• Sonuç bulunamadı

Ara tırmaya Katılan görenlerin Demografik Özelliklerine Göre Hizmet çi E itim Algı Düzeyleri Arasındaki Farkın Belirlenmesine li kin

7. E itimden Elde Edilen le lgili Kazançların Algılanması

3.3. Ara tırma Bulguları

3.3.7. Ara tırmaya Katılan görenlerin Demografik Özelliklerine Göre Hizmet çi E itim Algı Düzeyleri Arasındaki Farkın Belirlenmesine li kin

Bulgular

Hizmet içi e itim algı düzeyleri boyutlarının, cinsiyet, turizm e itimi alma durumu, çalı ma durumu, çalı ılan konaklama i letmesinin sınıfı ve türüne göre anlamlı farkın olup olmadı ını test etmek için t-testi uygulanmı tır.

Tablo 29’daki t-testi sonuçlarına göre hizmet içi e itim algılama de i keninin her bir boyutunun aritmetik ortalamalarının cinsiyet ve turizm e itim durumu de i kenine göre istatistiksel olarak anlamlı bir farkın olmadı ı ortaya çıkarılmı tır. Buna göre, konaklama i letmelerinde çalı an bay ve bayan i görenler ile turizm e itimi almı ve almamı i görenlerin hizmet içi e itimi algılayı larında istatistiksel açıdan fark olmadı ı söylenebilir.

Konaklama i letmelerinde çalı an i görenlerin çalı ma durumları bakımından; tam zamanlı ve sezonluk çalı an i görenler arasında hizmet içi e itim algılama de i kenlerinden birini olu turan “i kazançları” ortalamaları arasında, P=0,04 düzeyinde farklılık oldu u, sezonluk çalı an i görenlerin i kazançları ortalamasının, tam zamanlı çalı anların ortalamasından, yüksek oldu u sonucuna ula ılmı tır. Buna göre, sezonluk çalı anların hizmet içi e itim yoluyla elde edece i i kazançlarını algılamaları tam zamanlı çalı anlara göre daha fazla oldu u söylenebilir. Di er taraftan hizmet içi e itim algılama de i kenlerinin di er boyutlarında çalı ma durumu bakımından anlamlı farkın olmadı ı sonucuna ula ılmı tır.

Konaklama i letmesinin sınıfına göre; dört ve be yıldızlı otellerde çalı an i görenler arasında hizmet içi e itim algılama de i kenini olu turan “ö renme

farklılı ın oldu u ortaya çıkarılmı tır. Dört yıldızlı otellerde çalı an i görenlerin ö renme motivasyonu puanları aritmetik ortalamasının be yıldızlı otellerde çalı an i görenlerin ortalamasından daha fazla oldu u (P= 0,01), aynı zamanda dört yıldızlı otellerde çalı an i görenlerin eflerinden aldı ı deste i algılama puanları ortalamalarının be yıldızlı otellerde çalı an i görenlerin ef deste ini algılama ortalamasına göre daha fazla oldu u (P= 0,001) ortaya çıkarılmı tır. Buna göre dört yıldızlı otellerde çalı an i görenlerin hem ö renme motivasyonlarının hem de hizmet içi e itim konusunda algıladıkları ef deste inin be yıldızlı otellerde çalı an i görenlerin algılamalarına göre daha fazla oldu u söylenebilir. Di er taraftan, hizmet içi e itim algılama de i kenlerinin ö renme motivasyonu ve ef deste i dı ında kalan di er boyutlarında i letmenin sınıfı bakımından anlamlı farkın olmadı ı sonucuna ula ılmı tır.

Konaklama i letmesinin türüne göre; ehir ve kıyı otelinde çalı an i görenler arasında, hizmet içi e itim algılama de i keninin “ö renme motivasyonu” ve “aynı seviyedeki çalı ma arkada ı deste ini algılama” boyutları bakımından farklılı ın oldu u ortaya çıkarılmı tır. ehir otelinde çalı an i görenlerin ö renme motivasyonu puanları aritmetik ortalamasının kıyı otelinde çalı an i görenlerin ortalamasından daha fazla oldu u (P=0,06), aynı zamanda ehir otelinde çalı an i görenlerin aynı seviyedeki çalı an arkada larından aldı ı deste i algılama puanları ortalamalarının kıyı otelinde çalı an i görenlerin ortalamalarından daha fazla oldu u (P= 0,02) ortaya çıkarılmı tır. Buna göre ehir otelinde çalı an i görenlerin hem ö renme motivasyonu algılamaları hem de aynı seviyedeki çalı an i görenlerin verdi i destek algılamalarının kıyı otellerinde çalı an i görenlerin algılamalarına göre daha fazla oldu u söylenebilir. Di er taraftan, hizmet içi e itim algılama de i kenlerinin di er boyutlarında i letmenin türü bakımından anlamlı farkın olmadı ı sonucuna ula ılmı tır.

