• Sonuç bulunamadı

1.2.6. Hizmet çi E itimin Uygulanması ve Kullanılan Yöntemler

1.2.6.1. ba ında E itim

1.2.6.1.2. e Alı tırma (Oryantasyon) E itim

e alınmasına karar verilen i görenlere; i letmenin kuralları, de erleri, politikaları ve süreçleri ile ilgili verilen e itime i e alı tırma (oryantasyon) e itimi adı verilmektedir (bkz. Tablo 5 ve Tablo 6). Bu e itimin en temel amacı i görenin örgüte, i arkada larına, i çevresine, i letmenin yöneticilerine ve örgütün kurallarına uyumunu sa lamaktır (Gürüz ve Yaylacı, 2004:170). Ayrıca, oryantasyon e itimi, i e yeni ba layan ve temel bilgi düzeyine sahip i görene i letme kuralları hakkındaki bilgilerin verilmesini ve böylece i görenlerin tatmin edici bir performans düzeyine ula masını sa lamaktadır (Dessl, 2005:268).

Topalo lu ve Sökmen’e göre (2003:4), i e alı tırma e itimi; yeni bir göreve ba layan ya da i yerinden uzun süre uzakta kalmı i görenlerin, i e ve i yerine uyumlarını sa lamak üzere uygulanan e itim çabalarıdır. görenin i e uyumunu sa lamak için verilen bu e itim, i görenin kendisini i letmenin bir parçası olarak görmesini sa lamakta ve deneyimsizlikten dolayı yaptı ı hataları azaltmaktadır. e yeni ba layan i görene, i e alı tırma e itiminin verilmemesi, i görenin hata oranını yükseltmekte ve i letmeye kar ı olumsuz bir tutumda bulunma olasılı ını artırmaktadır ( ahin, 2002:80).

Ba arılı bir oryantasyon e itimi; yeni i e ba layan i görenin kendini huzurlu hissetmesini, örgütün sınırlarını, politikalarını ve prosedürlerini anlamasını, i ve davranı bakımından beklenilenin açık bir ekilde anla ılmasını, sürece sosyalle mi bir ekilde ba lamasını sa lamaktadır (Dessl, 2005:268). Ayrıca, yeni i görenlerin oryantasyonu ve kapsamlı bir e itim program planı, mü terilerin talep etti i ürünler ve hizmetlerde meydana gelen de i ikliklere uyum sa lamak için uygulanmaktadır (Kim ve di erleri, 2005:172)

e yeni ba layan bir i görenin, i ine güdülenmi ve heyecanlı olarak ba ladı ı ve yöneticilerinin beklentilerini kar ılamak ve i leri gösterildi i ekilde yapabilmek için istekli oldu u dü ünülürse bu isteklili i artırmak ve sürekli hale getirmek için yapılan faaliyetlerin birisi de oryantasyon programıdır. Etkin oryantasyon programı kapsamında verilen e itim; i gören-i arkada ları, i gören- yönetici ve i gören-i letme arasında olumlu ve do ru ili kilerin kurulmasını sa lamaktadır. Bu tip bir e itim; i letme faaliyetlerini ve uygulamalarını, i in özelliklerini, çalı ma gün ve saatlerini, ayrıca kural ve politikaları i görene benimsetme amacı ta ımakta olup bu tür e itimlerin i görene i e ilk ba ladı ı günden itibaren verilmesi gerekmektedir (Boylu, 2007:22).

