmiĢtir.

“2. Tarihler 2” bölümünün 7. âyetindeki “Bana bir adam gönder; Yahuda ve YeruĢalim‟de babam Davut‟un yetiĢtirdiği ustalarımla çalıĢsın. Altın, gümüĢ, tunç ve

demiri iĢlemede; mor, kırmızı, lacivert kumaĢ dokumada, oymacılıkta usta olsun.”, 14.

âyetindeki “Annesi Danlı, babası Surlu‟dur. Altın, gümüĢ, tunç, demir, taĢ ve tahta iĢlemekte; ince keten, mor, lacivert ve kırmızı kumaĢ dokumakta ustadır. Her türlü oymacılıkta usta olduğu gibi her tasarımı uygulayabilecek yetenektedir. Ustalarınla ve babanın, efendim Davut‟un yetiĢtirdiği ustalarla çalıĢacak.”, “2. Tarihler 18” bölümünün 10. âyetindeki “Kenaana oğlu Sidkiya, yaptığı demir boynuzları göstererek Ģöyle dedi: “RAB diyor ki, „Aramlıları yok edinceye dek onları bu boynuzlarla vuracaksın.” ve “2. Tarihler 24” bölümünün 12. âyetindeki “Kral YoaĢ‟la Yehoyada parayı RAB‟bin Tapınağı‟nda yapılan iĢlerden sorumlu olanlara veriyorlardı. RAB‟bin Tapınağı‟nı onarmak için ücretle taĢçılar, marangozlar, demir ve tunç iĢçileri tuttular.” ifadelerinde çeĢitli demir araç-gereçlerden ve demirci ustalarından bahsedilmektedir. Ayrıca âyetlerde geçen “demir boynuzlar” ifadesi muhtemelen gücü ve silahı temsil için kullanılmıĢ bir tamlamadır.

“Eyüp 19” bölümünün 24. âyetindeki “Demir kalemle, kurĢunla/ Sonsuza dek kalsın diye kayaya kazılsaydı!”, “Eyüp 20” bölümünün 24. âyetindeki “Demir silahtan kaçacak olsa/ Tunç ok onu delip geçecek.”, “Eyüp 28” bölümünün 2. âyetindeki “Demir topraktan çıkarılır/ Bakırsa taĢtan.”, “Eyüp 40” bölümünün 18. âyetindeki “Kemikleri tunç borular/ Kaburgaları demir çubuklar gibidir.” ve “Eyüp 41” bölümünün27. âyetindeki “Demir saman gibi gelir ona/ Tunç çürük odun gibi.” ifadelerinde demirin sağlamlığı ve zamana dayanıklılığı farklı nesnelerle anlatılmıĢtır. Ayrıca bu âyetlerde demirin topraktan çıkarılan bir maden olduğundanda bahsedilmiĢtir.

“(Hikmetler) Mezmurlar 2” bölümünün 9. âyetindeki “Demir çomakla kıracaksın onları/ Çömlek gibi parçalayacaksın.”, “Mezmurlar 105” bölümünün 18. âyetindeki “Zincir vurup incittiler ayaklarını/ Demir halka geçirdiler boynuna.”, “Mezmurlar 107” bölümünün 16. âyetindeki “Çünkü tunç kapıları kırdı/ Demir kapı kollarını parçaladı O.”ve “Mezmurlar 147” bölümünün 13. âyetindeki “Çünkü senin kapılarının kol

demirlerine güç katar/ Ġçindeki halkı kutsar.” ifadelerinde demirden yapılmıĢ nesneler

vardır. “Demir çomak”, “demir halka” tamlamaları aslında mecazî anlamda da kullanılan tamlamalardır.

“Süleyman‟ın Özdeyişleri 27” bölümünün 17. âyetindeki “Demir demiri biler/ Ġnsan da insanı...” ifadesinde özlü bir söyleyiĢ dile getirilirken demire ancak demirin Ģekil verebileceğinden bahsedilmiĢtir.

“Büyük Peygamberler-Yeşaya 2” bölümünün 4. âyetindeki “RAB uluslararasında yargıçlık edecek/ Birçok halkın arasındaki anlaĢmazlıkları çözecek/ Ġnsanlar kılıçlarını çekiçle dövüp saban demiri/ Ulus ulusa kılıç kaldırmayacak/ SavaĢ eğitimi yapmayacaklar artık.” ifadelerinde de demirin silah olarak kullanılıĢının son bulması istenmektedir.