Hizmet içi e itim algı düzeyleri boyutlarının, ya , e itim durumu, çalı ılan departman, görev, aylık gelir, sektörde ve i letmede çalı ma süresi ve konaklama i letmesinin statüsüne göre anlamlı farkın olup olmadı ını test etmek için tek yönlü

varyans analizi uygulanmı olup hangi gruplar arasında farklılı ın oldu unu anlamak için “Tukey” testi yapılmı tır.

Tablo 29’dan da görüldü ü üzere hizmet içi e itim algılama boyutlarının aritmetik ortalama puanları, e itim durumuna, çalı ılan departmana, göreve, sektörde çalı ma süresine ve konaklama i letmesinin statüsüne göre istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamı tır.

Tablo 28’dan da görüldü ü üzere hizmet içi e itim algılama boyutları arasında yer alan kariyer kazançları algılama boyutunun ya de i kinine göre istatistiksel olarak P= 0,02 seviyesinde anlamlı bir fark bulunmu tur. Kariyer kazançlarını algılamaya ili kin sonuçlardan 18–24 ve 25–31 ya grubundaki i görenlerin ortalamalarının 39 ve üzeri ya grubunda yer alan i gören ortalamalarından yüksek oldu u ve istatistiksel açıdan farklı oldu u; 32–38 ya grubunda yer alan i görenlerin kariyer kazançlarını algılama ortalaması ile 18–24, 25–31, 39 ve üzeri ya grubunda olanların ortalamaları arasında istatistiksel olarak fark olmadı ı anla ılmaktadır. Bu sonuca göre, ya artıkça algılanan hizmet içi e itim olanaklarının dü tü ü söylenebilir. Kariyer kazançları algılama boyutu dı ında kalan hizmet içi e itimin di er boyutlarında ya de i kenine göre istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamı tır.

Tablo 29’dan görüldü ü üzere hizmet içi e itim algılama boyutları arasında yer alan i kazançları algılama boyutunun aylık gelir de i kenine göre istatistiksel olarak P= 0,03 seviyesinde anlamlı bir fark bulunmu tur. 500 YTL ve altı gelir durumuna sahip i görenlerin i kazançları algılama ortalamalarının 500 - 750 YTL arası aylık gelire sahip i görenlerin i kazançları ortalamasından yüksek oldu u ve istatistiksel açıdan farklı oldu u; 751–1.000 YTL ile 1.000 ve üzeri gelir durumuna sahip i görenlerin i kazançları algılama boyutu ortalaması ile 500 YTL ve altı, 500- 750 YTL arası gelir durumuna sahip olanların i kazançları ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamı tır. Bu sonuçlara göre aylık gelir artıkça i görenlerin i kazanç algılamalarının dü tü ü görülmektedir. Di er taraftan,

i kazançları algılamaları dı ında hizmet içi e itimin di er boyutlarında gelir de i kenine göre istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamı tır.

Tablo 29’da görüldü ü üzere hizmet içi e itim algılama boyutları arasında yer alan kariyer kazançları algılama boyutunun i letmede çalı ma süresi de i kenine göre istatistiksel olarak P= 0,02 seviyesinde anlamlı bir fark bulunmu tur. 1 yıldan az ve 1-3 yıl arasında çalı an i görenlerin kariyer kazançlarını algılama ortalamalarının 4-6 yıl çalı an i görenlerin kariyer kazançlarını algılama ortalamasından yüksek oldu u ve istatistiksel açıdan farklı oldu u; 7 yıl ve üstü i letmede çalı an i görenlerin kariyer kazançlarını algılama boyutu ortalaması ile 1 yıldan az, 1-3 yıl, 4-6 yıl i letmede çalı an i görenlerin kariyer kazançları ortalaması arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamı tır. Bu sonuçlara göre, i e yeni giren i görenlerin deneyimli i görenlere göre kariyer kazanç beklentilerinin daha yüksek oldu u söylenebilir. Çünkü i letmede çalı an i görenlerin çalı ma süreleri artıkça elde edece i kariyer kazançları yeni i e ba layanlara göre önceden kar ılandı ından deneyimli i görenlerin kariyer kazançlarını algılamaları dü ük olacaktır. Kariyer kazançları algılamaları dı ında, hizmet içi e itimin di er boyutlarında i letmede çalı ma süresi de i kenine göre istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamı tır.

Tablo 29: Ara tırmaya Katılan görenlerin Hizmet çi E itim Algılama Boyutları Ortalamalarının Demografik Özellikleri Bakımından

Kar ıla tırılması

Ö MOT V EFDES AYSEVÇALAR DES DENÇALAR DES H Z Ç E OL B RKAZ KARKAZ KAZ