Konaklama i letmelerinde i e yeni alınan, i yerinde bölüm de i tiren, yeni bir teknoloji ile tanı an i görenlere, otelin amaç, misyon ve vizyonunu aktarma, yapaca ı i in ne oldu unu kendisine anlatma, i arkada ları ile tanı tırma gibi faaliyetler i görenin i e ve i letmeye uyumunu sa layacak önemli bir e itim

faaliyetidir. Bu ve benzeri faaliyetler, kısa süre içinde i görenin örgüte olan ba lılı ını da sa lamaktadır (Yaylı ve Temiraliyeva 2006:118).

e alı tırma e itimi ile i görenlerin bilgilendirilmesi istenilen ba lıca konular a a ıda özetlenmektedir:

• letmenin standartları, beklentileri, yönetmelikleri ve politikaları,

• letmede kabul gören yönetim tarzı, çalı ma ortamı, i arkada larının ve yöneticilerin kimler oldu u,

• Yapılacak i in teknik özellikleri (Dinç 2005:24), • Güvenlik ölçütleri ve kuralları,

• Günlük rutin i lerin tanıtılması (Dessl, 2005:268).

Tablo 5: e Alı tırma E itiminde Yer Alması Gereken Bilgiler

YER GEZ S YÖNET M VE LETME RKET POL T KALARI ORTAK KURALLAR

Çalı ma alanı, departmanlar hizmetler, faydalar görenlere sa lanan Çalı ma saatleri, i çizelgesi Otopark alanının kullanımı Kafeterya, yemekhane getirilen i ler tanımı, departmanda yerine Ödeme günleri, maa artı peryodları, primler Tatiller Asistanlar, resepsiyon Raporlama Misyon, vizyon hakkında genel bilgi zinler Konferans salonu, toplantı

salonu Performans kriterleri, kariyer olanakları irket tarihi Kılık-kıyafet kuralları Dinlenme ve sigara içme alanı Toplantı süreçleri Organizasyonun yapısı Ki isel telefon, internet, e-posta kullanım kuraları Yönetim katı Devam eden projeler Mal/hizmet üretim pazarı Bo günler (varsa) Yangın çıkı ları E itim ve geli im süreçleri, seçenekleri (varsa) Ö le yeme i saatleri, süreleri Özel izinler (hastalık, do um vb.)

lk yardım ünitesi alım politikaları ten ayrılma, çıkarılma, i e Fotokopi, faks vb. ekipman yeri Sa lık, güvenlik Çalı ma arkada ları hakkında

genel bilgi ve tanı tırma etikleri Depo, kırtasiye malzemelerinin

yeri Sendikal haklar (sendikaya ba lı kurumsa) Geri dönü üm kutularının, ka ıt

ö ütücülerinin yeri gören el kitabı

leti im

Merdivenler, asansörler

Otopark alanı

Kaynak: Melih Topalo lu, Alev Sökmen, “ e Alı tırma (Oryantasyon) E itiminin Etkinli i ve Performans li kisi Ankara’da Bir Uygulama” Gazi üniversitesi Ticaret ve Turizm E itim Fakültesi Dergisi, 2003, Sayı: 2, ss. 9.

e alı tırma e itimi; Genel e Alı tırma E itimi ve Bölüm-Departman e Alı tırma E itimi olmak üzere iki grupta incelenmektedir. Genel alı tırma e itimi, i görenin sahip olması gereken görev tanımı, yönetim felsefesi, genel politika ve süreçler gibi tüm içerikleri kapsamaktadır. Bölüm-departman i e alı tırma e itimi ise; departmanla ilgili malzeme kullanımı, departman içi ili kiler, i çevresi, i e yardımcı olanlar gibi daha spesifik olarak, bölümün veya departman ihtiyaçlarını içermektedir (Topalo lu ve Sökmen, 2003:3).

görenin yeni ortama ve insanlara uyum sa lamalarını kolayla tıracak oryantasyonun sa lanması ise genellikle i letmelerdeki insan kaynakları tarafından verilmektedir (Çalık, 2006:4). nsan kaynaklarının, i görenleri yukarıdaki konular hakkında bilgilendirmesi hem i letmeye hem de i görene büyük yararlar sa lamaktadır. Bu yararlar a a ıda özetlenmektedir:

• Ba arılı bir oryantasyon e itimi; örgütsel ba lılı ı, i tatminini ve i görenin performansını olumlu bir ekilde etkilemektedir (Roehl ve Swerdlow, 1999:179).