“Yeşaya 44” bölümünün 12. âyetindeki “Demirci aletini alır/ Kömür ateĢinde çalıĢır/ Çekiçle demire biçim verir. Güçlü koluyla onu iĢler/ Acıkır, güçsüz kalır, su içmeyince tükenir.” ifadelerinde demircinin demiri iĢlemesinde izlediği yollar anlatılmaktadır.

“Yeşaya 45” bölümünün 2. âyetindeki “Senin önünsıra gidip/ Dağları düzleyecek/ Tunç kapıları kırıp/ Demir sürgülerini parçalayacağım.”, “Yeşaya 48” bölümünün 4. âyetindeki “Mızraklarını bağcı bıçağı yapacaklar. Ġnatçı olduğunuzu/ Tunç alınlı, demir boyunlu olduğunuzu bildiğim için.”, “Yeşaya 54” bölümünün 16. âyetindeki “ĠĢte, kor halindeki ateĢi üfleyen/ Amaca uygun silah yapan demirciyi ben

yarattım/ Yok etsin diye yıkıcıyı da ben yarattım.” ve “Yeşaya 60” bölümünün 17. âyetindeki “Sana tunç yerine altın/ Demir yerine gümüĢ, ağaç yerine tunç/ TaĢ yerine

demir getireceğim. BarıĢı yöneticin, doğruluğu önderin yapacağım. ”ifadelerinde de

demirin maddî yönü üzerinde durulmaktadır.

“Yeremya 1” bölümünün 18. âyetindeki “ĠĢte, bütün ülkeye-Yahuda krallarına, önderlerine, kâhinlerine, ülke halkına- karĢı bugün seni surlu bir kent, demir bir direk, tunç bir duvar kıldım.”, “Yeremya 6” bölümünün 28. âyetindeki “Hepsi de çok dikbaĢlı/ Onu bunu çekiĢtirerek dolaĢan insanlardır/ Tunç kadar, demir kadar katıdırlar./ Hepsi baĢtan çıkmıĢtır.”, “Yeremya 11” bölümünün 4. âyetindeki “Atalarınızı Mısır‟dan, demir

eritme ocağından çıkardığımda bu antlaĢmaya bağlı kalmalarını buyurdum. Onlara dedim ki: Sözümü dinleyin, buyurduğum her Ģeyi yerine getirin. Böylece siz benim halkım olursunuz, ben de sizin Tanrınız olurum.” ve “Yeremya 15” bölümünün 12. âyetindeki “Demiri, kuzeyden gelen demiri/ Ya da tuncu kimse kırabilir mi?” ifadelerinde de demirin ham madde olarak nereden nasıl temin edildiği, demir eritme ocağında nasıl Ģekil aldığı anlatılmıĢ ve demirin sertlik özelliğine değinilmiĢtir.

“Yeremya 17- İncil- Yahuda‟nın Günahı” bölümünün 1. âyetindeki “Yahuda‟nın günahı demir kalemle yazıldı/ Yüreklerinin levhaları/ Sunaklarının boynuzları üzerine/ Elmas uçlu aletle oyuldu.” ifadesinde “demir kalem”den ve bu kalemin günah yazmada kullanıldığından bahsedilmektedir. Demir kalem, demirin sağlamlık özelliğini sembolize ederken, görevi yazılan günahın silinmemesini sağlamaktır.

“Yeremya 24-İki Sepet İncir” bölümünün 1. âyetindeki “Babil Kralı Nebukadnessar Yahuda Kralı Yehoyakim oğlu Yehoyakin‟le Yahuda önderlerini, zanaatçıları, demircileri YeruĢalim‟den Babil‟e sürdükten sonra, RAB bana tapınağının önüne konmuĢ iki sepet incir gösterdi.” ifadesinde Yahuda‟nın zanaatçıları arasından demircilere vurgu yapılmıĢtır. Bu durum da Yahudi demircilerinin yerini ve önemini göstermektedir.

“Yeremya 28” bölümünün 13. âyetindeki “Git, Hananya‟ya de ki, „RAB Ģöyle diyor: Sen tahtadan yapılmıĢ boyunduruğu kırdın, ama yerine demir boyunduruk

Belgede Türk kültüründe demir (sayfa 69-82)