• Yeni i e alınan i görene i letmeye ili kin temel bilgiler vermek, i letmenin politikaları, örgütsel yapısı, üretim konusu ve süreci, sosyal haklar ve sorumluluklar gibi konularda onu sıkmayacak kadar az, fakat beklentilerine kar ılık verecek kadar doyurucu bilgiler verilmesi amaçlanmaktadır.

• e alı tırma e itimin bir di er amacı, i görene i i ile yetenekleri arasında bir ayarlama yapma ya da yeteneklerini en iyi gerçekle tirece i i i seçme olana ı vermesidir. Bu e itim süreci içinde, i gören bir yandan mesleki yeteneklerinin artmasını sa larken, di er yandan ki ili inin geli mesine yönelmektedir.

• e alı tırma e itiminde güdülen ba ka bir amaç, i görenin i e ve i letmeye yabancıla masını önleyecek, sosyal kayna mayı sa layacak çabaların harcanmasıdır.

• e yeni ba layan i gören ö renmeye istekli, duyarlı, meraklı ve kendini gösterme çabası içinde oldu undan i görenin bu potansiyel özelliklerinden en iyi biçimde yararlanılması gerekmektedir.

• e alı tırma e itimi i in gerektirdi i incelik ve ustalı ı ilk günlerde i görene aktarmayı amaçladı ından daha sonraki günlerde ortaya çıkabilecek sorunların daha ba langıçta çözümlenmesi kolayla ır.

• Yeni i görenin i e girmesini izleyen ilk günlerden ba layarak alı tırma e itimine tabi tutulması, düzenleyici ve uyumu hızlandırıcı rol oynar.

• Örgüt kültürünün yeni i görenlerce benimsenmesi amaçlanır.

• gören ba ka bir firmadan transfer edilmi se, önceki deneyimlerinden en kısa zamanda yararlanmak istenir (Sabuncuo lu, 2005:148-149).

• Yeni i görenleri i leri ve örgütleri hakkında bilgilendirmek, Maslow’un ihtiyaçlar hiyerar isinde belirtti i üçüncü a ama olan sevgi ve ait olma ihtiyacının ilk ba langıcını sa lamaktadır.

• görenlerin ba lılık düzeylerini yükseltmesi, i devir hızını dü ürmesi, çalı anlara verilen önem ve de eri göstermesi nedeniyle i letmelerin, i e alı tırma e itimini yeni i görenlere mutlaka uygulamaları önerilmektedir.

• e alı tırma e itimi, i gören performansının artırılması açısından oldukça önem ta ımakta olup i e alı tırma e itiminin i gören performansı üzerinde etkili oldu u yapılan ara tırmalar sonucunda ortaya çıkarılmı tır. Böyle bir e itim sürecinin uygulanması, i görenin yeteneklerinin kendi kapasitesi içinde artırılmasını sa layarak i letmenin karlılık ve rekabet düzeyini artırmaktadır (Topalo lu ve Sökmen, 2003).

Söz konusu oryantasyon planının uygulanmasında, i letmeyi gezdirme, tanıtıcı yayınlar verme, açıklamalar, uyarılar ve görsel i itsel araçlar kullanılmaktadır. Bunlar arasında en yaygın olanı oryantasyon el kitapçı ıdır (Sabuncuo lu, 2005:151). Oryantasyon el kitapçı ı, hem i letmenin organizasyon ve amaçlarını tanıtması hem de e itim programı içeri inin yer alması açısından yeni i görenler için oldukça faydalı ve zorunlu bir kaynak olarak kabul edilmektedir. Yapılan ara tırmaya göre i görene verilen el kitabı ile performans arasında anlamlı bir ili kinin oldu u ortaya konulmu tur (Topalo lu ve Sökmen, 2003:26).

Tablo 6: Örnek e Alı tırma Planı

GÖREN N

ADI VE SOYADI:... ÜNVANI:...

E BA LAMA TAR H :.../.../...